alco Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2012 Γεια σας παδιά σκέφτομαι να πάρω έναν ελαφρύ φορητό γιατί ο τωρινός φορητός + βιβλία δεν βολεύει. Τον θέλω για να τον πηγαινοφέρνω στη σχολή όπου και τον στήνω στην βιβλιοθήκη. Μερικές απορίες: 1. Το πληκτρολόγιο που λένε ότι είναι 92% του κανονικού μεγέθους (για μοντέλα 10.1") θα είναι κατάλληλο για τυφλό σύστημα; Όπου να 'ναι θα αρχίσω να μαθαίνω... 2. Διαβάζω για ακριβότερους φορητούς με "πιο κατάλληλη" ανάλυση οθόνης κλπ. Πώς υπολογίζω ποια ανάλυση είναι κατάλληλη για τις x ίντζες; Γενικά είναι για πολύωρη εργασία (broswing και word) τα netbooks ή κουράζει η μικρή οθόνη /οριζόντιο scroll όλη την ώρα; Μήπως να πάω σε 13.3"; 3. Είναι πανάκριβο αλλά το 'χω απορία: Είναι το trackpad του macbook air τόσο θεϊκό όσο λένε ώστε να καταργεί την ανάγκη για ποντίκι; Στα κανονικά λαπτοπ δεν με βολεύει καθόλου το trackpad τους και χρησιμοποιώ πάντα ένα μεσαίου μεγέθους ασύρματο ποντίκι = έπιπλέον χώρος στην τσάντα. Επίσης αν έχετε να προτείνετε κάποιο μοντέλο με 4+ ώρες μπαταρία (για να γλιτώνω το βάρος και τον όγκο του φορτιστή) είμαι όλος αυτιά. Τιμές κρίσης Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimgr Σεπτέμβριος 4, 2012 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 4, 2012 Θα σου απαντήσω σε αυτά που γνωρίζω:1. Εγώ που ξέρω και δουλεύω τυφλό σύστημα εδώ και χρόνια, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με ένα netbook Sony Vaio 11,5" που έχω. Έχω δουλέψει πολλές φορές σε αυτό και έχω γράψει μεγάλα κείμενα χωρίς πρόβλημα. Βέβαια πρέπει να σε βολεύει το πληκτρολόγιο από πλευράς θέσεως πλήκτρων, π.χ. το enter ή το αριστερό shift, διότι κάθε εταιρεία κάνει τα δικά της. Εμένα το Vaio με βόλεψε απίστευτα.Παλιότερα είχα ένα Acer netbook 10.1", όπου εκεί πράγματι ζοριζόμουνα για να γράψω, οπότε κουραζόμουν γρήγορα.2. Αυτό που πρέπει να ψάξεις είναι το dotpitch της οθόνης, δηλαδή το μέγεθος του pixel που καθορίζει πόσο μεγάλα θα βλέπεις τα πράγματα στην οθόνη. Δες αυτό το άρθρο Dot pitch - Wikipedia, the free encyclopedia . Σε γενικές γραμμές, εμένα με βολεύει πολύ η ανάλυση που έχει το netbook μου, 1366 X 768 σε 11.5" οθόνη, αν πρόκειται για γράψιμο. Για διάβασμα ιστοσελίδων ή pdf, σχεδόν πάντα μεγαλώνω το κείμενο (με ctrl +) διότι αλλιώς όλα φαίνονται πολύ μικρά. Επίσης πολλές φορές για διάβασμα φέρνω το netbook πιο κοντά μου, όπως ακριβώς κρατάς ένα βιβλίο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alco Σεπτέμβριος 5, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 5, 2012 Θα σου απαντήσω σε αυτά που γνωρίζω:1. Εγώ που ξέρω και δουλεύω τυφλό σύστημα εδώ και χρόνια, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με ένα netbook Sony Vaio 11,5" που έχω. Έχω δουλέψει πολλές φορές σε αυτό και έχω γράψει μεγάλα κείμενα χωρίς πρόβλημα. Βέβαια πρέπει να σε βολεύει το πληκτρολόγιο από πλευράς θέσεως πλήκτρων, π.χ. το enter ή το αριστερό shift, διότι κάθε εταιρεία κάνει τα δικά της. Εμένα το Vaio με βόλεψε απίστευτα.Παλιότερα είχα ένα Acer netbook 10.1", όπου εκεί πράγματι ζοριζόμουνα για να γράψω, οπότε κουραζόμουν γρήγορα.2. Αυτό που πρέπει να ψάξεις είναι το dotpitch της οθόνης, δηλαδή το μέγεθος του pixel που καθορίζει πόσο μεγάλα θα βλέπεις τα πράγματα στην οθόνη. Δες αυτό το άρθρο Dot pitch - Wikipedia, the free encyclopedia . Σε γενικές γραμμές, εμένα με βολεύει πολύ η ανάλυση που έχει το netbook μου, 1366 X 768 σε 11.5" οθόνη, αν πρόκειται για γράψιμο. Για διάβασμα ιστοσελίδων ή pdf, σχεδόν πάντα μεγαλώνω το κείμενο (με ctrl +) διότι αλλιώς όλα φαίνονται πολύ μικρά. Επίσης πολλές φορές για διάβασμα φέρνω το netbook πιο κοντά μου, όπως ακριβώς κρατάς ένα βιβλίο.Άρα πάω σε 11.6" και πάνω.. Ζαχαρώνω το Asus Zenbook UX21 αλλά είναι στα 700!! Λέω να πάω σε κάτι μεταχειρισμένο 2ετίας αφού το μόνο που θέλω είναι browsing και Word και με μια ελαφριά linux διανομή είμαι κομπλέ αλλά φοβάμαι ότι η μπαταρία θα είναι λιωμένη..Γενικότερα προτείνετε αγορά μεταχειρισμένου φορητού ή είναι πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι τα ανταλλακτικά είναι πιο ακριβά και δυσεύρετα από του desktop; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Σεπτέμβριος 6, 2012 #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 6, 2012 ...1. Το πληκτρολόγιο που λένε ότι είναι 92% του κανονικού μεγέθους (για μοντέλα 10.1") θα είναι κατάλληλο για τυφλό σύστημα;Όχι. ...2. Διαβάζω για ακριβότερους φορητούς με "πιο κατάλληλη" ανάλυση οθόνης κλπ. Πώς υπολογίζω ποια ανάλυση είναι κατάλληλη για τις x ίντζες; Γενικά είναι για πολύωρη εργασία (broswing και word) τα netbooks ή κουράζει η μικρή οθόνη /οριζόντιο scroll όλη την ώρα; Μήπως να πάω σε 13.3";...Εξαρτάται από την ηλικία του χρήστη και τη φωτεινότητα. Εφ' όσον είσαι νεαρός, δεν θα έχεις πρόβλημα με ανάλυση 1366x768 (που είναι στάνταρ στα φτηνά μοντέλα κάθε σειράς κάτω από 17"), ή ακόμα καλύτερα 1600x900, αλλά αυτή η ανάλυση σε λάπτοπ με οθόνη κάτω των 17" έχει σχετικά αλμυρή τιμή....3. Είναι πανάκριβο αλλά το 'χω απορία: Είναι το trackpad του macbook air τόσο θεϊκό όσο λένε ώστε να καταργεί την ανάγκη για ποντίκι; ...Είναι, αλλά σε περιβάλλον MacOS, όχι Windows. Ένα σεμνό 15ιντσο μηχανάκι σαν αυτό, έχει άνετη αυτονομία. Αν μπορείς να δώσεις κάτι παραπάνω, πάρε ένα Lenovo Ideapad σειράς B, G ή Ζ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alco Σεπτέμβριος 18, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2012 Όχι. Εξαρτάται από την ηλικία του χρήστη και τη φωτεινότητα. Εφ' όσον είσαι νεαρός, δεν θα έχεις πρόβλημα με ανάλυση 1366x768 (που είναι στάνταρ στα φτηνά μοντέλα κάθε σειράς κάτω από 17"), ή ακόμα καλύτερα 1600x900, αλλά αυτή η ανάλυση σε λάπτοπ με οθόνη κάτω των 17" έχει σχετικά αλμυρή τιμή.Είναι, αλλά σε περιβάλλον MacOS, όχι Windows. Ένα σεμνό 15ιντσο μηχανάκι σαν αυτό, έχει άνετη αυτονομία. Αν μπορείς να δώσεις κάτι παραπάνω, πάρε ένα Lenovo Ideapad σειράς B, G ή Ζ.15" θα είναι αρκετά βαρύ για τσάντα + βιβλία.. Τελικά με βλέπω για κάτι σε 12.1" -13.3" για να έχει και άνετο πληκτρολόγιο. Κάτι σαν http://www.thelab.gr/eidiseis/to-ultrabook-tis-nec-lavie-z-pozarei-113570.html.Πάντως ακούω ότι γενικότερα θα βγουν πολλά ultrabooks οπότε θα κάνω υπομονή να πέσουν οι τιμές να πάρω κάτι της προκοπής γύρω στο 1kg και να μην κοστίζει μια μικρή περιουσία... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Σεπτέμβριος 18, 2012 #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2012 Ωραίο το Nec! Link to comment Share on other sites More sharing options...
swatoner Σεπτέμβριος 18, 2012 #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 18, 2012 Θα σου πρότεινα Netbook Acer Aspire One 72211.6 με AMD c60 επεξεργαστή.Το αγόρασα σε προσφορά του e-shop χωρίς λειτουργικό σε πολύ καλή τιμή.Έχει και έξοδο hdmi και το πετάω στην tv και βλέπω και ταινίες. Οκ 1080p που δοκίμασα πρόχειρα δεν τις έπαιζε τέλεια αλλά δε το έψαξα γιατί και τα 1080p είναι λίγο ιδιότροπα. Αλλά 720p τα έπαιζε χαλαρά. Μπαταρία κρατάει 4 ώρες+ και για internet απλά πετάει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alco Σεπτέμβριος 19, 2012 Author #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 19, 2012 Θα σου πρότεινα Netbook Acer Aspire One 72211.6 με AMD c60 επεξεργαστή.Το αγόρασα σε προσφορά του e-shop χωρίς λειτουργικό σε πολύ καλή τιμή.Έχει και έξοδο hdmi και το πετάω στην tv και βλέπω και ταινίες. Οκ 1080p που δοκίμασα πρόχειρα δεν τις έπαιζε τέλεια αλλά δε το έψαξα γιατί και τα 1080p είναι λίγο ιδιότροπα. Αλλά 720p τα έπαιζε χαλαρά. Μπαταρία κρατάει 4 ώρες+ και για internet απλά πετάει.Μια χαρά φαίνεται αν και θα ήθελα να αποφύγω το συγκεκριμένο κατάστημα. Μιας και είδα ότι έχει Linpus Linux, μπορώ ακόμα να επιλέξω να μην ενεργοποιήσω τα Windows σε ένα laptop και να ζητήσω την διαφορά στα χρήματα από το κατάστημα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
swatoner Σεπτέμβριος 19, 2012 #9 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 19, 2012 Όχι δεν μπορείς. Τα Windows έρχοντε σε ΟΕΜ έκδοση απο τον κατασκευαστή με αυτοκόλητο. Δε σου δίνουν έξτρα cd ώστε να το γυρίσεις πίσω δυστυχώς.Στο netbook μου έχω Win7Pro δικά μου.Acer Support: SpecificationsΚαι απότι είδα φέρανε το καινούργιο μοντέλο και σε καλή τιμή...ACER ASPIRE ONE 725-C6CKK 11.6'' AMD C-60 2GB 320GB LINUX BLACK - - E-SHOP.GRΑπλά θα χρειαστείς συν Windows.Ενημερωτικά ο δίσκος στο δικό μου αντί για 320gb ήταν 500gb. Φαινόταν στην αρχή 320 λόγο partitions.Άλλαξα και την ram απο 2gb σε 1 dimm των 4gb και πετάει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freedom Σεπτέμβριος 19, 2012 #10 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 19, 2012 Αφου καλοβλέπεις το 725 ρίξε και μια ματιά στο Acer Aspire One 756. 289 ευρω το είχα παρει το καλοκαίρι (Celeron 877, 4Gb ram, 320gb hdd, 3xusb 2.0, hdmi, vga, ethernet, BT, Wifi κοκ), δεν ξερω αυτή την στιγμή πόσο τιμάται (edit: ειδα, 299 ευρω ειδική τιμη στο eshop).Απο αποδοση δεν παιζει να εχεις πουθενα απολυτως κανενα προβλημα (οχι, ουτε και σε 1080p απο HDMI οτι video και να ειναι αυτό), το επεξεργαστάκι πετάει, θα μπορούσε άνετα να αντικαταστήσει το #2 σύστημα της υπογραφής μου (το "καθημερινο" pc).Το μονο που θα πρεπει να διπλοτριπλοσκεφτείς στην προκειμένη περιπτωση ειναι η αυτονομία, το συγκεκριμένο δεν νομιζω να σου βγάλει πανω απο 4 ώρες υπο κανονικες συνθήκες (4 cell μπαταρία, η Acer δεν εχει 6άρα για αυτο το μοντέλο και ούτε βλεπω να βγάζει ποτέ).ΥΓ: BTW έχω κανει μετρήσεις αυτονομίας με το battery eater, αν σε ενδιαφερουν πες μου να ψαξω να στις βρώ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.