Jump to content

Πρόβλημα με καινουργιο τροφοδοτικό!

screwvy

Recommended Posts

Χαιρετώ!

Μόλις σήμερα εγκατέστησα στον υπολογιστή μου το Corsair AX 650. Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα όμως.. ο υπολογιστής δεν κλείνει ποτέ! Συγκεκριμένα, όταν πάω να τον κλείσω (είτε μέσα από τα win, είτε από το power button ενώ είμαι ακόμα στο POST), τότε κάποιες συσκευές απενεργοποιούνται και κάποιες άλλες όχι. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι (usb) απενεργοποιούνται, η οθόνη μπαίνει σε stand by mode (φυσιολογικά ως εδώ), όμως οι ανεμιστήρες συνεχίζουν να δουλεύουν. Το θέμα τώρα είναι ότι οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες που δουλεύουν είναι κατευθείαν συνδεδεμένοι με το τροφοδοτικό. Εξαίρεση αποτελεί ο ανεμιστήρας της κάρτας γραφικών, που συνεχίζει να λειτουργεί και αυτός.

Το συμπέρασμα είναι ότι στο pci-ex και sata power καλώδια έχω ακόμα ρεύμα, και μετά το shut down. Το όλο θέμα θυμίζει μια αποτυχημένη προσπάθεια Αναστολής, με τη διαφορά ότι όταν πατάω οτιδήποτε στο πληκτρολόγιο/ποντίκι δεν ανοίγει το pc. Από ότι καταλαβαίνω δηλαδή, μόνο στη μητρική κόβεται η τροφοδοσία.

Η μητρική είναι η Ga-770TA-UD3, με την τελευταία έκδοση του bios επάνω της (f3). Ο επεξεργαστής είναι ο Phenom II 955, ελαφρώς υπερχρονισμένος στα 3,5 ghz (από 3,2).

Καμιά ιδέα για το πρόβλημα μου? Καταρχήν λέτε να είναι σφάλμα του τροφοδοτικού ή κάποιο λάθος δικό μου (στις συνδέσεις που έκανα, κάποια ρύθμιση του bios, whatever)? Στο παρελθόν έχω εγκαταστήσει πολλές φορές τροφοδοτικά, αλλά αυτή η περίπτωση δεν μου ξανάτυχε.

Λίγο δύσκολο να έκανες λάθος σύνδεση αφού έχει δοκιμάσει και άλλες φορές. Επίσης το συγκεκριμένο αστέρι στα 650w είναι κ modular και εύκολο.

Τσέκαρε μία προς μία πρώτα τις ρυθμίσεις στο bios (power management section/επιλογή)

Μάλλον είναι δύσκολο να έκανα λάθος αλλά όχι αδύνατον! Αν και δεν φαντάζομαι ότι κάποιο καλώδιο που δεν κούμπωσε σωστά, να βγάζει τέτοιο πρόβλημα. Anyway, δεν μου φαίνεται καμιά επιλογή στο Power Management σχετική με το θέμα μου. Ή ότι φαίνεται λίγο σχετικό, είναι νομίζω στη σωστή τιμή.

Υπάρχουν αυτές οι επιλογές:

ACPI Suspend Type - Είναι στο s3.

Specifies the ACPI sleep state when the system enters suspend.

- S1(POS) Enables the system to enter the ACPI S1 (Power on Suspend) sleep state. In S1 sleep state, the system appears suspended and stays in a low power mode. The system can be resumed at any time.

- S3(STR) Enables the system to enter the ACPI S3 (Suspend to RAM) sleep state (default). In S3 sleep state, the system appears to be off and consumes less power than in the S1 state. When signaled by a wake-up device or event, the system resumes to its working state exactly where it was left off.

HPET Support - Είναι enable

Enables or disables High Precision Event Timer (HPET) for Windows Vista operating system.

AC Back Function - Είναι στην επιλογή Soft-Off

Determines the state of the system after the return of power from an AC power loss.

- Soft-Off The system stays off upon the return of the AC power. (Default)

- Full-On The system is turned on upon the return of the AC power.

- Memory The system returns to its last known awake state upon the return of the AC power.

EuP Support - Είναι disable

Determines whether to let the system consume less than 1W power in S5 (shutdown) state. (Default: Disabled)

Note: When this item is set to Enabled, the following four functions will become unavailable:

PME event wake up, power on by mouse, power on by keyboard, and wake on LAN.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές που αφορούν το wake up από modem, usb πληκτρολόγιο/ποντίκι και από καρτα pci / pci ex. Αν και τις θεωρώ άσχετες, είναι έτσι και αλλιώς disabled όλες αυτές.

Α! Ξέχασα να πώ, ότι εφόσον τον 'κλείσω', και μετά ξαναπατήσω το power button για να ανοίξει και πάλι το pc, ανοίγει κανονικά με τον χαρακτηριστικό beep! Σαν να είχε κλείσει normal δηλαδή... Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο παράξενο από όλα..

Δοκίμασα να βάλω στο ACPI τη τιμή S1 αλλά δεν άλλαξε τίποτα..

Αν σε "παίρνει" να κάνεις ένα format, δοκίμασέ το γιατί είναι πολύ πιθανόν να είναι κόλλημα από software. Είχα το ακριβώς ίδιο πρόβλημα με εσένα, με την διαφορά ότι εμένα ξεκίνησε ξαφνικά μετά την αλλαγή μνημών. Με ένα format έφτιαξε ξανά.

1) Από το συγκεκριμένο κατάστημα αγόρασα μόνο το Psu.

2) Δεν έχω λεφτά για ξόδεμα για να ακούσω βλακείες, είμαι σίγουρος ότι ξέρουν αρκετά λιγότερα από ότι μπορώ να βρώ στο internet και από την προσωπική μου εμπειρία. Επίσης χρειάζομαι τον υπολογιστή για τη δουλειά μου. Απλά εκεί πέρα έχουν πιο εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και τη ελευθερία να βγάλουν 'χαλασμένο' ότι θέλουν.

3) Μπορώ και εγώ να χαλάσω το psu και μετά να πώ, κοίτα - δεν δουλεύει, αντικατέστησε το μου. Δεν θέλω να το κάνω αυτό, θέλω απλά να διορθωθεί αυτό το παράξενο πρόβλημα.

Είδα μόλις τώρα ότι το DVD-RW, δεν πέρνει ρεύμα όταν κλείνει το pc. Ανεμιστήρες και dvd-rw είναι συνδεδεμένοι πάνω στην ίδια γραμμή. Γιατί δεν πέρνει ρεύμα το dvd-rw? Θα μας τρελάνει τελείως...

E.F. δυστυχώς δεν έπιασε. Αποσύνδεσα όλους τους δίσκους και πάλι το ίδιο πρόβλημα. Κατέβασα ιδέα επίσης, έκανα enable το EuP Support (προκειμένου όταν γίνεται shut down να δίνει το psu λιγότερο από 1watt) με το σκεπτικό ότι με τόσο λίγο ρεύμα δεν θα πρέπει να είναι αρκετό για να συνεχίσουν να δουλεύουν οι ανεμιστήρες και οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς ούτε αυτό έπιασε. Έπαιξα με τις ρυθμίσεις του bios (έκανα load default) μπας και.. άλλα τίποτα. Αυτό κυρίως για να μην υπάρξει η δικαιολογία ότι φταίει το ελαφρύ o/c.

Παιδιά, μπορείτε να πείτε οποιαδήποτε ιδέα, όσο χαζή και αν φαίνεται... χρειάζομαι ιδέες.

Ένας άλλος ας πούμε μου είπε ότι το τροφοδοτικό μπορεί να είναι ασύμβατο με αυτή τη μητρική. Λύσεις στις οποίες πάμε για αντικατάσταση υλικού.. είναι δεκτές βέβαια, όμως παραμένουν τελευταίες. anyway, λέτε να παίζει κάτι τέτοιο?

πιο πολύ για πρόβλημα μητρικής μου φαίνεται παρά PSU

κανε 1) clr cmos μετά καπάκια 2) επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων 3) αποθήκευση και έξοδος

και δοκίμασε πάλι

Ρε συ όμως αυτό το κάνει και όταν είμαι μέσα στο bios και πατάω το power button για να κλείσει.. μπορώ να δοκιμάσω να αποσυνδέσω τους σκληρούς για να δω συμπεριφορά

Άλλο τότε αυτό. Αλλά έτσι και αλλιώς άσχετο με την αποσύνδεση των δίσκων, αν ήταν θέμα software μόνο με format θα "ερχόταν".

πιο πολύ για πρόβλημα μητρικής μου φαίνεται παρά PSU

κανε 1) clr cmos μετά καπάκια 2) επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων 3) αποθήκευση και έξοδος

και δοκίμασε πάλι

Ναι, και εγώ θέμα της μητρικής μυρίζω, έστω και ασυμβατότητα.

Το ΑCPI είναι ενεργοποιημένο από την μητρική και τα windows?

Τι εννοείς να ενεργοποιήθηκε από τα windows? Μπορεί να έχει τις τιμές s3 ή s1. Όχι ότι έχει σημασία δηλαδή..

Δοκίμασα να βάλω στο ACPI τη τιμή S1 αλλά δεν άλλαξε τίποτα..
και
Ρε συ όμως αυτό το κάνει και όταν είμαι μέσα στο bios και πατάω το power button για να κλείσει.. μπορώ να δοκιμάσω να αποσυνδέσω τους σκληρούς για να δω συμπεριφορά
Σίγουρα σύνδεσες σωστά τα modular καλώδια από το τροφοδοτικό στην μητρική?
Μάλλον είναι δύσκολο να έκανα λάθος αλλά όχι αδύνατον! Αν και δεν φαντάζομαι ότι κάποιο καλώδιο που δεν κούμπωσε σωστά, να βγάζει τέτοιο πρόβλημα.

Παιδιά μου φαίνεται ότι έχετε δίκιο για τη mobo.. δεν δοκίμασα ακόμη αυτό που με είπε ο BloodMage, ωστόσο ακόμα και αν το κάνω και αν δεν αλλάξει τίποτα, πάλι η mobo δεν αθωώνεται, γιατί σήμερα αντιμετώπισα τόσες bsod, όσες δεν είδα τους τελευταίους λίγους μήνες. Αφού όμως τόσο καιρό δούλευε σωστα, και με την αλλαγή psu 'χάλασε' το pc, δεν είναι λογικό να φταίει η mobo και όχι το psu... θα μου πείτε ότι το ίδιο το πρόβλημα δν είναι λογικό βέβαια.

Αποσύνδεσα το τροφοδοτικό από τα πάντα. Με έναν συνδετήρα, βραχυκύκλωσα το πράσινο με το μαύρο pin στο 24pin. Άναψε κανονικά. Έβγαλα τον συνδετήρα.. δεν σταμάτησε ποτέ. Το έκλεισα από το κουμπί, και ξαναέκανα το παραπάνω, έχοντας όμως ένα πολύμετρο στο ide power connector. Όταν έβγαλα τον συνδετήρα, είδα ότι το κόκκινο έβγαζε περίπου 0,5V και το κίτρινο έβγαζε ακόμα 12V.

Game Over. Το τροφοδοτικό πάει RMA. Έβαλα το thermaltake και ξαναείναι όλα τέλεια.

Σας ευχαριστώ πραγματικά όλους για το ενδιαφέρον σας.

Μια συγκεκριμένη ερώτηση να κάνω και εγώ μιας και έχω ένα παρόμοιο πρόβλημα..

Δοκίμασα και εγώ 2 τροφοδοτικά ένα Corsair GS 800 και ένα Ocz 1250.

Από την στιγμή που το κλείσω (και τα 2 )

οι ανεμηστίρες συνεχίζουν να δουλεύουν (συγκεκριμένα οι 2 από τους 3ις που έχω στην οροφή, και είναι πάνω σε Fan controller)

και οι ανεμιστήρες από την H80

(Σε όλα αυτά έχω Scythe typhoon 1850)

και επίσης σε άλλους 2 που έχω στα πλάγια (Bitfenix) δεν γυρίζουν αλλά τα LED αναβοσβήνουν

πόσο σοβαρό είναι αυτό?

και αφού το κλείσω από τον διακόπτη μετά από 5 λεπτά σταματάνε τα πάντα όλα ή άμα το βγάλω εντελός από το ρεύμα.

άμα το αφήσω ανοιχτό σε κανα 10λεπτο έχουν σταματήσει όλα.

και δεν ξέρω άμα είναι αυτή η αιτία που ένας SSD μου ψόφισε χωρίς λόγο και αιτία.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.