serpico75 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2012 Καλημέρα.laptop:HP Pavilion Entertainment PC 9500 series (model:9542ev).Το πρόβλημα που έχει είναι ότι όταν ξεκινάει, η οθόνη παίρνει ένα ελαφρώς γκρι χρώμα, και το μόνο που φαίνεται στην οθόνη είναι ψιλές κατακόρυφες γραμμές σε ελάχιστα μικρή απόσταση μεταξύ τους. Στη συνέχεια, ολη η επιφάνεια της οθόνης μαυρίζει σταδιακά σε όλη της την επιφάνεια, μέχρι που γίνεται μαύρη, και το laptop μένει εκεί.Τώρα, δίνω κάποια στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση. Κάποια δοκιμαστικά που έχω κάνει εγώ για να καταλάβω τί έχει το laptop.α. Όταν συνδέω το μετασχηματιστή, το μπλε φωτάκι στο σημείο σύνδεσης του βίσματος ανάβει κανονικά, αλλά το power λαμπάκι στην πρόσοψη του laptop παραμένει σβηστό. Ούτε και όταν πατάς το power, και ξεκινάει το laptop, αυτό το λαμπάκι ανάβει. Το ίδιο και το διπλανό λαμπάκι του δίσκου ή της μπαταρίας. Αυτά τα τρία λαμπάκια είναι μονίμως σβηστά.β. Είπα να αποκλείσω το ενδεχόμενο σφάλμα οθόνης, του laptop, συνδέοντας μία εξωτερική οθόνη 19", μέσω του 15-pin D-Sub VGA connector του laptop. Επειδή δεν το έχω ξανακάνει, αν η συνδεσμολογία είναι σωστή, ξεκινώντας το laptop δεν είχα εικόνα στην εξωτερική οθόνη, και η οθόνη του laptop είχε την ίδια συμπεριφορά.γ. Αν βάλω το αυτί μου χαμηλά στο laptop, καταλαβαίνω ότι μάλλον το laptop δουλεύει. Ο σκληρός δίσκος ακούγεται να τρέχει κανονικά, και να φορτώνει το λειτουργικό. Το ότι το laptop πρέπει να δουλεύει το πιστοποιεί και το εξής:όταν το ξεκινάω, κι ας μην έχω εικόνα, πατάω πολλές φορές το F2, προσπαθώντας (υποτίθεται) να μπω BIOS (τα περισσότερα laptop μπαίνουν έτσι BIOS - με το F2). Εάν κανείς πατήσει κατά την εκκίνηση πολλές φορές και γρήγορα το F2 πριν μπει BIOS, η buffer του πληκτρολογίου γεμίζει, και αμέσως μετά το last byte της buffer, αν συνεχίσεις να πατάς, αρχίζει να ακούγεται ένα beep, κάθε φορά που πατάς κάποιο πλήκτρο. Ακριβώς αυτό συνέβαινε και στην περίπτωσή μου. Έπαιρνα διαδοχικά beeps. Που σημαίνει (για μένα, τουλάχιστον) ότι το laptop δεν κολλάει, αλλά δεν έχει εικόνα.δ. Το laptop δούλευε μόνο με ρεύμα (χωρίς τη μπαταρία) για περίπου οκτώ μήνες.ε. Ο μετασχηματιστής του laptop έχει output 90W (19V - 4.74A). Θα μπορούσα να κάνω άλλο ένα πείραμα (για να αποκλείσω το ενδεχόμενο μετασχηματιστής) με έναν άλλο μετασχηματιστή που έχω, που βγάζει 75W (19V - 3.95A). Μπορεί να βγάζει λιγότερα Watt, αλλά, αφού είναι στα ίδια Volt, και θα τον χρησιμοποιήσω για πολύ λίγο (ούτε για πέντε λεπτά, για το πείραμα), απ' όσο ξέρω δεν πειράζει. Απλά, θα ζεσταινόνταν αν τον χρησιμοποιούσα αρκετά, λόγω ότι βγάζει λιγότερα Watt. Αλλά, εδώ, δεν έχουμε τέτοια περίπτωση. Οπότε το πείραμα μπορώ να το κάνω. Αν και δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ο μετασχηματιστής.στ. Μετά το ξεκίνημα του laptop, και αφού η οθόνη μαυρίσει παντού, ο υπολογιστής κλείνει (κάτι σαν reset - σαν να τον βγάζεις τελείως απ' την πρίζα σε ένα desktop), και ξεκινάει για δεύτερη φορά. Μαυρίζει και πάλι η οθόνη, και εδώ μένει ανοιχτός με μαυρισμένη την οθόνη. Εδώ (ίσως) να είναι θέμα τροφοδοτικού ή μητρικής.Μετά απ' όλ' αυτά που σας περιέγραψα, θα μπορούσατε να μου πείτε απόψης πιθανής διάγνωσης;Ευχαριστώ για το χρόνο σας !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
obelix7 Ιούλιος 10, 2012 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 10, 2012 όσον αφορά το β), θα σου πω ότι ίσως πρέπει να πατήσεις και κάποιο συνδυασμό κουμπιών. Συνήθως είναι fn +f4 ή f5.Χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω, φαντάζομαι ότι έχει πρόβλημα στη μητρική.... Sent from my Nexus S using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
dellman Ιούλιος 10, 2012 #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 10, 2012 vgA off κλασικό θέμα.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
serpico75 Ιούλιος 10, 2012 Author #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 10, 2012 Δοκίμασα στην εκκίνηση το συνδυασμό Fn+F4 που στέλνει την έξοδο σε εξωτερική οθόνη, αλλά και πάλι δεν είχα εικόνα.Όσον αφορά το «στ.» έχω να σας πω κάτι θετικό ! Τώρα πιά δεν κάνει επανεκκίνηση. Είναι (απ' όσο μπορώ να καταλάβω χωρίς εικόνα) σαν να φτάνει desktop και να μένει εκεί.Μάλλον, κατά τα λεγόμενά σας, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι πρόβλημα VGA. Λόγω του ότι είναι ενσωματωμένη στη μητρική, δεν πάει στο μυαλό μου κάποιος μηχανισμός πιστοποίησης βλάβης της. Το μόνο που σκέφτηκα είναι με μία USB εξωτερική, την οποία, δυστυχώς, δεν έχω. Αν είχα μία εξωτερική, και είχα εικόνα, και για λίγα λεπτά έκανα ένα test στο pc και όλα δούλευαν ok, τότε ήμασταν σίγουροι ότι είναι πρόβλημα κάρτας γραφικών.Σκέφτεστε κάποιο άλλο κολπάκι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.