bobos73 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 25, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 25, 2012 Παιδιά σκέφτομαι να φτιάξω ένα file server με το freenas. Το μηχάνημα πρόκειται να δουλέψει για λογαριασμό των υπολογιστών του σπιτιού μου. Δεν έχω μεγάλα και πολλά αρχεία για φύλαξη. Για το στήσιμο του hardware σκέφτομαι......... μητρική αυτήν... ASUS - Motherboards- ASUS AT5NM10T-Iτο λειτουργικό σκέφτομαι να το ρίξω σε ένα 4G usb stickτο swap σε ένα ακόμη 4G usb stick και τα δεδομένα σε έναν 240GB vertex2 ssd που είδη έχω στην κατοχή μου και κάθεται σε κάποιο συρτάρι.Η αρχή της σκέψης μου είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση του συστήματος. Η μητρική έχει 13W κατανάλωση!Οι απορίες τώρα............κατά πόσο είναι σωστό να ρίξω το λειτουργικό σε ένα usb? Μήπως από την ακατάπαυστη χρίση τινάξει το κορδόσκοινο? Ο δίσκος ssd έχει τον κίνδυνο να χτυπήσει? Θεωρητικά φαντάζομαι πως ναι. Η εμπειρία μας έως τώρα μας έχει δώσει τέτοια δήγματα? Δηλ. Έχουν χτυπήσει δίσκοι ssd? ΥΓ. σε όλους μου τους υπολογιστές χρησιμοποιώ ssd εδώ και 4-5 χρόνια και δεν μου έχουν παρουσιάσει το παραμικρό! Βέβαια, εδώ υπάρχει μια διαφορά. Οι υπολογιστές δεν δουλεύουν ακατάπαυστα. Το περισσότερο που τους έχω αφήσει, είναι κάνα δυο εβδομάδες.......ευχαριστώ εκ των προτέρων! Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Μάϊος 25, 2012 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2012 Μη βάλεις swap, πολύ περισσότερο σε flash. Τότε είναι που θα τα τινάξει. Κατά τ'άλλα αν έχεις αρκετή μνήμη και δε γράφεις συχνά στη flash (logs κλπ) τότε δεν έχεις πρόβλημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobos73 Μάϊος 25, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2012 4GB μνημη λετε να ειναι αρκετη? λετε να ριξω το λειτουργικο σε κανα ssd30gb? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Μάϊος 25, 2012 #4 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2012 Υπερβολή είναι τα 4GB μνήμης αν το θέλεις μόνο για μοίρασμα αρχείων. http://www.freenas.org/images/resources/freenas8.0.3/freenas8.0.3_guide.html#__RefHeading__1114_145473606Μόνο αν θέλεις σώνει και ντε ZFS για filesystem αξίζει να βάλεις πάνω από 4GB που στην προκειμένη περίπτωση θέλεις τουλάχιστον 6 (άρα πας για 8).Επίσης δεν αξίζει να χαραμίσεις 30GB SSD για κάτι που θέλει μόνο 1+1GB και μπαίνει και σε flash. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobos73 Μάϊος 25, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2012 το φοβαμαι το φλασακι......να μην τα παιξει.....? στο λινκ που μου εδωσες λεει πως μπορω να το ριξω και σε ενα compact flash. αραγε αυτα ειναι πιο ανθεκτικα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Μάϊος 26, 2012 #6 Κοινοποίηση Μάϊος 26, 2012 Το ίδιο είναι. Και να τα παίξει, κρατάς ένα backup και το επαναφέρεις άμα χαλάσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobos73 Μάϊος 26, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Μάϊος 26, 2012 παιδια καντε μου μερικες προτασεις για γρηγορα usb stick αλλα να ειναι στα 4gb.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
minast Μάϊος 28, 2012 #8 Κοινοποίηση Μάϊος 28, 2012 Το freenas δεν το πειράζει να είναι και σε αργό φλασάκι, εκτός από το ξεκίνημα δεν χρειάζεται πολύ διάβασμα/γράψιμο. Ακόμα, και να πεθάνει εντελώς το φλασάκι, ξαναστήνεις σε καινούργιο και όλα δουλεύουν όπως τα άφησες.Εάν θέλεις ρίξε μια ματιά και στον HP Microserver. Μικρή κατανάλωση, 4 θέσεις για δίσκους + οπτικό μέσο, εσωτερική θύρα USB για λειτουργικό και σε καλή τιμή. Τέλειο για τη δουλειά που θέλεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.