Jump to content

Ποιον ssd?

vaggelisp7406

Recommended Posts

Το πρόβλημα δεν είναι "της OCZ" αλλά των ελεγκτών Sandforce. Υπάρχει κάποιο μικρό θέμα συμβατότητας, που μεταφράζεται μερικές φορές σε "δεν τον βλέπει" και άλλες φορές σε "BSOD". Μιλάμε όμως για μικροσκοπικό ποσοστό κι αφορά τους SSD με ελεγκτές Sandforce, ανεξαρτήτου κατασκευαστή, μάρκας/λιθογραφίας NAND κλπ

Πριν από 1-2 μήνες που ο 830 ήταν 25-30% πιο ακριβός από τους υπόλοιπους SSD της ίδιας κλάσης, το έβρισκα πολύ δύσκολο να τον προτείνω σε οποιονδήποτε. Από την στιγμή όμως που τον είδα να πατώνει μαζί με τον Μ4 στις 150-160 λίρες (256GB) την περασμένη βδομάδα, θεωρώ χαζομάρα να μην το πάρει κάποιος έναντι κάποιου άλλου SSD.

Vertex 4: Μόλις βγήκε ακόμα ένα fw update για τον Vertex 4, που διορθώνει αρκετά πραγματάκια. Μπορεί και να αποδειχθεί από τους καλύτερους SSD της αγοράς, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι νωρίς ακόμα για την αφεντιά του.

M4: Ο Μ4 είχε κάποιες παιδικές ασθένειες, τις ξεπέρασε και με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική της Crucial, έχει γίνει hitάκι εφάμιλλο του Χ25-Μ πριν από μερικά χρόνια. Can't go wrong.

830: Ο 830 ήρθε από καλή οικογένεια, που σημαίνει ότι ωρίμασε γρηγορότερα, τον φορέσανε σε μια στρατιά από Macbooks και Dell και έχει αποδειχθεί ατσάλι. Και πλέον δεν είναι ακριβότερος.

Το έχουμε πει 10-15 φορές, ας το πούμε άλλη μία: σταματήστε την πιπίλα "ποιος είναι πιο γρήγορος". Όταν αγοράσατε αμάξι, το πιο γρήγορο πήρατε; Δεν είχατε άλλα κριτήρια; Δεν θέλατε το αμάξι σας να μην τρακάρει συνέχεια κι από μόνο του; Δεν σας ένοιαξε η εγγύηση/υποστήριξη; Αφού βλέπετε ότι όλοι είναι σφαιράτοι και στις περισσότερες φορές μιλάμε για διαφορές των 20-50Mb/sec στα 500Mb/sec, που δεν θα τις δείτε πουθενά αλλού πέραν των benchmarks. Χαλαρώστε, πάρτε έναν καλό SSD, επικεντρώστε τις αναζητήσεις σας στο garbage collection (σίγουρα πράματα), την εγγύηση που θα έχετε (δεν χρειάζεται ρίσκο με ΟΕΜ/Ebay κλπ), την χωρητικότητα που σηκώνει η τσέπη σας, κι αφήστε το ψύριασμα.

Απλά δεν υπάρχει περίπτωση να πάρετε είτε Vertex 4, είτε M4, είτε 830 και μετά να πείτε "φτου γμτ, τον άλλον έπρεπε να πάρω".

• Replies 42
  • Created
  • Last Reply

εγω έχω vertex 4 και δεν το μετανοιωνω.Απλα σκέψου,εκτός ότι προσφέρει 5 χρονια εγγύηση,Το firmware είναι δικό τους δηλαδή το γράφουν οι ίδιοι οπότε θα βλέπουμε συχνα αναβαθμίσεις και διορθώσεις.Ηδη έχουν δώσει 3-4 updates.

Τώρα μην κοιτάς το sequential read,τη μεγαλύτερη διαφορά σε καθημερινή χρήση τη βλέπεις στο 4k που νομίζω έχει να κάνει με μικρά αρχεία...

Για να μην πολυλογω,πάρε M4,830,vertex 4 ανάλογα το γούστο και το πορτοφόλι σου :)

Συμφωνώ με @Chosen μην κοιτάμε μόνο επιδόσεις. Είμαι με intel x25-m 160gb G2 και πρόσφατα πέρασα σε Sammy 830 256gb καθαρά λόγω χώρου και καλής εμπειρίας με 470. Διαφορές του x25 σε αίσθηση με τον 830; Μπορεί, ίσως, placebo σε βαθμό που δεν καταλαβαίνεις. Άλλωστε ακόμα και τα 100mb/s seq writes του intel ακόμα παλεύουν να τα πιάσουν οι μηχανικοί μου.

Ξεκίνησα το ψάξιμο από τον sandisk extreme 240 που ήταν σε καλή τιμή αλλά τα τερτίπια του sandforce και το ανώριμο firmware μου έκοψαν την όρεξη. Άλλωστε λόγω εμπειρίας με intel G2 και Samsung 470 (τόσο σε retail όσο και oem pm810 έκδοση) οι λέξεις bsod, παγώματα, κολλήματα και secure erase μου είναι άγνωστες.

Συνέχισα την αναζήτηση με Μ4, φανταστική επιλογή αφού έλυσαν κάποια θέματα με το firmware. Έκοψαν τα πολλά ΙΟ σε μεγάλα queue depth μετά το 0009 για να δώσουν καλύτερα read/write και βάρος σε desktop χρήση. Το 0.0005% που τρέχουν web server και sql στο desktop τους ας μην τον πάρουν, όλοι οι υπόλοιποι 99.9995% θα δουν αύξηση επιδόσεων. Α είχε και κάποιο θέμα με sas expanders που έφτιαξαν στο τελευταίο fw, βλέπε ξανά το 0.0005%.

Από τους τρεις, τον 830 τον έψαξα λιγότερο λόγω εμπειρίας με Samsung. Άλλωστε τους βάζουν και oem και το τελευταίο που θέλουν οι μεγάλοι oem είναι τηλεφωνήματα, rma και να κυκλοφορούν fw κάθε μήνα. Ο dellατος pm810 πότε είχε fw update; Ποτέ και ούτε χρειάστηκε. Με κέρδισε η προσφορά του amazon.de στα 193 για τον 830 και η περιορισμένη διαθεσιμότητα του Μ4.

Θα αγόραζα vertex 4; Μάλλον οχι όπως και τίποτα ocz. Έχω στραβώσει μαζί τους από τις αποτυχίες ανα τα χρόνια, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει κάποιο κόλλημα φαντάζομαι.

Ας καταθέσω κι εγώ την εμπειρία μου με κάποια drive που έχω δοκιμάσει.

Για αρχή να αναφέρω όπως είπε και ο [MENTION=129]Chosen[/MENTION] ή ο [MENTION=35]chroma[/MENTION] πως το 99,9% των χρηστών δεν μπορούν να καταλάβουν διαφορά από το ένα drive στο άλλο, ειδικά αν δεν δουν benchmarks. Από τους Intel Postville και μετά τα drives έχουν γίνει τόσο γρήγορα που οι διαφορές με το μάτι δεν φαίνονται. Δύσκολα κάποιος χρήστης θα φτάσει SSD στα όρια του.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής εμπειρίας/προσωπικών κολλημάτων what eva...

π.χ. Αν και είχα για πολύ καιρό Intel SSD στο σύστημά μου δεν μπορώ να ξεχάσω την εμπειρία που είχα με τον Corsair Performance Pro και τις 2 φορές που δοκίμασα/χρησιμοποίησα ή με τον Samsung 830 ή τον OCZ Vertex 4 ή το RevoDrive 3 X2. Και τα 4 drives δείχνουν (μιλάμε για λεπτομέρεια με τους υπόλοιπους SSD) πως είναι ότι πιo responsive/rock solid μπορεί να βάλει κάποιος στο σύστημά του. Όπως επίσης δεν θα ξεχάσω την εμπειρία που είχα με τον Sandisk Extreme που την στιγμή που συμπίεζα/αποσυμπίεζα αρχεία, έβλεπα τα δευτερόλεπτα να τριπλασιάζονται σε σχέση με αυτό που περίμενα...

Προσωπικά έχω κόλλημα με την Samsung... δεν την γουστάρω ρε παιδί μου δεν ξέρω γιατί... ίσως χρειάζεται να πάω σε ψυχολόγο να το λύσω αλλά δεν την πάω σαν εταιρεία στους SSD... λόγος δεν υπάρχει, απλά έτσι... Σε κανέναν όμως δεν θα πω να μην πάρει τον 830 που είναι από τα ΚΟΡΥΦΑΙΑ drives της κατηγορίας του και τα έχει/κάνει όλα. Κορυφαίο όνομα, support, επιδόσεις, μηδέν προβλήματα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ανταγωνιστική τιμή.

Σε γενικές γραμμές, όπως και σε όλα τα πράγματα, αγοράστε αυτό που θα σας κάνει κλικ περισσότερο από τους άλλους. Μετρήστε όλους τους παράγοντες (τιμή, αξιοπιστία, after sales, επιδόσεις) και από τα drives που θα καταλήξετε αγοράστε αυτό που σας κάνει κλικ. Λάθος όπως είπε ο Πέτρος δεν θα κάνετε. Δεν υπάρχει λάθος επιλογή στα κορυφαία drives.

Να μου επιτρέψετε να κάνω "hijack" στο τόπικ του φίλου, δεν νομίζω πως αξίζει να ανοίξω νέο τόπικ, μιας και δεν είμαι αποφασισμένος για αγορά..

Κατ'αρχάς κάποιος που παρακολουθεί πιο συχνά την αγορά των σκληρών δίσκων μπορεί να μου πει πως έχει πάει η εξέλιξη των τιμών και σε τι βαθμό έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά πλαίσια μετά από κείνη την ζημιά στην Ταϋλάνδη;

Είχα αφήσει εδώ και πολύ καιρό πίσω την αγορά SSD, είπα να περιμένω να πέσουν κι άλλο, μήπως ήρθε ο καιρός;

Sata3 ΔΕΝ έχω, και με τον ρυθμό που κάνω τις αναβαθμίσεις μου δεν ξέρω αν αξίζει να πάρω κάποιον με sata3 με μελλοντική προοπτική, αφού μπορεί όταν κάνω την κίνηση να'χουν πέσει οι τιμές κι άλλο και να μπορούσα να πάρω τίποτα πιο vfm τότε, που να το αξιοποιήσω και στο έπακρο..

Υπάρχει κάποια οικονομική πρόταση σε sata2 αυτή την περίοδο; Από χωρητικότητα τα 60 μου φαίνονται οριακά, νομίζω πως 80 με 96 θα μου είναι αρκετά..

Το πρόβλημα δεν είναι "της OCZ" αλλά των ελεγκτών Sandforce. Υπάρχει κάποιο μικρό θέμα συμβατότητας, που μεταφράζεται μερικές φορές σε "δεν τον βλέπει" και άλλες φορές σε "BSOD". Μιλάμε όμως για μικροσκοπικό ποσοστό κι αφορά τους SSD με ελεγκτές Sandforce, ανεξαρτήτου κατασκευαστή, μάρκας/λιθογραφίας NAND κλπ

Πριν από 1-2 μήνες που ο 830 ήταν 25-30% πιο ακριβός από τους υπόλοιπους SSD της ίδιας κλάσης, το έβρισκα πολύ δύσκολο να τον προτείνω σε οποιονδήποτε. Από την στιγμή όμως που τον είδα να πατώνει μαζί με τον Μ4 στις 150-160 λίρες (256GB) την περασμένη βδομάδα, θεωρώ χαζομάρα να μην το πάρει κάποιος έναντι κάποιου άλλου SSD.

Vertex 4: Μόλις βγήκε ακόμα ένα fw update για τον Vertex 4, που διορθώνει αρκετά πραγματάκια. Μπορεί και να αποδειχθεί από τους καλύτερους SSD της αγοράς, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι νωρίς ακόμα για την αφεντιά του.

M4: Ο Μ4 είχε κάποιες παιδικές ασθένειες, τις ξεπέρασε και με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική της Crucial, έχει γίνει hitάκι εφάμιλλο του Χ25-Μ πριν από μερικά χρόνια. Can't go wrong.

830: Ο 830 ήρθε από καλή οικογένεια, που σημαίνει ότι ωρίμασε γρηγορότερα, τον φορέσανε σε μια στρατιά από Macbooks και Dell και έχει αποδειχθεί ατσάλι. Και πλέον δεν είναι ακριβότερος.

Το έχουμε πει 10-15 φορές, ας το πούμε άλλη μία: σταματήστε την πιπίλα "ποιος είναι πιο γρήγορος". Όταν αγοράσατε αμάξι, το πιο γρήγορο πήρατε; Δεν είχατε άλλα κριτήρια; Δεν θέλατε το αμάξι σας να μην τρακάρει συνέχεια κι από μόνο του; Δεν σας ένοιαξε η εγγύηση/υποστήριξη; Αφού βλέπετε ότι όλοι είναι σφαιράτοι και στις περισσότερες φορές μιλάμε για διαφορές των 20-50Mb/sec στα 500Mb/sec, που δεν θα τις δείτε πουθενά αλλού πέραν των benchmarks. Χαλαρώστε, πάρτε έναν καλό SSD, επικεντρώστε τις αναζητήσεις σας στο garbage collection (σίγουρα πράματα), την εγγύηση που θα έχετε (δεν χρειάζεται ρίσκο με ΟΕΜ/Ebay κλπ), την χωρητικότητα που σηκώνει η τσέπη σας, κι αφήστε το ψύριασμα.

Απλά δεν υπάρχει περίπτωση να πάρετε είτε Vertex 4, είτε M4, είτε 830 και μετά να πείτε "φτου γμτ, τον άλλον έπρεπε να πάρω".

αγάπη... 8 vertex κλαίω συνολικό κόστος 1~1,3κ κόστος δεδομένων άπειρο... και όχι τπτ άλλο απλά με κατηγορήσανε και για OC στον SSD επειδή τίναξε 2 από τα 8 καπάκια :D

παιδια μια γρηγορη απαντηση αφου αυριο πρεπει να αποφασισω αν τον παρω η οχι

μου ηρθε ο OCZ OCT1-25SAT3-128G OCTANE 128GB SATAIII 2.5'' SSD στα 80 ευρω απο την προσφορα του eshop να τον παρω αυριο αλλα το αμαζον εχει τον OCZ AGT3-25SAT3-120G Agility 3 120GB SATA III 2.5 inch SSD στα 90 τελικη...Ο agility μου φαινεται πιο καλη λυση.

Τι λετε?

παιδια μια γρηγορη απαντηση αφου αυριο πρεπει να αποφασισω αν τον παρω η οχι

μου ηρθε ο OCZ OCT1-25SAT3-128G OCTANE 128GB SATAIII 2.5'' SSD στα 80 ευρω απο την προσφορα του eshop να τον παρω αυριο αλλα το αμαζον εχει τον OCZ AGT3-25SAT3-120G Agility 3 120GB SATA III 2.5 inch SSD στα 90 τελικη...Ο agility μου φαινεται πιο καλη λυση.

Τι λετε?

Second one

εγώ θα άκουγα τον μάστορα :devil:

Και εγω αυτο εκανα :) Περασα και το firmware ,image τον postville στον Octane και ο δισκος ειναι ηδη στο συστηματακι.

Μια χαρα ειναι ο δισκακος.Ετσι και αλλιως για αυτα που κανει να φορτωνει λειτουργικο δεν εχει θεμα οτι και να επερνα :) :fun:

Εγώ που σκέφτομαι να πάρω τον Samsung 820 128GB και η μητρική μου δεν έχει sata3 αξίζει να πάρω και sata3 controller; Ή δεν θα δω σημαντική διαφορά στην καθημερινή χρήση;

Αν ναι, έχει κανείς κανένα σχετικά φθηνό controller να προτείνει;

Εγώ που σκέφτομαι να πάρω τον Samsung 820 128GB και η μητρική μου δεν έχει sata3 αξίζει να πάρω και sata3 controller; Ή δεν θα δω σημαντική διαφορά στην καθημερινή χρήση;

Αν ναι, έχει κανείς κανένα σχετικά φθηνό controller να προτείνει;

Δεν υπάρχει λόγος να πάρεις controller. Διαφορές με το μάτι δεν θα δεις. Μόνο σε benchmarks.

Μόλις βγήκε κι άλλο (1.5), που αυξάνει σημαντικά τις επιδόσεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.