Jump to content

Ανεμιστήρες σε ρόλο... Δυναμό!

mojiro

Recommended Posts

Σήμερα κατά το καθιερωμένο καθάρισμα του custom-storage-server στο γραφείο μου, ενώ καθάριζα με ηλεκτρική σκούπα... και ενώ έχω το συνήθειο να την πλησιάζω στους ανεμιστήρες, ώστε να τους γυρνάει/καθαρίζει, ξάφνου είδα τα λαμπάκια ενός ανεμιστήρα να ανάβουν !

Θα μου πείτε τι πιο φυσιολογικό... και προφανώς.

Κατά πόσο όμως ενδέχεται μία τάση σαν αυτή να μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη μητρική;

Αμφιβάλλω ότι θα μπορούσε να γίνει κάποια ζημιά από το 12V rail. Αν είναι κάτι που θα μπορούσε να πάθει ζημιά από τέτοια ρεύματα των ανεμιστήρων πολύ απλά ο κατασκευαστής θα έχει τοποθετήσει μια δίοδο στην γραμμή αυτή και είναι κομπλέ. Το κόστος της διόδου αμελητέο.

Οι ανεμιστήρες πάνω στην μητρική είναι απομονωμένοι από τα υπόλοιπα κυκλώματα και έχουν δικό τους rail. Είναι το -12V με 1-2Α ένταση συνήθως. Αν κοιτάξεις το καρτελάκι στο τροφοδοτικό είναι η γραμμή πριν την 5VSB

Οι ανεμιστήρες επάνω στις σύγχρονες μητρικές δεν είναι καθόλου απομονωμένες από την +12V γραμμή. Λόγω της ύπαρξης controller σε κάποια fan headers (αν όχι σε όλα) στις μητρικές , υπάρχει πάντα τρανζίστορ ή mosfet στο τελικό στάδιο του οποίου η βάση ή το gate αντίστοιχα συνδέεται άμεσα στο chip ελέγχου της μητρικής που ελέγχεται με τη σειρά του από το bios. Το καλό εδώ είναι ότι σχεδόν πάντα υπάρχει δίοδος στο header (και εσωτερικά στα περισσότερα mosfets που χρησιμοποιούνται) για την προστασία από ανάστροφα ρεύματα. Ακόμη τα τυλίγματα των ανεμιστήρων τροφοδοτούνται μέσω τρανζίστορ οπότε η φορά του ρεύματος είναι μονόδρομος.

Πιθανότατα δεν θα έχεις θέμα με την μητρική αλλά στη θέση σου δεν έπαιζα με την τύχη μου.

νομίζω πως κάπου είχα διαβάσει ότι όταν φυσάμε ανεμιστήρες καλό είναι να βάζουμε δάχτυλο για να μην γυρνάνε.

οχι φιλε, για τους ανεμιστηρες στο pc λεμε!!!! :haha:

νομίζω πως κάπου είχα διαβάσει ότι όταν φυσάμε ανεμιστήρες καλό είναι να βάζουμε δάχτυλο για να μην γυρνάνε.

βασικα αν πας να τους καθαρισεις με αεροσυμπιεστη πχ, επειδη η πιεση ειναι μεγαλη υπαρχει πιθανοτητα να χαλασει, οπωτε καλο ειναι να τους κραταμε οταν τους φυσαμε, ειδικά στα λαπτοπ, πρεπει να βρισκουμε τρόπο να τους σταματήσουμε πριν τους καθαρισουμε γιατι η πιιθανοτητα να χαλασουν ειναι μεγαλη

ζημια απο το ρευμα που παραγεται δεν νομιζω να γινει.

αλλα ζημια απο την μεγαλη ταχυτητα που αναπτυσσει(συνηθως μεγαλυτερη απο αυτην που περιστρεφεται απο μονος του οταν λειτουργει) μπορει να γινει για αυτο καλο ειναι να τους κραταμε για να μην γυρνανε οταν τους καθαριζουμε.

επαγγελματικα το καθαρισμα γινεται με αεροσυμπιεστη, τωρα στα λαπτοπ πρεπει να σταματαει ο ανεμιστηρας, η αν δεν μπορεις φυσας σιγα σιγα για να μην παρει πολλες στροφες

Οι ανεμιστήρες πάνω στην μητρική είναι απομονωμένοι από τα υπόλοιπα κυκλώματα και έχουν δικό τους rail. Είναι το -12V με 1-2Α ένταση συνήθως. Αν κοιτάξεις το καρτελάκι στο τροφοδοτικό είναι η γραμμή πριν την 5VSB

Κανείς ανεμιστήρας ποτέ δεν τροφοδοτήθηκε από την -12V γραμμή, η οποία είναι μόνο για οδήγηση σε κάποια (παλαιού τύπου) ηλεκτρονικά.

Δεν θα μπορουσε να προκαλεσει καποια ζημια.-

Αυτό.

Τα LED άναψαν γιατί, όπως με όλες τις ηλεκτρικές μηχανές, όταν τους δώσεις ροπή γίνονται από κινητήριες μηχανές γεννήτριες. Στο πνεύμα του θέματος και συνεχίζοντας τα αυτοκινητιστικά παραδείγματα, αν πας να δώσεις ηλεκτρική ισχύ σε δυναμό, αυτό θα γίνει ηλεκτροκινήρας. Αντίστροφα, αν δώσεις μηχανική ισχύ στην μίζα, τότε αυτή γίνεται γεννήτρια. Σχεδόν το σύνολο των ηλεκτρικών μηχανών έτσι λειτουργεί.

Για το αν γίνει ζημιά, λίγο δύσκολο. Το λίγο ρεύμα που παράγεται το απορρόφησαν τα LED, που και να μην το απορροφούσαν θα πρέπει να ήταν πολύ "μάπα" τα ηλεκτρονικά μίας μητρικής για να πάθουν ζημιά. Ο ανεμιστήρας επίσης δύσκολο να πάθει ζημιά, εκτός βέβαια αν το παρακάνεις, αφού όλες οι παρόμοιες κατασκευές έχουν survival speed 1.5 με 3 φορές μεγαλύτερη από την μέγιστη ταχύτητά τους.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.