Jump to content

Αθόρυβο κουτί

ShadowReaper

Recommended Posts

Καλημέρα,

το κουτί το έχω πάνω απο 10 χρόνια. Με τον ανεμιστήρα του CPU να δουλεύει στο φουλ ακούγεται σαν ηλεκτρική σκούπα (πολύ ενοχλητικό). Μέτρησα θερμοκρασίες με speedfan και μου δίνει:

CPU:64-65 (είτε idle είτε full load)

GPU:54(idle) - 66(full load)

εσωτερικές θερμοκρασίες: γύρω στους 60-65 βαθμούς

Μειώσα τις στροφές από τον ανεμιστήρα στο 55% (χωρίς να μεταβληθεί κάποια θερμοκρασία, λέτε να παίρνει λάθος μετρήσεις το speedfan;) ο θόρυβος είναι αισθητά πιο χαμηλός αλλά πάλι είναι ενοχλητικός (μέτρησα 33-36db με πρόγραμμα στο android)

Το pc δεν είναι κάτι ιδιαίτερο: AMD x2, 2gb ocz, nvidia 7900gt, 2 hdd, 2 drives

ΥΓ: Έκανα μετρήσεις με 3 προγράμματα (dbLevel, Sound Meter, Noise Meter) αλλά δεν ξέρω κατα πόσο είναι αξιόπιστα, σύμφωνα με αυτό http://www.industrialnoisecontrol.com/comparative-noise-examples.htm δεν ταιριάζουν πολύ τα επίπεδα θορύβου

Διαθέτω μέχρι 120 ευρώ. Να κοιτάξω κάτι σε full tower ή midi;

Καταρχήν κατέβασε ένα πρόγραμμα όπως το HWmonitor να δούμε θερμοκρασίες γιατί το speedfan έχει αρχίσει να δείχνει τα χρονάκια του.

Επίσης το load πως το εννοείς; Με κάποιο πρόγραμμα στρέσαρες τον υπολογιστή;

Δεν νομίζω να χρειάζεσαι αλλαγή κουτιού αλλά αλλαγή ψύκτρας εάν τα αποτελέσματα απο πάνω δεν είναι καλά

1)Η ψύκτρα είναι η εργοστασιακή.

2)Του κουτί είναι ένα απλό γκρι κουτί 10+ χρονών.

3)Το airflow θα έλεγα είναι τραγικό, πολύ στενό μέσα το κουτί και αρκετά καλώδια...

Οι μετρήσεις με το HWmonitor:

Idle:

CPU: Core #0:68, Core #1:72

GPU: 51

Full:

CPU: Core #0:75, Core #1:82

GPU: 71

Οι τιμές παίζουν κατά τη διάρκεια των μετρήσεων +-2 βαθμούς, με το ανεμιστήρι να μη δουλεύει στο full... Για load χρησιμοποιώ πρόγραμμα burn-in, συγκεκριμένα το furmark. Γονάτιζε το pc, καθώς είχα 3 FPS...

γνώμη μου επειδή οι εποχές είναι δύσκολες

Αλλάζεις την εργοστασιακή ψύχτρα με μία άλλη.

Ρίχνεις ένα ξεσκόνισμα στο εσωτερικό

Και τέλος κάνεις ένα καλό μάζεμα στα καλώδια

Πόσους ανεμιστήρες έχει το κουτί και που; Επίσης τι μέγεθος είναι ο κάθε ένας;

Μήπως απλά να αλλάξεις πάστα;

Ύστερα απο καιρό χρήσης και όχι καθαρίσματος η θερμαγώγιμη χάνει την ιδιότητά της και γίνεται απλά ξερή πλαστελίνη. Έτσι και ο επεξεργαστής ανεβάζει θερμοκρασία και το cpu fan να ζορίζεται ώστε να καλύψει την διαφορά.

Για αρχή βγάλε και καθάρισε την ψύκτρα, καθάρισε καλά και ψύκτρα και επεξεργαστή απο την πάστα και βάλε καινούργια.

Στο μηχάνημα του πατέρα μου, έναν P4 του είχα βάλει μια zalman ξύκτρα αλλά ύστερα απο 4 χρόνια η πάστα έγινε πλαστελίνη και αντί για 25 βαθμούς δούλευε στους 58 σε idle. Δεν πάταγε ίσως και καλά λόγο βάρους και οτι είχε μπεί με πατέντα στο case. Με stock ψύκτρα πάντως τώρα τρέχει στους 28 idle.

Ανεμιστήρες, έχω συνολικά 4 (μαζί με αυτούς των ψυκτρών). Του κουτιού δεν τους χρησιμοποιώ λόγω θορύβου.

Οι άλλοι δύο είναι στην ψύκτρες των CPU και GPU. Η ψύκτρα της cpu όπως είπα και πιο πριν είναι εργοστασιακή. Της gpu την άλλαξα καθώς είχε καεί το ανεμιστηράκι.

Ανεμιστήρες, έχω συνολικά 4 (μαζί με αυτούς των ψυκτρών). Του κουτιού δεν τους χρησιμοποιώ λόγω θορύβου.

Οι άλλοι δύο είναι στην ψύκτρες των CPU και GPU. Η ψύκτρα της cpu όπως είπα και πιο πριν είναι εργοστασιακή. Της gpu την άλλαξα καθώς είχε καεί το ανεμιστηράκι.

Τεράστιο λάθος που δεν χρησημοποιείς του κουτιού. Θα πρέπει τουλάχιστον να δουλεύουν 2 ένας μπροστά και ένας πίσω. Έστω και σε ακραίες περιπτώσεις μόνο ένας (ο πισω για να σου βγάζει τον ζεστο αέρα). Κρίμα είναι, τώρα καλοκαίρι μη το αφήνεις έτσι, φούρνο το κάνεις το κουτάκι μέσα. :shout:

Θερμαγώγιμη είχα αλλάξει στην κάρτα γραφικών πριν κάνα χρόνο, έβαλα μία φθηνή(2,5 ευρώ) που πήρα από κατάστημα με ηλεκτρονικά ήδη. Να πάρω πάλι την ίδια ή να κοιτάξω κάποια επώνυμη;

Θα σου πώ το δικό μου σκεπτικό. Αν δεν σε μπριζώνει για OC και θές πιο οικονομικά πάρε μια απλή παστούλα και κάνε δουλειά σου. Αν δεν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα πήγαινε για after market ψύκτρα αλλά και τεράστιες διαφορές απο την πάστα δε θα δείς σε αυτόν τον cpu.

Συμβουλή μου

1. Καθάρισε απο σκόνες το κουτί

2. Κάνε ένα καλό cable management

3. Βάλε σε λειτουργία τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες, έναν μπροστά έναν πίσω

4. Αν συνεχίζει να έχει θέματα πάρε ψύχτρα

5. Πριν αποφασίσεις ποια θες, μέτρησε το μέγιστο ύψος cooler που μπορεί να δεχτεί το κουτί σου

6. Αν σε έχει πιάσει το καταναλωτικό όργιο πάρε και κουτί μετά

Συμβουλή μου

1. Καθάρισε απο σκόνες το κουτί

2. Κάνε ένα καλό cable management

3. Βάλε σε λειτουργία τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες, έναν μπροστά έναν πίσω

4. Αν συνεχίζει να έχει θέματα πάρε ψύχτρα

5. Πριν αποφασίσεις ποια θες, μέτρησε το μέγιστο ύψος cooler που μπορεί να δεχτεί το κουτί σου

6. Αν σε έχει πιάσει το καταναλωτικό όργιο πάρε και κουτί μετά

όπως τα είπε η κοπελιά, μην πάρεις ψύκτρα πρώτα και δεν έχει airflow το κουτί.... δεν έχει νόημα.

Ανέβασα μια εικόνα από το κουτί

Όπως βλέπετε είναι αρκετά μικρό, σε περίπτωση που αγοράσω ψύκτρα δε θα χορέσει.

Όσο για το cable managment δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι...

Κάνε 2 τρυπούλες στο κουτάκι πάρε και κανένα δεματικό και τα καλώδια άντε γειά μετά.

Ανέβασα μια εικόνα από το κουτί

Όπως βλέπετε είναι αρκετά μικρό, σε περίπτωση που αγοράσω ψύκτρα δε θα χορέσει.

Όσο για το cable managment δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι...

Αχταρμάς....

Σημάζεψέ τα λίγο. Τρύπες κλπ δεν χρειάζονται αλλά γενικά μπορείς να τα μαζέψεις αρκετά.

ΠΧ δες εδώ που επίσης είναι της πλάκας. Αρκετά πιο καθαρό θεωρώ.

post-10170-1416076396,2634_thumb.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.