Jump to content

Αναζήτηση κάρτας χωρίς coil whine

Chosen

Recommended Posts

Τα νεύρα μου έχουν γίνει κορδέλες. Μετά από καιρό βρήκα μια κάρτα (Gainward 560Ti) που να μου αρέσει από άποψη συμπεριφοράς, επιδόσεων, θορύβου ανεμιστήρων. Το πρόβλημά της όμως, όπως διαπίστωσα αργότερα, είναι το τρελό coil whine που παίζει σε συγκεκριμένες φάσεις.

Δεν ενοχλεί εμένα ακριβώς, καθώς παίζω με ακουστικά, αλλά τις ώρες που παίζω ακούγεται αρκετά ενοχλητικό. Άφησα για παράδειγμα ένα παιχνίδι Starcraft II στη μέση για να πάω να βάλω ένα ποτό και με το που έβγαλα τα ακουστικά συνειδητοποίησα ότι το μόνο πράγμα που άκουγες μέσα στο σπίτι (μιλάμε για συνθήκες απόλυτης ησυχίας, γύρω στα μεσάνυχτα) ήταν το τραγουδιστό coil whine που τρεμόπαιζε ανάλογα με το τι δείχνει στην οθόνη...

Δεν θέλω περισσότερες λεπτομέριες γύρω από το τι είναι το coil whine, ξέρω τι το προκαλεί. Με ενδιαφέρει να μάθω:

α) αν υπάρχει τρόπος να το σωπάσω

β) αν το πρόβλημα πάει με το μοντέλο ή με luck of the draw εντελώς

Τι εννοώ με το β) : η δικιά μου έχει coil whine. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Gainward 560Ti (θα) έχουν coil whine, ή είναι εντελώς τυχαίο; Αν πει κάποιος δηλαδή ότι "η EVGA 560Ti ASDF Edition δεν έχει το πρόβλημα", μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;

Κι αν ναι, τι κάρτα προτείνετε σε GeForce και από 560Ti και πάνω από άποψη επιδόσεων;

99% των καρτών έχουν coil whine.

Απλά σε άλλες συμβαίνει σε μικρότερα στρεσαρίσματα σε άλλες σε μεγαλύτερα στρεσαρίσματα.Πιο πολύ overclock κ.τ.λ.

Επίσης σε κάποιες ακούγεται περισσότερο σε άλλες λιγότερο.Όμως όλες από κάποιο σημείο και μετά έχουν.Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν γιατί

1ον)Δεν έχουν ιδέα και δεν το παρατηρούν

2ον)Ακούγεται η μουσική ή ο ήχος από το παιχνίδι ή οτιδίποτε άλλο και δεν το παρατηρούν

ή και

3ον)Ακούγονται τα φαν της κάρτας που φουλάρουν και δεν το παρατηρούν επίσης!Αν χαμήλωναν εντελώς τα φαν ή από ένα σημείο και κάτω τις στροφές τους, θα το άκουγαν.

Αυτό μπορείς να το παρατηρήσεις όταν βάζεις νεράκι στις κάρτες και κάνεις και τα overclockια σου!

Δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσεις γιατί είναι κατασκευαστικό το θέμα.

Για να το αποφύγεις θα πρέπει

1)Να επέμβεις στην κάρτα και να αλλάξεις πυκνωτές

2)Να χαμηλώσεις τις συχνότητες της κάρτας(άμα κάνεις overclock μείωσέ το ή βγάλ'το εντελώς)

3)Άμα στο κάνει ακόμα κατέβασε κι άλλο τις συχνότητες ή ακόμα μείωσε και την τάση.

Από εκεί δημιουργείται και εκεί θα πρέπει να επέμβεις, αλλιώς...

Μπορείς να βάλεις ένα ελαφρύ στρώμα θερμοκόλλας στα πηνεία που σκούζουνε ( αν είναι "κλειστού" τύπου δεν περιμένω να κάνει σχεδόν τίποτα ) να μειωθεί λίγο το vibration.

Εντελώς να το εξοντώσεις το φαινόμενο δίχως να παρέμβεις "βιαίως" στην κάρτα δεν ( δηλαδή να αλλάξεις τα πηνεία με αντίστοιχων προδιαγραφών low noise πηνεία, να τα βάλεις με θερμοκόλλα ανάμεσα σε αυτά και το PCB κλπ κλπ ).

Αλλάζοντας τις τάσεις εισόδου/εξόδου μπορείς να μειώσεις το φαινόμενο ( ή να το χειροτερεύσεις :p ) επίσης.

Edit: Στα ερωτήματα σου... είναι luck of draw.

Μια Lightning μπορεί να έχει, άλλη να μην έχει.

κλπ κλπ

ποτέ καμία κάρτα μου δεν είχε coil whine (είμαι τόσο κωλόφαρδος??)

και πάντα είχα NVidia κάρτες

και είμαι ψείρας στον θόρυβο δεν παίζει να είχε και να μην το είχα προσέξει

έχω ακούσει κάρτες με coil whine και ξέρω ακριβώς πως κάνουν!

όπως επίσης μου έχει κάτσει και τροφοδοτικό με CW

για μένα είναι υπερβολή να λες ότι το 99% των καρτών έχουν CW

όπως επίσης πιστεύω πως οι AMD παρουσιάζουν πιο συχνά αυτό το φερόμενο παρά οι NV (μπορεί να κάνω και λάθος )

Εμενα,που ειχα θεσει αυτο το ερωτημα σε αντιστοιχο φορουμ,μου ειχαν προτεινει τα παιδια να εντοπισω το πηνιο(δεν ειναι πυκνωτης αυτος που σκουζει) και να το περασω με 2 χερια βερνικι ωστε να το βουλωσει.

Δεν το δοκιμασα βεβαια αλλα απ οτι μου ειπαν ισχυει και εχει αποτελεσματα.

Εαν εχεις ορεξη,δεν εχεις να χασεις τιποτα με το να το δοκιμασεις.

Μακακία μου που έγραψα για πυκνωτή!

Πηνίο εννοούσα!Sorry για το μπέρδεμα\την όποια αναστάτωση!

και ένας πυκνωτής μπορεί να προκαλέσει ένα πηνίο να συντονίζει και να προκαλεί coil whine.

Για παράδειγμα στα PSUs o πυκνωτής ακριβώς μετά τη γέφυρα ανόρθωσης (PFC input capacitor) ευθύνεται πολλές φορές για το coil whine του PFC choke.

Εκτός από την εγγύηση, ε; :hehe:

E ναι,εκει αλλαζει το θεμα.

Παρολαυτα,εαν μπορει να σε καθησυχασει αυτο το γεγονος,μπορω να σου πω οτι εχω δει 560ti (2 ειναι οι msi 560 ti twin frozr 2gb) οι οποιες δεν εκαναν γκιχ..

Απλα εκατσες στην περιπτωση.

και ένας πυκνωτής μπορεί να προκαλέσει ένα πηνίο να συντονίζει και να προκαλεί coil whine.

Για παράδειγμα στα PSUs o πυκνωτής ακριβώς μετά τη γέφυρα ανόρθωσης (PFC input capacitor) ευθύνεται πολλές φορές για το coil whine του PFC choke.

Ετσι ακριβως ειναι, ο πυκνωτης ευθυνεται περισσοτερο απο το πηνιο.

Στην περιπτωση των καρτων ομως τα πραγματα ειναι διαφορετικα απο τα τροφοδοτικα.

Εχουμε solid πυκνωτες στους 125 βαθμους με πολυ μεγαλυτερο ripple current απο οτι στα τροφοδοτικα.

Μια λυση ειναι να φτιαξουμε ενα φιλτρο πριν το C-LC φιλτρο της καρτας.

Μπορουμε να "αγκαλιασουμε" τα καλωδια του PCIe με εναν φεριτη αρκετα μεγαλου Q.

Αν πιανουν τα χερια μας μπορουμε να τοποθετησουμε επιπλεον, πανω στον κονεκτορα του PCIe πυκνωτες 10μF/25V ηλεκτρολυτικους παραλληλα με 22nF κεραμικους, μεταξυ του καθε ζευγαριου κιτρινου - μαυρου.

Δεν λυνει τελειως το προβλημα (το οποιο ειναι θεμα κατασκευης των πηνιων και δεν φερει καμια ευθυνη η καρτα), αλλα το μετριαζει αισθητα.

Το βερνικι ειναι καλη λυση, αλλα εχουμε να κανουμε με κλειστα πηνια κι οχι με ανοιχτα, οποτε δεν γινεται.

βασικά μετά το bridge rectifier του PSU μπαίνει συνήθως πυκνωτής τύπου X οπότε δεν παίζει πολυμερικός εκεί. Απλά μερικές εταιρίες lately βάζουν πλαστικό X cap (βλέπε Be quiet).

Επίσης θέλει πολύ τύχη για να εκτοπίσεις τη ζώνη ταλάντωσης του πηνίου εκτός ακουστικής (ή να το θέσω αλλιώς ενοχλητικής) περιοχής και θέλει αρκετές δοκιμές μέχρι να βρεις τον κατάλληλο πυκνωτή (δεδομένου ότι κρατάς το ίδιο πηνίο). Επίσης όταν προσθέτεις και ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές παρεμβαίνεις σημαντικά στο κύκλωμα λόγω του ESR που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι. Τώρα ο φερίτης μπορεί να λειτουργήσει ως antenna σε μερικές περιπτώσεις και να αυξήσει κατακόρυφα το EMI.

Η πιο καλή λύση όπως λέει και ο Atiman είναι το βερνίκι και η άσπρη κόλλα επίσης που βάζουν συνήθως μέσα στα PSUs. Αλλά το να γεμίσεις άσπρη κόλλα μια VGA δεν είναι και τόσο ωραίο γιαυτό και δεν το κάνουν. Από την άλλη πάντως μου κάνει εντύπωση πως τα κλειστού τύπου inductors μιας VGA δημιουργούν σημαντικό coil whine. Μήπως είναι από το PSU και φαίνεται ότι είναι από την VGA και απλά όταν την αλλάζεται αλλάζει συμπεριφορά και το PSU επειδή μεταβάλεται η χωρητικότητα του φορτίου;

τότε τα coils που χρησιμοποιούνε μπορεί να είναι κλειστού τύπου αλλά το κύκλωμα δεν είναι καλά σχεδιασμένο σε όλο το εύρος φορτίου προφανώς λόγο έλλειψης χρόνου, τεχνογνωσίας ή απλά λόγω έλλειψης αρκετού beta testing. Γιατί στην ουσία τα κυριότερα coils των VGAs είναι μέρη των DC-DC converters (buck converters) που μετατρέπουν τα +12V σε χαμηλότερες τάσεις για να τροφοδοτήσουν πυρήνα και μνήμες. Οπότε στην ουσία πρόκειται για ένα πιο μικρό τροφοδοτικό που απλά τροφοδοτείται κατευθείαν από DC τάση αντί για AC (που τροφοδοτείται το κύριο). Οπότε ότι ισχύει για τα μεγαλύτερα PSUs ισχύει και για τους DC-DC converters των VGAs.

Προφανώς.

Βασικά όπως καταλαβαίνεις ο θόρυβος από τις δονήσεις των πηνείων δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.

Αν στο μέλλον γίνει ντόρος από μεγάλα sites και χαμός στα forum με μεγάλα thread θα αρπάξουνε οι marketίστες την ευκαιρία και θα σκαρφιστούνε την ιδέα της... GTX 680 "Coil whine-free" edition, 7970 Silent Edition, κλπ κλπ.

Δεν ειναι θεμα σχεδιαστικης ατελειας, αλλα πραγματικης χωροταξικης αναγκης.

Τα πηνια δεν θα μπορουσαν σ αυτες τις καρτες να εχουν μεγαλο μεγεθος, γι αυτο υπαρχουν και πολλαπλα φιλτρα παραλληλα, ωστε να μπορεσουν να αντεξουν στις αναγκες υψηλων ρευματων.

Εγγυημενο Coil whine-free = μεγαλυτερο κοστος.

Με τα εργοστασιακα συστηματα ψυξης ειναι αδιαφορο.

---------

Τα τροφοδοτικα παιζουν εναν ρολο, αλλα πολυ μικρο.

Η ιδεα με τους φεριτες λειτουργει, διοτι αλλαζει την συχνοτητα αποκοπης του επομενου φιλτρου.

Αυτο που ακουμε ειναι οι αρμονικες της ταλαντωσης (που δεν αποφευγονται σε ενα LC κυκλωμα) που κατεβαινουν μεχρι τις ακουστικες συχνοτητες.

P.S

[MENTION=403]crmaris[/MENTION] EMI στο DC δεν εχουμε.

τα πηνία δε χρειάζονται να έχουνε μεγάλο μέγεθος γιατί όσο αυξάνει η switching συχνότητα των fets των DC-DC converters το μέγεθος των υπόλοιπον εξαρτημάτων μικραίνει.

Αυτό με τις φερίτες δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη (δεν ασχολούμε ιδιαίτερα με VGAs).

Όσον αφορά το EMI επειδή τυχαίνει και διαβάζω ένα new book πάνω στο θέμα (Switching Power Supplies, Second Edition, Elsevier Science). Στη σελίδα 603 αναφέρει το εξής "Further, very often nowadays, even the outputs of DC-DC converters are being EMI-profiled". Και εδώ θα βρεις και το υπόλοιπο γιατί βαριέμαι να γράφω.

Οπότε και οι DC outputs ενός PSU μπορούν να συμβάλουν σε ΕΜΙ προβλήματα.

Σ ενα 'κακο' παλμοτροφοδοτικο εαν τα φιλτρα του δεν μπορεσουν να αποκοψουν τους 100 - 450Khz που τα περισοοτερα λειτουργουν, τοτε στην γραμμη των DC μπορει να υπαρξει EMI υπο προυποθεσεις (μεσα απο αυτο που συνηθως ονομαζεται παρασιτικη συνιστωσα - στην περιπτωση μας, AC)

Αλλα μονον σ αυτα, και μονον τοτε.

Γι αυτο ειπα οτι και τα τροφοδοτικα παιζουν τον δικο τους ρολο.

----

Τα πηνια χρειαζονται να εχουν ικανης διαμετρου συρμα για να περασει το απαιτουμενο ρευμα (κρατουμενο 1).

Η συχνοτητα δεν αποκοπτεται απο το μεγεθος αλλα απο τον αριθμο των σπειρων του, στις συχνοτητες αυτες 2-3 σπειρες ειναι αρκετες (κρατουμενο 2).

Ετσι, αυτο που προσπαθουμε να φτιαξουμε ειναι ενα χαμηλοδιαβατο φιλτρο, με την μικροτερη δυνατη αντισταση πηνιου στην συχνοτητα διελευσης.

Για να μπορεσεις αυτο να το πετυχεις χρειαζεσαι δικτυωμα με μεγαλο Q.

Οσο μεγαλυτερο ειναι το Q που θελουμε να πετυχουμε τοσο μεγαλωνει και το μεγεθος των εξαρτηματων του φιλτρου (ανεξαρτητα της συχνοτητας) που το απαρτιζουν.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.