SALAMINOMACHOS Δημοσιεύτηκε Μάϊος 8, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 8, 2012 Καλησπερα σε ολους σαςΑπο χθες αντιμετωπιζω ενα προβλημα με το CPU FANEνω μεχρι χθες οι στροφες ηταν 1400-1600 , και σχετικα αθορυβο το βραδυ , χθες εκανα το παληκαρακι και ανοιξα το κουτι για να χαζεψω (ηλικια γαρ...)Και καπακι κανω τη δευτερη ματσολα και μπαινω στο BIOS της μητρικης.Η Μητρικη ειναι Gigabyte H55M-UD2H-B3Στην θεση CPU SMART FAN MODE υπαρχουν οι επιλογες Auto-Voltage-PWMΕιμαι σιγουρος οτι η παλια θεση ηταν στο Auto.Χθες το εβαλα στο PWM και απο τοτε αρχισαν τα προβληματα.Με ανοικτο το καπακι του κουτιου Silverstone CW-02 και θερμοκρασιες System 41C και CPU 29C οι στροφες δεν πεφτουν κατω απο τις 2050 στροφες (και ειναι σχεδον καρφωμενες εκει) με επακολουθο τον υπερβολικο θορυβο ειδικα τα βραδυα.Ακομη και με το Speedfan δεν μπορω να τις μειωσω.Χθες για πρωτη φορα δεν ανοιξα τον υπολογιστη για να δω καποιο εργο. Εχω μια απορια μηπως εχω βαλει αναποδα το 4πινο βισμα στη μητρικη αλλα νομιζω οτι μονο σε μια θεση μπορει να μπει.Εχετε να προτεινετε κατι?Ευχαριστω Link to comment Share on other sites More sharing options...
swatoner Μάϊος 8, 2012 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 8, 2012 Ξαναγύρνα το στο Auto απο Bios. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 8, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Μάϊος 8, 2012 Ξαναγύρνα το στο Auto απο Bios.Δυστυχως φιλε μου,δεν επανερχεται στις στροφες που ειχα μεχρι χθες 1400-1600 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Μάϊος 8, 2012 #4 Κοινοποίηση Μάϊος 8, 2012 άτιμο πράμα αυτό, κάτι σου παίζει κάτι αλλάζεις και σταματάει να παίζει όπως έπαιζετα pin μπαίνουν με ένα τρόπο ακριβώς γι αυτό το λόγο για να μην τα βάλεις ανάποδα όπως και με όλα τα ρεύματατώρα εκεί πρέπει να κάνεις δοκιμές μήπως κάτι παίζει με τις θερμοκρασίες σου γι αυτό βλέπει ότι θέλει υψηλότερες στροφέςcheckare μια και σύγκρινε με τις παλιές αν θυμάσαι(εκτός δλδ αν ήταν στο voltage και έπαιζε σταθερά σε κάποιες στροφές fix είτε σε υψηλές είτε σε χαμηλές θερμοκρασίες, βέβαια αυτό δεν είναι και τελείως καλό βοηθητικό γτ όταν έχεις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να έχεις και περισσότερες στροφές μπας και ρίξει την θερμοκρασία) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Τωρα που ανοιξα τον υπολογιστη,οι στροφες ξεκινησαν απο 1680Καλες ειναι αλλα οχι οπως παλια. Θα δω βεβαια και αργοτερα οταν ζεσταθει το μηχανημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Μάϊος 9, 2012 #6 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Βαλε το Easy Tune και κανε δικο σου προφιλ στο cpu fan για να ακουγεται οσο το δυνατον λιγοτερο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Βαλε το Easy Tune και κανε δικο σου προφιλ στο cpu fan για να ακουγεται οσο το δυνατον λιγοτερο. Μπορεις σε παρακαλω να μου δωσεις πιο ευκρινεις οδηγιες για easy tune?Που ειναι ακριβως (σε ποιο υπομενου) αυτο το cpu fan? Και τι εννοεις προφιλ? Ευχαριστω ........ Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Μάϊος 9, 2012 #8 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Στην καρτελα SMART πρεπει να υπαρχει το Smart Fan. Εκει επιλεγεις ειτε Manual ειτε Advanced Mode και φτιαχνεις την καμπυλη που θες και πατας Set για να εφαρμοστει.Παιζοντας με την καμπυλη θα βρεις το σημειο που θα σε ικανοποιησει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #9 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Μπραβο εδω ειμαστε.Εχω μπει στο Smart Menu και εχω τρεις επιλογες.Disable-Default-Advanced.Πραγματι στο Advanced μπορω να αλλαξω τις καμπυλες αλλα δεν βλεπω προκοπη.Π.Χ ο χαμηλος μπλε κυκλος τον εχω παει στο Fan Speed 28% και CPU Temp στους 20 βαθμους αλλα δεν βλεπω να αλλαζουν οι στροφες η ο θορυβος.Εν τω μεταξυ στο Advanced ενω εχει το set,δεν φωτιζεται το πληκτρο save Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalos Μάϊος 9, 2012 #10 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Συνηθως οι gigabyte πρεπει να ειναι στο voltage αν εχει 3 pins to fan για να δεις διαφορα στις στροφες κ στον θορυβο Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Μάϊος 9, 2012 #11 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Δοκιμασε στους 40 βαθμους 25% και πατα Set. Το Set ειναι αυτο που εφαρμοζει τις ρυθμισεις, και οχι το save, γιαυτο ειναι και απενεργοποιημενο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #12 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Δοκιμασε στους 40 βαθμους 25% και πατα Set. Το Set ειναι αυτο που εφαρμοζει τις ρυθμισεις, και οχι το save, γιαυτο ειναι και απενεργοποιημενο...Βρε παιδακι μου,που ησουν χαμενος τοσο καιρο?Με το που εβαλα 40 - 25% και παω στο HW Monitor βλεπω τις CPU στροφες στις 1523 και καπακι ο θορυβος μειωθηκε παρα πολυ.Γιατρε μου, τι πειραματα να κανω,για να πανε οι στροφες πιο κατω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Μάϊος 9, 2012 #13 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Η χρυση τομη ειναι:Στη θερμοκρασια που εχεις σε idle να βρεις με ποιο ποσοστο πετυχαινεις να μην αυξανεται η θερμοκρασια του επεξεργαστη, αλλα να μην αυξανονται και οι στροφες υπερβολικα.Για παραδειγμα αν σε idle εχεις 35 βαθμους, βαζεις 35 βαθμους και παιζεις με το ποσοστο για να βρεις το ελαχιστο ποσοστο που διατηρει αυτη τη θερμοκρασια και επισης διατηρει τις στροφες σε χαμηλα επιπεδα. Το μονο που εχεις να προσεξεις ειναι οτι η ρυθμιση του ποσοστου δεν ειναι γραμμικη. Δηλαδη κατω απο ενα ποσοστο (το οποιο εξαρταται απο την ψυκτρα σου) δεν θα δεις περαιτερω μειωση στις στροφες πχ κατω απο 15%... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #14 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Με συγχωρεις αλλα δεν σε πιανω γιατι και λογω ηλικιας δεν ξερουμε τα ιδια πραγματα.1. Η Ψυκτρα ειναι πολυ καλη 16cm και 10 Heatpipes.2. Oι Θερμοκρασιες οχι απο Easytune αλλα απο CPUID Hardware Monitor και σε εξελιξη το Avatar 16GB ειναι Core 0 32 και Core 2 39 βαθμους.3.Οπως βλεπεις ο επεξεργαστης μου Ι3-540 δεν ζεσταινεται πολυ.4.Το κουτι Silverstone CW-02 ειναι κορυφαιο (ολο αλουμινιο)Συνεπως αν μπορεις να μου πεις πως μπορω να χαμηλωσω τις στροφες ακομη και στις 1000.Το εχω δουλεψει ακομη και μιση ωρα χωρις ανεμιστηρα και η θερμοκρασια δεν περασε τους 45 βαθμουςΠαντως σε ευχαριστω για την ουσιαστικη βοηθεια σου.Βαγγελης Πειραια............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #15 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 @ The OneΣτο Smart : Fan Speed 10% και Cpu Temp 56C βλεπω οτι οι στροφες πηγαν στις 1240 .Πολυ καλα. Ο Θορυβος επεσε αισθητα.Δεν παει πιο κατω.Εσυ τι λες? Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Μάϊος 9, 2012 #16 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Ε ναι. Λογικα δεν παει πιο κατω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #17 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Πριν λιγο ξανανοιξα τον υπολογιστηΑκομη και ο θορυβος του μπουταρισματος εξαφανιστηκεΞεκινησε στις 1210 στροφες και τωρα μιση ωρα παραμενει στις 1230 στροφες.Πολυ αθορυβο περιβαλλον.Το εβαλα Fan speed 10% και CPU Temp 40 βαθμους.Θα ξαναγραψω αργοτερα τυχον μεταβολεςΣας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σαςΒαγγελης ............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Μάϊος 9, 2012 #18 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Εχω την εντυπωση οτι 40 βαθμους και 10% ειναι υπερβολη. Ναι μεν θα εχεις οσο το δυνατον πιο αθορυβο περιβαλλον σε idle, αλλα με αυτες τις ρυθμισεις θα ανεβαζεις μεγαλυτερες θερμοκρασιες under load... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SALAMINOMACHOS Μάϊος 9, 2012 Author #19 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Να το βαλω 10 και 50?EDIT Το εβαλα 15 και 40 και αμεσως οι στροφες ανεβηκαν 1330Μπορεις να μου εξηγησεις τι σημαινουν οι ενδειξεις δηλ. 15% και 40C ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
The One Μάϊος 9, 2012 #20 Κοινοποίηση Μάϊος 9, 2012 Αυτα τα δυο που ρυθμισες ειναι για το idle. Για το load παιξε με το αλλο ρυθμιστικο (οσο πιο κατω το βαλεις, τοσο χαμηλοτερη θερμοκρασια under load θα εχεις, αλλα θα αυξανεται και ο θορυβος...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.