Jump to content



"Να sleeve κανείς ή να μη sleeve; The ultimate sleeving guide"


Recommended Posts

[MENTION=15018]Seafalco[/MENTION]

Σκέψου, όμως, ότι το άκρο του sleeved καλωδίου, μαζί με το heatshrink θα πρέπει να μπει και μέσα στο connector.

Αν σκληρύνει πολύ σκουραίνουν τα πράγματα.

Γι΄αυτό είπα: Πείραμα!

Οι ποιότητες και τα υλικά είναι πολλά και δεν ξέρεις ποιός είναι ο συνδυασμός που θα σου κάνει τη δουλειά και ποιός όχι.

Εκεί που βλέπω ότι μπορεί να βοηθήσει η κόλα είναι στον τερματισμό των καλωδίων σε ένα connector το οποίο θα καλυφθεί τμηματικά από το θερμοσυστελόμενο -όπως του ανεμιστήρα, εκεί θα είναι καλά, γιατί θα κολήσουν σταθερά τα εξαρτήματα.

Αλλά γι' αυτά, καλύτερα είναι να περιμένουμε και την άποψη των ειδικοτέρων η/υμών!:)

Link to comment
Share on other sites

και που να παντρευτείς :hehe:

θα το εκανες με ντρίπλες στις παντόφλες που θα φευγανε την ωρα του sleeving :woot:

Αυτό είναι από τα λίγα πράγματα που έχουν καλή "πρόγνωση"....

Σιγά σιγά το παίρνουν απόφαση...ότι έχουν ένα παιδί ακόμα!!!!!!:p

Link to comment
Share on other sites

Τα συγκεκριμένα πάντως θερμό συστελλόμενα που δοκίμασα (για άλλη δουλεία βέβαια) ούτε κόλα άφηνα στο καλώδιο πάνω ούτε όταν τα ζέστανα ( με αναπτήρα ) δεν σκλήρυναν σε σημείο να μην λυγίζουν. Πάντως συμφωνώ ότι μόνο οι ειδικοί που έκαναν και όλη αυτήν την παρουσία θα μας πουν !!!

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=3208]zomg[/MENTION] Δυστυχώς αρτάνι σε τέτοιες διαστάσεις όχι δε θα βρεις. Εδώ δεν έχει για τα Data Sata που θέλαμε :)

Αν μιλάς για Sleeve υπάρχει στο mdpc αλλά δε νομίζω το αποτέλεσμα να είναι ωραίο. Θα είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που δείχνεις στην εικόνα με το sleeved psu

[MENTION=6306]galactob[/MENTION] Μακαρόνια θερμόκολας βρήκες όπως σωστά παρατήρησε ο δάσκαλος Seafalco. Δεν θα έχεις πρόβλημα -αν βρεις την κατάλληλη διάσταση βάση του λόγου συρρίκνωσης- αλλά τα μακαρόνια με θερμόκολα είναι σαν κούτσουρα μετά και κατεπέκταση και το καλώδιο που θα ντύσεις. Μακαρόνια θερμόκολας έχουν όλα τα psu που έχουν Sleeve στα καλώδιά τους. (και για να μην λέω όλα τα περισσότερα τουλάχιστον. Είναι αυτά που μας βγάζουν την Παναγία για να τα αφαιρέσουμε)

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να βάλεις μακαρόνια με θερμόκολα και μόνο για το γεγονός ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σου αν χρειαστεί να τα αφαιρέσεις για τον Α ή Β λόγο.

[MENTION=20173]VasPoly[/MENTION] και απο τους 3 είχα αρτάνι στον οδηγό. Η μόνη διαφορά ήταν το αρτάνι του Κινέζου το μαύρο, το οποίο αν το βάλεις δίπλα με τα αντίστοιχα μαύρα απο τους Αγγλους είναι πολύ καλύτερο (είναι μαύρο μαύρο). Στην τοποθέτηση δεν είχα κανένα θέμα με κανένα απο τους τρεις. Μήπως οι πρώτες σου προσπάθειες δεν ήταν και οι επιτυχημένες;

Έγινε επεξεργασία από karmen1983
Link to comment
Share on other sites

Μου ήρθε φλασιά! :woot:

Ο.Κ. αρτάνι σε μεγάλες διαστάσεις δεν έχει, αλλά από το αρτάνι χρησιμοποιείται μόνο το περικάλυμά του.

Οπότε τι μας εμποδίζει να κάνουμε μια δοκιμή με τα σχοινάκια καλής πιότητας που χρησιμοποιούν στα ιστιοφόρα!!! (Ή ακόμα -ακόμα και τα ορειβατικά! _Βέβαια οι τιμές τους θα πρέπει να είναι πυρκαγιά!!!)

Και αυτά είναι ντυμένα με ένα πλεκτό κάλυμα, και υπάρχουν σε "ότι" διάσταση θέλεις.

Ένα ζήτημα είναι βέβαια, πόσο πυκνή είναι η πλέξη τους.

Αλλά προκειμένου να έχεις ενιαία μορφή στην επέμβαση, ίσως θα άξιζε τον κόπο ένα πείραμα!

..................................................................

Μήπως έβαλα κάποιους στην πρίζα;;;;:look::p

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω. Τα έχω δει απο κοντά και αν δεν κάνω λάθος η εσωτερική επένδυση δεν βγαίνει. Θα το ψάξω και θα σου πω. Ισως πεταχτώ σήμερα να πάρω κανένα μέτρο απο ένα μαγαζί εδω δίπλα

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω. Τα έχω δει απο κοντά και αν δεν κάνω λάθος η εσωτερική επένδυση δεν βγαίνει. Θα το ψάξω και θα σου πω. Ισως πεταχτώ σήμερα να πάρω κανένα μέτρο απο ένα μαγαζί εδω δίπλα

Μάλλον έχεις δίκιο, ίσως η εξωτερική επένδυση να είναι παχειά και να ξεφεύ:pγει από τους "ανόσιους" σκοπούς μας!!:p

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα μας. Το κόστος αν αρχίσει κάποιος από το μηδέν, μήπως υπερβαίνει ένα επιπλέον psu;

Ξεχάστηκα και δεν σου απάντησα.

Οπως έγραψα υπάρχει τρόπος να κάνεις την διαδικασία με 15 δολάρια ουτε καν 15ευρώ δηλαδή.

Αν θες να κάνεις και την ζωή σου εύκολη πάρε και το ATX pin remover απο ebay και με ένα 20αρικο το κάνεις.

Οπότε δεν νομιζω να κοστίζει νέο psu (όχι του κιλού) 20ευρώ

Link to comment
Share on other sites

Εάν καταλαβαίνω καλά, αυτά τα θερμοσυστελόμενα είναι αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοπούνται στις επισκευές και κατασκευές συνδέσεων σε καλώδια.

Η κόλα αυτή είναι "θερμόκολα" , δηλαδή όταν το μακαρόνι είναι κρύο, η κόλα δεν κολάει καθόλου (είναι σαν μια πλαστική στρώση).

Όταν όμως ζεσταθεί το μακαρόνι κατά την διαδικασία της θερμοσυστολής, η κόλα λιώνει και γίνεται ρευστή, έτσι κολάει και μάλιστα καλά σε αυτό που περικλείεται από το θερμοσυστελόμενο.

Ουσιαστικά το θερμοσυστελόμενο και το υποκείμενο στρώμα του υλικού (καλώδιο, sleeve κλπ) γίνονται ένα σώμα!

Ένα ζήτημα που δεν γνωρίζω είναι αν το sleeve, θα αντέξει την θερμοκρασία και τον χρόνο που χρειάζεται να εφαρμοστεί αυτή, για να λιώσει η κόλα , χωρίς να πάθει κάποια αλοίωση, αυτό αξαρτάται από την ποιότητα του sleeve και από το είδος του θερμοσυστελόμενου, και κατά πάσα πιθανότητα μόνο το πείραμα θα δείξει τι γίνεται στην πράξη, πράγμα που μπορεί να το έχει κάνει ήδη η Karmen1983, και να μας λύσει εκείνη, την απορία.

Το μόνο "κακό" που υπάρχει εδώ, είναι ότι αυτά τα θερμοσυστελόμενα -όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της θερμοσυστολής- είναι πιο σκληρά από τα κοινά θερμοσυστελόμενα.

Έτσι δεν ενδύκνεινται για δουλιές όπου απαιτείται κάποια ευελιξία των καλωδίων, στην προκείμενη περίπτωση όμως και εφόσον μιλάμε για ένα μήκος 15 - 20 mm , δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Και μάλιστα ίσως να αποτελούν μια καλή λύση για τερματικά θερμοσυστελόμενα που καλύπτουν βύσματα (όπως αυτά του ανεμιστήρα).

Πάντα όμως πρέπει να έχουμε κατά νού ότι, για την δουλειά που αναφερόμαστε, μετά την ολοκληρωσή της , τα καλώδια θα τακτοποιηθούν και αυτό ήταν, δεν πρόκειται να τους αλλάζουμε θέση συχνά, οπότε το να πάρεις κάποια μέτρα προφύλαξης (κόλες κλπ) ίσως είναι λίγο υπερβολικό, αλλά και από την άλλη μεριά , κανείς δεν έπαθε τίποτα όντας προσεκτικός -έστω και πάνω από το συνηθισμένο- οπότε κρατάμε ότι, πρόβλημα εφαρμογής δεν υπάρχει* και από εκεί και πέρα κάνουμε το κέφι μας!

* Υπο την αίρεση αυτού που προανέφερα για την θερμοκρασία.

Τα θερμοσυστελλόμενα με εσωτερική κόλα εγγυώνται αδιάβροχη και για πάντα προσκόλληση. Η εσωτερική κόλα ενεργοποιείτε με την θερμοκρασία συρρίκνωσης και δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά του μακαρονιού σε ότι αφορά την θερμοκρασία.

--

Τα θερμοσυστελλόμενα μακαρόνια εκτός από τον βαθμό συρρίκνωσης χωρίζονται σε εύκαμπτα και δύσκαμπτα. Αν το προς επικάλυψη κομμάτι είναι πέραν των λίγων εκατοστών, προτιμάται το εύκαμπτο.

Τέλος η εσωτερική διάμετρος του μακαρονιού θα πρέπει μετά την συστολή να είναι ελάχιστα μικρότερη από αυτήν του καλωδίου που θα καλύψει . Δηλαδή να έχει επιτευχθεί σχεδόν πλήρης συρρίκνωση.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία δουλειά και συγχαρητήρια για την αναλυτικότητα σου.

Δεν θέλω να το ** ζορίσω ** αλλα θα 'ηταν ενδιαφέρον να δουμε 1 αποτέλεσμα "πριν" & "μετα" ολοκληρωμένο σε 1 σύστημα (φωτο εσωτερικού )

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.