Jump to content

Αναβάθμιση RAM DDR2

Antimetopos

Recommended Posts

έκανα Ο.C fsb 400 x 8.0 και πήγε 3.2Ghz και η ram τρεχει στα 971*... ΟΙ θερμοκρασίεσ παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πριν, είναι φυσιολογικό? Τα αποτελέσματα τα είδα στα CPUz όπου πλέον δείχνει τις συχνότητες που προανέφερα..
Η κάρτα γραφικών δεν είναι θέμα όπως προείπα την άλλαξα χθες και έβαλα radeon HD 6850 που ποτέ δεν υπερβαίνει τους 40 C. τώρα έριξα τη μνήμη από 971 σε 867 και δεν φαίνεται να κλείνει*. Είδωμεν.
... Όταν την είχα 975 έκλεινε. μάλλον ζεσταίνεται πολύ γιατί είναι 667 κανονικά*. Δηλαδή το ρεζουμε είναι 2.9Ghz απο 2.66 και η Ram 875 απο 667 σε stable κατασταση. Νομίζω ότι η μνήμη με περιορίζει πολύ**...
... Νομίζω η θερμοκρασία της RAM που είναι απλή trancent χωρίς τίποτα για επαγωγή θερμοτητας πάνω της και όταν την πας από 667 στα σχεδόν 1000 είναι πιο πιθανή αιτία ειδικά εφόσον τώρα που την κατέβασα κάτω απο 900 δεν κλείνει*.
...

Υ.Γ όσο για την default συχνότητα, Επειδή είναι 667 αν δεν τις ανεβάσω ουσιαστικά δεν μπορώ να κάνω και OC στο CPU, Έχει locked multiplier 8x και υποχρεωτικά ανεβάζω το fsb. ***

*= Αν τα κοιτάξεις με την σωστή σειρά, έχεις βρει το πρόβλημα. Στις μνήμες τουλάχιστον αν δεν ανεβάσεις τάση το πιο πιθανό είναι να μην ανέβει και η θερμοκρασία. Το αν δεν μπορούν να δουλέψουν από 667 στα 1000 δεν είναι από θερμοκρασία!

**= Σωστή παρατήρηση αν και αφού αντεξαν οι μνήμες σου από 667 να δουλεύουν στα 970+ έστω για λίγο δεν είναι καθόλου άσχημο. Έχω κιτ Geil Black Dragon DDR2 800Mhz που στα 830 δεν ξεκινάει καν το PC!

***= Εδώ είσαι λίγο λάθος. ΝΑΙ δεν μπορείς να ανεβάσεις τον διαιρέτη (multiplier) του επεξεργαστή και πρέπει να ανεβάσεις το fsb. Μπορείς όμως να κατεβάσεις τον διαιρέτη για τις μνήμες ουτως ώστε να τις κρατήσεις όσο γίνεται πιο κοντά στην συχνότητα λειτουργίας τους. Το οτι μπορούν να ανεχτούν συχνότητες 800+ είναι υπερ σου.

Στο BIOS στο μενού "Ai Tweaker" υπάρχει η επιλογή "DRAM frequency" που λογικά είναι στο Auto. Αν την αλλάξεις ή θα σου δίνει επιλογές για τον διαιρέτη στις μνήμες ή θα ανοίγει κάποιο (νέο) υπομενού όπου θα μπορείς να ρυθμίσεις την συχνότητα στις μνήμες (ανάλογα και με το fsb που θα δώσεις).

*= Αν τα κοιτάξεις με την σωστή σειρά, έχεις βρει το πρόβλημα. Στις μνήμες τουλάχιστον αν δεν ανεβάσεις τάση το πιο πιθανό είναι να μην ανέβει και η θερμοκρασία. Το αν δεν μπορούν να δουλέψουν από 667 στα 1000 δεν είναι από θερμοκρασία!

**= Σωστή παρατήρηση αν και αφού αντεξαν οι μνήμες σου από 667 να δουλεύουν στα 970+ έστω για λίγο δεν είναι καθόλου άσχημο. Έχω κιτ Geil Black Dragon DDR2 800Mhz που στα 830 δεν ξεκινάει καν το PC!

***= Εδώ είσαι λίγο λάθος. ΝΑΙ δεν μπορείς να ανεβάσεις τον διαιρέτη (multiplier) του επεξεργαστή και πρέπει να ανεβάσεις το fsb. Μπορείς όμως να κατεβάσεις τον διαιρέτη για τις μνήμες ουτως ώστε να τις κρατήσεις όσο γίνεται πιο κοντά στην συχνότητα λειτουργίας τους. Το οτι μπορούν να ανεχτούν συχνότητες 800+ είναι υπερ σου.

Στο BIOS στο μενού "Ai Tweaker" υπάρχει η επιλογή "DRAM frequency" που λογικά είναι στο Auto. Αν την αλλάξεις ή θα σου δίνει επιλογές για τον διαιρέτη στις μνήμες ή θα ανοίγει κάποιο (νέο) υπομενού όπου θα μπορείς να ρυθμίσεις την συχνότητα στις μνήμες (ανάλογα και με το fsb που θα δώσεις).

Ευχαριστώ για το άψογο post σου και θέλω βοήθεια στο παρακάτω :

Το min για RAM που μπορώ να βάλω από τα bios με τέτοιο fsb (405) είναι 860 κάτι. Αν βάλω auto υπάρχει περίπτωση να κατέβει και κάτω από τόσο? δλδ 1:1? Και αυτά σε stable. Αν το ανεβάσω λίγο ακόμα πιο πάνω πχ 430 για να πάει 3.4Ghz τότε το minimum της μνήμης που μπορούσα να βάλω manually ήταν 910 κατι. Και μου πετούσε blue screen μετά από 5 λεπτά. Αν το βάλω auto λες να χω άλλα αποτελέσματα? αλλά και πάλι το minimum που μπορεί να γίνει στα 430 είναι 860 που είναι επίσης οριακότατο για 667 ram.

Έχω σπαστεί τρελά γιατί ενώ ακόμα και σε crysis 2 ultra τα πάντα με ΑΑ 4χ ποιάνει 35fps, σε dirt 60, kings of amalur 60 γενικώς σε mainstream με ultra options δεν πέφτει ΠΟΤΕ κατω από 40 πράγμα άριστο κατά τη γνώμη μου για ένα pc 4 χρόνων έχοντας αναβαθμήσει μόνο με μια HD 6850 και με πολύ ελαφρό OC. Αυτό που θέλω να παίξω όμως (TERA online) απαιτεί τρελο επεξεργαστή και τα fps πέφτουν κατω απο 25 σε σημεία(όλα highest χωρίς ΑΑ) και στην τελική δεν γουστάρω να δώσω λεφτά εφόσον το σύστημα ανταποκρίνεται τέλεια σε κάθε mainstream τίτλο, μπορώ να το καθυστερήσω.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω την μητρική σου, ούτε ποτέ έκανα OC σε Intel σύστημα.

Τα μενού που ανέφερα πιο πάνω τα γράφει στο manual της μητρικής, και εκει τα έχει σαν απλές αναφορές. Π.χ. δεν λέει τι επιλογές έχει το "DRAM frequency" και τι κάνει η κάθε μια.

Αν σου δίνει επιλογές για διαιρέτη π.χ. 1:2 , 1:1,66 , 1:1 κλπ. από τα λεγόμενά σου το μινιμουμ που σου δίνει είναι 1:1

αλλά και πάλι το minimum που μπορεί να γίνει στα 430 είναι 860 που είναι επίσης οριακότατο για 667 ram.

Δεν ξέρω τι κάνει με το auto, σίγουρα όμως κάνει δουλειά με τα timings (στο DRAM timing control, όχι στο DRAM frequency) στις μνήμες σου. Αν π.χ. οι μνήμες σου λειτουργούν με 5-5-5-15 στα 667Mhz όταν φτάνουν στα 800+ δεν θα μπορούσαν να έχουν 5-5-5-15. Λογικά τις βάζει σε πιο χαλαρά timings. Προσπάθησε να βάλεις ρυθμίσεις για την συχνότητα της μνήμης όσο χαμηλότερα γίνεται.

Αν ανεβάσεις αρκετά το fsb (400+) πιθανόν να χρειάζεται να πειράξεις και κάποιες άλλες ρυθμίσεις (π.χ. ρεύματα σε CPU κλπ) ώστε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.