Jump to content

Πρόβλημα (πιθανοτατα) με τη καρτα γραφικων

artidea

Recommended Posts

Πρώτο thread κατ'αρχήν, καιρός να γίνω και γω πιο ενεργός σε αυτήν την ΕΚΛΠΗΚΤΙΚΉ κοινοτητα.

Λοιπον specs:

Tower: Thermaltake Soprano DX

CPU: Intel Core 2 Duo E6850

RAM: 2 dimm x 1 gb 667Mhz και πρόσφατα έβαλα άλλα 2 dimm x 2 gb 800 Mhz

GPU: ASUS GTX 260

PSU: Thermaltake δε θυμάμαι τι, 650 W

mobo: ASUS P5k (P35 chipset)

hdd: 3 sata 7200rpm , 3 εξωτερικοί (2 usb3.0 με καρτουλα pci-e και ένας usb2.0)

Το pc λειτουργούσε άψογα, του έχω βγάλει τη Παναγία εδώ και 5 χρόνια (χωρις overclock) και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο.

Πριν 2 εβδομάδες πήγα και πήρα το H80 της Corsair για υδροψυξη της CPU και τα 2 dimmakia των 2 gb που λέω επάνω.

Λοιπον η corsair έχει κάνει κατασκευαστικές μπουρδες με την σειρά αυτή , με αποτέλεσμα να κάνουν θόρυβο οι αντλίες, και μια λύση απο αυτές είναι να βάλεις το κουτι πλαγια, έτσι και γω απο τότε έχω το κουτι στο πλαι. Με το φτωχο μου το μυαλό πιστευα και ακόμα πιστεύω οτι αυτό μόνο καλό θα μπορεί να κάνει στο pc συνολικά...

Εδώ και κανα 7αημερο λοιπον, ο υπολογιστής στα καλα καθούμενα freeζαρει... Στην αρχή νόμιζα οτι φταίει το utorrent που όντως κόλλαγε πολλές φορές μετα τα τελευταία updates αλλα τώρα freeζαρει εντελώς, μόνο reset πιανει...

Με κλειστό utorrent, πάνω να κάνω κάτι αντιγραφές αρχείων, μπαινω απο explorer να δω τον εξωτερικό μου τον 3αρι πάλι freeζαρισμα...

Τον βγάζω και αυτόν, πάω να παίξω london 2012 ένα καινουργιο της sega με ολυμπιακους και ιστορίες, το οποιο έχει σχετικά ψηλά specs, και εκει μου παίζω ξαφνικά μαυρίζει οθόνη και reset ο υπολογιστης απο μόνος του. Σε κάτι παρόμοια κολλήματα προσπαθούσα να βγω με alt-tab είτε alt F4 είτε alt enter είτε alt ctrl delete, μετα απο κανα 2λεπτο με έβγαζε επιφάνεια εργασίας με μύνημα κάτω δεξιά οτι ο driver της κάρτας σταμάτησε και επανήλθε και κάτι τέτοια, το οποίο εν τέλει όχι μόνο δεν επανέρχονταν, είτε έκανε επανεκκίνηση μονο του, είτε bsod με το nvdsysklm.sys πως το λένε να κρασαρει...

Εν τω μεταξύ θυμήθηκα οτι έκανα update τους drivers της κάρτας στην έκδοση 301.42 δε θυμάμαι όμως πότε ακριβώς... Δοκίμασα να κάνω roll back τους drivers μου ξαναέκανε θέμα με το παιχνίδι (που όντως πρέπει να έχει και πολλά θέματα απο μόνο του) και έκανα τελικά εγκατάσταση κάτι beta drivers. Έπειτα παω να τρέξω άλλα παιχνίδια που έτρεχαν απίστευτα κομπλέ στο σύστημα, όπως το 2κ12 το μπασκετάκι, πετυχαίνω fps 10 και με το ζόρι... Fifa 12 κομπλέ.. Όπως έτρεχε τρέχει... Το μπασκετάκι έτρεχε τέλεια και τώρα ξαφνικά fps 10?

2 τινά λοιπόν

1) Είτε φτάιει η κάρτα απο τις μετακινήσεις και έχει αρχίσει και τα παίζει (πολύ περίεργο αλλα το δέχομαι γιατι 75 βαθμοι τόσα χρόνια, δε γίνεται...)

2) Οι drivers οι καινουργιοι είναι για τα πανηγύρια για τη κάρτα μου, συνεπώς καινουργια παιχνίδια τύπου london 2012 να μη τρέχουν...

ΕΠίσης άλλο ένα θεματάκι που έχω είναι οτι επειδή δεν έχω και τα τρελά φράγκα για να πάρω νεο σύστημα, θέλω να δοκιμάσω sli στην κάρτα μου. Δεν υποστηρίζεται επίσημα... Βλέπω στο νετ αναφορές οτι έχει πετύχει σε P35 και με GTX 260 μάλιστα, απ'ότι βλέπω θα χρειαστώ μόνο μια κάρτα (ναναι καλα το παιδί στις αγγελίες) ένα νέο τροφοδοτικό (δεν έχω άλλες 2 υποδοχές για τις κάρτες) τον συνδεσμο SLI, και μετα το Χριστό και τη Παναγία για τα softwaρικα.

Παίζει να κάψω τίποτα; εφόσον η κάρτα μου έχει πάνω 2 pci-e 16x λογικά θα λειτουργείφυσιολογικά...

Παίζει να είναι και οι μνήμες πάντως και λόγο αστάθειας να συμβαίνει αυτό.

Για αυτό μπες bios και τσέκαρε τα ρολόγια και την τάση τους.Τρέξε ένα πρόγραμμα σταθερότητας και δες.

Παίζει να είναι και οι μνήμες πάντως και λόγο αστάθειας να συμβαίνει αυτό.

Για αυτό μπες bios και τσέκαρε τα ρολόγια και την τάση τους.Τρέξε ένα πρόγραμμα σταθερότητας και δες.

Και αυτο το έχω ψιλιαστεί,αλλα έτσι ξαφνικά ρε μετα απο μια βδομαδα πολύ καλής λειτουργίας;

Σε παρακαλώ πολύ φίλε μου, πες μου τι ακριβως πρεπει να δω; Επίσης πρότεινε κανα πρόγραμμα σταθερότητας; (τα benchmarking εννοεις; )

Κατέβασε το prime 95 και τρέξε το blend αρχικά.

Άμα σου κολλήσει ή πετάξει μπλε οθόνη τότε παίζει θέμα με τάσεις ή ρολόγια.

Άμα το βγάλει τότε πάμε αλλού.Το που θέλει και πάλι ψάξιμο!

Κατέβασε το prime 95 και τρέξε το blend αρχικά.

Άμα σου κολλήσει ή πετάξει μπλε οθόνη τότε παίζει θέμα με τάσεις ή ρολόγια.

Άμα το βγάλει τότε πάμε αλλού.Το που θέλει και πάλι ψάξιμο!

Το έχω ήδη και τρέχει 2 ώρες, έχει κάνει κάμποσα τεστ χωρίς σφάλμα μέχρι στιγμής, να το κόψω ήα να το αφήσω να τελειώσει; Δε πιστεύω να κάνει τεστ καμια μέρα....

το prime όσο το αφήσεις τόσο θα τρέχει! δεν σταματάει. Το φτωχό μου το μυαλό σκέφτεται μνήμες για πρόβλημα και θερμοκρασία. Τις μνήμες τσέκαρε τες για errors με το memetest αφήνοντας το αρκετές ώρες (είναι bootable). Θερμοκρασίες τσέκαρε με το prime (όπως και έκανες) να δεις πόσο φτάνουν μεγιστες. Και για την κάρτα τσέκαρε τες με το furmark να δεις πόσο πάει και αυτήν στο maximum.

το prime όσο το αφήσεις τόσο θα τρέχει! δεν σταματάει. Το φτωχό μου το μυαλό σκέφτεται μνήμες για πρόβλημα και θερμοκρασία. Τις μνήμες τσέκαρε τες για errors με το memetest αφήνοντας το αρκετές ώρες (είναι bootable). Θερμοκρασίες τσέκαρε με το prime (όπως και έκανες) να δεις πόσο φτάνουν μεγιστες. Και για την κάρτα τσέκαρε τες με το furmark να δεις πόσο πάει και αυτήν στο maximum.

Οπότε να κλείσω το prime που τρέχει τώρα και να ξεκινήσω futuremark?

Είχα τρέξει pcmark7 λίγο πιο πριν έβγαλα σκορ 1865. Δεν έμεινα και πολύ ευχαριστημένος απο την απόδοση, ωστόσο δεν έκανε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ με τους beta drivers που τρέχω τώρα, δεν έχει κάνει καμια μποουρδα. Game δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, θα δοκιμάσω αν είναι μετα το futuremark...

Ώπα τώρα είδα οτι άλλο κατάλαβα, άλλο ειναι το furmark και άλλο το futuremark ε?

Βάζω furmark να δω...

όχι futuremark, furmark για κάνα 15λεπτο και δες πως πάει η κάρτα σου FurMark: VGA Stress Test, Graphics Card and GPU Stability Test, Burn-in Test, OpenGL Benchmark and GPU Temperature | oZone3D.Net

Το ειδα ναι, ρε εχω ψιλοχεστει ομως να το αφησω να τρεξει... Η αληθεια ειναι οτι οι idle θερμκρασιες της καρτας ειναι 75 αλλα ρε στο τεστ φτάνει κατι 95αρια...στο διλεπτο... Να το αφήσω ή θα γίνει κάρβουνο?

75 στο idle??? Καθάρισε την ρε συ!! τα fans τις γυρίζουν? οχι μην το τρέξεις άμα δεν πας idle τουλάχιστον στους 60 !! βάλε και ακόμη ένα extra ανεμιστηράκι δίπλα της

Πρόσφατα το ανακαινισα λίγο το κουτι. Έφτιαξα και το airflow τρομάρα μου... Το θέμα με τη κάρτα είναι οτι την μετακίνησα απο τη πάνω pci e στην κάτω, και αυτή η κάτω είναι 5 πόντους απο το πάτο του κουτιού. Να τη ξαναπάω στη πάνω δηλαδή; Δε πρέπει να έχει και πολύ διαφορά πάντως... Επίσης δεν έχει κάτι να καθαρίσω, εκτος αν εννοείς να ξεβιδώσω το κάλυμμα και να δω τι παιζει μέσα... Πάντως όση σκονη μπορούσα να βγάλω απ'έξω την έχω βγάλει, οι ανεμιστήρες (1 δηλαδή) γυρίζουν κομπλέ και απ'οτι βλέπω στο αυτόματο γυρίζουν 48%, οι θερμοκρασίες δηλαδή θεωρούνται λογικές απο το firmware... Η τεράστια πλάκα είναι οτι πριν λιγο κατέβασα ένα gpu utility της asus. Αυτό διαβάζει θερμοκρασία 10 βαθμους κατω απο CPUID και furmark... Ποια ειναι η κανονική θερμοκρασία πρεπει να μυρισω τα νυχια μου...

75 στο idle??? Καθάρισε την ρε συ!! τα fans τις γυρίζουν? οχι μην το τρέξεις άμα δεν πας idle τουλάχιστον στους 60 !! βάλε και ακόμη ένα extra ανεμιστηράκι δίπλα της

Σορυ για το διπλοποστάρισμα, φίλε μου όντως είχες απόλυτο δίκιο... Σκόνη 4 χρονων μπλόκαρε όλη την είσοδο του αέρα στο heatsink... Θερμοκρασία στο idle 51 και ingame 65 max. Βέβαια στο 2κ12 έχω ακόμα issues με την απόδοση, θα τσεκάρω πάλι drivers, ενώ επίσης θα τρέξω και furmark.

Λοιπον εν τέλει κατέληξα πάλι στους καινούργιους drivers, 2κ12 το σουλούπωσα αρκετά με τις εξωτερικές ρυθμίσεις που μπορείς να κάνεις απο το nvidia cp. Furmark έφτασε τη καρτα στο 82 max, για ένα τεταρτακι που το άφησα, δεν έκανε κανένα άλλο σφάλμα, και η εικόνα ήταν πολύ κομπλέ. Επίσης ξαναδοκίμασα το london 2012 που παλαιότερα σκότωνε όλο το σύστημα, τώρα απλά φλικάρει και γυρίζω στο desktop εφόσον σταματήσει η εφαρμογή (σφάλμα της εφαρμογής δηλαδή...).

Το θέμα είναι οτι την είχα φτάσει ένα 100αρι πριν, δε πιστεύω να καήκε τίποτα ε; θα ήταν χειρότερα τα πράγματα πιστεύω...

Οτι την μ@μισες λιγο την μ@μησες!Κατα τα αλλα οκ! Την κάρτα βαλτη στο πάνω slot PCI-E X16 η κάτω ειναι Χ8 !

Μπα δεν είναι, η mobo είναι έτοιμη για crossfire (άλλο που εγω εντος ημερών θα της πετάξω sli xD) οπότε είναι και οι 2 x16 ;)

Καλα λειτουργάει πάντως προς το παρον, τις έχω βάλει και κάτι εικονίτσες πάνω τη θυμιατίζω και τη παρηγορώ :hehe:

Μπα δεν είναι, η mobo είναι έτοιμη για crossfire (άλλο που εγω εντος ημερών θα της πετάξω sli xD) οπότε είναι και οι 2 x16 ;)

Καλα λειτουργάει πάντως προς το παρον, τις έχω βάλει και κάτι εικονίτσες πάνω τη θυμιατίζω και τη παρηγορώ :hehe:

Εχεις δικιο δεν ειναι X8 η μαύρη ειναι Χ4 ASUS - Motherboards- ASUS P5K! και όχι δεν ειναι και οι 2 Χ16 αλλο που δεν θα δεις τρελή διαφορα! Τωρα να σου πω το θυμιάτισμα περισσοτερη σκόνη θα δημιουργήσει πάρα κατι άλλο! Ναι ειναι σκήλος η μητρικούλα! Ευχη να σου παν όλα καλα με το SLI!:)

Εχεις δικιο δεν ειναι X8 η μαύρη ειναι Χ4 ASUS - Motherboards- ASUS P5K! και όχι δεν ειναι και οι 2 Χ16 αλλο που δεν θα δεις τρελή διαφορα! Τωρα να σου πω το θυμιάτισμα περισσοτερη σκόνη θα δημιουργήσει πάρα κατι άλλο! Ναι ειναι σκήλος η μητρικούλα! Ευχη να σου παν όλα καλα με το SLI!:)

Σκύλος δε λές τίποτα, είμαι ένα βήμα απο το να τους στείλω ευχαριστήριο mail... Πραγματικά ασπροπροσωπο με έχει βγάλει.

Όσο για τα άλλα έχεις απόλυτο δίκιο!! Δε το είχα ψάξει αλλα όντως υπάρχει διαφορά μεταξύ τους.

Για το sli δεν έχω ιδέα πως θα πάει. Κατ'αρχήν sli δεν υποστηρίζεται απο τη mobo οπότε θα πάω σε hypersli για την ενεργοποίηση. Το θέμα είναι οτι δεν έχω bridge... Παρείγγειλα σήμερα και θα κάνει κανα 10ημερο σίγουρα (Αμερικη..)

Διάβασα οτι κανονικά το sli πιάνει και χωρίς το bridge αλλα στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να μη πιάσει... Θα το δοκιμάσω πάντως, αν δω μπουρδες περιμένω τη γέφυρα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.