Jump to content

έχω κάνει overclocking χωρίς να το ξέρω???

serpico75

Recommended Posts

Αγορά PC parts:Δεκ-2004.

Intel Celeron D320 2.66GHz

ASUS P4R800-VM

512MB RAM (2x256 RAM modules)

SEAGATE 40GB

SAMSUNG DVD-RW

Τα δύο modules της RAM είναι τα παρακάτω:

NT5DS32M8AT-7K (Nanya) - , DDR SDRAM

Memory Expert!--Princeton Technology

και συγκεκριμένα το (β) στη λίστα:VPM400X64C3/256/H

Αφαίρεσα τα δύο modules και αγόρασα (αφού διάβασα πρώτα το manual της μητρικής) το ακόλουθο module της Corsair:

Corsair Memory

Το πρόβλημα που έχω είναι το εξής:με το module της Corsair, δε μπορώ να δουλέψω. Τα Windows ξεκινούν, φτάνουν desktop, αλλά σε κάθε session, και μετά από λίγα λεπτά, «τρώω» BSOD. Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι μητρικής ή κάποιο άλλο (π.χ. driver, ιός, κ.λπ.). Και αυτό το αποδεικνύει η εις άτοπον, διότι, όταν βάζω να δουλέψω με τα άλλα δύο modules (2x256ΜΒ) όλα δουλεύουν ρολόι.

Άλλαξα και το module της Corsair με ακριβώς ίδιο και σφραγισμένο (μήπως είχε πρόβλημα το module), και πάλι τα ίδια. Δε μπορεί δύο ολοκαίνουρια modules να έχουν πρόβλημα. Κάτι άλλο συμβαίνει.

Όπως θα δείτε και σεις, το Corsair είναι στα 400MHz. 400-άρι (ένα μόνο 400MHz RAM module) η μητρική σηκώνει. Αυτό διάβασα στο manual πριν προχωρήσω στην αγορά.

Όταν κάνω εκκίνηση, μπαίνω στο BIOS και βλέπω ότι η συχνότητα έχει πέσει στα 333MHz. Αλλά, αυτό, λίγο με απασχολεί. Εδώ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι θέλω να δουλεύω με το 1GB.

Επειδή με overclocking δεν έχω ασχοληθεί, μήπως έχω (χωρίς φυσικά να το ξέρω) κάνει overclocking, και δημιουργείται το πρόβλημα;

Ή το πρόβλημα είναι κάπου αλλού; Εκτός overclocking που αναφέρω (αν αυτό λέγεται overclocking);

Κάποια βοήθεια?

Μπορεί να ήταν εξ' αρχής συμβατό αυτό όμως δεν αποκλείει την περίπτωση του προβληματικού BIOS γι' αυτό και θα ήταν καλύτερο να περάσεις πρώτα την τελευταία έκδοσή του και να δεις εάν το πρόβλημα επιμένει.

Έχοντας την παλιά μνήμη σε λειτουργία, μπες στο bios, δες τα timings της μνήμης, και βεβαιώσου πως είναι ρυθμισμένο να χρονίζει με CAS 3. Μετά, ανεξαρτήτως τί γράφει το manual, τοποθέτησε το νέο άρθρωμα στο πρώτο μπλε slot, αυτό προς τη μεριά του επεξεργαστή, και βάλε μπρος. Ακόμα καλύτερα, κάνε ένα reset στο bios, και μετά τσέκαρε το CAS latency, κι αν είναι σε άλλη τιμή, βάλε 3.

Περνα για αρχη το τελευταιο bios που κυκλοφορησε για τη μητρικη σου και τα ξαναλεμε αν δεν λυθει το προβλημα.

Αν πας να περάσεις bios ενώ δεν είναι σταθερό το pc παίζει να brick the mobo...Πρώτα reset σε optimised defaults απο bios.

bios up γενικά δεν συνίσταται ειδικά σε παλιές mobo.

[MENTION=11744]serpico75[/MENTION] το bsod πες μας τι λέει(φωτό απο κινητό).Αν κάνει restart αμέσως πήγαινε (δεξί κλικ στο My computer-->Properties-->advanced system settings-->advanced-->startup and recovery settings και ξετσέκαρε το automatically restart.)

Έκανα αναβάθμιση στο τελευταίο BIOS. Τα ίδια.

Βέβαια, εδώ υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που ξέχασα να αναφέρω...

Η on-board ethernet έχει χαλάσει και έχω εγκαταστήσει μία pci.

Μετά το BIOS update, έχει χτυπήσει μία μόνο BSOD. Είχα ξεχάσει αυτό με τις ethernet, και μετά το update, αφού οι τιμές παίρνουν τις default τιμές, δε μπήκα στο BIOS να κάνω disable την on-board. Το θυμήθηκα μετά το ένα και μοναδικό BSOD και την έκανα disabled. Υπάρχει η πολύ μικρή πιθανότητα να χτύπησαν οι drivers απ' τις δύο κάρτες που ήταν ενεργοποιημένες όταν μπήκα Windows, και εκεί να οφείλεται η μία μόνο BSOD που έχει χτυπήσει ως τώρα. Μικρή η πιθανότητα, αλλά είναι Μαθηματικά...

Δίνω ένα διάγραμμα όλων αυτών:

-BIOS update

-on-board γίνεται Enabled

-Μπαίνω Windows και με τις δύο on

-BSOD

-κάνω Disable τη χαλασμένη on-board

-κανονική λειτουργία (ως τώρα)

Επιφυλάσσομαι, και αν χτυπήσει κι άλλη BSOD τώρα που η on-board είναι [Disabled] θα ενημερώσω. Γιά να δούμε...

Η μητρική, οπότε καί το BIOS, είναι τόσο παλιά που δεν έχουν επιλογή για manually ρύθμιση των RAM timings.

Τελικά, πριν λίγο, χτύπησε κι άλλη μπλε οθόνη.

Η μνήμη είναι σε μπλε slot.

Μία παράλληλη που έχει η μητρική, και δε χρησιμοποιώ, την έχω ήδη κάνει [Disabled].

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_ AREA

0x00000050(0xB2A60751,...

win32k.sys

Address BF80D9B5 at BF800000

DateStamp 41107f7a

Πάντως, μου κάνει εντύπωση, πώς όλα δουλεύουν ρολόι με τα 2x256MB DDR1 παλιά modules.

Υ.Γ. Άλλες φορές 0x00000050, άλλες 0x0000008E... υπάρχει ποικιλία. Δεν είναι στάνταρ 0x00000050

@serpico75 το bsod πες μας τι λέει(φωτό απο κινητό).Αν κάνει restart αμέσως πήγαινε (δεξί κλικ στο My computer-->Properties-->advanced system settings-->advanced-->startup and recovery settings και ξετσέκαρε το automatically restart.)

Είναι ρυθμισμένο να μην κάνει automatically restart.

Δυστυχώς, δεν έχω ούτε ψηφιακή φωτογραφική ούτε κινητού για να ανεβάσω φωτογραφίες.

Δε θυμάμαι στα XP πού πηγαίνεις στο computer management και βρίσκεις τη λίστα με τις μπλε οθόνες. Νομίζω ότι τις κρατάνε τα XP σε αρχείο. Αν μπορεί ας μας βοηθήσει κάποιος, ώστε να ανεβάσω σχετικά στοιχεία για τις BSOD.

Κοιτάζοντας χθες περισσότερα από 10 manuals που είχα στα χέρια μου, στο section "Memory configuration", σε μερικά απ' αυτά έλεγε ότι η μητρική δεν υποστηρίζει RAM modules με 16 chips. Το δικό μου Corsair είναι ακριβώς τέτοιο: DS με 16 chips. Προφανώς, αν και δεν το αναγράφει στο manual του P4R800-VM, δεν υποστηρίζονται τέτοια modules. Το manual αναγράφει ότι υποστηρίζονται DDR400, αλλά SS. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Από την Corsair που αλληλογραφώ, δείχνοντάς τους τη συγκεκριμένη λίστα, που τώρα πιά το δικό μου module το έσβησαν απ' τη λίστα, μου ζήτησαν συγγνώμη. Το είχαν βάλει στη λίστα διότι, στην αρχή το κατασκεύαζαν SS, αλλά στην πορεία το μετέτρεψαν σε DS διότι έτσι ήταν πιό οικονομικό. Τί να πεις???

Τέλος πάντων, τώρα το πήρα απόφαση... Χωρίς να φταίω, stock.

Εμένα, άλλο με ενδιαφέρει. Λέω να αγοράσω δύο modules 512MB (2x512MB). Κατά προτίμηση 333MHz, για να μην τρέχω πάλι. Αλλά, αν δε βρω (επειδή απ' όσο κοιτάζω, σήμερα, μόνο 400-άρια υπάρχουν), θα πάρω τα 400-άρια. Θα ήθελα μία μεγάλη βοήθεια. Αυτό που θέλω είναι, αν κάποιος γνωρίζει ότι ΣΙΓΟΥΡΑ είναι SS αυτό εδώ να με ενημερώσει. Στο manual του P4P800-VM αναγράφει ότι σε duall-channel τα 400αρια πεφτουν σε 333MHz. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δε θα το δουλεύω σε Dual-Channel mode. Θα εγκαταστήσω ένα σε καθε channel.

Όποιος έχει διαβάσει όλη την ταλαιπωρία μου στο post μπορεί να μου πει αν πρόκειται για single-sided modules (αν και εγώ έτσι πιστεύω); Αλλά, καλύτερα να μας το επιβεβαιώσει κάποιος.

Και ακόμα καλύτερα να τα έχει αγοράσει κάποιος τα συγκεκριμένα και να μας πει.

Και κάτι ακόμη:ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα modules είναι SS, μήπως δεν υπολογίζω κάτι σωστά στο configuration γι' αυτή τη μητρική και θα έχω πάλι προβλήματα;

Ευχαριστώ !

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.