Jump to content

Πρόβλημα με CPU fan

kostastlb

Recommended Posts

Σήμερα το pc μου έκανε ξαφνικά restart και μου έβγαλε το μήνυμα "CPU fan error". Διαπίστωσα ότι η θερμοκρασία της CPU ξεπερνούσε τους 90 βαθμούς Κελσίου. Η CPU fan δεν περιστρέφεται καθόλου αν και κάποιες φορές είδα πως πάει να ξεκινήσει αλλά δεν τα καταφέρνει. Πιστεύετε πως αν αλλάξω CPU fan θα είμαι εντάξει ή θα πρέπει να κοιτάξω και τίποτα άλλο;

Ευχαριστώ πολύ

- Ποιά ψύκτρα/Cpu fan έχεις ? Eίναι 4-PIN ή 3-PIN.

- Πείραξες πρόσφατα κάτι στο bios ή με software που έχει να κάνει με την ταχύτητα περιστροφής του cpu fan, πρίν παρουσιαστεί το πρόβλημα ?

- Ποιά είναι η μητρική σου ? Άν έχει διαθέσιμη άλλη θέση για fan όπως POWER FAN, SYSFAN 1,2 .. δοκίμασε να δείς άν παίρνει μπρός πρίν επιχειρήσεις αλλαγή fan που μάλλον θα σου λύσει το πρόβλημα.

- Ποιά ψύκτρα/Cpu fan έχεις ? Eίναι 4-PIN ή 3-PIN.

- Πείραξες πρόσφατα κάτι στο bios ή με software που έχει να κάνει με την ταχύτητα περιστροφής του cpu fan, πρίν παρουσιαστεί το πρόβλημα ?

- Ποιά είναι η μητρική σου ? Άν έχει διαθέσιμη άλλη θέση για fan όπως POWER FAN, SYSFAN 1,2 .. δοκίμασε να δείς άν παίρνει μπρός πρίν επιχειρήσεις αλλαγή fan που μάλλον θα σου λύσει το πρόβλημα.

Λέγοντας 4-pin ή 3-pin μάλλον θα εννοείς (επειδή δεν γνωρίζω καλά) με πόσα καλώδια συνδέεται η CPU fan με την motherboard. Είναι τέσσερα.

Όχι δεν έχω πειράξει τίποτα στο bios ούτε έχω εγκαταστήσει τίποτα καινούργιο.

Η μητρική μου είναι asus ηλικία περίπου 4+ ετών αλλά δεν θυμάμαι μοντέλο. Είδα ότι οι υπόλοιπες θέσεις στην μητρική έχουν λιγότερες επαφές (3) και έτσι δεν μπορώ να αλλάξω θέση την CPU fan.

Επίσης,βγάλε την ψύκτρα και ρίξτης ένα καλό καθάρισμα.

Πριν απο περίπου έναν μήνα είχε καεί το τροφοδοτικό και τότε στο κατάστημα μου είχαν καθαρίσει και την ψύκτρα. Την κοίταξα αλλά δεν είχε σκουπίδια.

Φυσικά και κοίταξα. Επίσης κοίταξα για φρέντο εσπρέσσο...

Και για cappucino δες..

Δες μηπως δεν κανει καλη επαφη το βυσμα της ψυχτρας..Δοκιμασε μια αλλη ψυχτρα αν εχεις και πες μας..Κανε ενα καθαρισματακι στον ανεμιστηρα και ριξε λιγο λαδακι.

Και για cappucino δες..

Δες μηπως δεν κανει καλη επαφη το βυσμα της ψυχτρας..Δοκιμασε μια αλλη ψυχτρα αν εχεις και πες μας..Κανε ενα καθαρισματακι στον ανεμιστηρα και ριξε λιγο λαδακι.

Δυστυχώς δεν έχω άλλη ψύχτρα. Είναι ήδη καθαρή. Όταν λες λαδάκι τι εννοείς; Να λαδώσω το ανεμιστηράκι;

Δυστυχώς δεν έχω άλλη ψύχτρα. Είναι ήδη καθαρή. Όταν λες λαδάκι τι εννοείς; Να λαδώσω το ανεμιστηράκι;

εννοεί όχι λάδι για μαγείρεμα ή λάδι μηχανής αλλά WD40:

ΑΝΤΙΣΚΩΡΙΑΚΟ - ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ - WD-40 - ΑΝΤΙΣΚΩΡΙΑΚΟ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ-ΔΗΛΟΣ Α.Ε. DIY YACHT ΚΗΠΟΣ - Κατηγορίες Προϊόντων

ή κάτι παρόμοιο.

xxxx

Η μητρική μου είναι asus ηλικία περίπου 4+ ετών αλλά δεν θυμάμαι μοντέλο. Είδα ότι οι υπόλοιπες θέσεις στην μητρική έχουν λιγότερες επαφές (3) και έτσι δεν μπορώ να αλλάξω θέση την CPU fan.

Μπορείς να το βάλεις κε στο 3πινο απλά για δοκιμή. Το 4πινο σε 4πινη θέση σε βοηθάει στον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής. Στο 3πινο απλώς άν είναι να λειτουργήσει, θα λειτουργήσει σε full στροφές. Τσέκαρέ το άφοβα και πριν πάς για νέο φάν η τελευταία λύση είναι ότι πρότεινε ο roybatty. Έφτιαξα 14άρι fan από τροφοδοτικό που ξεκινούσε και μετά απο 3 δευτερα σταματούσε για πάντακάνοντας θορύβους. Χωρίς κάν να τον λύσω τον ανεμιστήρα (έχει έξτρα πλαστικά κλιπάκια για κλείδωμα) βγάζοντας το αυτοκόλλητο και ρίχνοντας ΣΤΑΓΟΝΑ από wd-40 αναστήθηκε πλήρως. (Πού να τον άνοιγα όλον δηλάδή και να τον καθάριζα....)

Φυσικά και κοίταξα. Επίσης κοίταξα για φρέντο εσπρέσσο...

δεν ειναι τοσο για πλάκα αυτό που είπα ούτε για να ειρωνευτώ. πριν μερικές μέρες κάποιος που πήγε το pc του για αλλάγη tim σε μεγάλη αλυσίδα μαγαζί υπολογιστών του το γυρίσανε ασ'τα να πάνε. κ τι δεν είχε μέσα...

Μπορείς να το βάλεις κε στο 3πινο απλά για δοκιμή. Το 4πινο σε 4πινη θέση σε βοηθάει στον έλεγχο της ταχύτητας περιστροφής. Στο 3πινο απλώς άν είναι να λειτουργήσει, θα λειτουργήσει σε full στροφές. Τσέκαρέ το άφοβα και πριν πάς για νέο φάν η τελευταία λύση είναι ότι πρότεινε ο roybatty. Έφτιαξα 14άρι fan από τροφοδοτικό που ξεκινούσε και μετά απο 3 δευτερα σταματούσε για πάντακάνοντας θορύβους. Χωρίς κάν να τον λύσω τον ανεμιστήρα (έχει έξτρα πλαστικά κλιπάκια για κλείδωμα) βγάζοντας το αυτοκόλλητο και ρίχνοντας ΣΤΑΓΟΝΑ από wd-40 αναστήθηκε πλήρως. (Πού να τον άνοιγα όλον δηλάδή και να τον καθάριζα....)

Το δοκίμασα σε άλλη θέση αλλά τίποτα. Μάλλον αύριο θα πάω για καινούρια φαν αφού δεν γνωρίζω να κάνω τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν. Ευχαριστώ πολύ

Δοκίμασε αν ο ανεμιστήρας γυρνά απρόσκοπτα κουνώντας τον με τα δάκτυλα. Αν σου φαίνεται πως κάπου κολλάει, βάλε λάδι ραπτομηχανής ή γράσο λιθίου κατά προτίμηση αν έχεις πρόσβαση σε κάποιο από αυτά.

Δοκίμασε αν ο ανεμιστήρας γυρνά απρόσκοπτα κουνώντας τον με τα δάκτυλα. Αν σου φαίνεται πως κάπου κολλάει, βάλε λάδι ραπτομηχανής ή γράσο λιθίου κατά προτίμηση αν έχεις πρόσβαση σε κάποιο από αυτά.

Το δοκίμασα και δείχνει να γυρνάει ναι μεν δύσκολα αλλά δεν φαίνεται να κολλάει πουθενά...

Πριν απο περίπου έναν μήνα είχε καεί το τροφοδοτικό και τότε στο κατάστημα μου είχαν καθαρίσει και την ψύκτρα. Την κοίταξα αλλά δεν είχε σκουπίδια.

ήσουνα μπροστά όταν στο καθαρίσανε?

αν χρησιμοποιήσανε υπερσυμπιεστή χωρίς να μπλοκαρούνε τα blades του ανεμιστήρα υπάρχει περίπτωση η υπερβολική ταχύτητα που αναπτυσσεται να έκανε ζημιά στον ανεμιστήρα.

αν τη βγάλανε για να την καθαρίσουν υπάρχει η περίπτωση να μην τη βάλανε καλά με αποτέλεσμα να μην ψύχεται επαρκώς ο επεξεργαστής.

η ψύκτρα είναι η μαμίσια? αν ναι σίγουρα μπορείς να βρεις μια εδώ μέσα , όλοι εχουμε. intel ή ΑΜD είναι?

Το δοκίμασα και δείχνει να γυρνάει ναι μεν δύσκολα αλλά δεν φαίνεται να κολλάει πουθενά...

Ο ανεμιστήρας πρέπει να γυρνάει ακόμα και αν τον φυσήξεις με το στόμα και σίγουρα όχι δύσκολα.

ήσουνα μπροστά όταν στο καθαρίσανε?

αν χρησιμοποιήσανε υπερσυμπιεστή χωρίς να μπλοκαρούνε τα blades του ανεμιστήρα υπάρχει περίπτωση η υπερβολική ταχύτητα που αναπτυσσεται να έκανε ζημιά στον ανεμιστήρα.

αν τη βγάλανε για να την καθαρίσουν υπάρχει η περίπτωση να μην τη βάλανε καλά με αποτέλεσμα να μην ψύχεται επαρκώς ο επεξεργαστής.

η ψύκτρα είναι η μαμίσια? αν ναι σίγουρα μπορείς να βρεις μια εδώ μέσα , όλοι εχουμε. intel ή ΑΜD είναι?

Όχι, δεν ήμουν μπροστά. Κ´ εγώ το υποψιάστηκα μήπως έχουν κάνει ζημιά από το κατάστημα αλλά και να ισχύει δεν μπορώ να το αποδείξω. Η ψύκτρα είναι αυθεντική αλλά είναι περίπου 4+ ετών σε υπολογιστή που δουλεύει συνεχώς. Ο επεξεργαστής είναι της intel.

Δυστυχώς δεν γυρίζει τόσο εύκολα. Σημαίνει κάτι αυτό;

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=cKUulu3eXTU&feature=related]How to Fix a Computer Fan - YouTube[/ame]

Το WD40 είναι πάντως η τελευταία λύση όσον αφορά την λίπανση.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.