Jump to content

δικτυο στο σπιτι

apostatis

Recommended Posts

σε 8-10 χρόνια όμως θα έχουμε FTTH...άντε πες του να βάλει οπτική ίνα να τελειώνει να πάρει και πεντέ-έξι 1000BASE-SX sfp 850nm να του βγει κούκος αηδόνι...αντε μη πω καμιά βαριά κουβέντα για το vdsl, την χειρότερη μ@λ@κια που πάει να υπάρξει...

Του ύψους και του βάθους... Το αν θα είναι καλό ή όχι το vDSL, είναι άλλο thread. Το να φέρει την οπτική είναι μέσα στο σπίτι, είναι εντελώς άσχετο... Αυτή πάει στο router και από εκεί μοιράζεται όπως το κανονικό δίκτυο, δε χρειάζεται να πηγαίνει αλλού. Επίσης, το να στήσει 1000BASE-SX είναι άχρηστο γιατί σίγουρα δεν έχει τους κατάλληλους δίσκους και τα κατάλληλα μηχανήματα. Το 1000άρι όμως, για να επανέλθουμε, θεωρώ εγώ όπως κι άλλοι, ότι είναι απαραίτητο. Και επαναλαμβάνω, ξέρεις τη διαφορά κόστους; Προφανώς όχι. Τότε, γιατί επιμένεις; Δηλαδή αν δώσει για την εγκατάσταση 800€, και τα 100€ είναι για το 1000άρι, αξίζει να τα γλιτώσει με το ρίσκο αργότερα να του χρειαστεί;

100Mbps είναι μια χαρά για μεταφορά αρχείων και δικτύωση μέσα στο σπίτι...τώρα για μεταφορά αρχείων που λες άντε τρώγεται αλλά εγώ δεν το καταλαβαίνω και πάλι...θα περίμενα τα 5 λεπτά για να γραφτεί από το pc στο nas φερ ειπείν...δεν είναι αιωνιότητα...

Μια χαρά για να μεταφέρεις μια ταινία. Σήμερα. Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ τι ανάγκες θα έχει αύριο και η όποια αλλαγή θα είναι 10 φορές χειρότερη και ακριβότερη από το να κάνει την πρόβλεψη σήμερα.

• Replies 179
  • Created
  • Last Reply

παιδια ξερω οτι μπορει κ να φαω μουτζες αλλα σκεφτομουν σε κατι παρομοιο που θελω να κανω cat7 (ή εστω cat6e) S/STP καλωδιο γυρω στα 30 μετρα το πολυ ολο μαζι..καθαρο overkill ετσι? βεβαια δεν ειχα σκεφτει το εφεδρικο καλωδιο τωρα που λετε εσεις γιαυτο και μου φαινοταν καπως προσιτο οικονομικα.. αν παω για διπλο κ τριπλο καλωδιο δε το συζητω ομως.. εγω βασικα ειχαμια απορια.. βλεπω παντου 100 διιαφορετικα utp/stp κλπ. branded, no name κλπ. Υπαρχουν καποια συγκεκριμενα brands που ξεχωριζουν ποιοτικα ή ολα πανω κατω το ιδιο ειναι?

ρε μάγε εσύ είπες για vdsl όχι εγώ...παρένθεση έκανα για το vdsl και την άποψη μου την έχω πει σε άλλο thread...

και για να σου πω και το εξής εγώ δεν θεωρώ πως θα μπορούμε στο μέλλον να κατεβάζουμε τις ταινίες ή τα παιχνίδια ή οτιδήποτε γτ θα έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ σε μέγεθος, που θα θες ένα σκληρό για το ένα...άσε που σε λίγο έτσι όπως το πάνε θα τα κλείσουν τα site κλπ (πάλι βγαίνω off topic αλλά πρέπει να αναλύσω ΓΤ δεν χρειάζεται 1gbps).. ο λόγος που το χρειάζεται ο φίλος είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ για να αποφύγει την ακτινοβολία του wifi και να μπορεί να έχει πρόσβαση στο internet παντού στο σπίτι του...

τώρα για τους υπόλοιπους "τρελούς" (με την καλή έννοια :) ) εδω μέσα μπορεί και το 1gb να είναι ανάγκη...για τον φίλο δεν νομίζω...ούτε για μένα αν και με τα δίκτυα είμα κανονικός τρελός...

κατά την γνώμη μου και το αφήνω εδώ το θέμα είναι να μην κάνει υπερβολές...

Kabel

Φτηνό και καλό. Καλύτερα να βάλεις 3 x cat5 παρά 1 x cat6 είτε cat7? Βρήκες rj cat7 και ποιος θα στα τερματίσει? Με πρέσα cat5 θα στα τερματίσουν? (χαχαχαχαχ)

Θα σου πώ όπως είπα μια μέρα σε ένα φίλο.

Ρε βλάση πως τερματίζουν cat6 καλώδιο σε cat5 jack με πρέσα cat5?

Βγαίνουμε, πάμε σε μαγαζί αγοράζουμε jacks & πρέσα. Ξαναπάμε και τερματίζουμε σωστά.

Αν θες να επενδύσεις στο καλώδιό σου αγόρασε ftp καλώδιο καλύτερα και όχι cat6 είτε cat7. Τσάμπα τα λεφτά.

Και επίσης wifi για surfarisma είναι καλό. Για να streamareis ταινία είναι no go.

Πια κοιτάμε απόδοση/τιμή οι περισσότεροι δεν κοιτάμε ούτε τα άκρα ούτε την φτήνια.

επειδη μπερδευτηκα λιγο ας ρωτησω

1, προτεινετε 2 και 3 καλωδια απο τα οποια το 1 η και 2 απλα να υπαρχουν μηπως χρειαστουν?

2, cat6 κια για δυκτιο και για τηλεφωνο?

3, 1000αρι θελω να στησω και οχι 100αρι τι πρεπει να κανω διαφορετικο απο το 100αρι?

4, για οτικη ινα δεν μιλησε καποιος

1. Το πρωτο καλωδιο για τηλεφωνια, το δευτερο για δεδομενα και το τριτο backup

2. cat6 και στα 3 να μην μπερδευεσαι...

3. cat5e -->100Mbps , cat6--> 1 Gigabit , cat6e--> 10 Gigabit

4. Το κοστος για fiber optics θα ειναι 8-10πλασιο σε σχεση με την εγκατασταση γι Gigabit δικτυο. Επισης Θα χρειαστεις και εξτρα καρτες για καθε pc, και μετατροπεις για καθε δικτυακη συσκευη(NAS, VOIP, TV κλπ)

επειδη μπερδευτηκα λιγο ας ρωτησω

1, προτεινετε 2 και 3 καλωδια απο τα οποια το 1 η και 2 απλα να υπαρχουν μηπως χρειαστουν?

2, cat6 κια για δυκτιο και για τηλεφωνο?

3, 1000αρι θελω να στησω και οχι 100αρι τι πρεπει να κανω διαφορετικο απο το 100αρι?

4, για οτικη ινα δεν μιλησε καποιος

1. Τα παιδιά λένε καλό είναι να έχεις και ένα extra καλώδιο για τυχόν βλάβη του ενός...Ας πούμε για το σαλόνι που είναι το κύριο δωμάτιο για μένα, ρίξε και ένα δεύτερο καλώδιο, δεν χάλασε ο κόπος. (αν κατάλαβα καλά)

2. τηλέφωνο κλασσικά θέλει το rj11 (1 ζεύγος στην μέση ή στα άκρα ανάλογα την συσκευή, κυρίως στη μέση παίζουν). Cat6 για δίκτυο αφού θες 1gbs όπως λένε και οι παλλίκαροι παραπάνω. Αν τώρα βάλεις voip τηλέφωνα θές απλά 100mbps cat5.

3. στο 1000άρι θές και τα 4 ζεύγη του rj45. ενώ στο 100άρι παίζουν μόνο τα 1,2,3 και 6

4. για ίνα το πάμε με τον wizard. Θές από τον δρόμο μέχρι την εισαγωγή που θα καρφωθεί στο μέλλον το passive optical modem. δεν θες για μέσα...ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ με διαφορά...και OVERKILL...

Μπερδεύτηκες γιατί ο καθένας μας λέει το μακρύ του και το κοντό του :p

1. 2 καλώδια οπωσδήποτε, 3ο αν θέλεις και τηλέφωνο σε όποιο σημείο θα βάλεις και δίκτυο

2. Cat5e και αν σε παίρνει η τσέπη σου Cat6

3. Τα παραπάνω και να προσέξεις οι τερματισμοί (clips & πρίζες) να είναι Cat6

4. Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι για οπτική

Συμφωνώ με το τελευταίο του Wizard, σαν σύντομο και εύκολο μπούσουλα.

Για να προτείνω ένα ακόμα ευκολότερο σενάριο, το ιδανικό είναι να μην ξεχωρίσεις πρίζες δικτύου/τηλεφώνου (ειδικά αυτά με τα μισά ζεύγη μια γραμμή, τα άλλα μισά άλλη ΞΕΧΝΑ τα - προφανώς για ματίσεις ούτε λόγος).

Διαλέγεις πόσες πρίζες επικοινωνιών θέλεις σε κάθε δωμάτιο και τις τερματίζεις όλες σαν να πρόκειται για Gbit. Αν καταλήγεις λοιπόν σε ένα patch panel (δεν είναι απαραίτητο αλλά βοηθάει στην οργάνωση) επιλέγεις ανά πάσα στιγμή αν κάτι θέλεις να είναι τηλέφωνο/δίκτυο/αυτοματισμός ή ότι άλλο. Επιπλέον μπορείς να περάσεις και Power over Ethernet αν σου χρειαστεί, χωρίς καμία αλλαγή.

Για την ιστορία, τόσο από πλευράς απόδοσης όσο και τιμής, το cat5e και το cat6 δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Αξιοπρεπέστατα δουλεύεις και Gbit από 5e, αλλά πλέον και η διαφορά κόστους δεν είναι μεγάλη ώστε να το σκέφτεσαι. Οτιδήποτε ακριβότερο από cat6 δεν αξίζει τα λεφτά του.

PS. γίνεται να αλλάξουμε τον τίτλο γιατί πονάνε τα ματάκια μου? :confused:

Αν και αργά θα κάνω την πιο σωστή ερώτηση.

Όταν είπες φτιάχνεις ένα σπίτι τι εννοούσες; Ανακαίνηση ηλεκτρολογικά ή δομή εξαρχής;

Που το φτιάχνεις; Πόσο κόστισε; Το έχεις δηλώσει εφορία; Τι εισόδημα έχεις; χαχαχαχα

Αν πάντως φτιάχνεις εξαρχής σπίτι και είσαι στη φάση του περνάω καλώδια ρεύματος κλπ γενικά θα πρότεινα να περάσεις καλώδια συναγερμού και να μαζεύονται και αυτά όπου και το δίκτυο σου κλπ αλλά επίσης να περάσεις και καλώδια utp cat5 για κάμερες δικτύου. Άστα να υπάρχουν σε κουτάκια τερματισμένα γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Χωρίς καμία υπερβολή θα με διευκόληνε πάρα πολύ να είχα έτοιμη καλωδίωση και για κάμερες. Ίσως ακούγεται too much αλλά σκέψου το για μετά. Ειδικά σε σαλόνι παιδικό δωμάτιο κλπ. Και για θέμα ασφαλείας-συναγερμού αλλά και γιατί δεν ξέρω αν έχεις παιδιά, αλλά να έχεις στον νού σου τι γίνεται. Χωρίς όμως υπερβολές.

Και θα ξαναπώ. Εφόσον το κάνεις κάντο μία και καλή. Αν δεν είναι το κόστος μεγάλο αλλά πολύ μικρό επένδυσε στην καλωδιακή υποδομή του σπιτιού σου. Μπορεί τώρα σε κάποιους να ακούγονται too much αλλά αργότερα θα είναι λίγα.

Παλιότερα λέγανε, δίκτυο μέσα στο σπίτι; Σιγά, έναν υπολογιστή έχω θα βάλω και δίπλα το pstn modem μου και τελείωσα. Και αυτό πριν μόλις 10 χρόνια. Και τώρα μιλάμε για καλωδίωση όλων των δωματίων.

το σπιτι τωρα το φτιαχνω εξαρχης γι' αυτο και οι τοσες πολλες ερωτησεις σχετικα γιατι θελω να δωσω μεγαλη βαση στην καλωδιωση

δεν ειναι οτι θελω παραπανω απο Gigabit αλλα κοιταω να βαλω κατι καλω αλλωστε εχω και δυο τηλεορασεις που θελω να συνδεσω στο δικτυο ωστε να αναπαραγω αρχεια απο υπολογιστη και πολλες φορες ταινιες σε 1080

καλώδια συναγερμού κι αυτα στο πανελ τερματισμενα?το ιδιο και για καμερες δικτυου?τι ακριβως εχουμε με τις καμερες δικτυου?

Θέλει πολύ προσοχή που θα βάλεις καλώδια συναγερμού.

Για κάμερες θα πρότεινα απλά να περάσεις πάλι utp cat5 απλό για κάμερες poe. Αλλιώς θα χρειαστείς και ρεύμα για κάθε κάμερα δίπλα.

Και σίγουρα βάλε μία στο σαλόνι και στο παιδικό δωμάτιο. Αλλά αυτό είναι και θέμα άποψης.

Εγώ πετάω ιδέες που έχω σκεφτεί να κάνω στο σπίτι μου και αν είχα προλάβει στα ηλεκτρολογικά το σπίτι θα τα είχα κάνει ήδη.

Χωρίς να διαφωνώ για τις κάμερες, νομίζω είναι απλούστερο και για εσένα και για τον ηλεκτρολόγο το εξής:

Μην βάλεις πρίζες/καλώδια για κάποιο σκοπό, απλά αποφάσισε τον αριθμό ανά δωμάτιο. Εάν όλες οι καλωδιώσεις είναι ίδιες μεταξύ τους, μπορείς να τα κάνεις τηλέφωνο/δίκτυο/κάμερα οτιδήποτε άλλο θελήσεις.

με τοσα που διαβασα και σας ευχαριστω σκεφτηκα να βαλω απο 2πριζες ethernet σε καθε χωρο που θελω

την ιδια συνδεσμολογια προτεινετε και για το τηλεφωνο ωστε να τερματιζει στο panel η δεν υπαρχει λογος?

και καπου διαβασα το παρακατω

''Επειδή είναι της μόδας να μπαίνουν καμιά 10αριά πρίζες τηλεφώνου στις νέες οικοδομές να πούμε

ότι θα είναι φρόνιμο να μην τις συνδέσουμε όλες παράλληλα αλλά μόνο όσες πραγματικά θα χρειαστούμε.

Φροντίζουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι ενεργές πρίζες. Αλλιώς τσακίζουμε τον συγχρονισμό του adsl τσάμπα''

ισχυει?

και κατι που διαβαζω συχνα ειναι για το rack

τι ειναι ακριβως ,κουτι που βαζουμε μεσα panel κτλ?και αν χρειαζεται

Όλες οι απόψεις εδώ μέσα συγκλίνουν στο ότι δεν πρέπει να κάνεις τίποτε διαφορετικό για το τηλέφωνο.

Αν έχεις 2 πρίζες Ethernet, μπορούν να είναι 2 τηλέφωνα, 1 υπολογιστής και 1 τηλέφωνο ή ότι άλλο συνδυασμό σκεφτείς (γι΄ αυτό μάλλον θα έβαζα καμία παραπάνω από 2)

Εάν έκανες old-school συνδεσμολογία για τις γραμμές τηλεφώνου (να ενώσεις πολλές πρίζες μαζί με ματίσεις) τότε έχει νόημα αυτό που διάβασες. Ιδανικά όμως, το καλώδιο του παρόχου θα μπαίνει σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι, εκεί που θα έχεις και το modem σου και όλες τις άλλες καλωδιώσεις προς τα δωμάτια. Από εκεί θα στέλνεις επιλεκτικά τηλέφωνο ΜΟΝΟ στις μεμονωμένες πρίζες που θα επιλέξεις.

Σε μια σωστή δομημένη καλωδίωση καμία πρίζα δεν είναι ματισμένη με οποιαδήποτε άλλη.

ωραια σωστα μιας και το ιδιο καλωδιο συνδεεται και σε πριζα ethernet αλλα και σε τηλεφωνου

αλλα γενικοτερα μιας και με θεωρω υπερβολικο στις επιλογες μου με βλεπω για 4 καλωδια σε καθε χωρο

απο μαρκες για αυτα τα υλικα τι προτεινεται?

αξιζει να αγορασω και αλλο router?

Πάνω από 2 καλώδια σε κάθε δωμάτιο είναι υπερβολή. Αν έχεις περισσότερες συσκευές βάζεις ένα switch.

Δύο μπρίζες σε κάθε δωμάτιο είναι μια χαρά (απο διπλό καλώδιο σε κάθε μπρίζα).

Σχετικά με το τηλέφωνο δεν σε απασχολούν οι ματίσεις και οι συνδεσμολογίες και ο λόγος.

Φέρνεις την εξωτερική γραμμή σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εκεί συνδέεις το router σου και με splitter απο εκεί θα φύγουν όλες οι μπρίζες τηλ, δικτύου κλπ για το υπόλοιπο σπίτι. Σε άλλο καλώδιο θα συνδεθεί το router για το adsl και σε άλλο καλώδιο θα συνεχίσει να δίνει η γραμμή τηλεφωνικό σήμα.

Ματίσεις παράλληλα στα τηλέφωνα γινόντουσαν παλιά που δε φτιαχνόνται χώρος για το δίκτυο σου. Ερχόνταν το κεντρικό καλώδιο συνήθως στο σαλόνι και απο εκεί γινόταν μάτιση με το υπόλοιπο σπίτι για να έχεις τηλ σήμα. Και εσύ πήγαινες και έβαζες στο δωμάτιο μέσα το router πχ. Δεν έβαζες το router δηλαδή στο κεντρικό καλώδιο αλλά σε πάραλληλο, και υπήρχαν απώλειες. Ειδικά αν είχες καμία συσκευή σε άλλη μπρίζα χωρίς φίλτρο είτε με προβληματικό φίλτρο, έκανε παρεμβολές.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.