Jump to content

Dell και partitioning

cacofonix

Recommended Posts

Χαιρετώ το forum...

Εχω δύο μηχανάκια Dell, ένα All in One 2310 και ένα Inspiron 5110.

Αντιμετωπίζω λοιπόν το εξής πρόβλημα...

Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι 320GB, χωράνε άνετα τα Portable Apps πο χρησιμοποιώ μαζί με τα δεδομένα που κουβαλάω μαζί μου.

Το κάθε μηχάνημα, έχει 3 partitions:

Partition 00 Dell Utility & FAT

Partition 01: Recovery

Partition 02: which has the OS (Windows 7 64 bit)

Πώς μπορώ να χωρίσω σε 2-3 partitions το δίσκο έτσι ώστε να μην έχω προβλήματα στο μέλλον (η Dell δεν δίνει δισκάκια με την αγορά του υπολογιστή και επαναφορά του συστήματος μπορείς να κάνεις μόνο με πλήκτρο F). Εστω λοιπόν ότι θέλω να κάνω επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Στο 1ο partition θέλω να έχω το λειτουργικό, με τις εγκατεστημένες εφαρμογές.

Στο 2ο partition θέλω να έχω ένα backup του εξωτερικού σκληρού δίσκου.

Στο 3ο partition θέλω να έχω τα downloads μου (ταινίες πχ).

Επίσης, θέλω να κάνω ένα backup τα partitions σε ένα USB stick. Τι μέθοδο πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

• 2 weeks later...

Θα σβήσεις το 3ο partition και θα το χωρίσεις σε 3. Το 1ο και το 2ο θα τα αφήσεις ως έχουν.

Αυτό που πρέπει να κάνεις όμως μετά είναι να δοκιμάσεις ένα recovery μήπως τυχόν σβήνει τα partitions και δημιουργεί ξανά ένα μεγάλο.

Εναλλακτικά, βάζεις άλλο ένα δίσκο και κάνεις ότι θες :)

Βασικά, μέχρι 4 primary partitions / drive (ή 3 και 1 extended) μπορεί να έχει. Το extended μπορεί να το χωρίσει σε όσα logical θέλει, αλλά θα είναι virtual partitions, όχι physical.

Για να κάνεις αυτό που λες, θα πρέπει να σβήσεις τα 2 πρώτα που λες, στην οποία περίπτωση χάνεις και το recovery του λειτουργικού. Δε στο συνιστώ.

Μπορείς να χωρίσεις το 3ο partition σε ένα extended ακόμα, και το extended να το χωρίσεις σε 2 logical. Δηλαδή θα είναι της μορφής:

1 primary : Dell Util

2 primary : Recovery

3 Primary (Active) : W7

4 Extended --- (4a) Logical 1 Backup / (4b) Logical 2 Downloads

Το θέμα είναι ότι αν εξαιρέσουμε τα διαφορετικά γράμματα, στο 4a και 4b, δε θα υπάρχει άλλη διαφορά. Θα είναι στο ίδιο physical partition, με όποια αρνητικά/θετικά έχει.

Απλά χώρισε το w7 partition σε ένα ακόμα, και βάλε τα backups/downloads εκεί.

Για να κάνεις backup ολόκληρο partition, υπάρχουν μερικά προγράμματα. Δες το acronis true image ή κάποιο αντίστοιχο.

• 2 weeks later...

Εχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ με αυτά, μιας και βολεύτηκα με τα F για recovery και τους εξωτερικούς σκληρούς για τα PortableApps. Τώρα όμως, μου δώσανε ένα μεγάλο αρχείο με ταινίες και σειρές και πρέπει να το χωρίσω...

Απλά κάπου άκουσα ότι αν κάνω το οτιδήποτε στο δίσκο δεν θα δουλέψει το rcovery...και η Dell δεν δίνει CD με το λειτουργικό...

• 3 weeks later...
  • 3 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.