Cuore Sportivo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2008 Καλησπέρα σε όλους! Σε λίγες μέρες σκοπεύω να αγοράσω ένα καινούργιο σκληρό δισκό. Στο σύστημά μου, έχω ήδη ένα WD 80GB Sata με μνήμη cache 8MB. Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο να αγοράσω έναν ίδιο για να στήσω RAID 0, ή καλύτερα να πάρω ένα νέο σκληρό των 320GB Sata2 με μνήμη cache 16MB; Αν πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να προβώ στην αγορά ενος σκληρού των 320GB, θα ήταν καλύτερο να πάω σε WD ή σε Seagate; Να αναφέρω εδώ ότι ο 80άρης WD κανεί αρκετό θόρυβο όταν πχ εγκαθίσταται ένα παιχνίδι στο PC, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Τέλος επειδή δεν έχω ξαναστήσει RAID ποτέ μου, μπορείτε να μου πείτε αν είναι δύσκολη διαδικασία; Ευχαριστώ!
god Ιανουάριος 16, 2008 #2 Ιανουάριος 16, 2008 εγω θα επερνα ενα 320αρι γιατι τα 150gb των 80αρηδων ειναι ελαχιστα
Cuore Sportivo Ιανουάριος 16, 2008 Author #3 Ιανουάριος 16, 2008 Sorry που ξέχασα να το επισημάνω, αλλά γενικώς λόγω σχετικά συχνών format, δεν "προλαβαίνω" ποτέ να χρησιμοποιήσω ούτε καν 50 από τα 80GB. Οπότε η χωρητικότητα δεν με πολυαφορά...
CrazyAnt Ιανουάριος 16, 2008 #4 Ιανουάριος 16, 2008 απο πλευρας επιδοσεων και εφοσον η χωριτικοτητα δεν ειναι το ζητουμενο σου,η αγορα ενος ακομα 80αρη και να τους βαλλεις σε RAID ειναι η καλυτερη επιλογηο δισκος που εχεις ηδη ειναι sata1 ή sata2?η διαδικασια του να στησεις το RAID ειναι πανευκοληαπλα ενεργοποιεις μεσα απο το bios την επιλογη RAID,οριζεις τους δισκους που 8ελεις να βαλλεις στο array σου (μετα το post screen 8α σου ζητησει να πατησεις καποιον συνδοιασμο πληκτρων για να μπεις στο μενου του raid controller) μεσα απο το μενου επιλογων του raid controller σου,οριζεις το stripe size και στη συνεχεια ξεκινας τη διαδικασια του φορματοταν ξεκινησεις το φορματ,στην αρχη σε καποιο σημειο σου λεει να πατησεις F6 για να βαλλεις drivers για RAID/scasi devices.πατας το f6 και μετα απο λιγο σου ζηταει να βαλλεις δισκετα με τους drivers για το RAID που αντιστοιχουν στη μητρικη σουτη δισκετα αυτη ειτε στην παρεχει ο κατασκευαστης της μητρικης σου μσα στη συσκευασια,ειτε 8α πρεπει να την φτιαξεις μονος σουοι Asus για παραδειγμα δεν εχουν τετοια δισκετα
Cuore Sportivo Ιανουάριος 16, 2008 Author #5 Ιανουάριος 16, 2008 CrazyAnt ευχαριστώ πολύ ήσουν κατατοπιστικότατος! Ο 80άρης που ήδη έχω είναι Sata1. Κάτι τελευταίο... Αφού όπως φαίνεται θα πάω για έναν ακόμα 80άρη, διαφορά στις επιδόσεις θα καταλάβω με RAID 0; Δεν με ενδιαφέρουν τόσο τα benchmarks, απλώς πχ στην "απόκριση" των δίσκων, στην μεταφορά μεγάλων αρχειων κτλ, θα υπάρχει διαφορά;
god Ιανουάριος 16, 2008 #6 Ιανουάριος 16, 2008 καλα αν δεν φορτωνεις και πολυ το συστημα ουτε ο ενας εχει προβλημα αλλα ναι εχει διαφορα,οχι στην αποκριση αλλα σε πραγματα που ο ενας θελει καποιο χρονο,να διαβασει κατι μεγαλο και να γραψει κατι μεγαλο
CrazyAnt Ιανουάριος 16, 2008 #7 Ιανουάριος 16, 2008 Το RAID δινει αλλον αερα στο συστημα οπως και να το κανουμε που ειναι εμφανες σε κα8ημερηνη χρηση ο δισκος που εχεις ηδη ειναι στα1 ετσι? χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος,ακομα και εαν ο καινουριος δισκος που 8α παρεις ειναι σατα2 δεν 8α υπαρχει προβλημα,απλως 8α πρεπει να τον jumperωσεις σε σατα1 αλλα καλυτερα να μιλησουν οι ειδικοι περι storage εδω,ε Vag?
JimmyFox Ιανουάριος 16, 2008 #8 Ιανουάριος 16, 2008 Όπως λέει και ο CrazyAnt, το RAID αξίζει.Τσίμπα έναν 80άρη και κάνε RAID. Έτσι θα αξιοποιήσεις και τον δίσκο που ήδη έχεις μιας και είναι πολύ μικρός για αποθηκευτικούς σκοπούς.Ο SATA1 που έχεις θα παίξει με τον SATA2 αλλά δε ξέρω αν θα ήταν προτιμότερο να βρεις κάποιον καλομεταχερισμένο SATA1 (το ίδιο μοντέλο κατά προτίμηση).Βέβαια, το RAID καλό για Windows και προγράμματα/games αλλά για αποθήκευση καλύτερα 1-2 μεγάλοι σκληροί μόνοι τους.
ea6gka Ιανουάριος 16, 2008 #9 Ιανουάριος 16, 2008 και αν κανεις και ενα μικρο παρτισιον , της ταξεως ~30-40 gigabyte θα δεις και επιπλεον βελτιωση στην αποκριση. εννοω να σπασεις τα 150 γιγα σε 40+110/30+120 και να βαλεις στα 40 το λειτουργικο
masxerofkartis143 Ιανουάριος 18, 2008 #10 Ιανουάριος 18, 2008 εγω παντως τον 320αρη θα επερνα και συμιωτεων ειμαι γνωστος ως ο δοκτορας Format αντι παιχνιδια κανω Format
CrazyAnt Ιανουάριος 18, 2008 #11 Ιανουάριος 18, 2008 μα απο πλευρας επιδοσεων ο μονος δισκος ειναι πιο αργος σε σχεση με τους 2 σε RAID και αυτο ειναι αναμφισβητητο....Το τι 8α επαιρνε ο κα8ενας μας εχει να κανει με τις αναγκες του κα87ενος,το οποιο ειναι κατι κα8αρα υποκειμενικοΑυτο ομως δεν μπορει να αλλαξει το γεγονος οτι το RAID >>> Single disk,το οποιο ειναι κατι το αντικειμενικο...
CrazyAnt Ιανουάριος 18, 2008 #12 Ιανουάριος 18, 2008 8α κρατησει τον αλλο 80αρη και 8α παρει αλλον εναν για να κανει RAID!!!!!διαβαζεται τι γραφουμε ή ποσταρουμε για να ποσταρουμε?
Cuore Sportivo Ιανουάριος 18, 2008 Author #13 Ιανουάριος 18, 2008 8α κρατησει τον αλλο 80αρη και 8α παρει αλλον εναν για να κανει RAID!!!!! Ακριβώς αυτό. Όπως προείπα, τόσα χρόνια δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω πάνω από 50GB (και αυτό με τον σκληρό γεμάτο με σαβούρες και παιχνίδια-προγράμματ που δεν χρησιμοποίησα ούτε μία φορά)... Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αυξηθούν λιγάκι οι επιδόσεις. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!
Cuore Sportivo Φεβρουάριος 11, 2008 Author #14 Φεβρουάριος 11, 2008 παιδιά επαναφέρω το θέμα... είχα προγραμματίσει αύριο να πάω στουρνάρη για να ψάξω σε κανένα γνωστό κατάστημα να αγοράσω τον σκληρό. σήμερα όμως, όταν πλησίασα το αυτί μου κοντά στον 80άρη που ήδη έχω, άκουσα ότι βγάζει ένα συνεχές ηλεκτρονικό ήχο (ένα τζζζζζζζζζ). αυτό είναι φυσιολογικό ή έχει κανένα πρόβλημα ο σκληρός και θα μου μείνει στο χέρι;
Vagouridis Φεβρουάριος 11, 2008 #15 Φεβρουάριος 11, 2008 παιδιά επαναφέρω το θέμα...είχα προγραμματίσει αύριο να πάω στουρνάρη για να ψάξω σε κανένα γνωστό κατάστημα να αγοράσω τον σκληρό. σήμερα όμως, όταν πλησίασα το αυτί μου κοντά στον 80άρη που ήδη έχω, άκουσα ότι βγάζει ένα συνεχές ηλεκτρονικό ήχο (ένα τζζζζζζζζζ). αυτό είναι φυσιολογικό ή έχει κανένα πρόβλημα ο σκληρός και θα μου μείνει στο χέρι; Eιναι ο θορυβος απο το μοτερ του , και λογικα ειναι φυσιολογικος.
Cuore Sportivo Φεβρουάριος 11, 2008 Author #16 Φεβρουάριος 11, 2008 Vagouridis αυτός ο θορύβος να φανταστώ ότι γίνεται και στους Seagate; Γιατί μου πρέπει να είχα διαβάσει ότι είναι πιο αθόρυβοι...Ισχύει κάτι τέτοιο;
Vagouridis Φεβρουάριος 11, 2008 #17 Φεβρουάριος 11, 2008 Vagouridis αυτός ο θορύβος να φανταστώ ότι γίνεται και στους Seagate; Γιατί μου πρέπει να είχα διαβάσει ότι είναι πιο αθόρυβοι...Ισχύει κάτι τέτοιο;Ο θορυβος απο το μοτερ περισσοτερο πιστευω οτι εχει σχεση με την παλαιοτητα του μοντελου παρα με την μαρκα ποια. Ολες οι εταιρειες εχουν αθορυβους δισκους ποια. Προσωπικα στην κατηγορια 500gb εμπιτευομαι samsung , ειναι πιο κρυοι απο τους seagate & wd που εχω στον fileserver. Στις μικρες κατηγοριες κοιταω και λιγο το κοστος , εαν ας πουμε ειναι να βαλω 3 seagate σε raid 0 ειναι καλυτερα να βαλω 4 excelstore σε raid 0 στα ιδια λεφτα.
Heatspreader Φεβρουάριος 12, 2008 #18 Φεβρουάριος 12, 2008 Αν σε ενδιαφέρει διαμετεγωγή πράμα που είπες, τότε πας σε RAID.Από εκεί και πέρα αν θες αποκρισιμότητα στο σύστημα, θα χρειαστείς χαμηλό Seek time. Δηλαδή Raptor.@Vagouridis Πραγματικά είναι πολύ καλός ο Samsung. Πήρα έναν 500άρη προχθές και είναι ο πιο δροσερός. Μεθαύριο θα πάρω άλλον έναν. Θα έκαν RAID, αλλά επειδή είναι θέμα ασφάλειας των αρχείων δεν το διακινδυνεύω.Επίσης να υπογραμμίσω ότι δεν έχει σημασία η θερμοκρασία για έναν δίσκο. Είναι καθαρά θέμα τύχης για το πότε θα χαλάσει. Μπορεί κάποιος πιο δροσερός να χαλάσει πιο γρήγορα από κάποιον πιο ζεστό.
CrazyAnt Φεβρουάριος 12, 2008 #19 Φεβρουάριος 12, 2008 RAID 1 + RAID 0 σε 2 partitions και αν διαβασεις το νημα του GeorgeVasil για τους καινουριους Seagate 7200.11,θα δεις οτι και στο seek time σε RAID πανε σαν 150αρη raptor Αλλαζουν τα δεδομενα στους δισκους σιγα....σιγα....αργα...αργα.... Οσο για το κατα ποσο παιζει ρολο η θερμοκρασια για την μακροζωια ενος δισκου,μαλλον κανεις λαθος.Δοκιμασε να εχεις εναν δισκο χωρις φανα νταλα καλοκαιρι ειδικα,να βαρει 75αρες και 80αρες και αν δεν τον παρεις στο χερι συντομα σφυρα μου. Αλλο πραμα φυσικα να συγκρινεις τους 1-2-3 βαθμους διαφορα που εχει ο ενας δισκο απο τον αλλο απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη.Εκει οντφως δεν παιζει καποιο ρολο.
Vagouridis Φεβρουάριος 12, 2008 #20 Φεβρουάριος 12, 2008 Αλλο πραμα φυσικα να συγκρινεις τους 1-2-3 βαθμους διαφορα που εχει ο ενας δισκο απο τον αλλο απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη.Εκει οντφως δεν παιζει καποιο ρολο.Εαν οι 1-2-3 ειναι 10 ? τοτε παιζει ρολο?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.