Jump to content

δικτυο στο σπιτι

apostatis

Recommended Posts

καλησπερα

φτιαχνω ενα σπιτι και θα ηθελα την γνωμη σας γιατι θελω να βαλω επιτοιχιες μπριζες ethernet στα δωματια ωστε να εχω παντου ιντερνετ ενσυρματο

τι χρειαζεται λοιπον και τι προτινετε απο καλωδια μπριζες πανελ και οτι αλλο χρειαζεται χωρις απωλεια στην ταχυτητα!η cisco θεωρηται η καλυτερη?

το να βαλω οπτικη ινα αξιζει?

• Replies 179
  • Created
  • Last Reply

- Καλωδια cat6 (6e το θεωρω υπερβολη)

- Switch, ενα Netgear ή TP-Link (απο τα φτηνα) // Allied Telesis απο τα πιο καλα. Cisco, για σπιτι ειναι υπερβολη!

- Απο μπριζες, η Legrand εχει ποιοτικες, αλλα τσιμπανε !

Εγώ που κάνω κάτι αντίστοιχο τώρα, κάνω τα εξής:

1. Διπλό καλώδιο σε όλες τις πρίζες. Αφενός για λόγους backup, αφετέρου, για να αποφύγω μικρά switch σε περίπτωση που χρειαστώ δεύτερο.

2. Καταλήγουν όλα στο σημείο που έρχεται η τηλεφωνική γραμμή από έξω. Έτσι, ο router είναι δίπλα και έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες από αυτό το (συνήθως κακής ποιότητας) καλώδιο.

3. Δεν έχω βάλει κάποιο patch panel, απλά ένα 16άρι switch και πέφτουν όλα επάνω. Δε νομίζω ότι μου προσφέρει κάτι το pp.

Δεν είναι απαραίτητο να καταλήγουν όλα στο router, απλά βολεύει ώστε αν βάλεις ups, να βάλεις και τo switch εκεί. Αν όμως είναι μέσα στη μέση στο σαλόνι, όπως πολλά παλαιότερα σπίτι, θα είναι άσχημο να φαίνονται όλα.

Εγώ που κάνω κάτι αντίστοιχο τώρα, κάνω τα εξής:

1. Διπλό καλώδιο σε όλες τις πρίζες. Αφενός για λόγους backup, αφετέρου, για να αποφύγω μικρά switch σε περίπτωση που χρειαστώ δεύτερο.

2. Καταλήγουν όλα στο σημείο που έρχεται η τηλεφωνική γραμμή από έξω. Έτσι, ο router είναι δίπλα και έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες από αυτό το (συνήθως κακής ποιότητας) καλώδιο.

3. Δεν έχω βάλει κάποιο patch panel, απλά ένα 16άρι switch και πέφτουν όλα επάνω. Δε νομίζω ότι μου προσφέρει κάτι το pp.

Δεν είναι απαραίτητο να καταλήγουν όλα στο router, απλά βολεύει ώστε αν βάλεις ups, να βάλεις και τo switch εκεί. Αν όμως είναι μέσα στη μέση στο σαλόνι, όπως πολλά παλαιότερα σπίτι, θα είναι άσχημο να φαίνονται όλα.

διπλο καλωδιο στις πριζες ethernet εννοεις?τι εννοεις για backup?

και δηλαδη το ρουτερ ειναι καλυτερο να συνδεθει σε αυτη την πριζα τηλεφωνου ας την πουμε κεντρικη?

στο switch πως τα κουμπωνεις εχει ς βυσμα ethernet στην μια ακρη?

η διαφορα με την 100 ταχυτητα με την 1000 ταχυτητα με τι εχει να κανει?

με την μεταφορα δεδομενω μεσω δικτυου

στην μια ειναι 100mbit και στην αλλη 1gbit

στην δευτερη περιπτωση ειναι 10 φορες πιο γρηγορη να στο πω απλα.

αλλα θα πρεπει να υποστηριζουν ολες οι συσκευες gigabit ethernet

Εγώ θα πρότινα 3πλό καλώδιο σε κάθε μπρίζα αν και είναι υπερβολή θα εξηγήσω γιατί. 1 utp για τηλέφωνο, 1 utp για gigabit δίκτυο και ένα backup. (Είτε το λιγότερο 2 καλώδια)

Για σπίτι cat5 είναι μια χαρά και ανέξοδο. Cat6 είναι όντως too much.

Patch Panel είναι απλά για να τα έχεις ωραία και ταξινομιμένα και βάλε βγάλε αν θες. Να τα βάλεις όλα σε ένα mini rack και να κάνεις ότι θέλεις. Αν είχα τα λεφτά, pp και rack θα έβαζα πάντως.

Για οικονομικές λύσεις και ποιοτικές θα βάλεις legrand την οικονομική σειρά. Επειδή όμως έχει και σημασία την χρωματολογία που θα βάλεις και στις μπρίζες σου κοίτα να έχει και τα χρώματα που θέλεις. Επίσης αν σε ενδιαφέρει να βάλεις και τηλέφωνο σε κάθε μπρίζα κοίτα για διπλές μπρίζες με rj11 & rj45 για να γλυτώσεις αλλιώς διπλή rj45. Το rj11 μπαίνει και σε 45άρι το αντίθετω όμως όχι.

Αν μπορείς να διαθέσεις λεφτά κοίτα για panduit αν και δε νομίζω να έχουν σειρά μπρίζες για σπίτι.

Cisco Switch με τίποτα. Τσάμπα τα λεφτά. Πόσα θέλεις να δώσεις για switch είναι το θέμα κυρίως.

Κοίτα οπωσδήποτε για gigabit. Δε θα το μετανιώσεις, ενώ αν κάνεις 100άρι δίκτυο θα χτυπάς το κεφάλι σου, όπως θέλω να κουτουλήσω εγώ τον ηλεκτρολόγο του δικού μου σπιτιού. Πολυκατοικία του 2010 και έχει βάλει 1 utp σε κάθε μπρίζα δηλαδή έλεος..

Και όπως είπε και ο wizard κοίτα εκεί που θα τερματίζουν τα καλώδιά σου να φέρεις και την εξωτερική γραμμή τηλεφώνου (και εκεί 2 ftp 1 για τηλ και άλλο για backup) για να βάλεις το router και να το διαχωρίζεις σε όλο το σπίτι. Επίσης οπωσδήποτε 1 μπρίζα δίπλα :D

Βαλε μωρε χιλιαρι αφου ειναι δικο σου σπιτι. 0.10€/μετρο ειναι πιο ακριβο νομιζω. Και αγορασε μονος σου τα καλωδια, μην αφησεις τον ηλεκτρολογο να τα παρει εκεινος.

Εννοειται οτι και το switch να ειναι 1000αρι.

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk

Εγώ θα πρότινα 3πλό καλώδιο σε κάθε μπρίζα αν και είναι υπερβολή θα εξηγήσω γιατί. 1 utp για τηλέφωνο, 1 utp για gigabit δίκτυο και ένα backup. (Είτε το λιγότερο 2 καλώδια)

Σωστός, αν και εγώ δε θα το κάνω έτσι. Έχω 2 πρίζες για τηλέφωνο σε όλο το σπίτι, γιατί δε θέλω άλλες. Μία στο σαλόνι με το ασύρματο και μία στο γραφείο με απλή συσκευή για να έχω εναλλακτική αν κοπεί το ρεύμα. Δε θέλω τηλέφωνα παντού, ειδικά στα υπνοδωμάτια.

[MENTION=16877]apostatis[/MENTION]

Ναι, εννοώ 2 καλώδια σε κάθε σημείο, με διπλό RJ-45 πριζάκι. Αν τυχόν πάθει κάτι το ένα, να μην σου αχρηστεύεται το σημείο. Σπάνιο, αλλά αν συμβεί θέλεις μερεμέτια.

Και ναι, στις καταλήξεις βάζω κλιπς RJ-45 και τα κουμπώνω κατευθείαν στο switch. Το pp είναι ιδανική λύση, αλλά ανεβάζει το κόστος και τις απαιτήσεις σε χώρο.

Επειδή φτιάχνεις σπίτι μια φορά και για να αλλάζεις καλώδια κλπ είναι μανούρα και έξτρα έξοδα καλύτερα δώσε 100ευρώ παραπάνω και βάλε έξτρα καλώδια και αργότερα patch panel κλπ αν έχεις και θέλεις.

Επένδυσε στην υποδομή που δεν αλλάζει εύκολα.

Επίσης μην τολμήσει κανείς να σου κάνει μάτιση σε utp καλώδιο για να γλυτώσει 10 ευρώ (υπάρχουν και γύφτοι). Ενιαίο καλώδιο πάει του utp. ενώσει ενδιάμεσα δεν.

[MENTION=1298]WizarD[/MENTION] μπορεί αργότερα να θες να βάλεις τηλ κέντρο είτε να έχεις τηλέφωνο παντού. Καλύτερα να έχεις την υποδομή παρά να ψάχνεσαι αργότερα.

ρε παίδες, γιατί να πάει σε cat6 και 1gbps και διπλές και τετραπλές??

2 ζευγάρια θέλει μόνο στο 1,2,3,6 του κάθε jack... Αυτό θα του δώσει 100Mbps που για μέσα στο σπίτι είναι κομπλέ... τι είναι κάνας πάροχος για να κάνει ιστορίες για αγρίους? Αυτο που μπορεί να κάνει σαν έξτρα (αλλά δεν το προτίνω) είναι να βάλει 2 δωμάτια σε ένα jack (δηλαδή να χρησιμοποιήσει όλα τα Pins ενός jack για 2 δωμάτια, 1,2,3,4 το Α δωμάτιο, 5,6,7,8 το δεύτερο, αλλά πρέπει μετά να κάνει custom καλώδιο, το οποίο θα έχει 1 jack και θα βγάζει σε δύο με το εξής Pinout 1,2,3,4<->1,2,3,6 και το 2ο 5,6,7,8<->1,2,3,6).

έναν cable tester θα χρειαστείς μόνο για να τσεκάρεις ότι η καλωδίωση είναι κομπλέ από σημείιο σε σημείο.

Εγώ το φαντάζομαι ότι θα συνδέσεις τον router του παρώχου στην μία πρίζα που θα καταλήγουν τα 2,3 δωμάτια. Στο άλλο άκρο θα μπουν οι υπολογιστές. Τώρα αν στο κάθε δωμάτιο θα παίξουν παραπάνω από ένας υπολογιστής θα βάλεις ένα hub (5ευρό κόστος) και εκεί θα συνδέσεις τα pc... φτηνά και ωραία

ρε παίδες, γιατί να πάει σε cat6 και 1gbps και διπλές και τετραπλές??

2 ζευγάρια θέλει μόνο στο 1,2,3,6 του κάθε jack... Αυτό θα του δώσει 100Mbps που για μέσα στο σπίτι είναι κομπλέ... τι είναι κάνας πάροχος για να κάνει ιστορίες για αγρίους? Αυτο που μπορεί να κάνει σαν έξτρα (αλλά δεν το προτίνω) είναι να βάλει 2 δωμάτια σε ένα jack (δηλαδή να χρησιμοποιήσει όλα τα Pins ενός jack για 2 δωμάτια, 1,2,3,4 το Α δωμάτιο, 5,6,7,8 το δεύτερο, αλλά πρέπει μετά να κάνει custom καλώδιο, το οποίο θα έχει 1 jack και θα βγάζει σε δύο με το εξής Pinout 1,2,3,4<->1,2,3,6 και το 2ο 5,6,7,8<->1,2,3,6).

έναν cable tester θα χρειαστείς μόνο για να τσεκάρεις ότι η καλωδίωση είναι κομπλέ από σημείιο σε σημείο.

Εγώ το φαντάζομαι ότι θα συνδέσεις τον router του παρώχου στην μία πρίζα που θα καταλήγουν τα 2,3 δωμάτια. Στο άλλο άκρο θα μπουν οι υπολογιστές. Τώρα αν στο κάθε δωμάτιο θα παίξουν παραπάνω από ένας υπολογιστής θα βάλεις ένα hub (5ευρό κόστος) και εκεί θα συνδέσεις τα pc... φτηνά και ωραία

1ον Όταν φτιάχνεις σπίτι το κάνεις μία και καλή. Δεν ξυλώνεις καλώδια είτε περνάς μετά. Θα μας θυμηθεί.

2ον 100mbps τώρα είναι καλούτσικα αργότερα όμως και στους ρυθμούς που θέλουμε δεν είναι αρκετό.

Είμαστε στην εποχή του 1080p. Αν συνδέσεις πχ ps3 με pc σε άλλο δωμάτιο μόνο με 1gbps κάνει streaming 1080p.

3ον Αν χαλάσει το ένα καλώδιο είτε πάει να καρφώσει τίποτα και κατα λάθος χτυπήσει κανα καλώδιο απο τα δύο τι κάνεις; Περνάς απέξω τα καλώδια είτε ξυλώνεις κουτιά και ξανα περνάς καλώδιο; Άσε να έχεις backup καλύτερα. το κόστος είναι πολύ μικρό. 0,17€ έχει το μέτρο. Θα βάλει άλλα 500 μέτρα καλώδιο και θα δώσει 85 ευρώ παραπάνω;

UTP : www.elektronik.gr, , LED, electronic, , , , powered by www.gowebshop.gr

4ον Κανείς δεν είπε για cat6. Δεν συμφέρει. Θέλει cat6 jacks, καλώδιο, πρέσα patch panel τα οποία ανεβάζουν το κόστος χωρίς λόγο για σπίτι.

Cat5e και cat6 ΔΕΝ εχουν μεγαλες διαφορες σε τιμη. Αλλα αν το σπιτι ειναι σχετικα μεγαλο και το καλωδιο εχει διαδρομη, θα εχεις καποιες απωλιες. Βαλε cat6 να εισαι σιγουρος.

Θα συμφωνησω με τα 3 ζευγαρια παντως. 1 για τηλεφωνια, 1 για τα data και το περισευουμενο backup. Δηλαδη αν χαλασει καποιο απο τα αλλα 2, εχεις το 3ο περασμενο ηδη.

2ον 100mbps τώρα είναι καλούτσικα αργότερα όμως και στους ρυθμούς που θέλουμε δεν είναι αρκετό.

Είμαστε στην εποχή του 1080p. Αν συνδέσεις πχ ps3 με pc σε άλλο δωμάτιο μόνο με 1gbps κάνει streaming 1080p.

Καλούτσικα; Σπαστικά είναι... Αντέγραφα κάτι αρχεία από ένα laptop τις προάλλες με 100άρι, και μου έσπασε τα νεύρα. 2.5GB ήταν κι όπως καταλαβαίνεις έκανε 5 λεπτά, για κάτι που θα έπρεπε να κάνει 20"

Και αυτό σε μια απλή αντιγραφή... Αν έχεις κάποιο NAS και κάνεις backups εκεί, είναι πολύ χειρότερα.

εμένα όλα αυτά που λέτε μου φαίνονται περιτά μάγκες...

HD streaming (συμπιεσμένο) κάνεις με 8-10mbps. Ασυμπίεστο θές 30-35.

ΜΟΝΟ με 3D θές 38Mbps... Άλλά όχι 1gbps...μην τρελαθούμε κιόλας...

δεν μπορώ να φανταστώ το παλικάρι να κάνει από το ένα δωμάτιο στο άλλο streaming καθώς το λογικό λέει ότι το home cinema του θα είναι στο σαλόνι

Επίσης αν κάνεις τέτοιες δουλειές (τρυπήματα κλπ αφού μπει το καλώδιο) τις κάνεις με ανιχνευτή για να αποφύγεις την 3η υπόθεση που λες.

Απώλειες θα έχεις στα 80-90 μέτρα και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι ο φίλος έχει σπίτι στην εκάλη 3όροφο και θέλει να συνδέσει τον ξενώνα έξω με το υπόλοιπο σπίτι. Αν ισχύει ας παει σε cat6...

Δυστυχώς και εγώ σε 100άρι παίζω πια λόγο βλακείας του ηλεκτρολόγου στο καινούργιο σπίτι και τσιγκουνιάς-γυφτιάς.

Έχω το media pc/κατεβαστήρι στο σαλόνι και μεταφέρω αρχεία ότι έχω κατεβάσει στα pc μέσα. Τελικά κατεβάζω κατευθείαν στο main pc γιατί με εκνευρίζει κάθε βδομάδα να θέλω 2 ώρες για να μεταφέρω τα αρχεία.

Κυριολεκτικά δεν αξίζει τον κόπο να μην έχεις υποδομή για gigabit.

[MENTION=22080]tavliban[/MENTION]

Aπώλεις θα έχεις στο δίκτυο σου εφόσον έχει 3+ pc συνδεδεμένα.

εμένα όλα αυτά που λέτε μου φαίνονται περιτά μάγκες...

Επίσης αν κάνεις τέτοιες δουλειές (τρυπήματα κλπ αφού μπει το καλώδιο) τις κάνεις με ανιχνευτή για να αποφύγεις την 3η υπόθεση που λες....

Πειράζει μου εμένα μου φαίνεται περιττό αυτό; :hm:

Και κάτι που δε σκέφτεσαι... Πριν 10 χρόνια, είχες 10mbit. Αν είχες περάσει ομοαξονικό 10άρι με terminators, φαντάσου τι μπινελίκια θα έριχνες τώρα που θα ήθελες 100άρι. Είναι πολύ μικρό το κόστος για να μην το κάνει και όταν μιλάμε για δικό σου σπίτι, που (αν δε στο πάρει το ΔΝΤ) θα είσαι μέσα για πολλά χρόνια, καλό είναι να προβλέπεις. Σε 1-2 χρόνια θα έχουμε internet στα 100 (vDSL). Σκέψου το.

σε 8-10 χρόνια όμως θα έχουμε FTTH...άντε πες του να βάλει οπτική ίνα να τελειώνει να πάρει και πεντέ-έξι 1000BASE-SX sfp 850nm να του βγει κούκος αηδόνι...αντε μη πω καμιά βαριά κουβέντα για το vdsl, την χειρότερη μ@λ@κια που πάει να υπάρξει...

100Mbps είναι μια χαρά για μεταφορά αρχείων και δικτύωση μέσα στο σπίτι...τώρα για μεταφορά αρχείων που λες άντε τρώγεται αλλά εγώ δεν το καταλαβαίνω και πάλι...θα περίμενα τα 5 λεπτά για να γραφτεί από το pc στο nas φερ ειπείν...δεν είναι αιωνιότητα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.