Jump to content

Περίεργο πρόβλημα με E2160

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Μια βοήθεια στο παρακάτω παράξενο, για εμένα, πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Πριν ένα μήνα έστησα ένα σύστημα με έναν G0 E2160, Gigabyte GA-X38-DQ6 και 2χ 1GB Mushkin PC6400 σε CM Stacker με PSU 750W Silverstone Strider. Έβαλα και μια Scythe Ninja Rev. B πάνω και σήκωσα το FSB στα 370 τρέχοντας τον σtα 3.3GHz χωρίς να πειράξω τα ρεύματα. Στην συνέχεια έτρεξα ένα 24ώρο Orthos Blend priority 9 και αφού το έβγαλε, προχώρησα και σε ένα Memtest (παρότι δεν υπερχρόνισα μνήμες, τις έτρεχα 1:1 με το FSB στα 740MHz) και επίσης δεν είχα κανένα σφάλμα, ούτε στο μικρό, ούτε στο μεγάλο test. Όλα λοιπόν πήγαιναν καλά για έναν μήνα με θερμοκρασίες από 45c εώς 68c (όταν έτρεχε το Orthos) μέχρι που χθές ενώ άνοιξε κανονικά και δούλευα κάνα 3ωρο (εγκατέστησα το iTunes, δεν νομίζω να παίζει ρόλο αλλά το αναφέρω) μόλις έκανα restart κόλλησε κάνα λεπτό στο POST, όταν κανονικά το περνάει σε 4-5''. Και στην συνέχει ανακαλύπτω ότι έχει ρίξει το FSB στα 200 και όταν μπαίνω BIOS ότι έχει απενεργοποιήσει την χειροκίνητη ρύθμιση του FSB. Δοκίμασα να το χαμηλώσω στα 333, στα 250, αλλά το ίδιο... με κάθε boot, κολλάει κάνα λεπτό στο POST (στον έλεγχο της μνήμης κολλάει στα 2096kb και μετά από κανένα λεπτό βλέπει και τα 2GB και συνεχίζει) και μετά επαναφέρει το FSB στα 200. Ανέβασα τάση στην CPU, έτρεξα το MemTest πάλι (και πάλι χωρίς λάθη) αλλά κανένα αποτέλεσμα...

Μήπως κάποιος πιο έμπειρος έχει κάποια ιδέα,

Ευχαριστώ,

Πρώτα απ' όλα λογικά φόρτωσε το bios τις default ρυθμίσεις λόγω του ότι κόλλησε στο post. Τώρα το γιατί κόλλησε είναι άλλη ιστορία. Δοκίμασε καταρχάς να κάνεις reset το bios και να δοκιμάσεις με μια μια τις μνήμες μήπως κάποια από αυτές προκαλεί την καθυστέρηση στον έλεγχο των μνημών. Επίσης καλό θα ήταν να ελέγξεις ότι έχεις το τελευταίο bios (αν όχι, φλάσαρέ το).

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

Ξέχασα να αναφέρω ότι έκανα και clear το bios και φλάσαρα και το τελευταίο που έβγαλε η Gigabyte. Το μεσημέρι θα δοκιμάσω και μια μια τις μνήμες όπως συνέστησες αν και δεν το σκέφτηκα καθότι δεν έβγαζαν σφάλματα στο MemTest... προφανώς είμαι πολύ άσχετος στο o/c! :o

Όχι και άσχετος. Σιγά... Απλά συνήθως οι λύσεις είναι το πιο απλό που δεν σου περνάει καν από το μυαλό. Πάντως γενικά αν εγώ έχω τέτοιου είδους προβληματάκια αποσυνδέω τα πάντα πριν αρχίσω να ψάχνω τι φταίει. Δίσκους, pci κλπ. Σου προτείνω να κάνεις το ίδιο για να αποκλείσεις ότι φταίει κάτι άσχετο και να επικεντρωθείς μόνο σε mobo, ram και cpu...

Λοιπόν ακολουθώντας τις συμβουλές του φίλου NinPa έκανα τα εξής...

Δοκίμασα ένα ένα μόνα τους τα sticks και σε διαφορετικές θέσεις.

Δοκίμασα άλλα sticks επίσης σε διαφορετικές θέσεις.

Flashαρα το BIOS με το πρώτο που είχε βγάλει η Gigabyte και μετά με το τελευταίο.

Αποσυνέδεσα όλες τις συσκευές εκτός από τον κύριο σκληρό με το λειτουργικό και την κάρτα γραφικών.

Το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο... κάνει δύο resets και απενεργοποιεί την χειροκίνητη ρύθμιση του FSB και καθυστερεί πολύ να κάνει POST στον έλεγχο της μνήμης.

Είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε hardware πρόβλημα στην motherboard από το πουθενά? Υπάρχει κάτι άλλο να δοκιμάσω?

Ευχαριστώ

Το διπλό reset δεν με ανησυχεί, όντως έτσι κάνει μετά από o/c... το θέμα του ότι απενεργοποιεί αμέσως την ρύθμιση του FSB είτε είναι 210, είτε 370 με ανησυχεί και το ότι στο POST φαίνεται να έχει πρόβλημα να τσεκάρει τις μνήμες... και δεδομένου του ότι δοκίμασα κάθε συνδυασμό, ακόμα και με άλλες μνήμες καταλίγο ότι κάτι δεν πάει καλά στην motherboard... τι όμως?

οποτε αυτο ποθ περιγραφεις ειναι οτι η μητρικη αδυνατει να σωσει τις ρυ8μισεις στο bios,σωστα?

αν οντως αυτη ειναι η κατασταση τοτε RMA the b1ach ;)

και αν μπορεις παρε κατι εκτος giga...δες κατι σε Asus με Χ38

Μια ερώτηση μόνο ρε παιδιά (ακόμα!)... επειδή πρώτη φορά μου συμβαίνει...

Είναι αγορασμένη από Πλαίσιο... τι κάνω? Πάω και τους λέω: "πάρτε την πίσω, δεν clockάρει"? ή να το παίξω άσχετος και να πατήσω στο ότι κολάει στο POST?

νέος γαρ στο άθλημα του RMA!:D

την αλη8εια 8α πεις...

δεν σωζει τις ρυ8μισεις στο bios

ποσες μερες εχει που την αγορασες?

δικαιουσαι μεσα σε 10 μερες για αγορες μεσω ιντερνετ και μεσα σε 20 μερες για αγορες απο το καταστημα,επιστροφη του προιοντος που εχεις παρει κ επιστροφη των χρηματων σου (το δικαιωμα της υπαναχωρησης)

αλλα εχω να κανω μια παρατηρηση

βλεπω μια τεραστια δυσαναλογια κοστους μεταξυ μητρικης+επεξεργαστη

μου φενεται λιγο παραδοξο να ξοδευεις ~65 ευρω για επεξεργαστη και ~180 (τοσο περιπου 8υμαμαι οτι ειχε η μητρικη σου) για μητρικη...

Το σύστημα που θέλω να καταλήξω είναι με Q6600 αλλά επειδή όταν τα αγόρασα ακουγόταν πολλά για τους νέους CPU της Intel αποφάσισα να πάρω τον E2160 σαν ενδιάμεσο στάδιο, να τον κλοκάρω και να περιμένω να καθαρίσει το τοπίο...

Όταν λέω ότι είμαι άσχετος, κάτι ξέρω... τελευταία πράξη του δράματος...

Όπως λοιπόν σκεφτόμουνα όλη μέρα τι μανίκι είναι να το λύσω για να βγάλω την μητρική και χάζευα στο internet μήπως και βρω κανέναν ακόμα με παρόμοιο πρόβλημα, πετυχαίνω σε ένα forum κάποιον ο οποίος έπαθε κάτι ανάλογο από σκληρό o/c αλλά ο άνθρωπος το έλυσε όπως τελικά το έλυσα και εγώ...!

Όταν λοιπόν αυτός έκανε clear cmos... το έκανε σωστά... έβγαλε πρίζα, έβγαλε την μπαταρία από την μητρική και έκανε και ένα reset τους jumpers! Εγώ απλά reset τους jumpers έκανα... μόλις λοιπόν έκανα αυτά τα βήματα ως δια μαγείας και μνήμες είδε και FSB κράτησε στα 370 και τρέχω τώρα εδώ και 1 ώρα και ένα orthos να σιγουρευτώ και ως τώρα όλα πάνε καλά. Θερμοκρασίες κατά βάση 56-68 και κορυφή 70 στο orthos. Τάση στην CPU 1.2250v. Το μάτιασα... μόλις μου πέταξε μπλε οθόνη μετά από 1 orthos όταν την τελευταία φορά είχα βγάλει άνετα το 24ώρο... πάντως bootare κανονικά με το FSB στα 370...

Τέλος πάντων θα δείξει

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και την συμπαράσταση! :D

αλλη φορα οταν κανεις clear cmos κλεισε το διακοπτη του τροφοδοτικου και απλα βγαζε τη μπαταρια για μερικα λεπτα

με τι διαιρετη παιζεις?πια η συχνοτητα των μνημων σου και ποση ταση τους δινεις?

γιατι οι μπλε ο8ονες συνη8ως ειναι προβλημα στις μνημες

δωσε ενα screenshot απο το cpu-z με τις καρτελες memory & cpu αν δεν σου κανει κοπο

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.