Jump to content

Προσπάθεια μείωσης του θορύβου σε UPS...

Zarko1

Recommended Posts

Λύσεις πάντα υπάρχουν - Voltage reducer 24V to 12 V at 2.5 A | Power Supply Circuits , αν βέβαια υπάρχουν οι γνώσεις και τα μέσα.

Τώρα για το κόψιμο της τρύπας μπορείς να το κάνεις ή με dremmel ή με γωνιακό τροχάκι , και θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις πρώτα την πλάτη μην πέσουν ρινίσματα μέσα στα ηλεκτρονικά του UPS. Αυτά αν αποφασίσεις να ανοίξεις την τρύπα.

Ίσως πρώτα να δοκίμαζες την παρούσα κατάσταση και από πλευράς θορύβου αλλά και από πλευράς απόδοσης και μετά να δοκιμάσεις κάτι με την τρύπα.

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply
Λύσεις πάντα υπάρχουν - Voltage reducer 24V to 12 V at 2.5 A | Power Supply Circuits , αν βέβαια υπάρχουν οι γνώσεις και τα μέσα.

Τώρα για το κόψιμο της τρύπας μπορείς να το κάνεις ή με dremmel ή με γωνιακό τροχάκι , και θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις πρώτα την πλάτη μην πέσουν ρινίσματα μέσα στα ηλεκτρονικά του UPS. Αυτά αν αποφασίσεις να ανοίξεις την τρύπα.

Ίσως πρώτα να δοκίμαζες την παρούσα κατάσταση και από πλευράς θορύβου αλλά και από πλευράς απόδοσης και μετά να δοκιμάσεις κάτι με την τρύπα.

Σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε οι γνώσεις ούτε τα μέσα, και να σου πω την αλήθεια, θεωρούσα μέχρι στιγμής ότι "δεν πιάνουν καθόλου τα χέρια μου", οπότε κι αυτά που έχω κάνει μέχρι στιγμής μου φαίνονται ήδη σαν... κατόρθωμα! :eek:

Για την απόδοση στη ψύξη δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο 80άρης θα τα καταφέρνει μια χαρά, άλλωστε το MGE δεν δουλεύει τον ανεμιστήρα του συνέχεια όπως το Accupower, σε φυσιολογικές συνθήκες, π.χ. φορτίο μέχρι 25% και πλήρως φορτισμένες μπαταρίες, δουλεύει τον ανεμιστήρα για 30 δευτερόλεπτα κάθε 5 έως 10 λεπτά. Τον ξεκινάει με χαμηλές στροφές και τον "τσιτάρει στα γκάζια" τα τελευταία 10 δευτερόλεπτα, στα οποία βέβαια ο θόρυβος από τον μαμίσιο Sunon είναι ανυπόφορος, μου τρυπάει κυριολεκτικά τον εγκέφαλο!

Αν βέβαια γίνει διακοπή ρεύματος ή το φορτίο είναι μεγάλο, η κατάσταση αλλάζει με τον ανεμιστήρα να δουλεύει συνεχώς "τσίτα γκάζια" και η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

Έτσι το σκέφτομαι κι εγώ για την τρύπα, δοκιμάζω αρχικά όπως είναι και βλέποντας και κάνοντας... :)

Γενικά ήμουν πιο τυχερός online σε 24v fans αλλά δεν είναι κατάλληλα λόγω υψηλού θορύβου. Όσα είδα είναι πάνω από 40 db σε θόρυβο. Μπορείς να συνδέσεις ηλεκτρική αντίσταση επαρκώς μεγάλη ώστε να ρίχνει την τάση από 24V σε 12V πριν φτάσει το ρεύμα στο fan αλλά και αυτό δεν θα είναι ότι πιο εύκολο και ασφαλές.

Η λύση της απελπισίας είναι να συνδέσεις 2x12V fans της επιλογής σου σε σειρά.

Η λύση της απελπισίας είναι να συνδέσεις 2x12V fans της επιλογής σου σε σειρά.

Ουπς! :eek:

Για δώσε παραπάνω πληροφορίες, μια και είμαι παντελώς άσχετος από ηλεκτρονικές συνδέσεις. Πώς θα μπορούσαν να συνδεθούν δύο τρίπινοι 12βολτοι ανεμιστήρες μεταξύ τους σε σειρά; Με την ρύθμιση των στροφών τι θα γινόταν;

Προς το παρόν πάντως, γύρισα στην αρχική μου ιδέα, και με αυτήν θα ξεκινήσω, ελπίζοντας ότι ο 24βολτος 80άρης που παράγγειλα από Αμερική δεν θα κάνει θόρυβο σαν... τρακτέρ! :sarcastic:

Βρήκα αυτό το ανταπτοράκι από 40 σε 60mm από αγγλικό σάιτ και το παράγγειλα.

40mmto60mmfanadaptor.jpg

Το χρώμα του βέβαια είναι εντελώς για γέλια, :rofl: αλλά δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο. Μπορεί και να το βάψω μαύρο αν δεν βαριέμαι. Με αυτό όμως αποφεύγω παντελώς τρυπήματα στο MGE. Βάζω πρώτα αυτό, πάνω του βιδώνω το ανταπτοράκι από 60 σε 80mm της Akasa και ξεμπέρδεψα! :dance3:

Για να συνδέσεις 2x12V fan σε 24V υποδοχή θα συνδέσεις τον θετικό πόλο από το 1ο fan με την τροφοδοσία, τον αρνητικό πόλο του 1ου fan με τον θετικό πόλο του 2ου fan και τον αρνητικό πόλο του 2ου fan με την επιστροφή από την τροφοδοσία. Στο rpm out διάλεξε ένα από τα 2 fan για να συνδέσεις πάνω στην πλακέτα του UPS

Για να συνδέσεις 2x12V fan σε 24V υποδοχή θα συνδέσεις τον θετικό πόλο από το 1ο fan με την τροφοδοσία, τον αρνητικό πόλο του 1ου fan με τον θετικό πόλο του 2ου fan και τον αρνητικό πόλο του 2ου fan με την επιστροφή από την τροφοδοσία. Στο rpm out διάλεξε ένα από τα 2 fan για να συνδέσεις πάνω στην πλακέτα του UPS

Σε ευχαριστώ πολύ. Αν αυτή η σύνδεση δουλεύει σωστά, χωρίς δηλαδή να κινδυνεύουν να καούν οι δύο 12βολτοι ανεμιστήρες, μόνο σαν λύση απελπισίας δεν μου φαίνεται. :T:

Αν ο 24βολτος 80άρης που παράγγειλα κάνει σαν τρακτέρ, είναι το επόμενο που μπορώ να δοκιμάσω. Το έχεις δοκιμάσει ποτέ αυτό; Να δεις δηλαδή πόσο θόρυβο παράγουν δύο 12βολτοι ανεμιστήρες βιδωμένοι ο ένας πάνω στον άλλο;

Κι όσο το σκέφτομαι μάλιστα, τόσο περισσότερο μου αρέσει αυτή η ιδέα των δύο ανεμιστήρων. Με τα δύο ανταπτοράκια τοποθετημένα, έχω ανέβει στα 80mm. Με ένα τρίτο αντάπτορα πάω στα 92 ή ακόμα και στα 120mm, οπότε μπορώ να βάλω 12βολτους ανεμιστήρες πολύ χαμηλών στροφών, π.χ. 800 στροφές μάξιμουμ... :smoke:

Κι όσο το σκέφτομαι μάλιστα, τόσο περισσότερο μου αρέσει αυτή η ιδέα των δύο ανεμιστήρων. Με τα δύο ανταπτοράκια τοποθετημένα, έχω ανέβει στα 80mm. Με ένα τρίτο αντάπτορα πάω στα 92 ή ακόμα και στα 120mm, οπότε μπορώ να βάλω 12βολτους ανεμιστήρες πολύ χαμηλών στροφών, π.χ. 800 στροφές μάξιμουμ... :smoke:

Έχω δοκιμάσει ανεμιστήρα πάνω σε ανεμιστήρα τροφοδοτικού. Ήταν καλοκαίρι και είχε αρκετή ζέστη. Από θόρυβο δεν είχε θέμα και από ψύξης ήταν καλά, δηλαδή απέδιδε καλύτερα από τον έναν μόνο του. Χωρίς να το έχω δοκιμάσει πιστεύω ότι η απόδοση θα ήταν χειρότερη από την τοποθέτηση των 2 ανεμιστήρων σε 2 διαφορετικά σημεία.

Έχω δοκιμάσει ανεμιστήρα πάνω σε ανεμιστήρα τροφοδοτικού. Ήταν καλοκαίρι και είχε αρκετή ζέστη. Από θόρυβο δεν είχε θέμα και από ψύξης ήταν καλά, δηλαδή απέδιδε καλύτερα από τον έναν μόνο του. Χωρίς να το έχω δοκιμάσει πιστεύω ότι η απόδοση θα ήταν χειρότερη από την τοποθέτηση των 2 ανεμιστήρων σε 2 διαφορετικά σημεία.

Μέ έχεις φτιάξει για τα καλά. :yes4:

Ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ θόρυβο ο 24βολτος 80άρης, σκέφτομαι ειλικρινά να δοκιμάσω τη λύση με δύο 12βολτους 120άρηδες της Noctua πολύ χαμηλών στροφών! :happy2:

Αλλά φαντάσου τη "κουμούτσα" που θα είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του MGE! Τρεις αντάπτορες, από 40 σε 60mm, από 60 σε 80mm, και από 80 σε 120mm, και δύο 120άρηδες της Noctua κολλημένους μεταξύ τους!!! :o

Πιο καλή λύση θα ήταν να άνοιγες με ένα dremel μια υποδοχή για 60άρι fan και να προσάρμοζες 60άρι ή μεγαλύτερο. Μπορεί κάνας λαμπίτης να είναι κοντά στην γειτονιά σου και να έχει όρεξη για μαστορέματα.

Επίσης μην βάλεις τίποτα θηρία ανεμιστήρια να τραβάνε αέρα με μεγάλη παροχή ... ακόμα και αθόρυβα

Από ένα σημείο και μετά επειδή είναι μικρή η διατομή από την οποία τραβάει αέρα ο ανεμιστήρας, αφενός δεν θα κερδίζεις τίποτα σε ψύξη και αφετέρου μπορεί να έχεις περαιτέρω προβλήματα θορύβου από ανεμιστήρα/αέρα.

εγω εχω ενα accupower 1000αρι 1 χρονο + τωρα απο την πρωτη μερα που το πηρα το ανοιξα και συνδεσα στον ανεμιστηρα ενα ρυθμιστη στροφων της zalman που με περισεψε απο μια παλια ψυκτρα μια χαρα δουλευει απο τοτε και αθορυβος αφου εριξα λιγο τις στροφες !!! και βλεπω οτι δεν εχει καποιο θεμα απο τοτε στο να ζεσταινεται κλπ

c63b095d.png

Πιο καλή λύση θα ήταν να άνοιγες με ένα dremel μια υποδοχή για 60άρι fan και να προσάρμοζες 60άρι ή μεγαλύτερο. Μπορεί κάνας λαμπίτης να είναι κοντά στην γειτονιά σου και να έχει όρεξη για μαστορέματα.

Επίσης μην βάλεις τίποτα θηρία ανεμιστήρια να τραβάνε αέρα με μεγάλη παροχή ... ακόμα και αθόρυβα

Από ένα σημείο και μετά επειδή είναι μικρή η διατομή από την οποία τραβάει αέρα ο ανεμιστήρας, αφενός δεν θα κερδίζεις τίποτα σε ψύξη και αφετέρου μπορεί να έχεις περαιτέρω προβλήματα θορύβου από ανεμιστήρα/αέρα.

Αυτό είναι το θέμα, δεν έχω dremel, γενικά δεν έχω ειδικά εργαλεία για τέτοια μαστορέματα. Αλλά ούτε και ξέρω κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει. Για το θέμα της μικρής διατομής μου το επισήμαναν και άλλα μέλη εδώ, για αυτό το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ξεφορτωθώ τις γρίλιες, για να ελευθερώσω όλη την διατομή των 40mm τουλάχιστον.

Ας μου έρθουν τα δύο πρώτα ανταπτοράκια και ο 80άρης, και μετά βλέποντας και κάνοντας. Απλά φοβάμαι ότι και ο 80άρης θα κάνει πολύ θόρυβο, αν δεις στο βίντεο από το λινκ, τα 12βολτα 60άρια ανεμιστηράκια της ίδιας εταιρείας κάνουν σαν τρακτέρ όταν τα βάζουν μπροστά. :tomato:

εγω εχω ενα accupower 1000αρι 1 χρονο + τωρα απο την πρωτη μερα που το πηρα το ανοιξα και συνδεσα στον ανεμιστηρα ενα ρυθμιστη στροφων της zalman που με περισεψε απο μια παλια ψυκτρα μια χαρα δουλευει απο τοτε και αθορυβος αφου εριξα λιγο τις στροφες !!! και βλεπω οτι δεν εχει καποιο θεμα απο τοτε στο να ζεσταινεται κλπ

c63b095d.png

Ποιο 1000άρι της Accupower έχεις; Είναι ίδιο με το δικό μου; Γιατί στο δικό μου ήταν κομμένο το κίτρινο καλώδιο της ρύθμισης στροφών στον ανεμιστήρα του, και η σύνδεση με την ηλεκτρονική πλακέτα του UPS είναι απλή δίπινη, χωρίς ρύθμιση στροφών.

Στη φωτό βλέπεις αριστερά το μαμίσιο ανεμιστηράκι της Sunon, πριν του κόψω το δίπινο καλώδιο με το βυσματάκι, για να το προσαρμόσω στον 80άρη της Silencer που του έβαλα.

Sunon_fan.jpg

Πάντως και να έπιανε αυτή η πατέντα στο δικό μου Accupower, νομίζω ότι δεν θα κατάφερνα κάτι ουσιαστικό. Το μαμίσιο ανεμιστηράκι της Sunon έκανε στο δικό μου Accupower σαν τζάμπο 747 σε απογείωση, :tomato: και να του έριχνα τις στροφές στο μισό και πάλι δεν υπήρχε περίπτωση να το ανεχόμουν δίπλα μου...

Μην το λες. Σε εποχές AMD AthlonXP είχα μια χάλκινη ψύχτρα με ανεμιστήρα στα 6500 rpm. Μιλάμε για τρελά db. Το fan δούλευε στα 12V και με υποβίβαση τάσης στα 6 με 7V ήταν πάρα πολύ αθόρυβο. Ήταν πιο αθόρυβο και πιο αποδοτικό από άλλα "ήσυχα" fans που δούλευαν στα 12V.

Σήμερα μου ήρθε από Αμερική 24βολτος 80άρης ανεμιστήρας της Zaward, μαζί με το ανταπτοράκι της Akasa από 60 σε 80mm. Εδώ βλέπετε το ανεμιστηράκι της Zaward που αναφέρει επάνω του 24V, 0,17A.

Zaward24V.jpg

Έκοψα το δίκο του βυσματάκι και του προσάρμοσα το μαμίσιο βυσματάκι του Sunon για το MGE, το σύνδεσα με το UPS, αλλά τζίφος δυστυχώς, το MGE αρνείται πεισματικά να πάρει μπροστά. :weep:

Σε αυτό το link, αναφέρεται ότι ο μαμίσιος 40άρης της Sunon είναι στα 24V, 0,033Α. Λέτε η διαφορά αυτή στα αμπέρ είναι που κάνει το MGE να αρνείται να ξεκινήσει;

Για δώστε καμιά βοήθεια οι γνώστες των ηλεκτρονικών... :help1:

Πρόσεξε τα καλώδια στα φις των ανεμιστήρων - παίζει να είναι σε διαφορετική θέση.

40mm - Τα + και - είναι στις άκρες (κόκκινο, μαύρο) και rpm στη μέση

80mm - Το - στη μία άκρη , το + στη μέση και το rpm στην άλλη άκρη.

Πρόσεξε τα καλώδια στα φις των ανεμιστήρων - παίζει να είναι σε διαφορετική θέση.

Το δοκίμασα ήδη. Αν δεις σε αυτό το link, ο αμερικάνος πωλητής του Zaward έχει το ηλεκτρικό σχεδιάγραμμα του ανεμιστήρα, στο οποίο λέει ρητά: κόκκινο καλώδιο ρεύμα, μαύρο γείωση και λευκό για τον έλεγχο των στροφών. Έτσι λοιπόν το σύνδεσα στην αρχή με το μαμίσιο βυσματάκι του MGE, κόκκινο με κόκκινο, μαύρο με μαύρο και κίτρινο με λευκό. Τίποτα, τζίφος.

Επειδή όμως πρόσεξα κι εγώ την περίεργη διάταξη των καλωδίων στον Zaward, με κόκκινο και λευκό καλώδιο στα άκρα των επαφών του ανεμιστήρα και μαύρο στο κέντρο, τα σύνδεσα κι αλλιώς, δηλαδή κόκκινο-κόκκινο, μαύρο με κίτρινο και μαύρο με λευκό, αλλά πάλι τζίφος. :weep:

80mm - Το - στη μία άκρη , το + στη μέση και το rpm στην άλλη άκρη.

Όπα! Αυτό είναι και το μόνο που δεν έχω δοκιμάσει ακόμη. Δηλαδή να έχει το μαύρο καλώδιο για ρεύμα ο ογδοντάρης;! :blink:

Μπα, τζίφος παιδιά. Ξαναέβαλα το βυσματάκι στον μαμίσιο Sunon και τον έβαλα ξανά στο MGE, το οποίο όμως και πάλι αρνείται να ανάψει. :hmm:

Οπότε αλλού είναι το πρόβλημα. Ίσως και να χάλασα από το πολύ βάλε βγάλε το τρίπινο μαμίσιο βυσματάκι. Ποιος ξέρει...

Ευτυχώς, δούλεψε ξανά! :hehe:

Πάνω που είχα απελπιστεί, το άνοιξα ξανά, και αποσύνδεσα και ξανασύνδεσα την κεντρική παροχή των μπαταριών που βλέπετε στον κόκκινο κύκλο. Με το που έβαλα στο ρεύμα, ανοιχτό όπως ήταν, πήρε μπροστά αμέσως!

Worksagain.jpg

Τουλάχιστον τώρα ξέρω ότι το μαμίσιο βυσματάκι είναι εντάξει. Μου έχει φάει τη μισή μέρα σήμερα, κόβε καλώδια, ένωνε, άνοιγε κλείσε το MGE, τα χάπια μου... :suicide:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.