Jump to content

P67A vs Z77A

vagsk

Recommended Posts

πριν κάνα μήνα έπεσε θύμα της γνωστής εγγύησης ΠΛΑΙΣΙΟΥ με μια MSI μητρική. Αδυνατούσαν να κάνουν RMA ή αντικατάσταση με ίδια και μετά από ταλαιπωρία ενός μηνός κόπηκε πιστωτικό στην τιμή αγοράς. Ενδιάμεσα και αφού δεν έβλεπα φως στο τούννελ αγόραζα την ίδια από άλλο κατάστημα.

Η μητρική που έχω τώρα είναι η MSI P67A-GD65 και το σύστημα αυτό της υπογραφης. Σε σχέση με αυτή αξίζει η αναβάθμιση στην MSI Z77A-GD65 δεδομένης και της διαφοράς στην τιμή που έχουν αυτές οι δύο (η διαφορά είναι περίπου στο 70άρι). Γενικά έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω το Z77A σε επιδόσεις σε σχέση με το P67A;

Δεδομένης και της μικρής μου περιπέτειας είμαι σκεπτικός για το αν θα πρέπει να εμπιστευτώ ξανα το ΠΛΑΙΣΙΟ τουλάχιστον για μητρική και εναλλακτικά σκέφτομαι να πάρω ένα ακριβό τροφοδοτικό Corsair που δεν νομίζω να παρουσιάσει προβλήματα στο μέλλον. Η παλιά μητρική, αν τελικά προχωρήσει το εγχείρημα, θα χρησιμοποιηθεί για αναβάθμιση άλλου υπολογιστή στο σπίτι.

θα στο θέσω απλά.Αν κι το παράδειγμα θα είναι σε μητρική Gigabyte

Ένα ωραίο πρωϊνό βλέπω ότι η Gigabyte έχει βγάλει bios για τους Ivy.Όλα αυτά με την μητρική μου που ουδέποτε είχα πρόβλημα P67A-UD3 B3.Παίρνω 3570Κ,τον κοτσάρω απάνω κι με το πρώτο boot πήγα να δω τι κάνει σε αέρα.Έλα όμως που η μητρική δεν άναβε με ΟΠΟIOΔΊΠΟΤΕ bclock άνω του 100.00mhz(ακόμα κι με 100.1).Όλα αυτά λόγο περιορισμού του bios που έχουν οι gigabyte.Τώρα με την MSI Z77A-GD80 έχω βρει την υγειά μου(έρχεται κι παρουσίαση).

Που θέλω να καταλήξω?Τα 70ε είναι πολύ λίγα για κάτι που μπορεί να σε καλύψει κι στο μέλλον με 100% συμβατότητα.

Εγώ πιστεύοντας ότι η μητρική θα ήταν συμβατή δεν έκανα κάποια αγορά άλλης κι χρειάστηκαν 2 μήνες για να μαζέψω νέο ποσό για την αλλαγή.

PS.

Α κι το max multi είναι το 36(ακόμα κι όταν επιλέγεις37 ή 38 απο το bios).:confused:

Για το P67A έχει βγει BIOS update και στην MSI για να υποστηρίξει τους ivybridge. Δεν έχω μπει ακόμη στη διαδικασία να το κάνω όμως γιατί διάβασα ότι κάνει αρκετά reboot η μητρική κατά το flash με κολλημένο stickάκι στη USB με το ΒΙΟS και δεν είναι η κλασσική διαδικασία που κάνουμε συνήθως. Δεν είμαι τώρα για RMA πάλι :p. Έχω βάλει την τελευταία έκδοση BIOS για τους sandy.

Προς το παρόν είμαι ΟΚ από θέμα επεξεργαστή με τον 2500k. Να φανταστείς ακόμα δεν έχω βρει χρόνο να τον δουλέψω και είναι σε stock ρυθμίσεις. Δεν σκοπεύω να αναβαθμίσω επεξεργαστή για τα επόμενα 1-1.5 χρόνια και μέχρι τότε φαντάζομαι θα έχουν βγει πολύ καλύτερα chipset. Αν αγοράσω τελικά την Ζ77Α θα μπει πάνω της ο 2500Κ και στην P67A θα αγοραστεί ένας i3. Υπάρχουν και 2x120 agility 3 που ίσως μπουν σε RAID-0 και για αυτό με ενδιαφέρει το SATA3 και φλερτάρω με την ιδέα νέας μητρικής.

To θέμα είναι αν ο 2500k θα έχει διαφορά στο z77a ή θα είναι μια από τα ίδια όπως και στο p67a. Η μόνη χτυπητή διαφορά που είδα από το site της MSI είναι υποστήριξη μεγαλύτερων ταχυτήτων σε DD3 που όμως δεν θα με ωφελήσει γιατί ήδη έχω στα 1600Mhz 4 dimm-άκια με σύνολο 16GB μνήμης και υπάρχουν και 4GB Kingston value σε περίπτωση αγοράς άλλης μητρικής. Το άλλο που αναφέρει είναι καλύτερη διαχείριση ενεργειάς με 10+2 φάσεις αλλά ήδη και το p67a είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Το ιδιο πράγμα είναι από επιδόσεις επεξεργαστή.Τωρα για sata δεν ξέρω αν έχει περισσότερα η z77 αλλά αυτό είναι προσωπικο θέμα του καθενος.Οι μεγάλες διάφορες είναι το ysb 3.0 από Intel κατευθειαν και φυσικά αυτό που σε νοιάζει περισσότερο το pcie 3 ε και λίγο το lucid MVP.Απο εκεί και πέρα μόνο με κάρτες γραφικών σειρα 6χχ και 7χχχ θα προσέξεις διάφορες σε απόδοση.Ολα τα αλλά πάνω κατω κινούνται στα ίδια επίπεδα.

Και οι 2 μητρικές έχουν παραπλήσιο εξοπλισμό. Από 2 υποδοχές SATA 3.0 από το chipset της intel και 2 επιπλεόν από ανεξάρτητο ολοκληρωμένο που με κάθε επιφύλαξη δεν πρέπει να υποστηρίζει boot λειτουργικού. Από θέμα USB 3.0 έχουν και οι 2 υλοποιήσεις από 4 υποδοχές. Τώρα ολο και όλο ένα USB memory stick έχω με USB 3.0 και δεν νομίζω να αλλάξει τραγικά η ταχύτητα από non intel σε intel υλοποίηση για το USB 3.0, όχι ότι θα το καταλάβω κιόλας.

Στα θετικά είναι ότι η Z77A έχει 10+2 power phases όπως διαφημίζει ενώ η τωρίνή είναι με 6+1 αν θυμάμαι καλά. Αυτό είναι κάπως ενδιαφέρον αλλά δεν έχω εμπειρία στο θέμα με τα power phases.

Στα θετικά ακόμα οι 2 πρώτες USB στην Ζ77Α που θεωρητικά είναι ειδικά επιχρυσωμένες και πιστοποιημένες για καλύτερη λειτουργία και καλά με περιφερειακά που υποστηρίζουν 1000hz polling rate. lucid MVP είναι ενδιαφέρον και θα πάρω και Intel HD graphics 3000 από την CPU μαζί με PCIe Gen 3 bandwidth που δεν έχω κάρτα να το αξιοποιήσω :p

Το κακό είναι ότι έχω φάει το site του ΠΛΑΙΣΙΟΥ να βρω κάτι τις προκοπής να πάρω με το πιστωτικό και δεν έχω βρει τίποτα.

Κοιτάζοντας το σύστημά σου το μόνο που θα σου πρότεινα είναι κανένας ssd.Tio lucid mvp πάντως αξίζει.Σε όλα τα παιχνίδια που παίζω (από skyrim μέχρι lol) έχω ενεργοποιήσει το virtual vsync και έτσι έχω νορμαλ fps -της τάξεως των 80-100- γιατί πλέον το vsync εντός παιχνιδιού είναι αχρείαστο.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.