Jump to content

Αναζητώντας SSD!

Golden.Aquila

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους :)

Δυστυχώς είμαι ολίγον άσχετος με την τεχνολογία ssd, οπότε και αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από εσάς.

Ο προβληματισμός μου είναι ανάμεσα σε:

Intel 520 240gb

OCZ Vertex 4 256gb

Corsair Neutron GTX 240gb

Δυστυχώς (για εμένα, τον αδαή) η ocz και η corsair βγάζουν πολλές σειρές με διαφορετικά χαρακτηριστηκά η καθε μια.

Ελπίζω να διάλεξα τα σωστά προϊόντα από την γκάμα τους. Εάν όχι, κάθε αντιπρόταση είναι εννοείται παραπάνω από δεκτή και θεμιτή. (και από άλλες εταιρείες)

Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε ποιο προϊόν κρίνετε "καλύτερο" και για ποιόν λόγο!

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω πριν την αγορά του προϊόντος;

Διαβάζοντας πέφτω συνεχώς σε όρους που δεν κατανοώ όσο και αν τους ψάξω (mlc - asynchronous/sychronous - nand - lamd). Αν κάποιος μπορεί να μου πεί μερικά βασικά πράγματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία, θα ήμουν υπόχρεος.

Σας ευχαριστώ πολύ εξ'αρχής για τον χρόνο σας.

Ξέχασα να αναφέρω, το ζητούμενο είναι ένας ssd των ~250gb, με όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις και μεγάλη διάρκεια ζωής (το μειονέκτημα που εντόπισα στον intel έναντι των άλλων).

Lifetime warranty wanted dead or alive! (Αλλά και τα 5 χρόνια δεν είναι άσχημα :) )

Σε τι σύστημα θα βάλεις τον SSD; Υπάρχει SATA3 υποδοχή; Τι χρήση κάνεις με τον υπολογιστή;

Από αυτούς τους δίσκους ο καλύτερος φαίνεται να είναι ο OCZ Vertex 4. Και ο intel δεν είναι άσχημος αλλά η υλοποίηση του έχει αρχίσει και "παλιώνει" πλέον. Γιατί πρέπει να είναι 240GB ο SSD; Δεν θα υπάρχει παράλληλα δεύτερος μηχανικός δίσκος; Η συνήθης λύση είναι μικρός SSD για το λειτουργικό και δεύτερος μηχανικός δίσκος για αποθήκη δεδομένων.

Καλός είναι και ο Samsung 830.

Σε γενικές γραμμές ο Samsung θεωρείται ο καλύτερος από θέμα αντοχής αλλά να ξέρεις δεν υπάρχει SSD που να κρατά για πάντα. Μιλάμε για δίσκο που χρησιμοποιεί μνήμες που γράφονται-σβήνονται συνέχεια από το λειτουργικό. Μετά από κάποιο αριθμό εγγραφών (που είναι αρκετά μεγάλος αλλά όχι άπειρος) οι μνήμες του SSD δεν μπορούν να γραφτούν και μένει ως read-only και προφανώς πηγαίνει για αντικατάσταση. Οι περισσότεροι SSD της αγοράς με κανονική χρήση κρατάνε 4-5 χρόνια το λιγότερο.

Προφανώς lifetime warranty ξέχνα την.

Σε τι σύστημα θα βάλεις τον SSD; Υπάρχει SATA3 υποδοχή; Τι χρήση κάνεις με τον υπολογιστή;

Από αυτούς τουε δίσκους ο καλύτερος φαίνεται να είναι ο OCZ Vertex 4. Και ο intel δεν είναι άσχημος αλλά η υλοποίηση του έχει αρχίσει και "παλιώνει" πλέον. Γιατί πρέπει να είναι 240GB ο SSD; Δεν θα υπάρχει παράλληλα δεύτερος μηχανικός δίσκος; Η σθνήθης λύση είναι μικρός SSD για το λειτουργικό και δεύτερος μηχανικός δίσκος για αποθήκη δεδομένων.

Καλός είναι και ο Samsung 830.

Σε γενικές γραμμές ο Samsung θεωρείται ο καλύτερος από θέμα αντοχής αλλά να ξέρεις δεν υπάρχει SSD που να κρατά για πάντα. Μιλάμε για δίσκο που χρησιμοποιεί μνήμες που γράφονται-σβήνονται συνέχεια από το λειτουργικό. Μετά από κάποιο αριθμό εγγραφών (που είναι αρκετά μεγάλος αλλά όχι άπειρος) οι μνήμες του SSD δεν μπορούν να γραφτούν και μένει ως read-only και προφανώς πηγαίνει για αντικατάσταση. Οι περισσότεροι SSD της αγοράς με κανονική χρήση κρατάνε 4-5 χρόνια το λιγότερο.

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση :)

Θα μπεί πάνω σε ένα Fujitsu NH532 με SATA3 υποδοχή.

Η χρήση του θα είναι "εργαλείο" για τα ΠΑΝΤΑ, από ψυχαγωγία μέχρι και επαγγελματική χρήση.

Θα φιλοξενεί δύο δίσκους πάνω, έναν ssd για το λειτουργικό και τα προγράμματα καθώς και έναν δεύτερο για τα data. Επέλεξα την κατηγορία των 240gb γιατί προσφέρουν ταχύτητες και χωτητικότητα χωρίς να ξεφεύγουν ιδιαίτερα σε τιμή.

Προτείνεις να κοιτάξω κάτι σε 128gb?

Θα ρίξω μια ματιά και στον samsung!

Θεωρω ότι για απλή χρήση ένας SSD 60GB είναι επαρκής για το λειτουργικό και για πιο εξεζητημένα συστήματα τα 128GB είναι μια καλή χωρητικότητα εφόσον υπάρχει δεύτερος μηχανικός δίσκος. Από θέμα αξιοπιστίας ο Samsung 830 μέχρι στιγμής έχει πολύ καλή φήμη. Αν ψάξεις το forum υπάρχει ειδικό thread για αυτόν μέσα στο οποίο θα βρεις και torture tests που έγιναν σε αυτόν αλλά και σε κάποιους άλλους SSD για να μετρήσουν την αντοχή των δίσκων σε εγγραφές-διαγραφές.

Μιας και έχεις laptop τα 128 είναι μια καλή χωρητικότητα. Τώρα αν έχεις να διαθέσεις κατιτίς παραπάνω να πας σε Samsung 830 στα 240GB ακόμα καλύτερα καθώς ανάλογα με την χωρητικότητα κάνει και scaling η ταχύτητα εγγραφής στον Samsung 830. H ταχύτητα ανάγνωσης όμως η οποία και ενδιαφέρει είναι σταθερή σε όλα τα μοντέλλα.

Αν σε ενδιαφέρει αξιοπιστία/αντοχή μένεις με samsung 830

Aν σε ενδιαφέρουν οι καλύτερες επιδόσεις ξεκινάς να κοιτάς OCZ Vertex 4 (ο μόνος με 5ετή εγγύηση)

O intel 520 είναι καλή λύση για desktop γιατί περιλαμβάνει και τα παρελκόμενα (bracket και software για disk cloning)

Ο intel όμως είναι αρκετά πίσω από Samsung και OCZ

Υ.Γ. To scaling στην εγγραφή μην σε ανησυχή τόσο πολύ. Στην πράξη δεν θα γράφεις τόσο συχνά στον SSD αλλά θα διαβάζεις συνέχεια τα data του.

Ακόμα η διαφορά μηχανικού - SSD είναι τεράστια. Ακόμα και SATA2 SSD να βάλεις δίπλα σε SATA3 SSD αν δεν έχεις αρχεία πολλών gigabytes δεν πρόκειται να καταλάβεις τη διαφορά. Στην πράξη χωρίς benchmarks δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ αργού-γρήγορου SSD

Επειδή βλέπω πως κοιτάς και τον Neutron GTX τον οποίο θα βρεις δύσκολα στην Ελλάδα να σου πω τις δικές μου επιλογές:

Samsung 830

OCZ Vertex 4

Corsair Neutron GTX

Plextor M5 Pro

Εκτός του Samsung, όλοι οι άλλοι είναι με 5 χρόνια εγγύηση.

Ο Neutron GTX και ο Plextor μόνο με αγορά από εξωτερικό.

Χτες βράδυ έβγαλε προσφορά το e-shop αυτόν εδώ

OCZ SLD3-25SAT3-120G.20 SOLID 3 120GB 2.5'' SSD SATA III - - E-SHOP.GR

και επειδή πρέπει να πάω σε αναβάθμιση λόγο ότι ο 60gb vertex plus που έχω δεν με φτάνει απο άποψη χωρητικότητας τι λέτε για τον παραπάνω;

Θα ήθελα να πάρω τον Samsung αλλά λόγο budget δεν πάω τόσο ψηλά

Τον κοίταξα και εγώ αυτόν αν και δεν ενδιαφέρομαι στην παρούσα για άλλον SSD

Είναι ότι χειρότερο μπορείς να αγοράσεις από άποψη ποιότητας/ταχύτητας/αντοχής. Σε θέμα ταχύτητας είναι κάτω από τον OCZ Agility 3 και το ΜΟΝΟ θετικό που έχει είναι η χωρητικότητα. Για να το πετύχουν αυτό έχει από τις χειρότερες μνήμες αυτή η υλοποίηση και παρόλο που είναι SATA3 στα benchmark δυσκολεύεται να περάσει το bandwidth του SATA2.

Επειδή υπάρχει και ένα ιστορικό στην OCZ με τις πολύ low lvl/value σειρές (βλέπε petrol/octane) εγώ θα έμενα μακριά.

Χτες βράδυ έβγαλε προσφορά το e-shop αυτόν εδώ

OCZ SLD3-25SAT3-120G.20 SOLID 3 120GB 2.5'' SSD SATA III - - E-SHOP.GR

και επειδή πρέπει να πάω σε αναβάθμιση λόγο ότι ο 60gb vertex plus που έχω δεν με φτάνει απο άποψη χωρητικότητας τι λέτε για τον παραπάνω;

Θα ήθελα να πάρω τον Samsung αλλά λόγο budget δεν πάω τόσο ψηλά

Ο Samsung 128GB βγαίνει 92€ τελική με τα μεταφορικά.

Αν αυτό είναι ψηλά για σένα χρηματικά, κάνε λίγο υπομονή μέχρι να μαζέψεις το χρήμα.

Στα λεφτά του δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε επιδόσεις/εγγύηση/αξιοπιστία.

Ο Samsung 128GB βγαίνει 92€ τελική με τα μεταφορικά.

Αν αυτό είναι ψηλά για σένα χρηματικά, κάνε λίγο υπομονή μέχρι να μαζέψεις το χρήμα.

Στα λεφτά του δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε επιδόσεις/εγγύηση/αξιοπιστία.

jax7480 σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση και συμβουλή σου! με ένα γρήγορο search που έκανα στο sκroutz δεν τον βρήκα κάτω απο 105 ευρώπουλα.

Μπορείς να που πεις από πού τον βρήκες;

Μπαίνεις στο www.you.gr

Αν δεν έχεις λογαριασμό, φτιάξε έναν.

Πηγαίνεις εδώ:

SOLID STATE DISK SAMSUNG 830 SERIES 2,5'' SATA3 128GB | You.gr

Προσθέτεις το αντικείμενο στο καλάθι σου.

Πηγαίνεις στο check out.

Στο βήμα 1 συμπληρώνεις τα στοιχεία σου. Αφού συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, στο τέλος της ίδιας σελίδας έχει ένα κενό που λέει Αριθμός κουπονιού. Εκεί βάζεις αυτό:

SAMNL128

Πατάς στο βήμα 2, Τελική προεπισκόπηση και θα σου δείξει το σύνολο το οποίο θα είναι 91.79€.

Για άνω των 85€ παραγγελίες δεν υπάρχει χρηματική επιβάρρυνση οπότε η παράδοση θα γίνει σπίτι σου με ACS courier.

Ολοκληρώνεις την παραγγελία και τέλος.

Λογικά το αργότερο Τρίτη θα τον έχεις.

[MENTION=51]jax7480[/MENTION] ευχαριστώ πολύ κι εγώ για το info σχετικά με το κουπόνι. Θα έκανα αύριο παραγγελία, μιας και δεν είχα αποφασίσει ακόμα Samsung VS OCZ. Μόλις αποφάσισα και η παραγγελία "έφυγε" :D.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.