Jump to content

Τι έκαψα και έβγαλε καπνό; Μητρική ή τροφοδοτικό;

alco

Recommended Posts

Ακούστε και γελάστε ή κλάφτε :D

Πήρα την κλασσική Dell U2412M και την συνέδεσα με DVI στην On Chip (AMD 890GX-based with ATI™ Radeon HD4290 graphics ) της μητρικής μου και όλα ωραία όλα καλά. Μετά έβαλα την παλιά μου LG1720B σε VGA και είχα ένα ωραιότατο dual μόνο που επειδή η LG ήταν στα αριστερά και το expansion του desktop γίνοταν στα δεξιά (δεν μπορούσα να το αλλάξω), παίρνω την LG (ενώ ο υπολογιστής και οι 2 οθόνες ήταν σε λειτουργία) να την βάλω στα δεξιά της Dell. Τότε κάποιο καλώδιο κουνήθηκε δε ξέρω γω τι και ο υπολογιστής έσβησε!

Πατάω να ανοίξει...τίποτα. Βγάζω-βάζω RAM... τίποτα. Αποσυνδέω τα πάντα -ξανασυνδέω..τίποτα. Με τα πολλά ανάβει και γυρνάει το ανεμιστηράκι για 1 δευτερόλεπτο και μετά σβήνει πάλι ο υπολογιστής και βγάζει λίγο καπνό από το "νότιο" μέρος του κουτιού, οπότε υποθέτω ότι βγήκε από το τροφοδοτικό μου το Corsair 400w CMPSU-400CX ή από τις θύρες video της μητρικής...

Πως μπορώ να το μάθω αυτό; Προσπάθησα να συνδέσω το "καμμένο" τροφοδοτικό σε ένα παλιότερο PC, έκανα το 24-pin -> 20-pin και συνέδεσα το ένα από τα δύο 4-pin καλώδια στην μητρική του παλιού PC (έχει υποδοχή μόνο για ένα 4-pin) αλλά δεν ανάβει. Μετά προσπάθησα να βάλω ένα παλιό τροφοδοτικό 300W στην "καμμένη" μητρική αλλά δεν ανάβει (η μητρική μου έχει 24-pin socket και 8-pin στα οποία ταίριαζε γάντι το Corsair ενώ το παλιό μου τροφοδοτικό έχει μόνο 20-pin και 4-pin το δεύτερο καλωδιάκι). Υπάρχει τρόπος να βρω τι έχει καεί χωρίς να τρέχω να δανείζομαι/αγοράζω άλλο τροφοδοτικό;

Σημείωση: ο υπολογιστής από τότε που τον πήρα (πριν 2 χρόνια) όποτε έβαζα συσκευή σε μία από τις 2 μπροστινές θύρες USB έσβηνε αμέσως. Δεν ξέρω αν λέει κάτω αυτό, εγώ σαν λύση απλά έβαζα μόνο στις πίσω θύρες:hang2: )

Σημείωση 2: τώρα που κοιτάω το βιβλιαράκι της μητρικής λέει κάπου για ATX4P στο οποίο συνδέεις το "auxiliary power connector for graphics interface" (είναι ένα 4-pin, ίδιο με αυτό που έπαιρναν ρεύμα οι IDE συσκευές). Αυτό δεν είχε συνδεδεμένο καλώδιο πάνω του. Μήπως το χρειάζοταν τώρα με την 2η οθόνη ή αυτό είναι μόνο για τις βαρβάτες PCI κάρτες γραφικών; -εγώ δεν έχω, δουλεύω με την on-board)

Γενικά το σύστημα που έχει μόνο Μητρική-CPU-RAM, SATA HDD και DVD.

Ελπίζω να βρεθεί κάποιος να διαβάσει όλο το μήνυμα. Δε μπορεί...

μπορεις να δοκιμασεις ενα τροφοδοτικο αν ανοιγει χωρις να το συνδεσεις σε Pc ,μονο βραχυκυκλονωντας με ενα συνδετηρα αυτα τα φις και βαζοντας το τροφοδοτικο στο ρευμα !

post-13266-1416076208,4518_thumb.jpg

μπορεις να δοκιμασεις ενα τροφοδοτικο αν ανοιγει χωρις να το συνδεσεις σε Pc ,μονο βραχυκυκλονωντας με ενα συνδετηρα αυτα τα φις και βαζοντας το τροφοδοτικο στο ρευμα !

[ATTACH]50207[/ATTACH]

είναι αυτά τα φις συγκεκριμμένα; το δικό μου είναι 24-pin. Τα ίδια βραχυκυκλώνω (ξεχωρίσω το μέρος με τα 20-pin);

Το πράσινο με οποιοδήποτε μαύρο.

Ωραίος... το ανεμιστηράκι γυρίζει κανονικά. Άρα το πρόβλημα είναι στην μητρική σωστά; Πάω για καινούρια ή μπορώ να δοκιμάσω μην φταίει κάποιο συγκεκριμμένο εξάρτημά της;

το ότι το ανεμιστηράκι γυρίζει δεν πάει να πει ότι το psu δεν έχει πρόβλημα

τουλάχιστον μέτρησες τις τάσεις?

και αν δεν το δεις και από μέσα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μην τυχόν και η εξομάλυνση σου έχει πρόβλημα από τπτ πυκνωτές

Εγώ παραξενεύομαι που ούτε το τροφοδοτικό σου δούλεψε όταν το έβαλες σε άλλο pc αλλά ούτε η μητρική σου όταν της έβαλες άλλο τροφοδοτικό.

Οπότε μπορεί να τα πήρε μπάλα και τα δύο!

• 2 months later...

Μου κοίταξαν το τροφοδοτικό και ήταν μια χαρά. Τι έφταιγε;

Το καλώδιο τροφοδοσίας!!! Δεν το τέσταρα με πολύμετρο γιατί είμαι αρχάριος και φοβάμαι μήπως ψηθώ αλλά το δοκίμασα σε άλλους υπολογιστές και δεν άναβε κανένας. Που να φανταστώ ότι ήταν δυνατόν να "καεί" ένα καλώδιο και μάλιστα να βγάλει και καπνό!!!

Τέλος καλό όλα καλά, άλλαξα το καλώδιο, έβαλα δειλά -δειλά τις 2 οθόνες κλπ και όλα δουλεύουν πλέον ρολόι. ;D

Φυσικά ευχαριστώ όλους για την βοήθεια.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.