Fandom Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2012 #1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2012 Καλησπέρα παίδες,Ψάχνω πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένα πάνελ/inverter ώστε να διαλέξω το καταλληλότερο για αγορά ενος έργου. Ειδικότερα αν μπορώ να βρώ και πληροφορίες για πάρκα, ακόμα καλύτερα. Μπορείτε να με κατατοπίσετε που να κοιτάξω; Ελληνικό ή και αγγλικό site, δεν έχω πρόβλημα.Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Tom31 Ιούνιος 26, 2012 #2 Ιούνιος 26, 2012 Καλησπέρα παίδες,Ψάχνω πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένα πάνελ/inverter ώστε να διαλέξω το καταλληλότερο για αγορά ενος έργου. Ειδικότερα αν μπορώ να βρώ και πληροφορίες για πάρκα, ακόμα καλύτερα. Μπορείτε να με κατατοπίσετε που να κοιτάξω; Ελληνικό ή και αγγλικό site, δεν έχω πρόβλημα. Ευχαριστώ προκαταβολικά! Αν είσαι σε φάση σύγκρισης και ψαξίματος δες εδώ, παίζει μεγάλη ποικιλία Φωτοβολταικα Συστηματα, Αιολικα Συστηματα, Φωτοβολταικα, Ανεμογεννητριες, Συσσωρευτες, Ηλιακα φωτιστικα, Ιnverter :: Ζ.Μ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Κ' ΣΙΑ Ο.Ε. ... Είχα πάρει απ'αυτή την εταιρεία για την ταράτσα μου. Απ'οτι μου χαν πει αναλαμβάνουν και πάρκα.
paparoach Ιούνιος 26, 2012 #3 Ιούνιος 26, 2012 Δε μπορείς να πετάς πάνελ, πίσω από μπετόβεργες 16άρες , μισού μέτρου ύψους σε απόσταση <30εκ.Απλά δεν μπορείς.Ή τις στραβώνεις, ή τις κόβεις, ή απλά δεν βάζεις εκεί τα πάνελ.Ούτε τα βάζεις 2 μέτρα απόσταση από τον δίμετρο τοίχο δίπλα.Με solaredge δεν είναι .. οπότε ΔΕΝ.
paparoach Φεβρουάριος 4, 2013 #4 Φεβρουάριος 4, 2013 Φίλε μου για αντίστοιχο πάνελ προτείνω Csun (China Sunergy).Δοκιμασμένο σε αρκετά έργα και πολύ καλή απόδοση.
stsaerox Ιούνιος 3, 2013 #5 Ιούνιος 3, 2013 Εγώ θέλω ένα πάνελ και ένα inverter για αρχή ώστε να τροφοδοτήσω δυο ανεμιστήρες ο ένας 40 και ο αλλος 55w και ένα φορτιστή μπαταριών ή μια λάμπα οικονομίας 22w... Τι χαρακτηριστηκά θα πρέπει να έχει το πάνελ και τί το inverter; Θα χρειαστώ και μπαταρίες;
paparoach Ιούνιος 4, 2013 #6 Ιούνιος 4, 2013 Καλησπέρα φίλε μου.Αν τα λέω καλά, δεν θες inverter, θες ένα controller που να ελέγχει τα V που θα βγαίνουν.Επίσης θες και μια μπαταρία, γιατί χωρίς αυτή θα τα κάψεις όλα.Δες πόσα Amperώρια χρειάζεσαι .. ( δηλαδή για πόσες ώρες πχ τον ανεμιστήρα των 40w, πόσες των 55 κλπ..)Να ξέρεις πως κάτω από 800€ δεν πρόκειται να σου βγει το πακετάκι.. και αυτό χωρίς βάση στίριξης του πανέλου.
stsaerox Ιούνιος 4, 2013 #7 Ιούνιος 4, 2013 Θα ευχομουν να μην τα λες καλά.... Προς το παρον θα αναζητησω τπτ για μπαταριες, συσκευες μεχρι 12vvolt. Πολλα ειναι τα 800.....
paparoach Ιούνιος 4, 2013 #8 Ιούνιος 4, 2013 Για ψάξε κάτι με αυτόνομο σύστημα.Γενικά υπάρχουν διάφορα site για αυτή τη δουλειά, είμαι σίγουρος ότι θα βρεις τις πληροφορίες που ψάχνεις.
kaynd Ιούνιος 5, 2013 #9 Ιούνιος 5, 2013 Εγώ θέλω ένα πάνελ και ένα inverter για αρχή ώστε να τροφοδοτήσω δυο ανεμιστήρες ο ένας 40 και ο αλλος 55w και ένα φορτιστή μπαταριών ή μια λάμπα οικονομίας 22w... Τι χαρακτηριστηκά θα πρέπει να έχει το πάνελ και τί το inverter; Θα χρειαστώ και μπαταρίες;Θα χρειαστείς μπαταριες γιατι πολυ απλα δε μπορείς να κανεις κι αλλιως. (Απο τη στιγμη που προφανως δεν υπαρχει συνδεση ΔΕΗ εκει που θελεις να τα βάλεις)Καλό ειναι να πάς να μιλήσεις σε ενα απο τα μαγαζιά που σου προτειναν παραπάνω, να ρωτησεις για ενα mini αυτονομο συστημα. Πρέπει να διευκρινήσεις το πόσες ωρες θελεις να δουλευουν αυτα ανα ημέρα, ετσι ωστε να προσδιοριστεί η ενεργεια που χρειάζεσαι. Μετά επιλεγωνται panel και μπαταρίες. Αν σκοπευεις να χρησιμοποιήσεις μερικες συγκεκριμένες συσκευές, καλό θα ηταν να κοιταξεις αν μπορούν ολες να ειναι 12V, ωστε να αποφυγεις την αγωρά inverter, μιας και μιλάμε για πολυ μικρό συστημα.Σε αυτή τη περιπτωση θα χρειαστείς μονο πανελ - ρυθμιστή φορτισης - μπαταρίαΑν υποθέσουμε οτι θελεις να δουλεψεις τους ανεμηστήρες 10 ωρες την ημέρα και τη λάμπα 5 ωρες το βράδυ. Δηλαδή συνολικά 1060Wh την ημέρα, + απωλειες πανελ - > φορτιστη + βαθμός απόδωσης φορτισης - εκφόρτισης μπαταριών θές περιπου 250Wpeak σε πανελ, αν υποθέσουμε οτι μπορείς να τα προσανατολίσεις νοτια χωρίς να σκοιάζεται απο τιποτα, καθ όλη τη διαρκεια της ημέρας.Επειδή μιλάμε για μικρό συστημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις panel για ονομαστική τάση 12V , ετσι ωστε να συνδεθούν απ ευθείας με εναν μικρό ρυθμιστή φορτισης, στις μπαταριες. (ωστε να αποφύγεις τη χρηση ακριβών φορτιστών - mppt) Αυτά τα μικρά πάνελ όμως, ειναι κάπως ακριβότερα ως προς την αναλογία Ευρω/watt.Στα μεγάλα συστήματα, με μεγάλα panel που βγαζουν υψηλότερες τασεις >30V το κόστος κατεβαινει πολλες φορες και κατω απο το ευρω/watt. Στη περίπτωση σου ομως να υπολογίζεις κοντά στο 1,5E/WΟπότε σουπερ χοντρικά.2*125Wp πανελ ~ 370ΕυραΜπαταρία 200Ah (η 2*100Ah, οτι σου ερχεται φτηνότερο) ~ απο 300-400ευρω (υπάρχουν και ακριβότερες αλλα δεν εχουν νόημα οικονομικά) Αν εχεις όρεξη να ασχολείσαι μια φορα το μήνα ή διμηνο με συμπληρωση υγρών, παιρνεις ανοιχτου τυπου και κερδίζεις κανενα φραγκο. Αν υπαρχει κινδυνος να το ξεχάσεις, ή να κανεις πατατα κατα τη συμπλήρωση (μονο απιονισμένου νερου), τοτε παρε κλειστού τυπου.Η συγκεκριμένη χωρητικότητα επιλέχτηκε για χρηση περιπου του 50% της ημερησιας απολαβης, σε βραδυνές ωρες, με ποσοστό εκφόρτισης περιπου 30% την ημέρα. (Οσο κρατας το βαθος εκφορτισης μικρό, τοσο περισσότερο κυκλους μπορεί να κανει η μπαταρια)και τέλος ενας απλός PWM ρυθμιστής φορτιστης 12V 20Α θα σου παει το πολυ ~ 60ευρο.Αν τελος παντων θες και 230V, παιρνεις εναν inverter ως το πολυ 500VA με κανενα 250ευρο.Επαναλαμβάνω... ολα αυτα σουπερ χοντρικά. Προσφορά θα πάρεις απο την εταιρία. Απλά για να εχεις μια ταξη μεγεθους στο μυαλό τα λεω αυτα.
stsaerox Ιούνιος 5, 2013 #10 Ιούνιος 5, 2013 Υπερβολικα μου φαίνονται όλα αυτα και σε ένα καλοκαιρι δεν παιζει να κάνω απόσβεση... ουτε σε 3 καλοκαίρια. Ισως θα πρέπει να το συνδυάσω με άλλα πραγματα και κάποτε να κάνω μια καλή επένδυση.Ευχαριστώ για την αναλυτικότητη απάντηση πάντως.
ΓιαγκΤ Ιούνιος 5, 2013 #11 Ιούνιος 5, 2013 Υπερβολικα μου φαίνονται όλα αυτα και σε ένα καλοκαιρι δεν παιζει να κάνω απόσβεση... ουτε σε 3 καλοκαίρια. Ισως θα πρέπει να το συνδυάσω με άλλα πραγματα και κάποτε να κάνω μια καλή επένδυση.Ευχαριστώ για την αναλυτικότητη απάντηση πάντως.Ξεκίνα με ένα πάνελ που θα βγάζει αυτά που καίνε οι ανεμιστήρες, πάρε ένα AVR και χρησιμοποίησε την μπαταρία του αυτοκίνητου σου.Απλά μόλις σκοτεινιάζει θα τους κλίνεις
kaynd Ιούνιος 5, 2013 #12 Ιούνιος 5, 2013 Όπως λέει και ο Γιάγκος από πάνω, εσύ ρυθμίζεις τις ανάγκες σου, και μειώνεις το κόστος. Αυτό εξαρτάται όμως και από το τι σκαμπάζεις εσύ. Η μπαταρία του αυτοκινήτου δεν είναι για επαναλαμβανόμενες βαθειάς εκφορτίσεις. Γι αυτές, μια εκφόρτιση με βάθος 50% μπορεί να είναι καταστροφική μετά από 50-100κυκλους (Είναι φτιαγμένες για σύντομα μπιζαρίσματα και όχι για να μένουν εκφορτισμένες). Αυτό σημαίνει οτι απο μια τυπική μπαταρία 55Ah, μπορείς να πάρεις max 330Wh ενέργειας άμεσα, ή υπολογίζοντας και τις απώλειες του inverter λίγο κάτω από 300Wh. Αυτή την ενεργεία την εξαντλείς με μόλις 3 ώρες λειτουργίας και των δυο ανεμιστήρων (το βράδυ). Οπότε θέλει προσοχή.Αν εσύ νιώθεις λίγο, μπορείς να παρακολουθείς τη τάση της μπαταριάς, και να ρυθμίζεις την κατανάλωση σου.Όταν παίρνεις προσφορά από κάποιον επαγγελματία όμως, δε μπορεί ο άλλος να υποθέτει ότι εσύ θα νταντεύεις το σύστημα ή ότι όταν έχει λίγη συννεφιά, θα αχρηστεύεται το σύστημα.Ότι σου έγραψα πάνω, αναφέρεται σε καθημερινή χρήση αντίστοιχης καταναλωσης, κυρίως για άνοιξη - καλοκαίρι.
stsaerox Ιούνιος 5, 2013 #13 Ιούνιος 5, 2013 Οι ανεμιστήρες έχουν αυτόματο κλείσιμο ευτυχώς. Κατι ξέρω απο αυτά που λέτε απλα πρεπει να τα βάλω κάτω να τα καταλάβω...
ΣτοΠαραΠεντε Ιούνιος 15, 2013 #14 Ιούνιος 15, 2013 Αξίζει να φτιάξει κανείς δικά του φωτοβολταϊκά αντί να τα πάρει έτοιμα; Βρήκα στο ίντερνετ την ιστοσελίδα ενός ειδικού τεχνικού που δείχνει πώς να φτιάξουμε τα δικά μας, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα καταφέρω να βρω τα απαραίτητα υλικά σε καλή τιμή και να τα κατασκευάσω όπως πρέπει. Για ένα τροχόσπιτο 7+ μέτρων 4-5 ατόμων τι φωτοβολταϊκά χρειάζονται, προκειμένου να λειτουργεί το ψυγείο, η θέρμανση/ψύξη και 1-2 φορητοί; Ένας φορητός που είναι απλώς συνδεδεμένος στο ρεύμα χωρίς να είναι σε λειτουργία τι κατανάλωση έχει;
sofix Ιούνιος 15, 2013 #15 Ιούνιος 15, 2013 μιας και δουλευα σε γραμμη παραγωγης wafers,solar cells και solar panels για 2 χρονια, θα με ενδιεφερε πολυ να μου ποσταρεις τη σελιδα του 'ειδικου τεχνικου' που τα φτιαχνει μονος του..ετσι απο επιστημονικο ενδιαφερον..
kaynd Ιούνιος 16, 2013 #16 Ιούνιος 16, 2013 Δε φτιάχνει μόνος του τα wafers Απλά πουλάνε στο ebay, Β, C, D, ...F grade , ακόμα και σπασμένα φωτοβολταϊκά cells (και σπασμένα δουλεύουν, απλά με μειωμένη ισχύ). Η συνδεσμολογία cells για να φτιάξει κανείς ένα pannel δεν είναι σπουδαία υπόθεση. Απλά θέλει χρόνο και υπομονή. Το δύσκολο είναι η χρήση υλικών για τη στεγανοποίηση της κατασκευής. Υπάρχουν διάφορα tutorials όπου σου λένε απλά να ακουμπάς τα στοιχεία που έχεις συνδέσει πάνω σε ένα τζαμί και μετά τα λούζεις με μια διαφανή ρητίνη που και καλά δε κιτρινίζει με τα χρόνια στον ήλιο όπως οι περισσότερες. Οι κατασκευαστές δε φτιάχνουν τα πάνελ τους με απλό τζαμί... πάντα πρόκειται για κάποιο συνθετικό υλικό με μια ελαστικότητα που του επιτρέπει να μη σπάει εύκολα, αλλα επίσης δε καίγεται από τον ήλιο γρήγορα. Παράλληλα επιδιώκουν η επιφάνεια να μην είναι ιδιαίτερα ανακλαστική. Τέτοιο τζαμί δε βρίσκεις στον τζαμά της γειτονιάς... και αν προσπαθήσεις να βρεις σε μικρή ποσότητα κάποιο πιο σπέσιαλ υλικό, ακυρώνεις εξ αρχής το όποιο ελάχιστο value for money θα μπορούσε να υπάρχει. Η γνώμη μου είναι ότι εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές των πάνελ (από 0,7 ως 1,5ευρω ανά watt), δεν έχει νόημα να φτιάξεις δικό σου... Αυτό που θα καταφέρεις στο σπίτι σου, θα έχει χαμηλότερη αντοχή στο χρόνο από τη χειρότερη κινεζιά πάνελ που μπορείς να βρεις. [edit] Σχετικά με αυτό. Για ένα τροχόσπιτο 7+ μέτρων 4-5 ατόμων τι φωτοβολταϊκά χρειάζονται, προκειμένου να λειτουργεί το ψυγείο, η θέρμανση/ψύξη και 1-2 φορητοί; Ένας φορητός που είναι απλώς συνδεδεμένος στο ρεύμα χωρίς να είναι σε λειτουργία τι κατανάλωση έχει; Έχω βαρεθεί να κάνω guesswork για να δώσω μια απάντηση. Διάβασε ότι γράφτηκε παραπάνω, για να καταλάβεις ότι το μεγάλο κόστος δεν είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά τα υπόλοιπα παραφινέλαια που θέλει ένα αυτόνομο σύστημα. Αν δεν είσαι έτοιμος να δώσεις πάνω από 5000ευρω, την (έστω περιστασιακή) ψύξη χώρου τη ξεχνάς. Τη θέρμανση χώρου τη ξεχνάς έτσι κι αλλιώς, αφού είναι χαζό να κάνεις τέτοια επένδυση για ηλεκτρική θέρμανση, τη στιγμή που μπορείς με πολύ μικρότερο κόστος να θερμαίνεσαι με υγραέριο. Για τροχόσπιτα (ακα μικρός χώρος - λίγα φώτα) Φωτισμός, ψυγείο μέτριας χωρητικότητας Α+ ενεργειακής κλάσης, δυο φορητοί και μικροσυσκευές, για καθημερινή χρήση, υπολογίζεις 2,5 ως 3 χιλιάρικα, ανάλογα τη προσφορά της εταιρίας. Ξανά - Το κόστος μπορεί να συρρικνωθεί, αν οι ανάγκες προσαρμοστούν στις δυνατότητες ενός υποδεέστερου συστήματος. (έχεις το ένα μάτι πάντα στην ένδειξη της μπαταρίας, πριν ανάψεις τον υπολογιστή σου ή μια extra λάμπα... Ή είσαι έτοιμος μετά από μια συννεφιασμένη μέρα, να φας ότι έχεις στην κατάψυξη, και να κλείσεις το ψυγείο για να μη μείνεις στο σκοτάδι το βράδυ ή καταστρέψεις τις μπαταριές λογω παρατεταμένης εκφόρτισης. Αν θέλεις αδιάλειπτη χρήση, το 90% του χρόνου, όπως έχεις συνηθίσει στο σπίτι σου που έχει ΔΕΗ, θα πρέπει να τα σκάσεις χοντρά. Στη τάξη των ποσών που γραφώ παραπάνω.
sofix Ιούνιος 16, 2013 #17 Ιούνιος 16, 2013 και παλι εγω θα ηθελα το λινκ απο τον ειδικο τεχνιτη που κανει την συναρμολογηση και φτιαχνει τα δικα του..να δω τι αποδοσεις και τι κοστος υποσχεται..τετοια βλεπει ο κοσμακης και σου λεει θα πεταξω 3 πανελ στο εξοχικο- που θα τα φτιαξω μονος στο γκαραζ μου διαβαζοντας οδηγο στο ιντερνετ- και ελυσα το προβλημα της ΔΕΗ...[MENTION=4773]ΣτοΠαράΠέντε[/MENTION]για να κανεις αυτα που περιγραφεις ,οπως σου λεει και ο φιλος [MENTION=258]kaynd[/MENTION] απλα δεν αξιζει..
kalafatp Μάϊος 27, 2014 #18 Μάϊος 27, 2014 Εξαρτάται από το τί ακριβώς ψάχνεις για να σε κατατοπίσουμε.
kstef Μάϊος 29, 2014 #19 Μάϊος 29, 2014 Μπορείς να βρείς οικονομικά αυτόνομα φωτοβολταϊκά πακέτα σε πολλές εταιρείες (κυρίως έξω):e-bayAlibabaελληνικό mp-energyΕγώ πήρα από ebay και πάει μια χαρά...
ptsaldari Μάϊος 29, 2014 #20 Μάϊος 29, 2014 πολύ καλή είναι η smart-cover.gr. Έχει καλές τιμές και καλής ποιότητας προϊόντα
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.