Jump to content

Προβλημα με σκληρους δισκους..παρακαλω τα φωτα σας...

sobi

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

λοιπον καλησπερα το εχει η μοιρα μου ....

πριν καιρο ειχα παθει κατι παρομοιο τωρα ομως εχω το εξησ προβλημα....

2 σκληροι ..ο ενας αγορασμενος πριν τα χριστουγεννα και ο αλλος αγορασμενοσ πριν κανα 2 μηνο ...

σας επισυναπτω τις εικονες...

post-22530-1416076531,3686_thumb.jpg

τι μπορω να κανω ????

ο 2tb εκει που λεει power on time 1 day and 6 hour δεν ειναι αληθες και τι εννοω ...δουλευει παανω στο μηχανημα 2 μηνες και ξαφνικα χτες μηδενησε ο μετρητης....

τι να κανω πειτε μου...

ευχαριστω εκ των προτερων...

post-22530-1416076531,2776_thumb.jpg

αυτο κανω ηδη ...τι παιζει ομως αν μου το ξανα βγαλει ???

Ναι από εκεί που τους αγόρασες. Αλλιώς με την διαδικασία RMA τους στέλνεις με ταχυδρομείο Γερμανία.

καταλαβα..ευχαριστω πολυ για την ωρα που μου αφιερωσες....περιμενω τωρα το τεστ και ποσταρω αποτελεσματα...

Εδώ είναι το manual του Lifeguard http://www.wdc.com/wdproducts/library/other/2779-701022.pdf

Στις τελευταίες σελίδες έχει τη λίστα με όλα τα error codes. Δεν εξηγεί ακριβώς τι είναι αλλά λέει αν εμφανιστεί κάποιο από αυτά δικαιούσαι αντικατάσταση.

Όταν τους επιστρέψεις αν μπορείς τύπωσε και το printscreen από το διαγνωστικό ή σημείωσε το error code για να διευκολύνεις τον τεχνικό.

• 2 weeks later...

Δεν ξέρω τι έκανε τελικά ο φίλος που άνοιξε το θέμα, αλλά εγώ που είχα το ίδιο πρόβλημα, απλά έκανα ένα full erase με το εργαλείο της WD και ο δίσκος έστρωσε τελείως, μηδέν weak ή bad sectors! Έτσι γλίτωσα τη διαδικασία του RMA, την οποία βαριόμουν απίστευτα να κάνω...

...του φίλου δεν ξέρω πως και του έβγαλε πρόβλημα το quick test του DLD, όταν το ΗDS ανέφερε 2 bad & 7 weak sectors σύνολο - αν και όλα είναι πιθανά.

Για τη δική σου περίπτωση dimgr, δεν ξέρω αν συνειδητοποίησες ότι ο το "full erase" δεν ΕΦΤΙΑΞΕ κάτι, αλλά τρέχοντάς το απλά επίσπευσες τη διαδικασία του unreadble sector remapping από την καβάτζα του δίσκου (και ξεκαθάρισες βέβαια και την τρέχουσα κατάσταση του δίσκου, που είναι το σημαντικότερο...).

Μ' άλλα λόγια, δεν είναι και πολύ εύστοχο το "γλύτωσα τη διαδικασία του RMA", από διάφορες απόψεις...

Τεσπα, εσύ κράτα το εξής : να παρακολουθείς "που και που" την πορεία της υγείας του μέσα από προγράμματα όπως πχ το HDS, και, πάνω απ' όλα, αν δεν έχεις ήδη αντίγραφα, αρχείων που δεν θα ήθελες να χάσεις, καν' τα τώρα. Ή μάλλον, χθες.

καλησπερα και συγνωμη που δεν εχω απαντηση τοσες μερες ...δεν εχω κανει κατι ακομα λογο φορτου εργασιας και απλα τους εχω ξεσυνδεσει τελειως μην παθουν τιποτα αλλο οι σκληροι και δεν εχω προλαβει να παρω backup...

παντςσ για να ειμαι ειλικρινης με βλεπω να οδευω προς rma αρχικα στα μαγαζια και αν δεν βγαλω ακρη συντομα να τους στειλω πακετο στην wd...

Πριν κάνεις κίνηση για RMA είτε προς μαγαζιά είτε προς WD, στείλε κα'να mail στη WD και ρώτα, διότι αν το διαγνωστικό της περνάει το extended test, δεν νομίζω να κάνουν αντικατάσταση.

Στο λέω για να μην τρέχεις τζάμπα στα μαγαζιά, ή να μην χρεώνεσαι αδίκως μεταφορικά (τα της αποστολής = δικά σου = γύρω στο 15άρι για δύο δίσκους μαζί με συστημένο ΕΛΤΑ).

Επίσης ξαναλέω πως δεν νομίζω με "2 BS και 7WS" να υπάρχει καν θέμα με τους δίσκους. Είναι πολύ αστείο το ποσόν (...απ' την άλλη πάλι, αν δεν τρέξει το "full erase" που είπε το άλλο το παιδί, δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος για την πραγματική κατάσταση του δίσκου).

Το να τους έχεις αποσυνδεδεμένους μέχρι να κάνεις backups, είναι πάντως σοφότατη κίνηση.

το πρωι της επομενησ μερας ειχαμε αλλαγγεσ 8 bad sectors kai 20 weak οποτε και για αυτο τους εβγαλα εκτος γιατι δεν ειχα κανει back up... οποτε φανταζεσαι αν προχωρανε με τετοιυς ρυθμους και τα ςσ και τα bd οτι δεν υπαρχει περιτωση να μην πανε για rma (δικαιλογιμενο παντα )

...του φίλου δεν ξέρω πως και του έβγαλε πρόβλημα το quick test του DLD, όταν το ΗDS ανέφερε 2 bad & 7 weak sectors σύνολο - αν και όλα είναι πιθανά.

Για τη δική σου περίπτωση dimgr, δεν ξέρω αν συνειδητοποίησες ότι ο το "full erase" δεν ΕΦΤΙΑΞΕ κάτι, αλλά τρέχοντάς το απλά επίσπευσες τη διαδικασία του unreadble sector remapping από την καβάτζα του δίσκου (και ξεκαθάρισες βέβαια και την τρέχουσα κατάσταση του δίσκου, που είναι το σημαντικότερο...).

Μ' άλλα λόγια, δεν είναι και πολύ εύστοχο το "γλύτωσα τη διαδικασία του RMA", από διάφορες απόψεις...

Τεσπα, εσύ κράτα το εξής : να παρακολουθείς "που και που" την πορεία της υγείας του μέσα από προγράμματα όπως πχ το HDS, και, πάνω απ' όλα, αν δεν έχεις ήδη αντίγραφα, αρχείων που δεν θα ήθελες να χάσεις, καν' τα τώρα. Ή μάλλον, χθες.

Κοίτα, πράγματι δεν έχω πολυκαταλάβει πως έφτιαξε ο δίσκος. Και μάλιστα δεν πρόκειται για όποιον και όποιον, αλλά για Raptor 72 GB που τότε τον είχα αγοράσει ΠΑ-ΝΑ-ΚΡΙ-ΒΑ. Είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που περιγράφει και το παιδί από πάνω, μέρα με τη μέρα αυξάνονταν οι weak sectors, ώσπου κάποια στιγμή τα 7 άρχισαν τα file system errors. Βλέπεις είχα το λειτουργικό τότε σ' αυτόν, ήταν προ SSD εποχής, δηλαδή πριν περίπου 2 - 2,5 χρόνια.

Μία εκδοχή είναι λοιπόν ότι με το Full Erase απλά το firmware του σκληρού μάρκαρε τους συγκεκριμένους sectors ως bad και πλέον δεν χρησιμοποιούνται, ούτε φαίνονται στο λειτουργικό. Μία δεύτερη εκδοχή, είναι ότι είχαν εμφανίσει μικρό πρόβλημα στην μαγνητική περιοχή τους οι συγκεκριμένοι sectors, που με τον νέο "δυνατό" μαγνητισμό που επέφερε το full erase, τους έφερε "στα ίσια τους" και έτσι έφτιαξαν.

Τι με κάνει να πιστεύω ότι συνέβη μάλλον το δεύτερο; Ότι το HD Sentinel (που το είχα και πριν και που αυτό μου έλεγε για τους weak sectors) λέει ότι ο δίσκος έχει ΜΗΔΕΝ bad sectors και η υγεία του είναι 100%!! Και ότι από τότε μέχρι σήμερα κανένα άλλο σφάλμα ή πρόβλημα δεν είχα στον δίσκο!

Υπόψιν επίσης ότι η ίδια η WD στις οδηγίες των εργαλείων της, λέει ότι αν τα διαγνωστικά tests αποτυγχάνουν, δηλαδή το quick και το extended, θα πρέπει αν είναι δυνατόν από τον χρήστη (αν δηλαδή έχει backup των δεδομένων του), να γίνει πρώτα full erase πριν το RMA, διότι πολλές φορές με αυτό ο δίσκος φτιάχνει, και έτσι αποφεύγεται η ταλαιπωρία του RMA, αφού σε αυτή την περίπτωση ο δίσκος ΔΕΝ θα αλλαχθεί, αλλά θα κάνουν το full erase αυτοί. Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ, και θεωρώ σωστή τη συμβουλή της WD.

Όσο για το backup, δεν χρειάζεται στην περίπτωσή μου, διότι τον δίσκο τον χρησιμοποιώ ως temp folder, για αποσυμπιέσεις και επεξεργασία βίντεο κλπ. Ευχαριστώ πάντως για τη συμβουλή και χαίρομαι για την γόνιμη κουβέντα!

το πρωι της επομενησ μερας ειχαμε αλλαγγεσ 8 bad sectors kai 20 weak οποτε και για αυτο τους εβγαλα εκτος γιατι δεν ειχα κανει back up... οποτε φανταζεσαι αν προχωρανε με τετοιυς ρυθμους και τα ςσ και τα bd οτι δεν υπαρχει περιτωση να μην πανε για rma (δικαιλογιμενο παντα )

...όντως φαίνεται να μην είναι σε καλό δρόμο, μετά τα νέα...νέα που μας είπες - πάντως το απόλυτο κριτήριο για RMA είναι αυτό που θ' αποφανθεί το μασίσιο διαγνωστικό.

dim, δεν υπάρχει "επαναμαγνητισμός", έτσι όπως το κατάλαβες και το διατυπώνεις. Γι' αυτό σου είπα "δεν έφτιαξε κάτι". Οι "full erase" λειτουργίες ως σκοπό έχουν να "ξεκαθαρίσουν" ποιοί sectors όντως είναι προβληματικοί και ποιοί όχι. Σα να λέμε "μπαίνουν τα πράγματα σε τάξη", και οι πραγματικά προβληματικοί αντικαθιστούνται από μία καβάτζα διεύθυνσεων που υπάρχουν ως μέχρι πρότινος "αόρατες", και η ύπαρξή τους έχει, ας πούμε, το νόημα που έχει η...χρήση των καναρινιών στα ορυχεία : να προειδοποιήσει (ούτως ώστε να λάβει ο κάτοχος του δίσκου μέτρα=backup) (...αλλά ΚΑΙ να αποσοβήσει στο μεταξύ την απώλεια δεδομένων, καθώς μεταγράφονται τα δεδομένα των "δυσανάγνωστων" sectors στις "καβατζοδιευθύνσεις"...).

Δύο επίσης θέματα σχετικά με τις παραπάνω λειτουργίες είναι τα εξής : οι WS συνήθως είναι "κακώς χαρακτηρισμένοι ως έτσι" (πράγμα που ξεκαθαρίζει με την λειτουργία του "full erase" που είπες) και το άλλο είναι ότι το sector reallocation (ή remapping) δεν συμβαίνει πάντα "αυτομάτως", γι' αυτό και χρειάζεται αυτό το "ξεσκαρτάρισμα" (μέσω "full erase", το οποίο στην ουσία είναι ένα "επίπονο benchmarking εγγραφής"). Χωρίζει η ήρα απ' το στάρι δηλαδή, και αν δεν έχουν προλάβει να αντικατασταθούν οι "φαινομενικά προβληματικοί" sectors, αποχαρακτηρίζονται ως τέτοιοι.

Κι ένα τελευταίο : στα προγράμματα όπως το ΗDS, το "υγεία" δεν σημαίνει ότι ο δίσκος δεν είναι "υγιής", αν πχ αναφέρεται ότι έχει <τάδε> BS, καθώς συνήθως εννοεί αυτούς που ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ως "διευθύνσεις". Δηλαδή ας πούμε ότι ένας δίσκος εμφάνισε (τυχαίνει...) πχ 20 BS στην φυσική επιφάνεια των platters, ΑΛΛΑ αντικαταστάθηκαν οι διευθύνσεις τους (μ' άλλα λόγια "δεν υπάρχουν πια ως εγγράψιμα σημεία για τις κεφαλές"), κι ο δίσκος συνεχίζει να χαίρει άκρας (πραγματικής) υγείας κατά τ' άλλα, και να την χαίρει για καιρό ακόμη. Όχι ότι αυτό είναι υποχρεωτικό (τουναντίον μάλιστα) - απλά θέλω να πω ότι υφίσταται ως πιθανότητα (και καλή μάλιστα).

Τεσπα, το επιμύθιο όλων αυτών : ΠΑΝΤΑ αντίγραφα των σημαντικών δεδομένων, απ' την πρώτη κι όλας στιγμή, γιατί ένας δίσκος ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε θα τινάξει τα πέταλα - ακόμη κι αν είναι ολοκαίνουριος.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.