Jump to content

Gigabyte UEFI BIOS

AnimaTronic

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Το είδα σε γειτονικό forum, δεν είδα να υπάρχει κάτι εδώ στο Λάμπη, οπότε ανοίγω το θέμα για όποιον ενδιαφέρεται.

Η Gigabyte έχει κυκλοφορήσει για αρκετές παλαιότερες μητρικές της (Ζ68 κλπ) UEFI BIOS (με γραφικό περιβάλλον). Όποιος ενδιαφέρεται να προβεί σε upgrade, ας ρίξει μια ματιά στο site της.

Αναβάθμισα το BIOS της δικιάς μου (Ζ68X-UD3P-B3) επιτυχώς. Δεν παρατήρησα δυσλειτουργιες κλπ. Όλα φυσιολογικά. Από O/C, είχα το cpu στα 4.2 πριν την αλλαγή. Το ίδιο και μετά την αλλαγή. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Εντύπωση μου έκανε οτι το pc boot-άρει πολύ πιο γρήγορα τώρα.

Προσοχή μόνο στο οτι κάποια από τα προγράμματα της Gigabyte, που έρχονται με το CD της μητρικής, ίσως δημιουργήσουν προβλήματα.

Some GIGABYTE utilities are not supported under UEFI BIOS architecture. Please remove Smart6, Dynamic Energy Saver, Smart TPM, and Touch BIOS utilities before updating the BIOS.

Στην ουσία δεν υπάρχει καθόλου χρόνος στην post screen. Προσωπικά δεν έβγαλα τα παραπάνω utilities γιατί το είδα μετά και τώρα δεν με αφήνει να τα βγάλω. Δυσλειτουργία δεν υπάρχει πάντως.

Απαράδεκτο το περιβάλλον (χαρακτηριστικό lag στο ποντίκι) αλλά αν κάποιος ξέρει τι κάνει, αξίζει η αλλαγή.

Γνώμη μου είναι ότι η ευκολία στο bios δεν είναι θετικό, αλλά αρνητικό. Με την μπλε παλαιολοθική οθόνη, ο χρήστης ήταν στην τσίτα, τώρα είναι λες και πάιζει στα windows. Με απρόβλεπτες συνέπειες για τον μέσο χρήστη.

Γνώμη μου είναι ότι η ευκολία στο bios δεν είναι θετικό, αλλά αρνητικό. Με την μπλε παλαιολοθική οθόνη, ο χρήστης ήταν στην τσίτα, τώρα είναι λες και πάιζει στα windows. Με απρόβλεπτες συνέπειες για τον μέσο χρήστη.

Ναι, αυτή την αίσθηση την έχω κι εγώ. Είναι σαν να τραμπαριφιάζεις στα Windows :p. Φαίνεται εύκολο, οπότε για κάποιον που δε γνωρίζει τι κάνει, ίσως είναι "επικίνδυνο" :p.

Από την άλλη, το κλασσικό μπλεδάκι ήταν σα να σου έλεγε: "Πρόσεχε τι πατάς γιατί ίσως να μην ανοίξει το PC σου". Χαχαχαχα.

Όσοι είναι κάτοχοι Gigabyte μητρικής, μπορούν να μπαίνουν εδώ, για να ενημερώνονται σχετικά με τα τελευταία BIOS (ακόμα και beta versions) των μητρικών τους.

παιδιά υπάρχει κάποιος αξιόπιστος guide για να κάνω update το bios της μητρικής της υπογραφής μου;

Ποιο bios πρέπει να κατεβάσω;

[MENTION=23268]Trexx[/MENTION] δεν είχα καταλάβει και πολλά από λινκ που μου είχες στείλει σε άλλο thread και φοβάμαι μην κάνω καμία μαμακία!

Αν δεν κατάλαβες τα προηγούμενα λινκ, αφησέ το καλύτερα μη γίνει καμιά ζημιά. Μόνο στο boot time κερδίζεις, δεν υπάρχει άλλη διαφορά.

• 1 month later...

Εγώ δεν έχω βάλει το uefi ακόμα. Αλλά έχω ενεργοποιήσει το fast boot, μόνο τον controller βλέπεις σε "dos" περιβάλλον και τίποτε άλλο.

Θα αναβαθμισω και εγω σε UEFI να δω διαφορες..

Στάλθηκε από το Optimus 2X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

To έχω δοκιμάσει σε αυτή της υπογραφής που είναι παρόμοια. Τα συμπεράσματά μου:

Θετικά:

- Πάρα πολύ γρήγορο boot.

Αρνητικά:

- Τρελό lag του ποντικιού στο bios

- Όποιος είναι εξοικειωμένος με το legacy, θα δυσκολευτεί αντί να διευκολυνθεί

- Μου κλείδωσε κάποιες overclocking επιλογές.

Επίσης οποιος έχει flash 6950 σε 6970, το pc θα στέλνει εικόνα στο μόνιτορ μονο με το διακοπτάκι στο 6950 bios

Με το pc της υπογραφής μου (x79) και uefi με τη συγκεκριμένη κάρτα unlocked που έχω, δεν ισχύει αυτό που λες.

Στέλνει κανονικά σήμα και με το unlocked bios switch.

Ναι x79-z77 δεν βρήκα να αναφέρουν προβλήματα τέτοιου είδους.

Στο z68 γίνετε η δουλειά.Δεν είναι μονο φαινόμενο στις gigabyte και με τις asus υπάρχει πρόβλημα μετά από τα τελευταία bios update σε μερικές μητρικές και αναγκάστηκαν να γυρίσουν σε προηγούμενο bios.

Η gigabyte έβγαλε και το UEFI back το AWARD γιατί έπεσε πολύ μουρμούρα.Κυρίως βεβαια για τις λειψές επιλογές oc και για την ασυμβατότητα με τα Smart6,Dynamic Energy Saver, Smart TPM και Touch BIOS utilities.

Όπως και με τα Windows8 που δεν αρέσουν σε πολλούς, έτσι και εδώ αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εξοικειωθούμε με το UEFI. Σίγουρα χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα αλλά αργά ή γρήγορα όλες οι μητρικές πιστεύω πως θ' ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο. Υπομονή χρειάζεται αλλιώς γυρνάμε στο παλιό BIOS μέχρι να βελτιωθεί το UEFI.

Σωστος,εγω παντως απο αυτα που διαβασα μεχρι τωρα και απο τα συμπερασματα του [MENTION=23268]Trexx[/MENTION] θα παραμεινω στο bios,τουλαχιστον προς το παρων.

Οταν βελτιωθει κι αλλο θα το ξανασκεφτω.

Εγώ πάντως όντας κάτοχος Z68-UD7, έχω να πω ότι είμαι πλήρως απογοητευμένος.

Ένας από τους λόγους που την προτίμησα έναντι των UD3/4, ήταν το υποτιθέμενο support που φανταζόμουν ότι θα παρείχαν στα high-end μοντέλα, μιας και όταν αγοράζω μητρική την κρατάω για αρκετά χρόνια.

Η Gigabyte όμως εδώ και τόσους μήνες (μισός χρόνος από την κυκλοφορία των Ivy Bridge) έχει μείνει στο F10 Award BIOS με αποτέλεσμα αν βάλεις ξεκλείδωτο IB CPU πάνω να μην μπορείς τον υπερχρονίσεις!

Υπάρχει βέβαια μία unofficial έκδοση ενός beta BIOS (F11a), το οποίο μεν σε αφήνει να υπερχρονίσεις, αλλά από την άλλη έχει κλειδωμένο BCLK. Αν και το BCLK δεν με ενδιαφέρει και τόσο μιας και ποτέ μου δεν το πείραξα, αυτό που με προβληματίζει είναι ότι σε γενικές γραμμές σαν BIOS είναι αρκετά ασταθές. Ειδικά με θέμα του cold boot, έχει επιδεινωθεί απίστευτα.

Τόσους μήνες τώρα, δεν αξιώθηκαν να βγάλουν ένα σοβαρό και σταθερό BIOS (για UEFI δεν μιλάω καν) για την υποτιθέμενη ναυαρχίδα του Z68.

Για μένα δυστυχώς έχει τελειώσει σαν εταιρία, παρότι την είχα και σε εκτίμηση.

@alfa156: δεν αμέλησε μόνο την δική σου μητρική η GB αλλά όλες τις Z68 θεωρώντας πως τελείωσε η υποστήριξη βγάζοντας BIOS για τους Ivy. Γι αυτό και γύρω στον Φεβρουάριο έβγαλε τα τελευταία BIOS updates για όλη τη σειρά. Μετά έβγαλε τις νέες μητρικές και έριξε πίσω της μαύρη πέτρα.

Εδώ όμως έχουμε άλλο θέμα συζήτησης και ας μείνουμε σε αυτό.

• 4 weeks later...

Hello. Αντιμετωπιζουμε ενα προβλημα σε νεο PC φιλου. Εχει Gigabyte H77M-DH3 με UEFI το οποιο θεωρουμε ως 100% υπαιτιο στο οτι δεν μας bootαρει τα DVD των 7 (δυστυχως δεν εχει μεγαλο στικακι USB να δοκιμασει με αυτο). Τα συγκεκριμενα ISOs ειναι 100% τσεκαρισμενα οτι δουλευουν (και στο λαπτοπ του και σε δικα μου PC). Το λεω αυτο γιατι με μια συντομη αναζητηση στον γουγλη βγαζει πολυ πραμα με το UEFI, το οποιο ομως δεν μας βοηθησε.

Καθε φορα που παει για boot ειναι σαν να μην εχουμε βαλει καν κατι στo DVD Drive (please insert boot disk and reboot και μπλα μπλα μπλα). ΟΤΙ και να δοκιμασαμε, οτι και να αλλαξαμε στα priorities, στα storage option control, boot option control (τα οποια δεν αναφερουν στο manual...) κλπ καναμε μια τρυπα στο νερο. Το παραδοξο ειναι πως CD με XP ή Ubuntu τρεχουν κανονικα.

Any ideas? Γιατι το PC ειναι για δουλεια και πρεπει να στηθει αμεσα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.