Jump to content

Πρόβλημα με υπερθέρμανση επεξεργαστή (?)

captain_slow

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Εχθές το βράδυ και χωρίς να πιέζω ιδιαίτερα τον υπολογιστή (~10 καρτέλες ff ανοιχτές και media player) ξαφνικά όλα μαύρισαν. Έκανα δοκιμή να τον ξανανοίξω αμέσως και αναποκρίθηκε ξεκινώντας με την οθονούλα που διαλέγεις για safe mode κλπ και για κανονική εκκίνηση των win και μπήκα στα win. Μετά από λίγα λεπτά ξανά μαυρίλα. Ξανανοίγω, μπαίνω bios να τσεκάρω θερμοκρασίες και βλέπω επεξεργαστή στους 120 καλτσίου παρακαλώ...

Και εδώ να ανοίξω παρένθεση για να περιγράψω το σύστημα (σχετικά παλιό είναι η αλήθεια :p) : Asus Crosshair, AMD Athlon 64x2 am2 3600+ με μαμά ψύξη, 3x1gb ddr2, ATI Radeon HD 4670, Chieftec 560W και 680mb SATA2.

Κλείνω λοιπόν την παρένθεση και συνεχίζω. Ανοίγω πάλι σήμερα, τσεκάρω cpu temp από bios η οποία κυριολεκτικά έτρεχε και σε λίγα λεπτά έφτασε στους 120 και πάλι οπότε το σύστημα έκλεισε. Βγάζω cpu cooler, η οποία ήταν σωστά εφαρμοσμένη αλλά η πάστα έδειχνε να μην καλύπτει σωστά την περιοχή επαφής (να σημειωθεί ότι δεν έχω ανανεώσει πάστα καθόλου μη ξέροντας αν και πόσο τακτικά πρέπει να το κάνω). Για να μην τα πολυλογώ ξαναέκανα ανάλογες δοκιμές, ξαναείδα υπερθέρμανση, ενώ εδώ και λίγη ώρα (και αφού έβγαλα το πλαινό ανεμιστήρι του casetek morpheus - δεν ξέρω αν είναι απλά σύμπτωση) δουλεύει ok στους 50 βαθμούς μέσο όρο.

Καμία ιδέα για το τι φταίει τελικά ;;;;:hmm:

οταν εβγαλες την ψυκτρα,και ειδες οτι δεν καλυπτε σωστα η παστα,ξαναεβαλες καινουργια?

οταν εβγαλες την ψυκτρα,και ειδες οτι δεν καλυπτε σωστα η παστα,ξαναεβαλες καινουργια?

Όχι chris92, δεν είχα και λόγω ωραρίου δεν πρόλαβα να αγοράσω. δοκίμασα με την υπάρχουσα που έδειχνε να έχει αραιώσει λίγο.

οχι,οταν ειπα καινουργια,εννουσα αν την ανανεωσες.οκ απο τη στιγμη που την ανανεωσες και εξακολουθουσε να εχει υψηλες θερμοκρασιες τοτε καπου αλλου ειναι το προβλημα.ειτε η παστα ειναι μαπα,ειτε δεν υπαρχει καλο airflow.ναι μεν η στοκ ψυκτρα,δεν ειναι και αριστη αλλα τετοιες θερμοκρασιες δεν επρεπε να αναπτυσσονται.ριξε ενα καλο καθαρισμα,παρε καμια arctic silver 5,ελενξε αν γυριζουν σωστα ολοι οι ανεμηστηρες και προσπαθησε μαζευοντας λιγο τα καλωδιο να βελτιωθει το airflow.δοκιμασε τα και στειλε μας τα αποτελεσματα

Σορρυ, δεν διατύπωσα σωστά μάλλον! Ξανατοποθέτησα την ψύκτρα χωρίς να βάλω νέα στρώση πάστας,με όση είχαν ήδη πάνω, η οποία όπως προείπα μου φάνηκε πως δεν κάλυπτε επαρκώς τις επιφάνειες. Θα αγοράσω μεθαύριο κάποια πάστα και θα δοκιμάσω και θα σας πω τι απέγινε.:mobile1:

Σορρυ, δεν διατύπωσα σωστά μάλλον! Ξανατοποθέτησα την ψύκτρα χωρίς να βάλω νέα στρώση πάστας,με όση είχαν ήδη πάνω, η οποία όπως προείπα μου φάνηκε πως δεν κάλυπτε επαρκώς τις επιφάνειες. Θα αγοράσω μεθαύριο κάποια πάστα και θα δοκιμάσω και θα σας πω τι απέγινε.:mobile1:

τωρα καταλαβα.γενικα να ξερεις οτι οταν βγαζεις την ψυκτρα,ανεξαρτητως σε τι κατασταση βρισκεται η παστα,πρεπει παντα να την καθαριζεις και να βαζεις καινουργια.οποτε πηγαινε προμηθευσου αυτη που σου ειπα πιο πανω(κατα τη γνωμη μου ειναι η καλυτερη παστα),καθαρισε τη ψυκτρα και τον επεξεργαστη απο υπολοιματα απο την προηγουμενη και σκονες,και βαλε απο την καινουργια,μια μικρη αλλα σωστη ποσοτητα.κατεβασε και το hwmonitor το οποιο δειχνει τις θερμοκρασιες του υπολογιστη,και τσεκαρε τες συχνα γιατι τωρα που δεν εχει παστα,θα ανεβαζει σιγουρα υψηλες θερμοκρασιες.περιμενουμε αποτελεσματα

ρίξε μια ματιά στο αν δουλεύει ο ανεμιστήρας της cpu, γιατί με 120 βαθμούς, προφανώς.... δεν.... η πάστα που αναφέρθηκε, δεν είναι δυνατόν να ρίξει την απόδοση της σαν ελαστικό F1, από την μια μέρα στην άλλη να ''σταματήσει'' να λειτουργεί. Κατ εμέ, η ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί, ή ψήκτρα έφυγε από την θέση της. Όσο για το κάθε φορά που βγάζεις την ψήκτρα αλλάζεις και πάστα, είναι ο γενικός κανόνας, αλλά, το έχω κάνει αρκετές φορές, να βγάλω την ψήκτρα προσεκτικά και να την ξαναβάλω, χωρίς να αλλάξω πάστα, και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο τραγικά. Στην περίπτωση σου, που δεν την έχεις αλλάξει ποτέ, επιβάλλεται...

Το ανεμιστήρι είναι οκ (μάλιστα αύξησα και την ταχύτητα και είδα ανταπόκριση και στις μετρήσεις με το siw) όπως και η εφαρμογή της ψύκτρας. Τείνω προς την πάστα και εγώ βασικά,γιατί την ψύκτρα την έχω βγάλει-βάλει πολλές φορές για να καθαρίσω κουμπώνοντας μεν σωστά, μη ανανεώνοντας πάστα δε. Το περίεργο είναι οτι το θέμα προέκυψε χωρίς να έχω μετακινήσει πρόσφατα την ψύκτρα...

Εαν εχει πατησει καλα η ψυχτρα,και χωρις παστα δεν δικαιολογουνται αυτες οι θερμοκρασιες.

ποσο μαλλον που εχει ηδη καποια παλια παστα επανω.

Τεσπα,η λυση σου ειναι οπως σου ειπαν να πας αν απρεις μια παστα και να την βαλεις επανω.

Οινοπνευμα νεα παστα και αν θες να τον κανεις και ενα δωρο τον τσιπιγιου

τσιμπα και μια νορμαλ

ψυχτρουλα και θα εισαι αφροςςςς

Το βασικό πρόβλημα όταν βγάζεις την ψύκτρα του επεξεργαστή και πας να την ξαναβάλεις είναι ότι συνήθως νομίζεις ότι την έχεις κουμπώσει καλά.

Ακόμη και ελάχιστη ποσότητα πάστας να υπάρχει στην επιφάνεια του επεξεργαστή σου, είναι αρκετά ικανή να απάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης θερμότητας.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι σίγουρα δεν την είχες κουμπώσει καλά στην αρχή.

Επίσης, το HyperTransport της AMD δεν με είχε αφήσει και τόσο ικανοποιημένο όταν είχα τον Athlon64 3500+, οπότε σίγουρα μιλάμε για αγορά νέας ψύκτρας

Εφόσον τοποθετήσεις νέα πάστα και βεβαιωθείς ότι η ψύκτρα έχει κουμπώσει και λειτουργεί σωστά, θα μπορούσες να προχωρήσεις κάνοντας undervolting και να επιτύχεις σημαντική περαιτέρω μείωση στην θερμοκρσία λειτουργίας του επεξεργαστή.

Ξεκίνησα το undervolting σε φορητούς με το πρόγραμμα RMClock Utility οπου η μείωση της θερμοκρασίας έφτανε μέχρι και 20 C ανάλογα το μοντέλο, σε επεξεργαστές οπου τους υποστήριζε. Σε έναν φορητό μου που είχα πάρει βάση για καλύτερη ψύξη, μετά το undervolting δεν την ξαναχρησιμοποιησα.

Και σε έναν σταθερό με presc(h)ott στα 3,00 Ghz όπου του έριξα την τάση στα 1,0625v από 1,3875v , η πτώση στην θερμοκρσία του ήταν κοντά στους 20 C. Η μείωση της τάσης του επεξεργαστή γινόταν σταδιακά μέσα απο το BIOS.(το RMClock utility δεν τον υποστήριζε)

Οι δοκιμές για να βρώ την χαμηλότερη τάση όπου το σύστημα ήταν σταθέρο εγιναν με ORTHOS.

Καλημέρα παιδιά,

Μόλις έβαλα πάστα (δυστυχώς ο πλαίσιος δεν είχε AS5, βασικά είχε αλλά ήταν το σωληνάρι με τα 29 μόλις ευρά οπότε έκοψα λάσπη :p) και σε ελαφριά χρήση μέχρι στιγμής είναι μέσο όρο κάτω από τους 40 και μέγιστη στους 45 κάποιες στιγμές. Μέσα στην ημέρα θα δοκιμάσω και σε φουλ load για να σας πω αποτελέσματα! :T:

Τζίφος... Μόλις τρέξω λίγα παραπάνω πραγματάκια βαράει πάλι κόκκινα και κλείνει. Η ψυκτα ακούμπησε κανονικά γεγονός που το κατάλαβα από την πάστα που μεσολαβεί ανάμεσα σε ψύκτρα και επεξεργαστή. Πείτε μου όμως κάτι... είναι νορμάλ ο επεξεργαστής που είναι στα 1,9ghz να δουλεύει στο 1 όπως παραθέτω στο screenshot???

Capture.jpg

Εάν έχεις ανοικτό το cool & quiet ναι, είναι λογικό...

Οπότε να δοκιμάσω νέα ψύκτρα;; Και αν δεν αλλάξει η κατάσταση και με την ψύκτρα, τι άλλο μπορεί να παίζει;;

να σε ρωτησω το δουλευεις εργοστασιακα?γδεν του εχεις κανει overclock?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.