Jump to content

RAID 1 - ΑΡΧΑΡΙΟΣ

koshal

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Επειδή στο pc του σπιτιού γίνεται ένα μπάχαλο με διπλο-τριπλά αρχεία + bup όπου θυμηθεί κάποιος, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή η λύση ενός RAID 1 με 2χ2ΤΒ σκληρούς.

Το σύστημα έχει μια μητρική gigabyte x58a ud5 και θα ήθελα να ρωτήσω πως θα κάνω το raid (οι σκληροί είναι καινούριοι).

Μία λύση είναι μέσω των windows - disk managment αλλά λίγο που το έψαξα στο youtube, σε περίπτωση βλάβης του ενός σκληρού, δεν θα έχω ειδοποίηση και αν το καταλάβω μόνος μου, δεν θα μπορώ να κάνω απλά αντικατάσταση και mirror τα δεδομένα.

Η άλλη λύση είναι μέσω του ελεγκτή της μητρικής που όμως δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω από το εγχειρίδιο της μητρικής και θέλω τα φώτα σας.

Γενικά αξίζει, ή καλύτερα να κάνω manual back up με κάποιο προγραμματάκι (πχ Free File Sync)????

βλέποντας το manual της μητρικής σου πρέπει να κάνεις τα εξής...

Το σενάριο φαντάζομαι είναι ότι ο SSD έχει το λειτουργικό οπότε αυτοί θα είναι ξεχωριστοί και δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο. Ξέχνα επίσης του software raid, δύσκολα μετά το διαβάζει το bios.

1. Σύνδεσε τους δύο σκληρούς σε κάποια απο τις θύρες SATA2 από την 0-5. Ας πούμε 2 και 3 για το παράδειγμα. Αυτοί αν κατάλαβα καλά είναι από τον sata controller της INTEL. Μην χρησιμοποιήσεις τα marvel kai jmicron...

2. Στο manual παρακάτω και στην σελίδα 88

http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-x58a-ud5_v2.0_e.pdf

Μπες στο bios και ενεργοποίησε τον ICH controller να είναι σε RAID mode.

3. Κάνε reboot και σύμφωνα με την σελίδα 89 πάτα Ctrl-I για να μπεις στο μενού του raid.

4. μόλις μπεις ακολούθησε τα υπόλοιπα steps στην σελίδα 92, επιλέγοντας

Create RAID Volume στο MAIN MENU

Μετά τύπος RAID -> recovery

Sync -> continuous

σημ.

1. Περίμενα να δω για RAID1 να μην το λέει recovery.. Αλλά φαίνεται ότι έχει την ίδια λειτουργία με το RAID1

2. Δεν αξίζει το raid1. καλύτερα να οργανώσεις καλύτερα την backup διαδικασία σου. Εγώ θα τους είχα σαν 2 ξεχωριστούς για περισσότερο χώρο ή σε raid0 για καλύτερες επιδόσεις αλλά αφού τους έχεις για χώρο το ξεχνάμε.

3.

άλλαξε avatar και βάλε τον Πρίντεζη να σηκώνει την ευρωκούπα...

:p Πάντα φιλικά

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις.

O τύπος RAID (recovery φαντάζομαι ότι είναι to RAID1 δλδ backup).

Πρέπει να εγκαταστήσω και το INTEL MATRIX STORAGE(ή κάπως έτσι τέλως πάντων) στα windows??

Σε περίπτωση προβλήματος, ενός από τους 2 δίσκους, θα μου εμφανίσει κάποιο μνμ???

Αν ναι, πως θα ξανακάνω mirror τον καλό δίσκο στον καινούριο που θα έρθει από αντικατάσταση???

Τέλος μέχρι να ξαναβάλω καινούριο σκληρό, θα έχω πρόσβαση στα αρχεία του καλού ή δεν θα βλέπω τπτ???

ΥΓ: Το pc δεν το δουλεύω εγώ οπότε είναι δύσκολο να οργανώσω τη backup διαδικασία καλύτερα.

Υπενθυμιζω οτι oι υλοποιησεις RAID, δεν αποτελουν ολοκληρωμενες λυσεις "Backup". Καλο ειναι ΠΑΝΤΑ να υπαρχει και καπου αλλου μια (η ακομα καλυτερα και δυο) αντιγραφα των περιεχομενων του RAID.

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις.

O τύπος RAID (recovery φαντάζομαι ότι είναι to RAID1 δλδ backup).

Πρέπει να εγκαταστήσω και το INTEL MATRIX STORAGE(ή κάπως έτσι τέλως πάντων) στα windows??

όχι δεν είναι απαραίτητο...αλλά μπορείς να το βάλεις για καλύτερο έλεγχο της συστοιχίας..

Σε περίπτωση προβλήματος, ενός από τους 2 δίσκους, θα μου εμφανίσει κάποιο μνμ???

Αν ναι, πως θα ξανακάνω mirror τον καλό δίσκο στον καινούριο που θα έρθει από αντικατάσταση???

Τέλος μέχρι να ξαναβάλω καινούριο σκληρό, θα έχω πρόσβαση στα αρχεία του καλού ή δεν θα βλέπω τπτ???

Δεν έχω εμπειρία αλλά φαντάζομαι πως όντως θα δεις κάποιο μήνυμα, λογικά θα σετάρεις το synchronization να γίνει ον demand στον καινούργιοι δίσκο...θα έχεις σίγουρα πρόσβαση στον καλό

Ας απαντήσει και κάποιος που ξέρει καλύτερα από εμένα

αυτό που λέει ο dinopoulos είναι 100% σωστό..

• 2 weeks later...
όχι δεν είναι απαραίτητο...αλλά μπορείς να το βάλεις για καλύτερο έλεγχο της συστοιχίας..

Δεν έχω εμπειρία αλλά φαντάζομαι πως όντως θα δεις κάποιο μήνυμα, λογικά θα σετάρεις το synchronization να γίνει ον demand στον καινούργιοι δίσκο...θα έχεις σίγουρα πρόσβαση στον καλό

Ας απαντήσει και κάποιος που ξέρει καλύτερα από εμένα

αυτό που λέει ο dinopoulos είναι 100% σωστό..

Θα σου εμφανίσει μήνυμα οπότε θα ξέρεις ότι έχεις προβλημα.

Μπορεί να δουλεύει και με τον ένα δίσκο και μόλις αντικαταστήσεις τον 2ο θα ξεκινήσει την διαδικασία του rebuild απο μόνο του . Αυτό βέβαια θα καθυστερεί λίγο ο μηχάνημα μέχρι να ολοκληρωθεί αλλά όταν τελειώσει θα τρέχει όπως πρίν.

Να συμφωνήσω και εγώ με τον Ydinopoulos καλό το raid-1 αλλά είναι μια μέση λύση σε θέμα backup .

η καλύτερη λύση backup εξαρτάται πάντα από:

1. τον όγκο των δεδομένων που θέλω να πάρω backup

2. την αξία που έχουν τα δεδομένα αυτά για μένα

3. το budget που έχω διαθέσιμο για να υλοποιήσω το backup

το raid-1 είναι μια μέση λύση όταν δεν έχω πολλά δεδομένα και δεν έχω και μεγάλο budget για να πάω σε πιο σύνθετες επιλογές.

αν όμως τα δεδομένα είναι πολύτιμα και αναντικατάστατα (π.χ. προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες κτλ κτλ) τότε καλό είναι να βρίσκονται σε κάποια μορφή και σε έναν άλλο χώρο, αν γίνεται εκτός του συγκεκριμένου υπολογιστή.

...

Φυσικά, στο system tray.

...

...

Απλώς αντικαθιστάς τον βλαμμένο με έναν άλλον, υγιή δίσκο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο ελεγκτής, διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει από αρκετά λεπτά έως και πολλές ώρες, αναλόγως του φόρτου του συστήματος και του όγκου των δεδομένων.

...

...

Ναι.

Nα μην κάνεις δίσκο master + recovery, αλλά συστοιχία RAID 1, επιλογή που είναι διαθέσιμη στο bios, όπως βρίσκεται στη σελίδα 90 του manual.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.