stsaerox Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 25, 2012 ΚαλησπέραΜόλις σήμερα παρέλαβα τον ανεμιστήρα "NB-Blacknoise Silent Pro 140mm " και θέλω να τον τροφοδοτήσω με μετασχηματιστή. NB-BlackSilentPro 140mm | NoiseblockerΈχω έναν που στα 12v παράγει 0.5Α 6VA(max) (Τα γράφω επακριβώς γιατί δεν θυμάμαι καν τι παίζει με αυτά...)και είναι 14w.Ενω τα χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα είναι:rated voltage (V) : 4-13,2 Vstart voltage (V) : 4 Vinput current : 0.20ADielecric Strength : 5mA (max)input power voltage (W) : 2,4 Watt (12V)http://www.noiseblocker.de/Datenblaetter/Datenblatt_BSP_PK140mm_de_en.pdfΜπορώ να χρησιμοποιώ αυτόν το μετασχηματιστή ή θα πρέπει να πάρω άλλον;Και μιας και το έφερε η κουβέντα... ξέρει κανείς τι πρέπει να κοιτάξω για να μην υπερθερμάνετε αν τελικά αγοράσω; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Ιούλιος 25, 2012 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 25, 2012 Δε θα έχεις πρόβλημα. Ο μετασχηματιστής θα ζεσταίνεται σίγουρα, αλλά δε θα έχει πρόβλημα.Έχω πατέντα ένα 12ρι φαν για ψύξη στο ρούτερ εδώ και κάνα χρόνο, με έναν μετασχηματιστή από εξωτερικό δίσκο, δουλεύει μια χαρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Ιούλιος 25, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 25, 2012 Και εγώ πατέντα έχω κάνει σε βάση φορητού. Σε αυτή τη βάση: NotePal U3 - Cooler MasterΔηλαδή αυτά τα παραπανίσια amber και watt του μετασχηματιστή δεν είναι πρόβλημα έτσι;Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ανεμιστήρας 'παίρνει' όσα χρειάζεται μόνο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 Ιούλιος 25, 2012 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 25, 2012 Εχω σκεφτει να το κανω και εγω στο μοντεμ γιατι κατα καιρους βραζει.Υπαρχει ομως περιπτωση να βρω κατι σαν ανταπτορακι ωστε να μπει αναμεσα στην τροφοδοσια και το μοντεμ? Να κουμπωσει δηλαδη στον μετασχηματιστη και αυτο στο ρουτερ με την σειρα του στην συσκευη δινοντας ομως ενα βυσμα για ανεμηστηρα ή κατι τετοιο? Επισης εχω σκεφτει να παρω ρευμα απο καποιο σημειο πανω απο την πλακετα του και να βγαλω το καλωδιο απο μια τρυπα εξω ωστε να συνδεθει ενα ανεμηστηρακι.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Ιούλιος 26, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 26, 2012 Εχω σκεφτει να το κανω και εγω στο μοντεμ γιατι κατα καιρους βραζει.Υπαρχει ομως περιπτωση να βρω κατι σαν ανταπτορακι ωστε να μπει αναμεσα στην τροφοδοσια και το μοντεμ? Να κουμπωσει δηλαδη στον μετασχηματιστη και αυτο στο ρουτερ με την σειρα του στην συσκευη δινοντας ομως ενα βυσμα για ανεμηστηρα ή κατι τετοιο?Επισης εχω σκεφτει να παρω ρευμα απο καποιο σημειο πανω απο την πλακετα του και να βγαλω το καλωδιο απο μια τρυπα εξω ωστε να συνδεθει ενα ανεμηστηρακι.. Εγώ το έχω βάλει στο πλακάκι κάτω και είναι μια χαρά πλέον... Αν έχω πρόβλημα το πάω λίγο παραδίπλα που είναι κρύο το πλακάκι και τέλος Link to comment Share on other sites More sharing options...
Volrath Ιούλιος 26, 2012 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 26, 2012 Εχω σκεφτει να το κανω και εγω στο μοντεμ γιατι κατα καιρους βραζει.Υπαρχει ομως περιπτωση να βρω κατι σαν ανταπτορακι ωστε να μπει αναμεσα στην τροφοδοσια και το μοντεμ? Να κουμπωσει δηλαδη στον μετασχηματιστη και αυτο στο ρουτερ με την σειρα του στην συσκευη δινοντας ομως ενα βυσμα για ανεμηστηρα ή κατι τετοιο?Επισης εχω σκεφτει να παρω ρευμα απο καποιο σημειο πανω απο την πλακετα του και να βγαλω το καλωδιο απο μια τρυπα εξω ωστε να συνδεθει ενα ανεμηστηρακι.. Εγώ πήρα ένα από τα τυπικά molex=>3pin adaptors που έχουν οι ανεμιστήρες μαζί στη συσκευασία, έκοψα τα καλώδια από την μεριά του molex, και σημειώσα τα 12V/ground. Πήρα τον μετασχηματιστή από ένα χαλασμένο HDD kit, έκοψα το βύσμα, με ένα πολύμετρο βρήκα ποια είναι το 12V/ground και τα ένωσα με τα καλώδια του adaptor. Δε ξέρω κατά το πόσο μπορείς να τραβήξεις ρεύμα από το ίδιο το router μιας και υποθέτω ότι τα amps που θα δίνει ο μετασχηματιστης του δε θα φτάνουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Ιούλιος 26, 2012 #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 26, 2012 @argy1 - άνετα τα κάνεις όποιο από τα δύο που προτείνεις αρκεί να έχεις τα μέσα και τις γνώσεις. Εννοείται στη δεύτερη λύση της εσωτερικής επέμβασης η όποια εγγύηση , αν υπάρχει , πάει περίπατο. Θα πρότεινα την πρώτη λύση - κάτι που και εγώ θα κάνω με το δικό μου διότι βράζεις αυγά πάνω - καθώς σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικα εξαρτήματα άνετα βρίσκεις υλικά για να κάνεις μία custom πλακέτα. Καλό είναι βέβαια πριν κάνεις οτιδήποτε να μετρήσεις με πολύμετρο την κατανάλωση του ρούτερ ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα κάψεις το τροφοδοτικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Ιούλιος 31, 2012 Author #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 31, 2012 Αν τον συνδέσω και σε usb και μετασχηματιστή μαζί τότε πόσο ρεύμα θα πρέπει να δίνω επιπλέον;Ρωτάω γιατί κάτι παρόμοιο θα κάνω και για κάποιον άλλο και είμαι σίγουρος πως θα την κάνει την γκάφα να κουμπώσει και τα δυο...Υπάρχει περίπτωση το ρεύμα από το μετασχηματιστή να γυρίσει πίσω στο usb και να κάνω ζημιά; Αν ναι η λύση τότε τι είναι; Κάποιο κύκλωμα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Ιούλιος 31, 2012 #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 31, 2012 Η usb δίνει 5V , γιατί να συνδέσεις πάνω τον ανεμιστήρα που ίσως δεν ξεκινά καν με αυτή την τάση;Αν σε τρώει η περιέργεια πάντως δοκίμασέ το αλλά για μόνιμη χρήση θα συνιστούσα ένα μεταγωγό - : www.elektronik.gr, , LED, electronic, , , , powered by www.gowebshop.gr (διπλής επαφής αν βρεις) για αποφυγή βραχυκυκλώματος - δεν θα διακινδύευα διαρροή προς τη USB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Ιούλιος 31, 2012 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 31, 2012 Αν τον συνδέσω και σε usb και μετασχηματιστή μαζί τότε πόσο ρεύμα θα πρέπει να δίνω επιπλέον;Ρωτάω γιατί κάτι παρόμοιο θα κάνω και για κάποιον άλλο και είμαι σίγουρος πως θα την κάνει την γκάφα να κουμπώσει και τα δυο...Υπάρχει περίπτωση το ρεύμα από το μετασχηματιστή να γυρίσει πίσω στο usb και να κάνω ζημιά; Αν ναι η λύση τότε τι είναι; Κάποιο κύκλωμα;Μπορείς να παρεμβάλεις διοδους στην USB. Βέβαια η δίοδος αν τοποθετηθεί σωστά θα σταματά ρεύμα που πάει προς την USB αλλά όχι το ρεύμα από την USB προς τον μετασχηματιστή. Δεν θα σου πρότεινα να καταλήξεις πάντως σε οποιοδήποτε τρόπο που να περιλαμβάνει διπλή τροφοδοσία. Είναι επικίνδυνο και αν κάποιο από τα ηλεκτρονικά χαλάσει θα υπάρχουν επιπτώσεις στο hardware του Η/Υ σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Ιούλιος 31, 2012 Author #11 Κοινοποίηση Ιούλιος 31, 2012 Η usb δίνει 5V , γιατί να συνδέσεις πάνω τον ανεμιστήρα που ίσως δεν ξεκινά καν με αυτή την τάση;Αν σε τρώει η περιέργεια πάντως δοκίμασέ το αλλά για μόνιμη χρήση θα συνιστούσα ένα μεταγωγό - : www.elektronik.gr, , LED, electronic, , , , powered by www.gowebshop.gr (διπλής επαφής αν βρεις) για αποφυγή βραχυκυκλώματος - δεν θα διακινδύευα διαρροή προς τη USB.Γι' αυτό πήρα noiseblocker ξεκινά στα 4.2 νομίζω.Εννοείς κάτι σαν αυτά που χρησιμοποιούν στις γεννήτριες έτσι; Για να μην πάει πίσω το ρεύμα σε αυτές και τις κάψει... Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ιδέα να κάνω κάτι τέτοιο δεν έχω τις γνώσεις αν είχα ένα σχεδιάγραμμα, ένα παράδειγμα για το πως θα το συνδέσω και τι ακριβώς κάνει, θα το έψαχνα.Σκέφτηκα κάτι άλλο αν δεν τα καταφέρω με αυτό: Να βάλω έναν διακόπτη απλά να κάνει την εναλλαγή από το ένα με το άλλο... Και να ξέρει αυτός ότι αν δεν δουλεύει να γυρίσει τον διακόπτη..Άλλα με τι κριτήρια αναζήτησης το ψάχνω το τελευταίο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Αύγουστος 1, 2012 Author #12 Κοινοποίηση Αύγουστος 1, 2012 Αυτοί οι εξι πιν διακόπτες κάνουν την εναλλαγή; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Αύγουστος 1, 2012 #13 Κοινοποίηση Αύγουστος 1, 2012 Αυτό που σου δείχνω είναι ο μεταγωγικός δακόπτης - δίνει συνέχεια σε μία γραμμή και παράλληλα διακόπτει την άλλη. Αν πάρεις μίας επαφής (1 common pin) συνδέεις τα - από usb και μετασχηματιστή και τα 2 + τα περνάς μέσα από τον μεταγωγικό διακόπτη. Αν βρεις με 2 common συνδέεις πάνω και τα -. Αυτός που βλέπεις είναι περιστροφικού τύπου , υπάρχουν και άλλοι που μοιάζουν σαν απλοί διακόπτες on-off. Μία επίσκεψη σε κατάστημα με ηλεκτρονικά θα σου λύσει τις απορίες και θα σου πουν εκεί πως θα το συνδέσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Αύγουστος 1, 2012 Author #14 Κοινοποίηση Αύγουστος 1, 2012 Αυτό που σου δείχνω είναι ο μεταγωγικός δακόπτης - δίνει συνέχεια σε μία γραμμή και παράλληλα διακόπτει την άλλη. Αν πάρεις μίας επαφής (1 common pin) συνδέεις τα - από usb και μετασχηματιστή και τα 2 + τα περνάς μέσα από τον μεταγωγικό διακόπτη. Αν βρεις με 2 common συνδέεις πάνω και τα -. Αυτός που βλέπεις είναι περιστροφικού τύπου , υπάρχουν και άλλοι που μοιάζουν σαν απλοί διακόπτες on-off. Μία επίσκεψη σε κατάστημα με ηλεκτρονικά θα σου λύσει τις απορίες και θα σου πουν εκεί πως θα το συνδέσεις.Και η τάση που θα δίνει ο μετασχηματιστής στον ανεμιστήρα πόσο θα πρέπει να είναι; Θα μπορώ να δίνω τάση στον ανεμιστήρα 12v όταν θα είναι στην πρίζα απευθείας ή θα πρέπει να την αλλάζω συνεχώς; Link to comment Share on other sites More sharing options...
argy1 Αύγουστος 1, 2012 #15 Κοινοποίηση Αύγουστος 1, 2012 Παιδια αν το δοκιμασει καποιος και θελει ας ριξει και καμια φωτο να περνουμε ιδεες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Αύγουστος 1, 2012 #16 Κοινοποίηση Αύγουστος 1, 2012 @stsaerox - με μπερδεύεις με αυτά που ρωτάς. Για να καταλάβεις τί γίνεται - πάνω στον μεταγωγικό (επιλογικό) διακόπτη δίνεις 2 τροφοδοσίες . Τα 12V από τον μετασχηματιστή και τα 5V από την USB. Από εκεί επιλέγεις με τί τάση θα τροφοδοτήσεις τον ανεμιστήρα. Τώρα αν θές τα 12V να τα ρυθμίζεις κιόλας αυτό είναι μία άλλη ιστορία , άλλο κύκλωμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Αύγουστος 1, 2012 Author #17 Κοινοποίηση Αύγουστος 1, 2012 @stsaerox - με μπερδεύεις με αυτά που ρωτάς. Για να καταλάβεις τί γίνεται - πάνω στον μεταγωγικό (επιλογικό) διακόπτη δίνεις 2 τροφοδοσίες . Τα 12V από τον μετασχηματιστή και τα 5V από την USB. Από εκεί επιλέγεις με τί τάση θα τροφοδοτήσεις τον ανεμιστήρα. Τώρα αν θές τα 12V να τα ρυθμίζεις κιόλας αυτό είναι μία άλλη ιστορία , άλλο κύκλωμα.Όχι να τα ρυθμίζω δεν θέλω κάτι τέτοιο για στροφές και τέτοια...Άπλα λέω αν φτιάξω ένα κύκλωμα τέτοιο με μεταγωγικό διακόπτη και συνδέσω και usb και μετασχηματιστή ταυτόχρονα τότε πόση τάση θα πάει στον ανεμιστήρα;Υπάρχει κάτι σχετικό να διαβάσω για να μην σε κουράζω; Γιατί μόνο για τηλεπικοινωνίες βρίσκω όταν κάνω αναζήτησηΔιόρθωση: Τελικά κατάλαβα τι παίζει... νόμιζα πως είναι αυτόματος ο διακόπτης όπως με τις γεννήτριες δεν είχα ιδέα τώρα μόλις κατάφερα να βρω κάτι να διαβάσω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stsaerox Σεπτέμβριος 21, 2012 Author #18 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 21, 2012 Λόγο δουλειάς δεν μπόρεσα ακόμα να το φτιάξω. Εδωσα απλά τροφοδοσία απο μετασχηματιστη μόνο όχι ακόμα usb. Μεχρι στιγμής βρήκα ένα μετασχηματιστη που εξωτερικά (ούτε μάλλον εσωτερικά) τουλάχιστον δεν ζεστένεται. Πολλόι συχρονοι μετασχηματιστές είναι έτσι. Σε ένα καλό μαγαζί θα σας πούνε αν ισχύει ή οχι. Παντως σκέφτομαι αφού φτιάξω πρώτα κάτι απλό μετά να φτιάξω όλα τα usb έτσι ώστε να παίρνουν ρεύμα απο το μετασχηματιστή μόνο για να μην βράζει o ο φορητός. Απλα αυτό θέλει ψάξιμο για να μην καταντήσει κάτι σαν αποτυχημένο powered hub. Αφού τα δεδομένα θα στέλνονται απευθείας στο pc και το ρέυμα κατευθείαν απο το μετασχηματιστη πιστεύω να είναι απλό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.