Jump to content

Προβλημα σε toshiba satellite

kotopoulos

Recommended Posts

Γεια σας

Το ακόλουθο κείμενο περιγράφει το πρόβλημα μου όσο και τις ενέργειες που έχω κάνει.

Έχω ένα παλιό laptop της Toshiba(satellite a10,model no: psa10c-05hvm), αγορασμένο από Καναδά πριν 10 χρόνια περίπου το οποίο μετά από μια προσπάθεια μου να ενώσω τα δυο τμήματα του σκληρού δίσκου (merge partitions με το partition magic) κατά την επανεκκίνηση για ολοκλήρωση της εργασίας, έλαβα το μήνυμα: ¨IDE ERROR¨ .Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής ήταν να χάσω το λειτουργικό πρόγραμμα (winXP Home Edition της Toshiba).Έβγαλα το hdd των 60gb και τον έβαλα σε εξωτερική θήκη προς έλεγχο του δίσκου ο οποίος λειτουργούσε κανονικά. Κατόπιν ξαναέβαλα τον δίσκο στο laptop και το recovery disk της Toshiba για την ανάκτηση λειτουργικού αλλά δεν μπορώ να αλλάξω το boot priority από το bios για να εκκίνηση του συστήματος από το cd το οποίο είναι HDD->FDD->CD ROM->network. Το bios το βλέπω αλλά δεν μπορώ να αλλάξω τις ρυθμίσεις του εκτός από ώρα/ημερομηνία και start-up psw (άφησα χρόνο αναμονής για δόκιμη αυτόματης αλλαγής boot sequence έως 48 ώρες με τα cd Toshiba recovery και winxp pro από άλλο pc) Λόγο υψηλού κόστους ανάκτησης δεδομένων από εξειδικευμένο προσωπικό, μη χρησιμότητας των δεδομένων του HDD και ημιμάθειας πάνω στα συστήματα laptop προσπάθησα να περάσω κάποια λειτουργικά τύπου Linux , ώστε να εκκινήσω το σύστημα live από το HDD η να κάνω εγκατάσταση από αυτόν και να έχω ένα laptop μόνο για ιντερνέτ στο εξοχικό μου.Το σύστημα δεν bootαρει με κανένα από αυτά. Γίνετε κάτι σαν quick post (χωρίς να βλέπω τέτοια επιλογή στο bios)και μένει με τον κέρσορα να αναβοσβήνει χωρίς να βγάζει κάποιο μήνυμα για ide,os η κάτι άλλο όση ώρα και να το αφήσω. Εδω να τονίσω ότι το bios ΔΕΝ είναι κλειδωμένο με κωδικό δλδ όλα τα password του laptop είναι τα πρωτότυπα της Toshiba,ΠΟΤΕ δεν έγινε χρήση, αλλαγή η reset σε αυτά!(Συγγνώμη για τον τονισμό της πιο πάνω πρότασης αλλά αυτή την περίοδο όλοι όσοι έχω απευθυνθεί για το πρόβλημα μου με αντιμετωπίζουν σαν τον απατεώνα-κλέφτη Έλληνα διότι μετά από τόσα χρόνια λήξης της εγγύησης και μετά από αγορά νέου laptop δεν έχω την Καναδικη απόδειξη αγοράς του).

Μετά από πολλές ώρες αναζήτησης σε blogs,forums και service sites κατάλαβα ότι το bios της Toshiba ελέγχετε με λογισμικό που ήταν στο δίσκο πριν το format που έγινε για την εγκατάσταση Linux. Χωρίς το λογισμικό αυτό δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα από το bios.Ο HDD έχει υποστεί πολλαπλά format με όλα αυτά που προσπάθησα να βάλω για boot,οπότε δεν γνωρίζω αν γίνετε πλέον η ανάκτηση πληροφοριών του λογισμικού αυτού.

Το ζητούμενο μου είναι να μην πετάξω αυτή τη συσκευή ούτε να την πουλήσω για ανταλλακτικά αλλά να την χρησιμοποιήσω κρατώντας το κόστος επισκευής της σε λογικά επίπεδα για την ηλικία της και για την οικονομική μου κατάσταση(άνεργος).

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και για την όποια απάντηση σας .

δοκίμασες να βάλεις τα ubuntu σε live usb? μπορείς δλδ να τα γράψεις χωρίς cd. Μου φαίνεται περίεργο να είναι τα bios στον σκληρό μέσα... Σαν σκεπτικό θα σου έλεγα να κάνεις το εξής. βγάλε τελείως τον σκληρό από το λαπτοπ, προσπάθησε να μπεις με ubuntu live είτε cd είτε usb, συνέδεσε τότε τον σκληρό και μετά δες αν υπάρχει κάτι που να μπορείς να ανακτήσεις στο τέλος άνοιγε το gparted και σβήσε τα πάντα όλα από τον σκληρό (Partition κλπ).

Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να ανοίξεις το λαπτοπ και να βγάλεις για λίγο την μπαταρία (μια στρογγυλή πλακε) που έχει το pc. Ετσι θα εξαναγκάσεις τα bios να γυρίσουν στις default ρυθμίσεις.

Πάρε και ένα τηλέφωνο στην toshiba εδώ ελλάδα να δεις αν μπορεί να γίνει κάτι...

δε νομίζω να έχει επιλογή boot from usb, μόνο τα high end mb των desktop είχαν κάτι τέτοιο προ 10ετιας+.Ubuntu ήταν η πρώτη μου επιλογή λόγω ότι είναι τα πιο γνωστά αλλά πάντα boot από HDD. Τώρα καίω ένα image το ubuntu σε cd μήπως και... αλλά δε είναι το ίδιο και με το win xp cd? Όσο για την μπαταρία θα το κάνω αν αποτύχει το image και με την ευκαιρία θα κοιτάξω για jumpers αφού θα το κάνω βίδες...

thnx

χμμ ναι το fdd εγώ το εξέλαβα σαν flash disk drive..δεν πρόλαβα και πολλά απο δισκέτες..δεν χάνεις να δοκιμασεις πάντως..

πριν πως δοκίμασες να εγκαταστήσεις τα ubuntu? δεν ξέρω για ομοιότητες, εκεί που τα Windows αποτυγχάνουν το live cd έρχεται και σώνει την παρτίδα..Σαν άλλη λύση ίσως θα είναι να βάλεις τον σκληρό στο άλλο λάπτοπ και να του εγκαταστήσεις απο εκεί τα Windows, (χωρίς drivers τπτ) και μετά να το μεταφέρεις στο παλιό να δεις..

Και κάτι άλλο αν θες να ενώσεις partition στο μέλλον κλπ, με το gparted των ubuntu (τρέχει μέσα από το livecd)

λοιπόν.. έβγαλα δίσκο και το laptop δεν ξεκινάει από το cd με το ubuntu. Πρώτο μήνυμα

IDE #0 ERROR

Το οποιο ειναι λογικο αφου πλεον δεν εχει system disc και περναει στο επομενο που ειναι το FlopyDiscDrive που δεν υπάρχει και μετά στο cd-rom (με το ubuntu image) και όλα αυτά υποθέτω οτι γινοντε γιατι δεν εχω κανενα μήνυμα στην οθόνη μέχρι να δω το εξής :

Intel® Boot Agent FE v4.1.09

Copyright © 1997-2002, Intel Corporation

PXE-E61 : Media test failure, check cable

PXE-M0F: Exiting Intel Boot Agent.

Insert system disc in drive.

Press any key when ready....

και αυτο ειναι το final boot device (HDD->FDD->CD-ROM->LAN) όπου γίνετε εκκίνηση του συστήματος από remote dos server απ όσα γνωρίζω.Δλδ προσπερνά όλα τα προηγούμενα λόγω απουσίας τους η αποτυχίας τούς.

...και τα καλύτερα ...

το έκανα βίδες, έβγαλα μπαταρία, κοίταξα για επαφές jumper πάνω στη μητρική όπως πολλοί λένε σε διάφορα site για να γίνει reset αλλά δεν βρίσκω κάτι παρόμοιο με αυτά που έχω δει (ούτε serial port έχει για το reset που λένε για τα Toshiba αλλά αυτό το έβλεπα και χωρίς να το ανοίξω)και το ξαναμανα δέσιμο.

...και μου έφυγαν και οι 5 τρίχες που είχα...

τώρα ζητάει bios password το οποίο δεν είναι αυτό που είχε πριν(όπως είχα πει ήταν έξι μηδενικά,το default της toshiba) και τα settings του boot δεν έχουν αλλάξει αφού φτάνει πάλι στο boot agent της intel για boot από lan

:nothing::wall::hang3:

μήπως τα έχει παίξει το cdrom και δεν δουλεύει καθόλου? όταν βάλεις το cd κάνει καμια προσπαθεια να το διαβάσει? Είναι από τα πρώτα πράγματα που χαλάνε...

το boot order μήπως μπορείς να το αλλάξεις χωρίς να μπεις στο bios, σε κάποια λάπτοπ, πατας ένα κουμπί για να μπει στο Bios και άλλο ένα για να μπει στο boot order. βλέπω ότι γίνεται με το f12 η πατώντας το C (πάτα τα πολλές φορές μπας και γίνει τπτ, με το που θα πατήσεις το Power)

να τι λένε σε άλλα φορουμ

According to the User Manual the boot priority can be set by using the HW Setup utility installed on the A10. You can access this from the Start Programs menu.

Obviously this is only possible when you have a working Windows installation. For situations where the operating system is damaged the user manual describes the alternative procedure which is to power off the notebook and then power it back on again while holding the 'F12' key until the Toshiba splash screen is displayed. This should then load the boot device selection menu from which you can set the CD-ROM as the first device.

και μια άλλη εναλλακτική

Reboot your PC and continually press the left and right arrow keys. That is the way you can select a boot option for most Toshiba laptops.

When you restart the laptop, as soon as it powers off, contunially press the left and right arrow keys. When you see the Toshiba Red logo, underneath it there will be options to choose what you want to boot from.

that's the only way I know of for Toshiba's to select boot order. BIOS selections do not matter.

It's all about timing it right.

αν βγάλεις την μπαταρία για κανα 2 λεπτα γίνεται bios reset.

όπως το βλέπω, μπορείς να κάνεις τα εξής.

1. να το πας στην toshiba να στο ξεμπλοκάρουν, ή σε κάποιο μαγαζί

2. να δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις, windows στον σκληρό βάζοντας τον σε άλλο λάπτοπ

3. να δοκιμάσεις με φλασάκι, ή εξωτερικό drive αν μπορείς να βρείς, αν και το πρώτο δεν νομίζω αφού λές ότι δεν παίρνει usb

4. να φλασάρεις τα bios ξανά ( να τα εγκαταστήσεις πάλι δλδ)

να το διαβάσει κανένας παπάς μήπως γίνει κανένα θαύμα?

παρακαλούνται όσοι ξέρουν κάτι που μπορεί να βοηθήσει η αν κάποιος έχει τεχνικό της toshiba φίλο/γνωστό που μπορεί να κάνει κάτι

...γιατί για service λευτα δεν υπάρχουν (και δε νομίζω ότι μια κλήση στη γραμμή εξυπηρέτησης toshiba θα λύσει το πρόβλημα μου εκτός αν το πάω/στείλω εκεί με τις όποιες χρεώσεις ελέγχους, γνήσια ανταλλακτικά και όλα εκτός εγγύησης...)

αν έχει κανένας το SATELLITE A10 mn: psa10c-05hvm ένα hdd mirror λέτε να bootαρει?

έχω βρει και αυτό

Toshiba A10 A15 A15-S129 A15-S1292 A15-S157 A15-S127 Motherboard FHZSY1 A5A000672

που τη βλέπω ακριβώς ίδια με τη δικιά μου(εκτός από τη σειριακή που εμένα δεν έχει) και πιστεύω ότι είναι λύση γιατί καινούρια mb= καινούριο bios= καινούριο boot priority.

Eστειλα mail αν μπορούν να στείλουν εδώ και πόσο τελική τιμή

Ελλάδα/Ευρώπη δεν πρέπει να κυκλοφόρησε η σειρά A10 γιατί μονό Αμερική βρίσκω info για αυτή (εκτός αν κάποιος ξέρει κάτι διαφορετικό)

θα δώσεις 50 ευρώ για ένα λάπτοπ δεκαετίας? συν τα έξοδα αποστολής σύν τα περαστικά ή θα το βάλεις μόνος σου? δοκίμασες αυτά που λέω πάνω για διάφορους συνδυασμού κουμπιών?

αν δεν δουλεύουν τότε εγκατεστησε τα windows στον σκληρό του λάπτοπ. (κάνε τον εξωτερικό, και βάλτον στο άλλο Pc και κάνε εγκατάσταση απο εκεί) εγώ στην θέση σου θα ρώταγα και στην toshiba και σε κάποιο μαγαζί που διορθώνει λαπτοπ.. Γιατί αν αγοράσεις μητρική μπορεί να μην είναι συμβατή ή μπορεί το πρόβλημα να είναι αλλου..Εξ'αλλου δεν αγοράζεις μητρική για να έχεις καινουργια bios αλλά τα φλασάρεις

κανένα από τα key δεν κάνει force boot η boot menu η ότι αλλο... μόνο μπιπ και τα ίδια

''According to the User Manual the boot priority can be set by using the HW Setup utility installed on the A10. You can access this from the Start Programs menu''.

αυτό είναι στα παλιά, χαμένα,κρασαρισμενα windows και όπως είχα γράψει αρχικά

''Μετά από πολλές ώρες αναζήτησης σε blogs,forums και service sites κατάλαβα ότι το bios της Toshiba ελέγχετε με λογισμικό που ήταν στο δίσκο πριν το format που έγινε για την εγκατάσταση Linux. Χωρίς το λογισμικό αυτό δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα από το bios.Ο HDD έχει υποστεί πολλαπλά format με όλα αυτά που προσπάθησα να βάλω για boot,οπότε δεν γνωρίζω αν γίνετε πλέον η ανάκτηση πληροφοριών του λογισμικού αυτού.''

sorry δεν είχα ανανεώσει τη σελίδα να δω το μνμ σου:):)

το αλλο laptop εχει sata και αυτο ide

Λες παραπάνω ότι "Έβγαλα το hdd των 60gb και τον έβαλα σε εξωτερική θήκη προς έλεγχο του δίσκου ο οποίος λειτουργούσε κανονικά"

έχοντας τον σε εξωτερική θήκη θα του κάνεις εγκατάσταση, απλά να είσαι προσεκτικός που εγκαθιστάς τι και να κάνεις back up των αρχείων του καινούργιου λάπτοπ καθώς και των recovery disks ή partitions που εχει. Δεν θα βάλεις το cd της toshiba αλλά ενα απλo cd Windows.Βέβαια πριν ξεκινήσεις κάνε ένα τεστ για errors..

''θα δώσεις 50 ευρώ για ένα λάπτοπ δεκαετίας? συν τα έξοδα αποστολής σύν τα περαστικά ή θα το βάλεις μόνος σου? δοκίμασες αυτά που λέω πάνω για διάφορους συνδυασμού κουμπιών?''

δοκίμασα και τα βελάκια χωρίς αποτέλεσμα

το cd-rom θα πάρω ένα καινούριο γιατί χαμένο δεν πάει

δλδ η toshiba θα μου πάρει λιγότερα? ιδέα δεν έχω πόσο το σέρβις + αποστολή από επαρχία

ναι τη mb θα τη βάλω μόνος μου και η συμβατότητα με το case νομίζω είναι ok γιατί είναι ακριβώς σαν αυτή που έχω και η σειριακή που έχει παραπάνω είναι σε μέρος που δεν έχει φραγή από καπάκια του case, είναι λάμα στήριξης των ακροδεκτών της mb.Οσο για chipset γιατί να έχω κώλυμα αφού έχει το ιδιο socket ,ιδιο i/o θα βάλω και καινούριο OS...

έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου που που να δημιουργεί πρόβλημα με το νέο mb? γιατί το δικό μου είναι καζάνι

flash bios χωρίς λειτουργικό?..η έστω dos?Για να φτάσω εκεί πρέπει να bootαρω κάτι

έλεγχος σφαλμάτων windows δεν είδα κάτι αλλά τον ξανά έκανα με διόρθωση για καλό και κακό

και μόλις τελείωσε η εγκατάσταση ubuntu με τη θήκη σε άλλο pc και το βαζω

κανονικά =image κατευθείαν στο σκληρό? το έχω κάνει

τώρα τα έκανα εγκατάσταση μέσα από τα win με δίσκο προορισμού τον εξωτερικό

δεν νομίζω να σου δουλέψει το δεύτερο..μετά βάλε και Windows..(μην κάνεις quick format όμως). Ειλικρινα βλέπω πολλους που λέει ότι το πρόβλημα λύθηκε με το f12.. μήπως να δοκιμάσεις συνδυασμούς? να το κρατάς πατημένο πριν το ανοίξεις, να το πατάς επαναλαμβανόμενα κλπ?

Για service δεν νομίζω ότι θα σε συμφέρει, ρώτα σε κανα μαγαζί εκεί που είσαι και θέσε σαν όριο το 50 ευρώ που θα έδινες για μητρική. Αν θέλει κάτι άλλαγμα παρατα το. Πάρε ενα μεταχειρισμένο για το εξοχικό σου, θα βρεις εδώ αλλά και σε άλλα site..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.