Jump to content

Έρχεται το τέλος;

Chosen

Recommended Posts

Δύσκολο να χαθούν οι μηχανικοί δίσκοι. Βλέπω πιο εύκολο να διπλασιάζουν - τριπλασιάζουν - πολλαπλασιάζουν τις χωρητικότητες τους οι μηχανικοί από ότι οι SSD. Στον τομέα της αξιοπιστίας νομίζω ότι οι μηχανικοί μέχρι στιγμής τα πάνε καλύτερα είτε γιατί δεν έχουν προβλήματα firmware είτε γιατί έχουν λιγότερα προβλήματα γενικώς.

Λύση με SSD για λειτουργικό και μηχανικό green για αποθήκη βλέπω για την επόμενη δεκαετία. Και μην ξεχνάτε όσοι αναφέρεστε στους μηχανικούς και την αξιοπιστία τους δυσμενώς ότι η "ζωή" ενός SSD καθορίζεται από τις εγγραφές-διαγραφές σε αυτόν. Για τον απλό χρήστη που κάνει light χρήση του υπολογιστή δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αν κάνεις install κάθε βδομάδα και διαφορετική έκδοση του λειτουργικού ο δίσκος SSD δύσκολα να σε βγάλει πολύ μετά την λήξη της εγγύησης.

Για το πρώτο σκέλος ίσως, μα για το δεύτερο έχω να σχολιάσω ότι το minimum όριο εγγραφών του χειρότερου SSD αρκεί ώστε να κάνεις εγγραφή το 100% της χωρητικότητάς του κάθε μέρα επί τουλάχιστον 7-8 χρόνια. Μάλιστα, αν θεωρήσουμε ότι κάθε κομμάτι του δίσκου θα χρησιμοποιηθεί μόνο 1 φορά την ημέρα κατά την χρήση αυτή και όχι ένα κομμάτι 10 φορές και άλλα 9 κομμάτια καθόλου, πράγμα που το κάνουν οι νεότεροι δίσκοι (leveled wear νομίζω ορίζεται), το νούμερο εκτινάσσεται στο πάνω από 25 χρόνια.

Κανείς χρήστης σε φυσιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν χαλάνε, από αυτόν ή από άλλους λόγους. Δεν παύουν να είναι ηλεκτρονικά εξαρτήματα και αυτά.

Προσωπικά πιστεύω πως έρχεται σιγά-σιγά η κατάργηση της έννοιας του δίσκου, τουλάχιστον για το ευρύ κοινό. Σε 5 ίσως σε 10 ίσως σε παραπάνω χρόνια η εξυπηρέτηση θα γίνεται μέσω δικτύου και στα σπίτια μας θα έχουμε απλά οθόνες αφής και αναγνώρισης ομιλίας.

Πολύ "θεωρία συνομωσίας" μου ακούγεται βέβαια αυτό

SSDs Have Bleak Future, Says Researchers

pom pom το βρήκα το αρθρο.Απόψεις?

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μηχανικοί θα ευδοκιμήσουν. Απλά ότι μπορεί οι SSD να μην υπάρχουν μετά από 20 χρόνια (αμφιβάλλω). Αλλά σίγουρα θα υπάρχει κάποια αντίχτοιχη τεχνολογία[1]

Προσωπικά δεν νομίζω να φύγουν από το προσκήνιο απλά ίσως να μην βγαίνουν τόσα μοντέλα σιγά σιγά. Αυτή τη στιγμή αν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 128 GB και δεν θες να δώσεις μια περιουσία χτυπάς ένα μηχανικό και κάνεις την δουλειά σου.

[1]: IBM develops 'instantaneous' memory, 100x faster than flash -- Engadget

Βασικά το επόμενο βήμα όπως βλέπω τα πράγματα είναι να σταματήσει το R&D στον τομέα των "γρήγορων" δίσκων. Οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων θα επικεντρωθούν σε πράσινες τεχνολογίες, 5.400 στροφές και χωρητικότητα, γιατί λογικά πρέπει να το πήρανε το μέμο ότι με παραπάνω cache και 10.000 στροφές δε μπορείς πλέον να αποκαλείς το προϊόν σου blazing fast :hehe:

Ίσως μείνουν στα 5400 ίσως μείνουν και στα 7200. Σίγουρα δεν θα είναι 10Κ ή παραπάνω.

Πάντως ενώ οι SSD ζορίζονται να αυξήσουν χωρητικότητες, συνήθως με κάποια νέα τεχνολογία οι μηχανικοί καταφέρνουν να διπλασιάσουν την χωρητικότητα της προηγούμενης γενιάς.

Κάπου μέσα στο forum μας είχα διαβάσει και για έρευνα με laser και τοπική θέρμανση του δίσκου στο σημείο ανάγνωσης με ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα.

edit: το βρήκα . loool

http://www.thelab.gr/eidiseis/mixanikoi-diskoi-ekatontades-fores-taxyteroi-105603.html

Ναι, αλλά πολλαπλασιάζοντας τα τσιπάκια μνήμης αυξάνεται και η χωρητικότητα ;)

Υποθέτω ότι το μέλημα τους αυτή τη στιγμή δεν είναι να εξαλείψουν τους μηχανικούς, αλλιώς θα βλέπαμε και δίσκους SSD σε μέγεθος 3.5" με διπλάσια-τριπλάσια χωρητικότητα.

Ίσως μείνουν στα 5400 ίσως μείνουν και στα 7200. Σίγουρα δεν θα είναι 10Κ ή παραπάνω.

Πάντως ενώ οι SSD ζορίζονται να αυξήσουν χωρητικότητες, συνήθως με κάποια νέα τεχνολογία οι μηχανικοί καταφέρνουν να διπλασιάσουν την χωρητικότητα της προηγούμενης γενιάς.

Κάπου μέσα στο forum μας είχα διαβάσει και για έρευνα με laser και τοπική θέρμανση του δίσκου στο σημείο ανάγνωσης με ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα.

edit: το βρήκα . loool

http://www.thelab.gr/eidiseis/mixanikoi-diskoi-ekatontades-fores-taxyteroi-105603.html

συμφωνώ με το παρών σχόλιο...SSD's και HDD's θα αντικατασταθούν από μια νέα τεχνολογία. Αλλά για τα επόμενα 5 χρόνια δεν νομίζω να αλλάξει κάτι.

Τα πάντα είναι θέμα κόστους για τον τελικό χρήστη, κάτω από το πρίσμα που εγώ βλέπω τα πράγματα τουλάχιστον. Οι ssd ακολουθούν γρήγορη καθοδική πορεία τιμών, ενώ αντίθετα, στο στρατόπεδο των μηχανικών δίσκων, μου «μυρίζει» συμφωνία κυρίων κάτω από το τραπέζι ανάμεσα σε Seagate και WD για να κρατηθούν οι τιμές ψηλά για όσο δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα θεωρούν ότι τους «παίρνει» να το κάνουν αυτό.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών βλέπουν τα νούμερα πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, και εφόσον οι τιμές κρατιούνται τόσο ψηλά εφτά ολόκληρους μήνες μετά τις πλημμύρες, δεν νομίζω ότι νιώθουν προς το παρόν κανενός είδους «απειλή» από τους ssd, διαφορετικά οι τιμές θα είχαν ήδη πέσει.

Οι μηχανικοί δίσκοι θεωρώ ότι θα εξακολουθούν να ανεβάζουν χωρητικότητες με γρήγορους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, π.χ., τα 5ΤΒ οι περισσότεροι reviewers θεωρούν ότι η Seagate τα έχει κατασκευάσει ήδη εδώ και πολύ καιρό, απλά δεν τα παρουσιάζει, μια και έχει φυσικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία (πέντε platters του 1ΤΒ). Πιστεύω ότι Seagate και WD κρύβουν ακόμα «άσσους στο μανίκι», τους οποίους θα βγάζουν μόνο όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, όπως ακριβώς κάνει η Texas Instruments με τα DMD τσιπάκια στους βιντεοπροβολείς... :crazy_pilot:

Για τον απαιτητικό "cost no object" χρήστη δεν τίθεται θέμα ανάμεσα σε ssd και hdd.

Για τον casual χρήστη-gamer ας δούμε κάποια δεδομένα:

1. Max payne 3. Hard Drive: 35 Gb free

2. Rage: Hard Drive 25 Gb free

3. Blu ray σε όλα τα next gen games.

4. Τεχνολογία megatexture. Όχι πλέον μικρά high res textures που θα επαναλαμβάνονται για να καλύψουν μια επιφάνεια. Τεράστια textures με ποικιλία περιεχομένου που θα καταλαμβάνουν ίσως και περισσότερα από 50 Gb μαζί με το υπόλοιπο game. Απλά σκεφτείτε πόσο μάπα ήταν τα Megatextures του rage Με τα 25Gb που ζητούσε.

Μιλάμε για 200 Gb μόνο για 4-6 games. Χώρια τα windows, τα restore points τους και όλα τα προγράμματα που θα εγκαθιστάς κάθε τόσο για να τα δοκιμάζεις.

Έχεις 1.000€ budget για pc(όχι ταβλωμένος geek δηλαδή). Θα δώσεις 200€ για έναν μελλοντικό ssd καλής χωρητικότητας ή θα δώσεις 50€ για hdd και με τα υπόλοιπα να τσοντάρεις για μια κάρτα γραφικών 350€ που θα σπέρνει;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.