Jump to content

Hitachi 7K4000 (4TB)

Zarko1

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εδώ και αρκετούς μήνες γλυκοκοιτάζω τους σκληρούς των 4ΤΒ, αλλά οι απαγορευτικές τιμές τους με συγκρατούσαν συνεχώς. Πριν από μερικές μέρες όμως, πέτυχα μια καλή ευκαιρία στο αγγλικό ebay για έναν καινούριο Hitachi 7K4000, και αποφάσισα να μην την αφήσω να μου ξεφύγει. Μπήκα και ποντάρισα στη δημοπρασία λοιπόν με περίσσιο θράσος, παρόλο που ο Άγγλος πωλητής όριζε ρητά ότι δεν στέλνει εκτός Αγγλίας! :p

Με την γνωστή τακτική του πονταρίσματος στα τελευταία δευτερόλεπτα, κέρδισα τη δημοπρασία και αμέσως μετά έστειλα ένα μήνυμα «καλοπιάσματος» στον πωλητή, ότι δέχομαι να αναλάβω το έξτρα κόστος των μεταφορικών κτλ. Με μεταφορικά 20 λίρες λοιπόν, και μάλιστα signed for, σήμερα ο Hitachi μου ήρθε στο σπίτι με το ταχυδρομείο, με συνολικό κόστος κομπλέ με μεταφορικά στα 240 ευρώ! :clap:

Καθόλου άσχημα, εάν αναλογιστείτε ότι η τελευταία τιμή του Hitachi 7K4000 πριν από μερικές μέρες, από δύο μάλιστα ελληνικά καταστήματα ήταν στα 510+ ευρώ! :fie:

Παρόλο που ο δίσκος ήρθε χωρίς την αρχική του συσκευασία, αλλά άριστα συσκευασμένος σε άλλο κουτί, ήταν ολοκαίνουριος όπως υποσχόταν ο Άγγλος πωλητής, και φορμαρίστηκε από μένα για πρώτη φορά, όπως θα δείτε παρακάτω στο HDtune. :D

Εδώ ο Hitachi 7K4000 από εμπρός. Προκαλεί εντύπωση η τρύπα στο κάτω δεξί του μέρος, με την επισήμανση μάλιστα από τον κατασκευαστή ότι δεν πρέπει να σκεπαστεί...

Hitachi7K4000.jpg

Και εδώ ο δίσκος από την πίσω του πλευρά...

Hitachi7K4000_2.jpg

Επειδή δεν ήθελα να ρισκάρω κάποια ασυμβατότητα με τον SATA controller μου, σύνδεσα αρχικά τον δίσκο απευθείας σε ένα από τα SATA της μητρικής μου (Asus P5G41T-M LX). Ο Hitachi αναγνωρίστηκε αμέσως από το λειτουργικό (7, 64bit), και με την γνωστή διαδικασία της επιλογής GPT στο disk management, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ήταν φορμαρισμένος και ετοιμοπόλεμος. :)

Hitachi4TB_firstformat.jpg

Μετέφερα μόνο ένα μικρό Blu-ray ISO των 20GB από έναν Barracuda στον Hitachi, και αμέσως μετά έβαλα το HDtune για να τον μετρήσει...

Hitachi4TB_firstmeasure.jpg

Χωρίς αμφιβολία, μιλάμε για έναν από τους ταχύτερους μηχανικούς δίσκους 7200 στροφών της πιάτσας σήμερα. Μπορεί να μην πιάνει μεν τα φοβερά γκάζια των Seagate Barracuda (ST3000DM001) των 3ΤΒ που ξεπερνούν τα 200MB/s, αλλά πλησιάζει αρκετά κοντά, φαντάζομαι ότι μόνο ακραίοι power users δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από την διαμεταγωγή του Hitachi.

Εδώ βλέπετε και τα διαγνωστικά του HDtune για τον Hitachi, όλα δείχνουν μια χαρά...

Hitachi4TB_firstmeasure1.jpg

Ο Hitachi 7K4000 τοποθετήθηκε στο Shinobi μου χαμηλά, κάτω από τα «τρίδυμα αδελφάκια», τους τρεις τριάρηδες Seagate Barracuda. Μαζί με έναν WD30EZRS των 3ΤΒ που μου ήρθε μεν, αλλά με πρόβλημα και θα πρέπει να τον κάνω RMA, η συνολική χωρητικότητα των δίσκων ανεβαίνει στα 16ΤΒ. :)

Hitachi7K4000_4.jpg

Τέλος, ήρθε και η ώρα της λυπητερής, η στιγμή να βάλω τον Hitachi στον SATA controller μου, έναν άθλιο SATA I, μια και τα τέσσερα SATA της μητρικής μου είναι όλα κατειλημμένα από τον ssd του λειτουργικού και τους τρεις Seagate Barracuda. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ασυμβατότητας, ο controller αναγνώρισε αμέσως τον Hitachi. Μετέφερα ακόμα έναν φάκελο των 60GB στον Hitachi, και έβαλα ξανά το HDtune να τον μετρήσει. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον Seagate Barracuda των 3ΤΒ, o controller «φρενάρει» την διαμεταγωγή του Hitachi στα 90MB/s! :rant:

Hitachi4TB_firstmeasure2.jpg

Χρειάζομαι κατεπειγόντως αλλαγή του SATA controller. :wall:

Δεν έχει νόημα να σας γράψω εντυπώσεις από τη χρήση του δίσκου κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα επανέλθω μόλις αντικαταστήσω τον SATA controller μου, και ο Hitachi «αναπνεύσει». Να πω μόνο ότι ο Hitachi είναι εξαιρετικά «ήσυχος», στη λειτουργία του, πιο ήσυχος ακόμα από τους Barracuda που παράγουν κάποιους στιγμιαίους μεταλλικούς θορύβους, ενώ και οι κραδασμοί του είναι ελάχιστοι, στα ίδια επίπεδα των Barracuda των 3TB.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Hitachi 7K4000 είναι η κορυφαία και πιο ισορροπημένη επιλογή στα 4ΤΒ χωρητικότητα, για εμάς τους ευρωπαίους, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ούτως ή άλλως οι επιλογές μας στα 4ΤΒ είναι ελάχιστες, περιορίζονται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η δεύτερη εναλλακτική επιλογή είναι ο Hitachi 5Κ4000 των 5400 στροφών, αλλά οι τιμές των δύο δίσκων είναι εξαιρετικά κοντά, δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην προτιμήσει κάποιος την ταχύτερη διαμεταγωγή του 7Κ4000, από τη στιγμή μάλιστα που η Hitachi δίνει πιστοποίηση και στους δίσκους για χρήση 24/7.

Το άλλο αντίπαλο δέος στα 4ΤΒ, ο Seagate Barracuda XT4000 δεν πωλείται ακόμα σαν εσωτερικός δίσκος, και η μόνη σας επιλογή μέχρι και σήμερα είναι να τον αγοράσετε από Αμερική, όπου όμως εν γνώσει σας, ο δίσκος έχει αγοραστεί σαν εξωτερικός, και έχει ανοιχτεί η θήκη του για να σας σταλεί ο δίσκος. Το θέμα της εγγύησής του μπλέκεται πολύ, μια και έτσι έχετε, στην καλύτερη περίπτωση, έναν χρόνο μόνο εγγύηση από την Seagate. Σε πλήρη αντίθεση, ο Hitachi 7K4000 σας δίνει τρία ολόκληρα χρόνια εγγύηση για να κοιμάστε ήσυχοι! :T:

Το θέμα της τιμής βέβαια στους δίσκους των 4ΤΒ τσούζει πολύ. Στα 510+ ευρώ τιμή των ελληνικών καταστημάτων για τον 7Κ4000, εγώ τουλάχιστον δεν το συζητώ καν, αλλά έχετε την επιλογή να τον παραγγείλετε από το Amazon κομπλέ με μεταφορικά στα 340 περίπου ευρώ. Αλλιώς, μας μένει μόνο η επιλογή του συνεχούς ψαξίματος στο ebay, για κάποια δημοπρασία σε ακόμα καλύτερη τιμή...

πω ενταξει σερβερ πισι εχεις εκει δεν παιζει :T:

Πίστεψέ με, ακόμα και με τα 16ΤΒ χωρητικότητα, σε κανένα τρίμηνο έως εξάμηνο το πολύ, θα είμαι πάλι «τίγκα» μέχρι τον λαιμό, και θα ψάχνω απεγνωσμένα για άλλους δίσκους. :whistle2:

Το Shinobi χωράει πάντως όπως βλέπεις άλλους τέσσερις σκληρούς. Κάποια στιγμή λοιπόν, αργά ή γρήγορα, η χωρητικότητά του θα φτάσει τα 32ΤΒ χαλαρά... :p

καλα ολα αυτα αλλα γιατι τοσο πολυς χωρος δηλαδη για ποιο λογο ?..

Τα ασυμπίεστα Blu-ray ISO είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, και η συλλογή μου είναι απλά... χαοτική! :p

Και να σκεφτείς ότι έχω και 250 περίπου Blu-ray σε δισκάκια. Κανένα από αυτά δεν υπάρχει στους δίσκους μου! :o

Θα σου πρότεινα να αρχίσεις να σκέφτεσαι για RAID. 3 και 4 τερα είναι πολλά δεδομένα για να τα χάσεις ξαφνικά.

Θα σου πρότεινα να αρχίσεις να σκέφτεσαι για RAID. 3 και 4 τερα είναι πολλά δεδομένα για να τα χάσεις ξαφνικά.

^^

και σε κανενα 8 ή 12 port hardware raid controller της προκοπης μη σου πω

και για ακομα μεγαλυτερη ευελιξια, κουμπωμενα σε ενα αυτονομο standalone συστηματακι

ειναι πολλα τα terra Αρη ενω το quality control των εταιρειων για κλαμματα τα τελευταια χρονια...

Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά η περίπτωση του Shinobi μου, είναι η πλήρης εφαρμογή του ρητού «Είπαν στη γριά να χ@σει και αυτή ...................»! :p

Εκ των υστέρων βέβαια, αποδείχθηκε ότι έκανα πολλές λανθασμένες επιλογές, με κυριότερες αυτές της μητρικής και του SATA controller, αλλά τον Γενάρη που πρωτοσυναρμολογήθηκε το Shinobi, δεν φανταζόμουν ότι οι ανάγκες μου θα επεκταθούν τόσο πολύ.

Το Shinobi στην αρχική του συναρμολόγηση ήταν κυριολεκτικά για κλάματα, με ένα IDE dvd drive, με πέντε μικρούς εσωτερικούς (500GB έως 1ΤΒ) και τέσσερις εξωτερικούς σκληρούς, χωρίς ίχνος cable management, ένα πραγματικό χάος. Εν τω μεταξύ όμως ανακάλυψα το φόρουμ, και με κυρίεψε το μικρόβιο των βελτιώσεων. Στην αρχή έφυγε το dvd drive και αντικαταστάθηκε από το Blu-ray writer. Μετά πουλήθηκαν όλοι οι σκληροί (εσωτερικοί και εξωτερικοί), και αντικαταστάθηκαν από τους τρεις Seagate Barracuda. Με τους Barracuda αποκαλύφθηκε αυτομάτως και το πόσο ανεπαρκής είναι ο SATA I controller που επέλεξα, μια και ενώ ήταν επαρκής σε ταχύτητα για τους παλιούς αργούς δίσκους που είχα αρχικά, ήταν εντελώς ακατάλληλος για τους φρέσκους ταχύτατους δίσκους των 3 και 4ΤΒ. Ταυτόχρονα, φάνηκε και το πόσο «λίγη» ήταν η συγκεκριμένη μητρική της Asus, αφού οι δυνατότητες επέκτασης που έχει είναι σχεδόν μηδαμινές. Τώρα λοιπόν που χρειάζομαι επέκταση, απλά δεν την έχω.

Μετά, βλέποντας τα υπέροχα setup που έχουν στήσει πολλά παιδιά εδώ, καθώς και τις υπέροχες δουλειές του Κοπρίτη, ήθελα να κάνω cable management στο Shinobi. Παραγγελίες λοιπόν σε σλιβαριστά καλώδια, επεκτάσεις στις τροφοδοσίες κτλ., κυρίως από ebay και Αγγλία, και μέχρι πριν λίγες μέρες, το Shinobi είχε καταλήξει σε αυτήν την μορφή.

Shinobi_final_setup1_forum.jpg

Στο μεταξύ όμως, φοβεροί και τρομεροί οι Seagate Barracuda των 3ΤΒ, αλλά γέμισαν πάρα πολύ γρήγορα. Έτσι λοιπόν τσίμπησα από το ebay έναν WD30EZRS των 3ΤΒ, με την προοπτική να πάει με αντάπτορα στο πάνω bay των 5,25 πάνω από τον ssd, καθώς και τον 4άρη Hitachi για να πάει κάτω από τους Barracuda, όπως κι έγινε. Το setup αυτό μου έδινε το πλεονέκτημα της επέκτασης από τα 9 στα 16ΤΒ, αλλά ταυτόχρονα κρατώντας τις αποστάσεις του ενός φατνίου ανάμεσα στους κάτω γρήγορους δίσκους, και για να αερίζονται καλύτερα από τους δύο ανεμιστήρες, αλλά και για λόγους εμφάνισης (για κάποιον λόγο δεν μου πολυαρέσουν οι δίσκοι που είναι σαν σάντουιτς, ο ένας πάνω από τον άλλο).

Ο τριάρης της WD μου ήρθε από Αμερική χτες, και είναι αυτός.

WD30EZRS_1.jpg

Τον κοτσάρω λοιπόν στο υπέροχο ανταπτοράκι της Akasa από 5,25 σε 3,5 ίντσες (το οποίο μπορεί να πάρει και ανεμιστήρα στο κάτω μέρος, εάν χρειαστεί για την ψύξη του δίσκου), και τον βάζω στο Shinobi πάνω από τον ssd.

WD30EZRS_2.jpg

Τον συνδέω λοιπόν στον SATA controller αρχικά, και δεν δουλεύει, άφαντος τόσο στον explorer όσο και στο disk management! :nono: Τον βάζω απευθείας στην μητρική, πάλι τίποτα, τζίφος! Αλλάζω τρία τέσσερα καλώδια SATA, τίποτα, τζίφος! Εν τω μεταξύ ο δίσκος δουλεύει κανονικά, ξεκινάει, δονείται, αλλά είναι σαν μην υπάρχει για τα windows, είτε τον συνδέεις είτε τον ξεσυνδέεις, δεν αλλάζει τίποτα! Anyway, έχει εγγύηση ακόμα, οπότε δεν ανησυχώ ιδιαίτερα.

Αυτή είναι σε συντομία η πορεία του Shinobi μου μέχρι στιγμής. Τώρα χρειάζεται κατεπειγόντως έναν καλό SATA ΙΙ ή ΙΙΙ controller, με μίνιμουμ 4 ή και 6 συνδέσεις SATA, με την προοπτική ότι μελλοντικά θα γεμίσω το Shinobi με τους εννέα σκληρούς δίσκους που μπορεί να δεχτεί.

Όσον αφορά το RAID, τώρα καταλαβαίνω ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθώ σοβαρά μαζί του, αλλά είναι πεδίο που δεν το γνωρίζω καθόλου, και θα χρειαστώ την βοήθεια των τεχνικών-φίλων μου. :p

^^

και σε κανενα 8 ή 12 port hardware raid controller της προκοπης μη σου πω

και για ακομα μεγαλυτερη ευελιξια, κουμπωμενα σε ενα αυτονομο standalone συστηματακι

ειναι πολλα τα terra Αρη ενω το quality control των εταιρειων για κλαμματα τα τελευταια χρονια...

Γιώργο, εάν έχεις λύση για κάποιον controller που θεωρείς αξιόπιστο, στείλε κανένα link. Το θέμα είναι όμως να μην ξεπαραδιαστώ κιόλας εντελώς. :whistle2:

Θέμα άλλου κουτιού δεν παίζει, το Shinobi μου το πάω εμφανισιακά με χίλια (λόγω προχωρημένης ηλικίας, είμαι φανατικός οπαδός των λιτών, απόλυτων, σοβαρών γραμμών, χωρίς ίχνος από φωτάκια στους ανεμιστήρες, λεντάκια, πλέξι κτλ.). Μου αρέσει να τα βλέπω στα δικά σας setup, αλλά όχι να έχω κάτι τέτοιο επάνω στο γραφείο μου.

Επίσης θέλω τα πάντα να είναι τοποθετημένα μέσα στο Shinobi, δεν θέλω να ξαναδώ εξωτερικούς σκληρούς επάνω στο γραφείο μου, ούτε με σφαίρες! :fie:

Τελικά, τα πάντα μπορούν να συμβούν στα pc, ακόμα και οι πιο «κουφές» ασυμβατότητες. Έβαλα τον WD30EZRS στο Origen, το HTPC του σαλονιού (μητρική Gigabyte), και αμέσως είδε τον δίσκο! :hehe:

WD30EZRS_3.jpg

Είναι ο πάνω δίσκος στη φωτό, πρόχειρα τοποθετημένος με μια μικρή κλίση. Ο αμερικάνος πωλητής φαίνεται ότι του είχε κάνει delete το partition, μια και χρειάστηκε τη γνωστή διαδικασία, GPT στο disk management, και αμέσως ήταν έτοιμος.

Δηλαδή, τι έχουμε ακριβώς εδώ; Απλά ο WD30EZRS δεν «γουστάρει» ούτε την μητρική μου της Asus στο Shinobi, αλλά ούτε και τον SATA controller μου, αφού αρνείται να δουλέψει και με τα δύο!!! :o

Τελευταίες μου ελπίδες είναι να ξαναδοκιμάσω να βάλω τον WD30EZRS στο Shinobi τώρα που φορμαρίστηκε κανονικά μπας και δουλέψει, και η έσχατη λύση είναι να περάσω τελευταίο bios στην Asus (έχουν βγει δύο upgrades). Αν δεν δουλέψει και τότε, δεν έχω άλλη επιλογή από το να τον πουλήσω τον δίσκο και να τον αντικαταστήσω, μια και τον ήθελα μόνο στο Shinobi και όχι φυσικά στο HTPC του σαλονιού! :nono:

Προβλέπω να πουλιούνται τελικά τρία τέρα σε τιμή ευκαιρίας... :slap:

Αν μπορεί ένας mod ας αλλάξει τον τίτλο του θέματος σε "Hitachi 7k4000 (4TB) και Western Digital WD30EZRS (3TB)", μια και θα βάλω εδώ όλες τις πληροφορίες για τον δίσκο, εάν τελικά αποφασίσει να δουλέψει στο Shinobi, δεν έχει νόημα να ανοίγω καινούριο θέμα.

Άντε καλοδούλευτος!

Εδώ ο Hitachi 7K4000 από εμπρός. Προκαλεί εντύπωση η τρύπα στο κάτω δεξί του μέρος, με την επισήμανση μάλιστα από τον κατασκευαστή ότι δεν πρέπει να σκεπαστεί...

Είναι για να μπαίνει η πίεση της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό του δίσκου και να κρατιέται η κεφαλή σε συγκεκριμένη απόσταση από τα platters. Από την εσωτερική πλευρά έχει φίλτρο αέρα για να μην περνάει σκόνη. Για αυτό και στα χαρακτηριστικά των μηχανικών δίσκων οι κατασκευαστές δίνουν υψόμετρο καλής λειτουργίας !!!!!

Άντε καλοδούλευτος!

Είναι για να μπαίνει η πίεση της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό του δίσκου και να κρατιέται η κεφαλή σε συγκεκριμένη απόσταση από τα platters. Από την εσωτερική πλευρά έχει φίλτρο αέρα για να μην περνάει σκόνη. Για αυτό και στα χαρακτηριστικά των μηχανικών δίσκων οι κατασκευαστές δίνουν υψόμετρο καλής λειτουργίας !!!!!

Σε ευχαριστώ. :T:

Μου φαίνεται απλά κάπως παράξενο που ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής χρησιμοποιείται μόνο σε ελάχιστους σκληρούς δίσκους, και δεν συναντιέται συχνά. Άλλοι μεγάλοι σκληροί όπως ο Seagate Barracuda ή o WD30EZRS των 3ΤΒ, δεν φαίνεται να έχουν τέτοιες τρύπες,

SeagateBarracuda3TBforum.jpg

WD30EZRS_1.jpg

ενώ αντίθετα ο Seagate Barracuda XT4000 των 4ΤΒ φαίνεται να έχει κι αυτός τέτοια τρύπα, όπως ακριβώς και ο Hitachi...

Seagate-Barracuda-XT-4TB_1.jpg

αν το σηκώνει η τσέπη σου πάρε ένα τέτοιο και καθάρισες. 4ΤΒ*6 = 24ΤΒ

Δεν λέει για κεντρική αποθήκη να έχεις το main PC σου. Εγώ με το 669 Pro έχω ρίξει τα πάντα πάνω του και έχω ησυχάσει. Βέβαια οι δικές μου απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες μιας και δε βλέπω/αποθηκεύω blu-ray. Τέσσερις samsung F4 έχω πάνω (μιας και δεν υπήρχε ρευστό για έξι :( ) σε RAID 5.

αν το σηκώνει η τσέπη σου πάρε ένα τέτοιο και καθάρισες. 4ΤΒ*6 = 24ΤΒ

Δεν λέει για κεντρική αποθήκη να έχεις το main PC σου. Εγώ με το 669 Pro έχω ρίξει τα πάντα πάνω του και έχω ησυχάσει. Βέβαια οι δικές μου απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες μιας και δε βλέπω/αποθηκεύω blu-ray. Τέσσερις samsung F4 έχω πάνω (μιας και δεν υπήρχε ρευστό για έξι :( ) σε RAID 5.

Ναι, τα έχω δει στο ebay, έχει τόσα πολλά για να φάνε και οι κότες. Σε μια τέτοια λύση θα καταφύγω μόνο όταν το Shinobi γεμίσει κάποια στιγμή με τους εννέα σκληρούς (δέκα με τον ssd) που μπορεί να δεχτεί μάξιμουμ.

Αλλά αν σου περιγράψω το setup, θα καταλάβεις ότι είμαι ok έτσι όπως είμαι. Όλοι οι δίσκοι είναι ρυθμισμένοι να πηγαίνουν για νανάκια στα 5 λεπτά μόλις. Μέχρι τώρα, που είχα μόνο τους τρεις Barracuda, δούλευα στον ένα μόνο που ανεβοκατέβαζε ταυτόχρονα, οι άλλοι δύο «κοιμόντουσαν» συνεχώς. Με τους πέντε δίσκους που έχω τώρα, όλα τα ανεβοκατεβάσματα θα γίνονται κυρίως από τον WD30EZRS (που δουλεύει στις 5400, είναι πολύ «κρύος» και πιστοποιημένος για χρήση 24/7), ενώ εγώ θα δουλεύω στον έναν από τους Barracuda, που είναι και οι πιο γρήγοροι δίσκοι.

Το Shinobi και όλος ο εξοπλισμός (μόνιτορ κτλ.) προστατεύεται από δύο ισχυρά και αξιόπιστα UPS, ενώ είναι συνδεδεμένο μέσω δικτύου με το HTPC της κρεβατοκάμαρας για να το τροφοδοτεί με Blu-ray ISO, το μόνο που μένει ακόμα να κάνω, είναι να τραβήξω τριάντα μέτρα καλώδιο δικτύου για να το συνδέσω και με το HTPC του σαλονιού. :dance3:

Επειδή ταλαιπωρήθηκα πολύ για όσο διάστημα είχα τρεις και τέσσερις εξωτερικούς σκληρούς συνδεδεμένους στο Shinobi, που είχαν κάνει κατάληψη κυριολεκτικά στο γραφείο μου :( και μου περιόριζαν πολύ τον ελεύθερο χώρο, προς το παρόν δεν θέλω να βλέπω τίποτα επάνω στο γραφείο πλην του Shinobi. Λόγω της δουλειάς μου, χρειάζεται να απλώνω χαρτιά εκτυπώσεων, αρκετές φορές και μεγέθους Α3, οπότε ο ελεύθερος χώρος είναι υπερπολύτιμος...

Τελικά δούλεψε και ο WD30EZRS κανονικά στην Asus μητρική του Shinobi μου. Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να πήγε στραβά, και αρχικά ο δίσκος αρνούνταν κατηγορηματικά να δουλέψει τόσο στην Asus όσο και στον Sata controller μου.

Σήμερα τον ξανάβαλα στο Shinobi και τον σύνδεσα με το καινούριο σλιβαριστό καλώδιο τροφοδοσίας που μου ήρθε από το ebay, ενώ τον σύνδεσα απευθείας αυτή τη φορά στον sata controller και όχι στην μητρική. Ο controller τον αναγνώρισε αμέσως αυτή τη φορά, χωρίς κανένα πρόβλημα...

WD30EZRS_4.jpg

Τον WD30EZRS τον αγόρασα στο ebay μεταχειρισμένο από Αμερική σε καλή τιμή, έχει εγγύηση για έναν χρόνο ακόμα, ενώ σαν καινούριος έχει δύο χρόνια εγγύηση. Σαν δίσκος 5400 στροφών, δεν διεκδικεί δάφνες στην διαμεταγωγή. Ο sata controller μου τον φρενάρει στα 90ΜΒ/s μέγιστη διαμεταγωγή, ενώ δεν μπορεί να πάει και πολύ μακρύτερα, στα review που έχω διαβάσει, το ταβάνι του στην διαμεταγωγή φτάνει τα 120MB/s.

WD30EZRS_5.jpg

Εδώ βλέπετε και τα διαγνωστικά του HD tune, όλα δείχνουν εντάξει, και ο δίσκος έχει καταγράψει μόλις 136 ανάμματα μέχρι στιγμής.

WD30EZRS_6.jpg

Ο WD30EZRS είναι σχεδόν dead silent στη λειτουργία του, ακόμα και κολλώντας το αυτί μου επάνω του την στιγμή που γράφει/διαβάζει δεδομένα, δεν μπορούσα να ακούσω το παραμικρό, ενώ και οι κραδασμοί που παράγει είναι ελάχιστοι. Συνολικά ένας σκληρός δίσκος που θα περάσει εντελώς απαρατήρητος στο pc σας. :)

Αν ψάχνετε για τα μέγιστα γκάζια στην διαμεταγωγή, ο WD30EZRS δεν κάνει για εσάς, θα πρέπει να στραφείτε αλλού. Αλλά για απλό αποθηκευτικό χώρο, και απόλυτα «ήσυχη» λειτουργία 24/7, ο δίσκος είναι ότι πρέπει. Και στη δική μου περίπτωση ο WD30EZRS προορίζεται αποκλειστικά για αποθήκη και ανεβοκατεβάσματα...

Εδώ βλέπετε και τα διαγνωστικά του HD tune, όλα δείχνουν εντάξει, και ο δίσκος έχει καταγράψει μόλις 136 ανάμματα μέχρι στιγμής.

WD30EZRS_6.jpg

41 ανάμματα / 136 ώρες λειτουργίας ;)

Μια χαρά είναι για αποθήκη.

41 ανάμματα / 136 ώρες λειτουργίας ;)

Μια χαρά είναι για αποθήκη.

Σε ευχαριστώ για την διόρθωση... :T:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.