Jump to content

Καμένο τροφοδοτικό

banalisgeorge

Recommended Posts

Μαλλων καταλαβα γιατι καεικε, το overclocing μας την εκανε την ζημια το τροφοδοτικο ηταν 850 ενω το μηχανιμα τραβουσε κοντα στα 1000 watt. δειτε το test που εκανα

Κατ'αρχάς, έχεις κάνει λάθος το τεστ αλλά και τα online calculators είναι της πλάκας.

Το σύστημά σου ούτε 250W δεν είναι. 275W έχω σε πλήρες φορτίο σε παρόμοιο σύστημα με τον ίδιο Quad CPU και με πολύ περισσότερα πράγματα πάνω από τα δικά σου. 500-600W τροφοδοτικό θες, μάξιμουμ. Μεγαλύτερο κάνει κακό αντί καλό.

τι εννοεις κανει κακο?

Tα τροφοδοτικά είναι φτιαγμένα να δουλεύουν σε πάνω από 20% φορτίο και ιδανικά στο 50%. Κάτω από 20% φορτίο σημαίνει ότι το efficiency και γενικά οι επιδόσεις πάνε περίπατο, το PFC συνήθως δεν αποδίδει καθόλου σωστά και ο χρόνος ζωής τους φθίνει δραματικά.

Σύστημα της υπογραφής σε idle κατανάλωση περίπου 105W και σε full load κάτι παραπάνω από 350W. Βγάλε τώρα καμιά 30-40άρα watt που τρώει η οθόνη για να δεις τι πραγματικά χρειάζεται σε ισχύ από το δικό μου τροφοδοτικό. Μετρημένα από αναφορά UPS και on screen display εξωτερικού σταθεροποιητή τάσης για όλο το σύστημα.

Σύστημα της υπογραφής σε idle κατανάλωση περίπου 105W και σε full load κάτι παραπάνω από 350W. Βγάλε τώρα καμιά 30-40άρα watt που τρώει η οθόνη για να δεις τι πραγματικά χρειάζεται σε ισχύ από το δικό μου τροφοδοτικό. Μετρημένα από αναφορά UPS και on screen display εξωτερικού σταθεροποιητή τάσης για όλο το σύστημα.

Και αυτή η μέτρηση λάθος είναι, το UPS μετράει την A/C ισχύ, αυτή που θα τραβήξει από το δίκτυο. 310W - ένα 20% απόδοση πρόχειρα-πρόχειρα = 250W DC power και αυτά με το ζόρι.

Με το τροφοδοτικό που έχεις, μεγάλο ποσοστό (μην πω η μισή και πλέον) από την κατανάλωση σε idle είναι λόγω του τροφοδοτικού που είναι εκτός πεδίου λειτουργίας.

Παιδια μην τρελλαθούμε κιόλας. Για να πάρει πιστοποίηση 80+ ένα τροφοδοτικό πρέπει σε όλη την κλίμακα να έχει τουλάχιστον 80% απόδοση. Τώρα αν κοντά στο 50-60% της συνολικής ισχύος του δίνει πάνω από 80% απόδοση αυτό δεν έχει τόση σημασία.

Αυτό που δείχνει το UPS είναι συνολική κατανάλωση. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς πόσή είναι για την οθόνη (μέγιστή αναφέρεται τα 36W) αλλά για το τροφοδοτικό μια επιπλεόν κατανάλωση λόγω εσωτερικής απόδοσης αυτού της τάξεως του =<20% δεν θα διαφοροποιήσει πολύ τα αποτελέσματα.

Στα 105W idle μιλάμε για μια απόκλιση 15-20W (λόγω αφαίρεσης της ισχύος της οθόνης). Σε full load πάλι η απόκλιση είναι της τάξεως των 20W ή και μικρότερη αν έχει καλύτερη απόδοση από 80%. Αυτό δεν θα αλλάξει την επιλογή του PSU και σίγουρα δεν θέλουμε να έχουμε τροφοδοτικά πολύ κοντά στην μέγιστη ονομαστική ισχύ. Ιδανική περίπτωση σε full load να είμαστε κοντά στο 50-60% φορτίο τόσο για θέμα ενεργειακής απόδοσης όσο και για θέμα θορύβου από fan του PSU.

Σε αυτά τα νούμερα που έδωσα για το δικό μου σύστημα μεγαλύτερη ακρίβεια απλά δεν έχει νόημα.

feature2.jpg

Παιδια μην τρελλαθούμε κιόλας. Για να πάρει πιστοποίηση 80+ ένα τροφοδοτικό πρέπει σε όλη την κλίμακα να έχει τουλάχιστον 80% απόδοση. Τώρα αν κοντά στο 50-60% της συνολικής ισχύος του δίνει πάνω από 80% απόδοση αυτό δεν έχει τόση σημασία.

Αυτό που δείχνει το UPS είναι συνολική κατανάλωση. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς πόσή είναι για την οθόνη (μέγιστή αναφέρεται τα 36W) αλλά για το τροφοδοτικό μια επιπλεόν κατανάλωση λόγω εσωτερικής απόδοσης αυτού της τάξεως του =<20% δεν θα διαφοροποιήσει πολύ τα αποτελέσματα.

Στα 105W idle μιλάμε για μια απόκλιση 15-20W (λόγω αφαίρεσης της ισχύος της οθόνης). Σε full load πάλι η απόκλιση είναι της τάξεως των 20W ή και μικρότερη αν έχει καλύτερη απόδοση από 80%. Αυτό δεν θα αλλάξει την επιλογή του PSU και σίγουρα δεν θέλουμε να έχουμε τροφοδοτικά πολύ κοντά στην μέγιστη ονομαστική ισχύ. Ιδανική περίπτωση σε full load να είμαστε κοντά στο 50-60% φορτίο τόσο για θέμα ενεργειακής απόδοσης όσο και για θέμα θορύβου από fan του PSU.

Σε αυτά τα νούμερα που έδωσα για το δικό μου σύστημα μεγαλύτερη ακρίβεια απλά δεν έχει νόημα.

Για να πάρει πιστοποίηση, πρέπει να έχει 80% σε φορτίο από 20% ως 100%. Ποτέ δεν μετράνε τροφοδοτικό για οικιακή/εμπορική χρήση κάτω από 20%, ούτε και μπορεί να αποδώσει εκεί, ούτε είναι καλό είτε για το τροφοδοτικό ή για το σύστημα. Trust me, I'm a doctor που λένε και οι Αμερικάνοι. Κυριολεκτικά.

Η οθόνη σου είναι περί τα 20-25W μέγιστο σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Το UPS σου υπολόγισα ακριβώς πόση διαφορά θα κάνει και ναι, 20% είναι πολύ διαφορά. Η απόκλιση σε full load είναι περί τα 60W μόνο από το efficiency, χωρίς να υπολογίζω την οθόνη. 200W-250W προσδίδει το τροφοδοτικό σου στο σύστημα σε πλήρη ισχύ συστήματος, ήτοι 20-25% φορτίο, ήτοι ίσα που μπαίνεις στην περιοχή λειτουργίας του. Τις υπόλοιπες ώρες του βγάζεις τα μάτια.

Σε idle έχεις 105W. 35W για να φτάσει η οθόνη πρέπει να τα βάλεις όλα τέρμα σε ολόλευκη οθόνη και με 40-45°C θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η 40" Samsung LED μου είναι 32W αυτή την στιγμή που σου γράφω να φανταστείς. Μείον την οθόνη 25W, μένουν 80W απορρόφηση από το δίκτυο. Ας πούμε ότι είναι 25W, χάριν παραδείγματος. Αν υποθέσουμε ότι το efficiency είναι 70% (που είναι πολύ χειρότερο σε τέτοια φόρτιση, σε 5-6% ονομαστικό φορτίο το τροφοδοτικό είναι σκουπίδι) τότε έχεις πραγματική ζήτηση 56W και τα υπόλοιπα είναι απλά απώλειες, χωρίς καν να υπολογίσω το κατεστραμμένο power factor, που θα έφερνε τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες από την ζήτηση του συστήματος.

Ιδανική περίπτωση είναι να είσαι πάντα μεταξύ 40% και 70% της μέγιστης απόδοσης του τροφοδοτικού. Κάτω από 20% όμως ποτέ των ποτών, ειδικά σε idle που το 70-95% της χρήσης ενός υπολογιστή σε τέτοιες συνθήκες είναι. Αυτά πάω στοίχημα δεν στα λέει η Cooler Master πριν πάρεις το θηρίο που έχεις αγοράσει, αλλά έτσι είναι, λυπάμαι.

Edit: Να σε βοηθήσω, δες εδώ ένα καλό review του cmaris και δες ένα από τα καλύτερα πλατινένια τροφοδοτικά τι βουτιά βαράει σε φορτίο κάτω από 20% και σε efficiency αλλά και το power factor (όχι πως φαντάζομαι ότι ξέρεις τις επιπλοκές ενός κακού power factor, αλλά πίστεψέ με, είναι αρκετά κακό ώστε να σε νοιάζει να είναι κοντά στο 1. Ειδικά για το UPS σου.).

http://www.techpowerup.com/reviews/beQuiet/DarkPowerProP10_1000W/5.html

Εκτός από το PFC αναφέρεσαι στο ripple φαντάζομαι στο παραπάνω link. Είναι πέραν του 3% σε μια από τις μετρήσεις.

Το δικό μου το "θηρίο" αγοράστηκε πριν 1-2 χρόνια από e-shop και ήταν από τα τελευταία κομμάτια σε τιμή κάτι περισσότερο από 100€. Modular, αθόρυβο και έχει και κάποια επιπλέον watts σε περίπτωση που ξαναστήσω SLI αν και τότε κοίταγα για 700άρι-750άρι.

Πάντως επειδή το full load σε high end συστήματα είναι αρκετά μακριά από το idle όσο αναφορά την ισχύ που απαιτείται ανοίγει πολύ το εύρος και δεν είναι εύκολο να πετύχεις το ιδανικό που αναφέρεις εσύ παραπάνω (μεταξύ 40 και 70%). Ακόμα τα περισσότερα τροφοδοτικά σε αυτή την κατηγορία αποδίδοντας την απαιτούμενη ισχύς σε full load θα είναι και αρκετά θορυβώδη το οποίο απότελει πρόβλημα για τα δικά μου κριτήρια. Όλο το σύστημα έχει στηθεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο.

Τέλος, στον κανόνα που βάζεις παραπάνω υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως π.χ. το Corsair AX1200 το οποίο δεν έχει κανένα από τα θέματα που αναφέρεις με low ripple και 80+ Gold πιστοποίηση αλλά εκεί η τιμή είναι αρκετά αρμυρή.

Εκτός από το PFC αναφέρεσαι στο ripple φαντάζομαι στο παραπάνω link. Είναι πέραν του 3% σε μια από τις μετρήσεις.

Το δικό μου το "θηρίο" αγοράστηκε πριν 1-2 χρόνια από e-shop και ήταν από τα τελευταία κομμάτια σε τιμή κάτι περισσότερο από 100€. Modular, αθόρυβο και έχει και κάποια επιπλέον watts σε περίπτωση που ξαναστήσω SLI αν και τότε κοίταγα για 700άρι-750άρι.

Πάντως επειδή το full load σε high end συστήματα είναι αρκετά μακριά από το idle όσο αναφορά την ισχύ που απαιτείται ανοίγει πολύ το εύρος και δεν είναι εύκολο να πετύχεις το ιδανικό που αναφέρεις εσύ παραπάνω (μεταξύ 40 και 70%). Ακόμα τα περισσότερα τροφοδοτικά σε αυτή την κατηγορία αποδίδοντας την απαιτούμενη ισχύς σε full load θα είναι και αρκετά θορυβώδη το οποίο απότελει πρόβλημα για τα δικά μου κριτήρια. Όλο το σύστημα έχει στηθεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο.

Τέλος, στον κανόνα που βάζεις παραπάνω υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως π.χ. το Corsair AX1200 το οποίο δεν έχει κανένα από τα θέματα που αναφέρεις με low ripple και 80+ Gold πιστοποίηση αλλά εκεί η τιμή είναι αρκετά αρμυρή.

Καμία σχέση το ripple, αν και ναι, και αυτό πάει περίπατο. Στο review δεν μετράει ripple σε φόρτιση κάτω από 20% έτσι κι αλλιώς.

Αυτό που αυξάνεται πολύ σε φορτίο εκτός πεδίου λειτουργίας είναι οι απώλειες (το efficiency πέφτει γεωμετρικά), το ρεύμα ζήτησης του δικτύου (φορτώνει το UPS χωρίς λόγο), γεμίζει αρμονικές το δίκτυο (κακό για τις υπόλοιπες συσκευές στο σπίτι, ειδικά για το ups) και φθίνει ΠΟΛΥ ο χρόνος ζωής του.

Δεν αντιλέγω ότι το πήρες σε φοβερή προσφορά. Απλά το έχεις βάλει σε λάθος μηχάνημα, δεν κάνει για εσένα. Είναι χειρότερο από το να είχες ένα φτηνό 400άρι και θα ζήσει και λιγότερο. Ναι, δεν είναι πολύ εύκολο να έχεις πάντα φόρτιση 40% με 70%, γι'αυτό την λένε "ιδανική" - όχι όμως πως δεν γίνεται. Και το δικό σου που είναι από τα πλέον απλά και έχει την μεγαλύτερη δυνατή διακύμανση (αφού ουσιαστικά μόνο η κάρτα σου ρουφάει όταν πάρει μπροστά) έχεις περίπου 70-80W σε idle και 220-240W σε full load, με ένα 400W τροφοδοτικό θα ήταν 20% με 60% του φορτίου. Και SLI να σκεφτόσουν, 500-550W ήταν υπέρ αρκετό.

Δεν υπάρχει ΟΥΔΕΜΙΑ εξαίρεση. Κανένα τροφοδοτικό δεν αποδίδει σε φορτίο μικρότερο του 20%. Το ΑΧ1200 που αναφέρεις σε 5% φορτίο έχει απόδοση περίπου 68% και σε 3% φορτίο (η πραγματική ζήτηση του σύστημάτος σου σε idle στο περίπου) έχει 60%. Το ίδιο και χειρότερο με το δικό σου θα ήταν. Αυτό που σου έδειξα εγώ πριν είναι ακόμα καλύτερο στο θέμα απόδοσης, όχι πως και εκείνο κάνει για το σύστημά σου βέβαια.

Bottom line is: Ποτέ δεν βάζουμε τροφοδοτικό να λειτουργήσει σε φορτία κάτω του 20% της ισχύος του. Bigger is NOT better εδώ, ζημιά παθαίνει και αυτό και άλλα πράγματα, συν ότι κατ'ελάχιστον αυξάνει την κατανάλωση ισχύος χωρίς κανένα λόγο.

Bottom line is: Ποτέ δεν βάζουμε τροφοδοτικό να λειτουργήσει σε φορτία κάτω του 20% της ισχύος του. Bigger is NOT better εδώ, ζημιά παθαίνει και αυτό και άλλα πράγματα, συν ότι κατ'ελάχιστον αυξάνει την κατανάλωση ισχύος χωρίς κανένα λόγο.

Αυτο, σε idle (πολλοι αφηνουμε τα PC ανοιχτα 24/7) δεν προκειται να το πετυχεις σχεδον σε κανενα συστημα. Το να αυξησεις (να του βαλεις να τρεχει κατι για να μην ειναι στο ρελαντι) ωστε να ξεπερνας το 20% και να εχεις efficiency, δεν εχει νοημα γιατι οπως και να 'χει καις περισσοτερα.

Τωρα για τα υπολοιπα... εχ... πριν 5 χρονια ειχαμε passive PFC και αποδοσεις 70% στην, πολυ, καλυτερη περιπτωση (εκτος και αν ειχες να σκασεις 300€), δεν "παθαμε" κατι.

Και πριν καμια δεκαετία δεν έφταναν ούτε το 70-73% σε απόδοση τα τροφοδοτικά.

Τέσπα, εγώ δεν θεωρώ επαρκές ένα 500άρι τροφοδοτικό για σύγχρονο σύστημα. Το να κερδίσεις μερικά watts, γιατί σε τόσο χαμηλό φορτίο και 50% efficiency να είχαμε η κατανάλωση ισχύος δεν θα άλλαζε τραγικά, δεν θεωρώ ότι είναι το πλέον σημαντικό. Επίσης αν κάποια στιγμή κάνω αναβάθμιση και βλέπω τα rails του τροφοδοτικού να ζορίζονται να ανταπεξέλθουν το θεωρώ fail από δικής μου πλευράς.

Εκτός της κάρτας γραφικών που ρουφάει είναι και ο επεξεργαστής. Σε idle καταστάσεις έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση (κοντά στα 9W) ενώ το TDP είναι στα 95W. Επειδή είναι και unlocked έκδοση μελλοντικά θα το φάει το OC του που σημαίνει ότι θα ρουφάει περισσότερο ρεύμα για το CPU. Αυτά όσο αναφορά τις αυξομειώσεις στο σύστημα. Καλά η κάρτα γραφικών τρώει και αυτή την μερίδα του λέοντος όπως ανέφερες.

Νομίζω ότι ποιοτικό 650 ή 700 είναι το ελάχιστο πλέον για αγορά εκτός και αν είναι σύστημα γραφείου οπότε χωρίς κάρτα γραφικών αλλάζει ριζικά το τοπίο.

Αυτο, σε idle (πολλοι αφηνουμε τα PC ανοιχτα 24/7) δεν προκειται να το πετυχεις σχεδον σε κανενα συστημα. Το να αυξησεις (να του βαλεις να τρεχει κατι για να μην ειναι στο ρελαντι) ωστε να ξεπερνας το 20% και να εχεις efficiency, δεν εχει νοημα γιατι οπως και να 'χει καις περισσοτερα.

Τωρα για τα υπολοιπα... εχ... πριν 5 χρονια ειχαμε passive PFC και αποδοσεις 70% στην, πολυ, καλυτερη περιπτωση (εκτος και αν ειχες να σκασεις 300€), δεν "παθαμε" κατι.

Μία χαρά μπορείς να το πετύχεις, αν δεν αγοράσεις τροφοδοτικό 10 φορές μεγαλύτερο απ'ότι χρειάζεσαι.

Passive PFC έχει απαγορευθεί δια νόμου από το 2001 στην Ευρώπη και μερικά χρόνια αργότερα και στην βόρειο Αμερική. Nαι, υπήρξαν καταστήματα στην Ελλάδα που και μετά έφεραν παράνομα εισαγωγές με P-PFC τροφοδοτικά, αλλά ποιός τους σταματά...

Φυσικά δεν πάθαμε κάτι, απλώς πληρώναμε περισσότερο ρεύμα και γκρινιάζαμε όταν το πανάκριβο Enermax τροφοδοτικό μας έσκαγε όταν το UPS δεν άντεχε να απορροφήσει τις αρμονικές κι έκανε reflect, ενώ αν δεν υπήρχε γινόταν ένα χάος στην γραμμή και μάζευες κανέναν ενισχυτή ή home cinema σε ανύποπτο χρόνο. 30% RMA σε συγκεκριμένα μοντέλα τροφοδοτικών μόνο και μόνο από την χρήση UPS.

Και πριν καμια δεκαετία δεν έφταναν ούτε το 70-73% σε απόδοση τα τροφοδοτικά.

Τέσπα, εγώ δεν θεωρώ επαρκές ένα 500άρι τροφοδοτικό για σύγχρονο σύστημα. Το να κερδίσεις μερικά watts, γιατί σε τόσο χαμηλό φορτίο και 50% efficiency να είχαμε η κατανάλωση ισχύος δεν θα άλλαζε τραγικά, δεν θεωρώ ότι είναι το πλέον σημαντικό. Επίσης αν κάποια στιγμή κάνω αναβάθμιση και βλέπω τα rails του τροφοδοτικού να ζορίζονται να ανταπεξέλθουν το θεωρώ fail από δικής μου πλευράς.

Εκτός της κάρτας γραφικών που ρουφάει είναι και ο επεξεργαστής. Σε idle καταστάσεις έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση (κοντά στα 9W) ενώ το TDP είναι στα 95W. Επειδή είναι και unlocked έκδοση μελλοντικά θα το φάει το OC του που σημαίνει ότι θα ρουφάει περισσότερο ρεύμα για το CPU. Αυτά όσο αναφορά τις αυξομειώσεις στο σύστημα. Καλά η κάρτα γραφικών τρώει και αυτή την μερίδα του λέοντος όπως ανέφερες.

Νομίζω ότι ποιοτικό 650 ή 700 είναι το ελάχιστο πλέον για αγορά εκτός και αν είναι σύστημα γραφείου οπότε χωρίς κάρτα γραφικών αλλάζει ριζικά το τοπίο.

Ποτέ σύγχρονος επεξεργαστής από τους Thunderbird και μετά δεν φτάνει κατανάλωση ισχύος στο TDP. Αυτό το νούμερο είναι άλλο και για άλλη εντελώς χρήση, όχι η μέγιστη κατανάλωσή του.

Κάτι που όλοι προσπερνάτε είναι ότι εκτός από τις απώλειες λόγω efficiency (λεφτά έχουμε, ας χάνουμε ισχύ) που επίσης ανεβάζουν την θερμοκρασία λόγω απωλειών (έχουμε και ψυκτράρες), ας ανεβαίνει και το ripple (μήπως το βλέπουμε?) και να βγάζει και αρμονικές (ποιο UPS και λοιπές συσκευές), είναι ότι φθίνει πολύ ο χρόνος ζωής του τροφοδοτικού. Αν τώρα νοείται λογική του να πάρω 1000άρι τροφοδοτικό σε σύστημα που χρειάζεται 400 ενώ έτσι θα έχω χειρότερη απόδοση σε κάθε μέτωπο, μεγαλύτερες απώλειες και πολύ χαμηλότερη αξιοπιστία, τι να πω. Εγώ που τα σχεδιάζω και έχω δέκα 1000W+ τροφοδοτικά πίσω μου τώρα, με ένα 550W είμαι πάντως (και αυτό από σήμερα που πέρασα καινούργια κάρτα γραφικών).

Πιδιά,υπάρχει περίπτωση να ειναι καμμένο τροφοδοτικό λόγο θερμότητας αλλα το λαμπάκι της μητρικής να ανάβει? Το pc δεν ανάβει...το τροφοδοτικό μυρίζει σαν να έκανε drift και η πλακέτα απο κιτρινη στην μέση εχει γίνει σχεδόν κοκκινη...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.