elpa Δημοσιεύτηκε Μάϊος 2, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 2, 2012 Εχω στησει ενα οικιακο δικτυο στο οποιο πανω στο router του παροχου εχω συνδεσει ενα gigabit switch της TPLINK (TL-SG1008D).Πανω στο switch ειναι συνδεμενα ενα D-link DNS 325 (δικτυακος σκληρος) με gigabit θυρα και το pc μου με gigabit on board ethernet (Asrock 880GMH).Δυστυχως η ταχυτητα αντιγραφης αρχειου μεταξυ σκληρου και pc δε παει πανω απο 10-11MB/s. Δε θα πρεπε να να πετυχαινω ταχυτητες τουλαχιστον 25-30MB/s??? Στο μενου του dns ->network management-> link speed settings εχει απενεργοποιημενη την επιλογη speedlink 1000mbps και δεν μπορω να την τικαρω. Εχει ενεργοποιημενες την AUTO και 100mbps αλλα οπου και να τικαρω δεν αλλαζει κατι.Η καλωδιωση ειναι προεγκατεστημενη CAT5e. Υπαρχουν μπριζακια σε διαφορα σημεια τα οποια καταληγουν στο switch. Σε ενα μπριζακι ειναι το pc σε αλλο το DNS325. Το πιο απομακρυσμενο πριζακι απο το switch ειναι περιπου 12-15m.Τι μπορει να φταιει?? Δεδομeνου οτι με την καλωδιωση δε μπορω να κανω και πολλα πραματα τι αλλο μπορω να κοιταξω ?. Ρυθμίσεις, driver onboard θυρας στο pc, μηπως φταιει το Switch?Καθε βοηθεια ευπροσδεκτη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wizard! Μάϊος 2, 2012 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2012 To πιό απλό που μπορείς να κάνεις, είναι να ελέγξεις την καλωδίωση. Αν δεν την έχεις περάσει εσύ, πολλοί ηλεκτρολόγοι τη βάζουν λάθος, ή συνδέουν μόνο τα 6 από τα 8 καλώδια και τα άλλα 2 τα βάζουν στην τηλεφωνική γραμμή. Έτσι, στην πράξη έχεις 100mbit και όχι 1000. Πάρε ένα Lan Cable Tester και δες ότι είναι ενωμένα και τα 8 σωστά. Αν είναι οκ, μετά ψάχνουμε για drivers κλπ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk Μάϊος 2, 2012 #3 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2012 Έχω το TL-SG1005D που η μόνη τους διαφορά είναι οι υποδοχές. Έχω 5 αντί για 8 gigabit ports. Τα καλώδια με cat6e είναι πιστοποιημένα για gigabit και νομίζω έχει 15m καλώδιο σε καλούτσικη τιμή το ΠΛΑΙΣΙΟ. Δεν φταίνε τα καλώδια όμως γιατί ακόμη και με cat5e που δοκίμασα gigabit σύνδεση είχα και απο το δικό μου NAS έβλεπα 35-40MB/sec ταχύτητες στις μεταφορές αρχείων προς και από το NAS.Υποθέτω πως όλα τα καλώδια καταλήγουν μόνο πάνω στο switch της TP-LINK και από εκεί υπάρχει καλώδιο ethernet να συνδέει το TP-LINK switch με το modem/router του παρόχου. H απόσταση στα ethernet καλώδια δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο εκτός και αν σκοπεύεις να φύγεις αρκετά πέρα απο τα 50-60m. Το θεωρητικό όριο για ethernet είναι 100m αλλά μην το εμπιστέυεσαι.Καταρχάς θα πρότεινα να ελεγξεις στον υπολογιστή στο εικονίδιο σε taskbar εφόσον μιλάμε για windows να δεις την ταχύτητα στην οποία δουλέυει το δίκτυο σου. Αν δεν αναφέρει εκεί gigabit τότε είναι θέμα του υπολογιστή σου (ρυθμίσεις, drivers ή ακόμα και καλώδιο) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elpa Μάϊος 2, 2012 Author #4 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2012 ευχαριστω πολύ για τις απαντησεις Οντως ολα τα καλώδια καταληγουν στο switch και αυτο συνδεεται με ενα utp του μισου μετρου με το router για ιντερνετ. Τωρα αν στο router στις αλλες 3 θυρες πεφτουν και ασχετα καλωδια με το gigabit δικτυο δε νομιζω να παιζει ρολο.Το pc τρεχει win7 αλλαζει κατι σε σχεση με τα xp ?Θα τσεκαρω τις συνδεσεις στις πριζες μη τυχον υπαρχει κανα μπερδεμα γιατι τα καλώδια δεν γινεται να αλλαξουν και ξαναποσταρω νεοτερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnGR Μάϊος 2, 2012 #5 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2012 Βάλε ένα καλώδιο απευθείας από το PC στο NAS να δεις τι γίνεται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elpa Μάϊος 2, 2012 Author #6 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2012 Το σκεφτηκα, αλλα τι καλωδιο χρειαζομαι για απευθείας συνδεση??? Απλό η crossover? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oric Μάϊος 2, 2012 #7 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2012 Το σκεφτηκα, αλλα τι καλωδιο χρειαζομαι για απευθείας συνδεση??? Απλό η crossover?Όταν συνδέεις το καλώδιο στον υπολογιστή, τί μήνυμα σύνδεσης σου δίνει; 100Μbit ή 1Gbit; Μήπως κάποιο καλώδιο είναι 100άρι, δηλαδή τερματίζεται μόνο με δύο συνεστραμμένα ζεύγη (και οι υπόλοιποι τέσσερις ακροδέκτες των βυσμάτων του είναι στον αέρα); Link to comment Share on other sites More sharing options...
elpa Μάϊος 2, 2012 Author #8 Κοινοποίηση Μάϊος 2, 2012 Λοιπον ψαξε ψαξε βρηκα προβηλμα σε ενα καλώδιο συνδεσης απο την συσκευη στο μπριζακι στο τοιχο.Τωρα πια και απο το μενου του DNS->network management->LInk speed με αφηνει να τικαρω το 1000Mbps.Ωστοσο οι ταχυτητες ναι μεν αυξηθηκαν αλλα οχι τρελα πραματα. Με ενα απλό copy paste απο το pc στο DNS πιανει Max 36MB/s και αντιστοιχα το LAN Speed Test μετραει 300Mbps.Ειναι καλες ταχυτητες αυτες? Γιατι διαβαζω για 60-70MB/s σε διαφορα φορα για στημενα οικιακα δικτυαΝα συνεχισω το ψαξιμο και προς τα που????Απο το task manager στο tab networking μου δινει link speed 1Gbps αλλα οταν τρεχω το LAN Speed Test το Network Utilization παιζει to 30-36%. Τι φταιει και δε κανει πληρη χρηση?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Μάϊος 3, 2012 #9 Κοινοποίηση Μάϊος 3, 2012 Πολλά μπορούν να φταίνε. Όταν κάνεις εγγραφή σε δίσκο μετράει το πόσο γρήγορα μπορεί να γράψει ο δίσκος. Οπότε η καλύτερη μέθοδος είναι το iperf. Κάνε μία αναζήτηση εδώ, το έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elpa Μάϊος 3, 2012 Author #10 Κοινοποίηση Μάϊος 3, 2012 να θεσω ενα ζητημα οσον αφορα τη σχεση μεταφορας αρχειου σε σχεση με την τχυτητα δικτου να δουμε αν ισχυει?ΤΟ pc μεχρι το switch βλεπει speedlink 1Gbps. To NAS μεχρι το switch επίσης βλεπει ταχυτητα 1Gbps.To lan speed test οταν λεει 300Mbps εννοει οτι τοση ηταν η ταχυτητα μεταφορας ενος αρχειου απο το pc στο nas. Στην μετρηση αυτη απο οτι καταλαβαινω δε υπολογιζει την τοπολογιατου δικτυου. Εννοω οτι το αρχειο αυτο αν χρειαστηκε χρονο T να παει απο το pc στο switch και απο το switch στο nas παλι χρονο Τ, ο χρονος που μετρησε το lanspeedtest ειναι ο συνολικός δηλ 2Τ και απο αυτον υπολογισε την ταχυτητα η οποιά ειναι τουλαχιστον υποδιπλασια απο την ταχυτητα του δικτυου.Αρα αλλη η ταχυτητα δικτυου και αλλη της μεταφορας αρχειων?? Εμπεριεχει πολυ σφαλμα ο προχειρος υπολογισμος οτι πχ 100Mbps = 10MB/s ?????Ισχυουν τα παραπανω?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Μάϊος 3, 2012 #11 Κοινοποίηση Μάϊος 3, 2012 να θεσω ενα ζητημα οσον αφορα τη σχεση μεταφορας αρχειου σε σχεση με την τχυτητα δικτου να δουμε αν ισχυει?ΤΟ pc μεχρι το switch βλεπει speedlink 1Gbps. To NAS μεχρι το switch επίσης βλεπει ταχυτητα 1Gbps.To lan speed test οταν λεει 300Mbps εννοει οτι τοση ηταν η ταχυτητα μεταφορας ενος αρχειου απο το pc στο nas. Στην μετρηση αυτη απο οτι καταλαβαινω δε υπολογιζει την τοπολογιατου δικτυου. Εννοω οτι το αρχειο αυτο αν χρειαστηκε χρονο T να παει απο το pc στο switch και απο το switch στο nas παλι χρονο Τ, ο χρονος που μετρησε το lanspeedtest ειναι ο συνολικός δηλ 2Τ και απο αυτον υπολογισε την ταχυτητα η οποιά ειναι τουλαχιστον υποδιπλασια απο την ταχυτητα του δικτυου.Αρα αλλη η ταχυτητα δικτυου και αλλη της μεταφορας αρχειων?? Εμπεριεχει πολυ σφαλμα ο προχειρος υπολογισμος οτι πχ 100Mbps = 10MB/s ?????Ισχυουν τα παραπανω??Όχι είναι λανθασμένος ο συλλογισμός σου. Οι ταχύτητες 1Gbps που βλέπεις είναι ονομαστικές και τις βγάζει το σύστημα μόλις δει στο απέναντι άκρο του καλωδίου συσκευή που επίσης υποστηρίζει gigabit και το καλώδιο είναι εντάξει.Το lan speed test δεν το έχω υπόψιν μου για να ξέρω τι μετράει, αλλά είναι λάθος να μετράς ταχύτητα δικτύου με μεταφορά αρχείων γιατί μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμά σου. Όταν μεταφέρεις κάτι, αυτό σπάει σε μικρότερα κομμάτια για να χωράει στα ethernet frames, που ουσιαστικά ταξιδεύουν στο καλώδιο και έχουν συνολικό μέγεθος ~1500bytes συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλίδων και των ακολουθιών. Άρα όταν αρχίζει η μετάδοση στο δίκτυο φεύγει το πρώτο frame και όταν ολοκληρωθεί η αποστολή του αρχίζει το επόμενο κ.ο.κ μέχρι να τελειώσουν ή να διακοπεί από το χρήστη. Τα frames φτάνουν λοιπόν σειριακά στο switch και από εκεί αναμεταδίδονται στον αποδέκτη. Επειδή γενικά οι ταχύτητες είναι αρκετά υψηλές πρακτικά όταν θα αποσταλεί το τελευταίο frame από την πηγή θα παραλειφθεί και από τον παραλήπτη και θα ολοκληρωθεί η μετάδοση.100Mbps = 100.000.000bps (διαιρείς με 8 για bytes) = 12.500.000bytes/sec /(1024*1024) = 11,92MB/sΝομίζω ότι πλέον πλασάρουν το kiB που και καλά είναι 1000bits για να μην έχεις το θέμα της διαίρεσης με το 1024 και να είναι πιο άμεση η μετατροπή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.