liangour Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2012 καλημερα εχω ενα acer aspire 5538g το οποιο για cpu εχει εναν amd athlon 64 x2 L310 @1,2Ghz ο οποιος γενικα σερνεται. Στην αξιολογηση των windows παιρνει 3,6. Η μονη χρηση του λαπτοπ ειναι ιντερνετ,word,excel και hd video. H μητρικη εχει αυτα τα χαρακτηριστικα συγκεκριμενο το socket ειναι S1g1 (638) Αυτο που ρωταω ειναι εαν ειναι δυνατη η αντικατασταση του απο ενα ισχυροτερο cpu ? Σαν συμβατους επεξεργαστες βλεπω αυτους εδω αλλα δεν ξερω κατα ποσο το λαπτοπ μπορει να υποστηριξει τα παραπανω watt που καταναλωνουν καθως και το παραπανω θερμικο φορτιο που θα εχουν. Επισης επικοινωνησα με το τεχνικο τμημα της acer Ελλαδας αλλα η απαντηση τους ηταν αυτη εδω "Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία σας με την Acer Ελλάς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για αναβάθμιση, μπορούμε να σας υποστηρίξουμε μόνο στον σκληρό δίσκο και στην μνήμη Ram του υπολογιστή σας. Επιπλέον συστήνουμε να μην προβείτε σε αλλαγή του επεξεργαστή του υπολογιστή σας. Ενδεχόμενη αλλαγή του επεξεργαστή, είναι είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα συμβατότητας στον υπολογιστή σας και γενικότερα προβλήματα στην λειτουργία του." Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Σεπτέμβριος 24, 2012 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 Μάλλον αυτό που σου είπαν και ισχύει. Ο επεξεργαστής που φοράς τώρα καταναλώνει 13W. Το θέμα δεν είναι μόνο η τροφοδοσία του επεξεργαστή αλλά και η ψύξη του. Ένα σύστημα που έχει γίνει για να κρατά ζεστό τον δικό σου επεξεργαστή στα 13W θα έχει προβλήματα με κάποιον που ζητά 20 ή 31W τόσο σε ισχύ όσο και σε ψύξη.Πάντως γενικά οι επεξεργαστές δεν είναι αυτό που κάνει τους φορητούς να "σέρνονται". Οι σκληροί δίσκοι των φορητών είναι πιο αργοί από το θάνατο. Αν θες να κάνεις μια αναβάθμιση και να πιάσει τόπο αντικατέστησε τον μηχανικό δίσκο που έχει ο φορητός σου με SSD και το σύστημα θα το νιώθεις πολύ πιο ελαφρύ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
liangour Σεπτέμβριος 24, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 Αυτοι οι επεξεργαστες εχουν 10-30 δολλαρια μαζι με μεταφορικα οποτε δεν ειναι μεγαλο το κοστος αντικαταστασης. Για ssd το εχω ετσι κι αλλιως υποψη μου αλλα δε νομιζω να δω σημαντικη βελτιωση απο τη στιγμη που ειμαι στο ιντερνετ και χτυπαει 70% ο cpu ενω στο youtube χτυπαει 90-100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Σεπτέμβριος 24, 2012 #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 Και τζάμπα να είναι ο επεξεργαστής είναι ριψοκίνδυνη ακόμη και η μετάβαση σε αυτόν που είναι στα 20W και η διαφορά στην απόδοση δεν θα είναι και τόσο μεγάλη συγκριτικά. Τα μοντέλλα που είναι κάτω-κάτω στην λίστα είναι στα 30W και είναι out of the question κατά την ταπεινή μου άποψη.Άσε που η acer έχει και ένα ιστορικό με περίεργα BIOS. Ακόμη και να βάλεις άλλο επεξεργαστή παίζει να μην δουλεύει full power. Αυτό που λες πάντως με το youtube πρώτη φορά το ακούω. Έναν Pentium 4 στα 2GHz που έχω μια χαρά κάνει ακόμη τη δουλειά του και δεν με έχει απογοητεύσει για internet/MS OFFICE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Σεπτέμβριος 24, 2012 #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 ...Σαν συμβατους επεξεργαστες βλεπω αυτους εδω αλλα δεν ξερω κατα ποσο το λαπτοπ μπορει να υποστηριξει τα παραπανω watt που καταναλωνουν καθως και το παραπανω θερμικο φορτιο που θα εχουν....Μπορείς να βάλεις τον TK-42 (20W TDP) με απόλυτη ασφάλεια. Απλώς, ο ανεμιστήρας του συστήματος ψύξης θα παίρνει μπρος συχνότερα, και θα λειτουργεί για περισσότερη ώρα. Πριν το κάνεις αυτό, με τον υπάρχοντα επεξεργαστή, εφάρμοσε το ενεργειακό σχέδιο υψηλών επιδόσεων, ώστε όλα να λειτουργούν στη μέγιστη συχνότητα ρολογιού. Αυτό θα επιφέρει κάποια βελτίωση στην ταχύτητα που ίσως σε ικανοποιήσει. Σε κάθε περίπωση, ισχυρότερος επεξεργαστής σημαίνει μείωση της αυτονομίας της μπαταρίας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Σεπτέμβριος 24, 2012 #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 αλλαγή από 13W σε 20W είναι 53% περισσότερο θερμικό φορτίο. Άντε και τον χειμώνα σε full στροφές να του πέρνει τα αυτιά και να δουλεύει. Όταν έρθει άνοιξη και καλοκαίρι όμως τι θα γίνει; Προσωπικά θα ήμουν πολύ εκνευρισμένος αν κατά λάθος κάλυπτα για λίγο μια απο τις εξόδους θερμότητας του φορητού και τον έβλεπα να κάνει άμεσα power-off. Η αν εκεί που δούλευα 100% load τον επεξεργαστή και ξαφνικά ανέβαζε θερμοκρασίες τον έβλεπα να κλείνει ακαριαία χωρίς να προλάβω να σώσω κάτι στο οποίο δούλευα πάνω.Και το ερώτημα είναι τι παραπάνω θα πάρει σε επεξεργαστική ισχύ σε σύγκριση με αυτό που έχει ώστε να αξίζει τον κόπο η αναβάθμιση/επένδυση; Link to comment Share on other sites More sharing options...
liangour Σεπτέμβριος 24, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 [MENTION=3559]Oric[/MENTION]το ενεργειακό σχέδιο υψηλών επιδόσεων ειναι καιρο τωρα ενεργοποιημενοη μπαταρια δε με απασχολει διοτι το εχω μεσα στο σπιτι οποτε ειναι μονιμως στο ρευμα χωρις την μπαταριαΞερεις εαν γινεται να αλλαξω το φουρφουρι του με καποιο δυνατοτερο?Επιπλεον θα δω καμια διαφορα με 33% αυξηση της συχνοτητας? (πηγαινοντας δηλαδη στον ΤΚ-42)[MENTION=559]vagsk[/MENTION]για να καταλαβεις πριν το καθαρισω μιλαγα στο skype και εκλεινε επειδη χτυπαγε κατοσταρεςτωρα που το καθαρισα ειναι 30 βαθμους κατω σε σχεδον full load αλλα και παλι η χρηση του cpu ειναι πανω απο 85% ΜΟΝΟ απο το skypeεπιπλεον πανω του εχει μονο 10gb εξτρα αρχεια περα του λογισμικου,τα ακρως απαραιτητα προγραμματα και στην αρχη δεν ανοιγει τιποτα παρα μονο ενα core temp και ενα all-cpu-meter Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Σεπτέμβριος 24, 2012 #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 Δεν είναι θέμα μόνο ανεμιστήρα, άσε και που ακόμη και τέτοιο να είναι στα φορητά βάζουν custom made fans και θα είναι δύσκολή η αντικατάσταση.Λες ότι μετά το καθάρισμα που του έκανες έπεσε μια τριαντάρα κάτω σε θερμοκρασίες. Thermal paste άλλαξες; Σε μένα ο φορητός που by the way είναι και acer είχε πάστα σιλικόνης μεταξύ cpu και συστήματος ψύξης. Βέβαια πέρασε και service μια φορά για αντικατάσταση μητρικής όσο ήταν σε εγγύηση το οποίο service ήταν άθλιο. Τέσπα εγώ έβαλα artic silver 4 και δρόσισε λίγο ο επεξεργαστής σε σημείο που πολλές φορές να δουλέυει και σε low rpm το fan που έχει για επεξεργαστή.Επίσης δεν το έχω ψάξει αλλά νομίζω ότι στην δική μου περίπτωση που το heatpipe στον acer έχει κλείσει 10ετία πιθανώς να έχω και αρκετή απώλεια ψυκτικού στο εσωτερικό του heatpipe με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στην ψύξη του επεξεργαστή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
liangour Σεπτέμβριος 24, 2012 Author #9 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 24, 2012 αλλαξα theral paste μονο στο cpu ,εβαλα την arctic silver 5σε καρτα γραφικων ειχε αυτο που ειναι σαν πλαστελινη και δεν το αλλαξα γιατι δεν εχωby the way για να εχω προσβαση στον επεξεργαστη επρεπε πρωτα να βγαλω το πληκτρολογιο,μετα το επανω καπακι και τελος να ξεβιδωσω πληρως τη μητρικη απο το κατω κομματι και να τη γυρισω αναποδα για να φτασω στο ζουμι!!τι εννοεις οταν λες απωλεια ψυκτικου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.