Jump to content

RAID I σε Dlink DNS 325

elpa

Recommended Posts

Στο οικιακο δικτυο εχω βαλει ενα δικτυακο σκληρο 2 θεσεων της Dlink το DNS 325. Στην αρχη του εβαλα ενα καινουριο σκληρο εκανε standard format (εχει 4 επιλογες format, οι αλλες 3 ειναι RAID) και το δουλευω κανονικα. Αγοασα εναν ιδιο σκληρο για την 2η θεση του DNS 325 και αυτος καινουριος.

Αφου τον εγκατεστησα και το ανοιξα μου δωσε επιλογες για format.

Εγω θελω τους 2 δισκους RAID I mirroring.

Απο το μενου του και το wizard που ανοιγει δεν ειναι σαφες αν θα κανει format και στους 2 η μονο στον καινουριο για να γινουν mirroring.

Απο το manual βρισκω μονο την περιπτωση οταν υπαρχουν ηδη 2 δισκοι RAID I κρασαρει ο ενας και τον αλλαξεις. Σ αυτη την περιπτωση φορμαρει μονο τον κααινουριο δηλ την αντικατασταση.

Εγω που απλα εχω εναν δισκο μονο του και προσθετω και 2ο. Τι πρεπει να κανω ωστε να εξασφαλισω οτι θα κανει format μονο στον 2ο???

έχεις κάναν άλλο δίσκο για πείραμα;

δηλαδή να βάλεις τον καινούριο, και στη θέση του 1 να βάλεις τον δοκιμαστικό, να δείς τι παίζει.

δεν θυμάμαι αν θα κάνει φορμάτ, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να σιγουρευτείς.

κανονικά, δεν θα πρεπει να κάνει, αλλά είναι πάντα ένα ρίσκο...

Αν κάνεις image του σκληρού με acronis παράδειγμα, βάλεις τον δεύτερο, δοκιμάσεις αν κάνει format και στους δυο και μετά περάσεις το image στην περίπτωση που γίνει το format; Θα βολέψει;

Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk 2

για αυτό πάντως δεν ξέρω.... αμφίβολο.

το νας έχει δικό του σύστημα αρχείων. είναι συνήθως ένα πειραγμένο ext3/ext4 που βλέπουμε και σε λίνουξ, αλλά μαζί με δικά του έξτρα partitions ενδεχομένως.

στο dns-323, αυτό είδα πάντως.

φίλε, αν έχεις δεδομένα μέσα που να μην θες να χάσεις - το λογικό - τότε μην ρισκάρεις.

πιθανόν να θέλει να κάνει φορμάτ και στους δύο δίσκους το σύστημα.

αν δεν έχεις άλλη λύση, ξέχνα το raid. και για να το ξεστήσεις πάλι τα ίδια θα θες.

μπορείς να βάλεις απλά τον νέο δίσκο μόνο του, και να κάνεις συγχρονισμό απλά, με ένα πρόγραμμα σαν το απίστευτο και δωρεάν free file sync. απο τον ένα στον άλλο δίσκο. το ίδιο πράγμα εφόσον το κάνεις τακτικά και δεν το ξεχνάς.

Πιο πολύ ήταν και για μένα ερώτηση :p

Γνωρίζω για τα FS που χρησιμοποιούν, αλλά όχι για τις ιδιαιτερότητές τους. Θα ήταν βολικό πάντως αν μπορούσε να γίνει.

Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk 2

3ο ιδιο δισκο που να. τον βρω? αν δεν κανω λαθος για raid 1 οι δισκοι πρεπει να ειναι ολοιδιοι. οποτε μαλλον θα παρω ενα backup σε εναν USB εξωτερικο και να δοκιμασω το φορματ και βλεπουμε

Δοκίμασε να ρυθμίσεις το raid-1 με τον άδειο δίσκο. Μετά μετα φόβου θεού βάλε και τον δεύτερο. Λογικά για να συνδεθεί στο raid-1 θα πρέπει να ενωθεί. Εκεί πιθανώς να δίνει επιλογή ποιος κρατά τα data και ποιος θα πρέπει να γίνει mirror.

όταν έχεις κάνει ήδη raid 1 και σπάσει ή γενικά χαλάσει ο ένας δίσκος, τότε ΝΑΙ απλά αντιγράφει μόνο του τα δεδομένα στον καινούριο που θα βάλεις. αυτό είναι η βασική του λειτουργία και είναι δοκιμασμένο.

αλλά όταν για πρώτη φορά κάνεις raid1, πρεπει να βάλεις δύο δίσκους μαζί. έτσι κάνει αν θυμάμαι σωστά το dns323.

ίσως μπορείς να κάνεις το εξής αν έχεις δίσκους αρκετούς. σέταρε σε δύο δίσκους άσχετους ένα raid 1. kai σταδιακά, βγάζε έναν έναν για να προκαλέίς εκ νέου αντιγραφή. είναι χοντρή μανούρα και θες δυο παραπάνω δίσκους απο αυτούς που έχεις για να το κάνεις αυτό. ή έστω έναν.

αλλιώς απλά .. φορμάτ!

να σου θυμίσω - χωρίς να γίνομαι πιεστικός - αυτό για το free file sync.

δεν ξέρω μέχρι πού ξέρεις τεχνικά, αλλά θα στο πω τεχνικά έτσι κι αλλιώς:

αν ΔΕΝ κάνεις raid1, με σκέτο δίσκο είσαι σε ext4 - λογικά - και ξεκλείδωτο. αν βγάλεις το δίσκο στα καλά του καθουμένου, ΜΠΟΡΕΙΣ να το βάλεις με ένα όποιο λινουξ θες - ακόμα και απο στικάκι Live - και να τον δεί το δίσκο. απο raid1 θα πρεπει να του δώσεις κάποια συγκεκριμένη εντολή για να κάνει force mount και ίσως και να μπλέξεις αν δεν τα ξέρεις καλά.

εγώ κατέληξα στο να κάνω συγχρονισμό πάντως. γίνεται και με πρόγραμμα εβδομαδιαίο αυτόματα νομίζω, και πιο άνετα θα είσαι με το αν όλα οκ ως προς το τεχνικό κομμάτι.

απλά προτείνω.

• 2 weeks later...

τελικα για να αλλαξει το raid φορμαρει και τους 2 δισκους. αναγκαστικα πηρα σε 3ο σκληρο backup και ξσνα μανα copy paste. τουλαχιστον απο δω κ περα θα δουλευει το mirroring κ θα χω το κεφαλι μου ησυχο

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.