DwS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 24, 2012 Καλησπέρα στην παρέα ! Τώρα τελευταία αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τον επεξεργαστή μου, τον E8400. Τα προβλήματά του είναι τα εξής... Σε idle καταστάσεις έχει θερμοκρασίες γύρω στους 50°C, σε μέσες καταστάσεις κυμαίνεται από 65 με 75, ενώ σε πιο ζόρικες φτάνει 90+ και εκεί είναι που με φοβίζει. Επίσης, παρατηρώ στο CPU-Z ότι τη μία στιγμή δουλεύει στα 3ghz, ενώ μετά από λίγο πέφτει στα 2 και που και που ενδιάμεσα μπορεί να παίζει στα 2,4 ή 2,7 κτλ. και παράλληλα ανεβοκατεβαίνει και η τάση. Επισυνάπτω 2 screenshots για να δείτε τι εννοώ. Να τονίσω ότι το μηχάνημα το έχω γύρω στα 4μιση χρόνια και τα 3 τουλάχιστον έχει δουλέψει πολύ σκληρά ατελείωτα μερόνυκτα, οπότε είναι αρκετά καταπονημένο. Η ψύκτρα του επεξεργαστή είναι η εργοστασιακή και δεν έχει δεχθεί ποτέ OC ή κάποιου άλλου είδους πείραγμα. Από σκόνες και τέτοια είναι καθαρό, το ανοίγω μία στο τόσο και ρίχνω λίγο αέρα με μικρή πίεση για να φύγουν οι τυχόν σκόνες που έχει πιάσει. Και ρωτώ τώρα μιας και είμαι κάπως ανίδεος... Που μπορεί να οφείλεται αυτό το πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει για να φτιαχτεί και προπάντων πόσο θα κοστίσει; Μιλάω για κόστος όχι μόνο hardware σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλαχθεί κάτι αλλά και δουλειάς διότι αναγκαστικά θα απευθυνθώ σε τεχνικό. Αξίζει να το φτιάξω και να το αναστήσω ή να κοιτάξω για αναβάθμιση, μιας και σκέφτομαι και για καινούρια κάρτα γραφικών; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Predator_Crack Αύγουστος 24, 2012 #2 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 Καταρχήν μιάς και είσαι με την μαμίσια ψύκτρα σε μέρες που βράζει εδώ ο τόπος είναι λογικό να έχεις υψηλές θερμοκρασίες ΑΛΛΑ όχι και έτσι στο load μιάς και το σχετικό όριο είναι γύρω στους 77/80 βαθμούς άν δέν κάνω λάθος για τον 8400.- Ποιό είναι το υπόλοιπο σύστημά σου- Βλέπεις διαφορά σε θερμοκρασίες άν αφήσεις ανοικτό το καπάκι από το κουτί σου (ποιό είναι αυτό)- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μπορεί overclock να μήν έχεις κάνει και να μήν ασχολήθηκες γενικά αλλά για να αλλάζει μόνο του Multiplier σύμφωνα με ότι βλέπω στις εικόνες του cpuz κάτι παίζει με τις ρυθμίσεις στο bios που έχουν να κάνουν με speedstep/energy saving και τα σχετικά γνωστά functions.Είχες πειράξει πρόσφατα το οτιδήποτε μέσα στο bios ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Αύγουστος 24, 2012 #3 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 Αν έχει την μαμίσια ψύχτρα και λόγω ημερών θα έλεγα είναι ώρα να την καθαρίσεις από την σκόνη. Μια aftermarket ψύχτρα με heatpipes δεν θα ήταν άσχημη προσθήκη στο σύστημα. Όσο για το speedstep από τη στιγμή που δεν έχει κάνει overclocking γνώμη μου είναι πως καλά κάνει και είναι ενεργοποιημένο αφού ρίχνει θερμοκρασίες, κατανάλωση ενέργειας και τα σχετικά.Μια στο εκαστομμύριο να έχει χαλαρώσει και ο μηχανισμός στην ψύχτρα και να μην έχει καλή επαφή με CPU. Τα μαύρα ποδαρακια στην ψύχτρα σπρώξτα προς τα μέσα. Αν δεν ακούγεται θόρυβος είναι ΟΚ. Αν ακουστεί κάνα κλικ τότε κάποιο από αυτά δεν είχε ασφαλίσει σωστά και σου έκανε νερά.Τώρα αν είσαι πιο μερακλής και έχεις χρόνο να ασχοληθείς εγώ θα πρότεινα να λύσεις τελείως την ψύχτρα, να την καθαρίσεις καλά, τόσο fan όσο και πτυχωτές επιφάνειες και να δοκιμάσεις να καθαρίσεις επιφάνειες επεξεργαστή-ψύχτρας με κάποιο υγρό (στην χειρότερη καθαρό οινόπνευμα) και να βάλεις νέα thermal paste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DwS Αύγουστος 24, 2012 Author #4 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 Καταρχήν μιάς και είσαι με την μαμίσια ψύκτρα σε μέρες που βράζει εδώ ο τόπος είναι λογικό να έχεις υψηλές θερμοκρασίες ΑΛΛΑ όχι και έτσι στο load μιάς και το σχετικό όριο είναι γύρω στους 77/80 βαθμούς άν δέν κάνω λάθος για τον 8400.- Ποιό είναι το υπόλοιπο σύστημά σου - Βλέπεις διαφορά σε θερμοκρασίες άν αφήσεις ανοικτό το καπάκι από το κουτί σου (ποιό είναι αυτό) - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μπορεί overclock να μήν έχεις κάνει και να μήν ασχολήθηκες γενικά αλλά για να αλλάζει μόνο του Multiplier σύμφωνα με ότι βλέπω στις εικόνες του cpuz κάτι παίζει με τις ρυθμίσεις στο bios που έχουν να κάνουν με speedstep/energy saving και τα σχετικά γνωστά functions. Είχες πειράξει πρόσφατα το οτιδήποτε μέσα στο bios ? - επειδή δεν ξέρω τι παίζει με τη motherboard βάζω ένα ss μήπως και βγάλεις άκρη. τα υπόλοιπα που ξέρω: windows 7 ultimate(μη αυθεντικά), ram 2x2gb ddr2 999mhz kingston hyperx, gpu ATI Radeon 4870, τροφοδοτικό ένα της Thermaltake γύρω στα 700watt, HDD Seagate ST500DM002 Barracuda 500GB, 7200rpm, SATA 6GB/s,16MB. δεν νομίζω να ξέχασα κάτι - Δεν το δοκίμασα να σου πω την αλήθεια, το κουτί μου είναι αυτό Welcome to Thermaltake με το side panel window. - Δεν έχω ιδέα πως να πειράξω το bios ή οτιδήποτε άλλο, αλλά λογικά κάτι θα πειράχτηκε από τον τεχνικό όταν άλλαξα σκληρό πριν μερικούς μήνες. Στην τελική μπορεί και τσάμπα να σας ζαλίζω και αν το πάρω τηλέφωνο το παλικάρι να λυθεί εύκολα το θέμα. Ωστόσο προτιμώ πρώτα να γίνει μία mini-διάγνωση εδώ αν μπορέσουμε και βγάλουμε άκρη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellhammeR Αύγουστος 24, 2012 #5 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 κάνα 30άρικο μια τίμια ψύκτρα και ένα 10-15αρικο ο τεχνικός (αν δεν είναι απατεώνας) και θα είσαι μια χαρά πιστεύω (καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να την βάλεις μόνος σου). Επίσης αν βελτιώσεις και το airflow του κουτιού ακόμα καλύτερα. Με τι θερμοκρασία δωματίου πιάνεις αυτές τις θερμοκρασίες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Αύγουστος 24, 2012 #6 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 Με την stock ψυκτρα και ambient 29*C φυσιολογικο idle ειναι γυρω στους 43*C και load γυρω στους 57-60*C Link to comment Share on other sites More sharing options...
DwS Αύγουστος 24, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 Ε θερμοκρασία δωματίου έχω γύρω στους 30-31°C. Άρα κάτι δεν πάει καλά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
auditt Αύγουστος 24, 2012 #8 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 Ε θερμοκρασία δωματίου έχω γύρω στους 30-31°C.Άρα κάτι δεν πάει καλά. φυσικα και κατι δεν παει καλα δεν ειναι καθολου λογικες θερμοκρασιες Η λυση στο προβλημα σου πιστευω ειναι να βγαλεις την ψυχτρα να περασεις μια φρεσκια θερμοαπαγωγικη παστα μια active silver 5 θα ελεγα επιτα να καθαρισεις την ψυχτρα απο τις σκονες και τελος να την τοποθετησεις σφιχτα ωστε να παταει γερα Εαν τα κανεις ολα αυτα πιστευω θα ειναι ολα μια χαρα και θα εχεις max 60 βαθμους σε load και κανα 35-40 σε idle εγω παντως τον 8400 παλια που την ειχα με μια enzotech ειχα 23 βαθμους σε ηρεμια Δοκιμασε και πες μας note: Προσεξε μην το παρακανεις με την ποσοτητα της παστας Link to comment Share on other sites More sharing options...
FANISTELROOY Αύγουστος 24, 2012 #9 Κοινοποίηση Αύγουστος 24, 2012 Συμφωνω κ γω για παστα. Θα εχει γινει κοκκαλινη τοσα χρονια.... Sent from my HTC HD2 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
DwS Αύγουστος 25, 2012 Author #10 Κοινοποίηση Αύγουστος 25, 2012 Έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο σε ψύκτρα και πάστα; Όλα δείχνουν ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Με συνδυασμό ποιότητας-τιμής πάντα ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Αύγουστος 25, 2012 #11 Κοινοποίηση Αύγουστος 25, 2012 Έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο σε ψύκτρα και πάστα;Όλα δείχνουν ότι εκεί είναι το πρόβλημα. Με συνδυασμό ποιότητας-τιμής πάντα ! Η οικονομική λύση αλλά όχι φθηνή .. CoolerMaster Hyper TX3 EVO | Skroutz.gr και πάστα Artic Silver 5 Arctic Silver 5 Thermal Paste 3.5gr - Case Fans - plaisio.gr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.