Jump to content

GA-Z68X-UD3H-B3 και fans

bep1995

Recommended Posts

Παιδια, εχω μια απορια, ισος λιγο ηλιθια, αλλα θελω να μου την λυσετε αν γινεται! η mobo που θα παρω ειναι αυτη (και αλλη να παρω δεν εχει σημασια βασικα)

Λινκ1

Λινκ2 (Layout)

θα εκανα αργοτερα την ερωτηση αυτη, λιγο πριν παρω το pc, αλλα δεν μπορω να περιμενω...

Ας πουμε εχει 4 θεσεις για fans

SYS_FAN1 (3 pin)

SYS_FAN2 (4 pin)

CPU_FAN (4 pin)

PRW_FAN (3 pin)

Ερωτηση1: Σε οποια θεση και αν βαλω fan θα μπορω να ελεγξω την ταχυτητα στις στροφες ή θα μπορω να το κανω αυτο μονο στο PRW_FAN;;

Ερωτηση2: Μπορω και στις 4 θεσεις να βαλω οποιον fan θελω (ειτε ειναι case fan ειτε cpu fan);;

Ερωτηση3: Ποια ειναι η διαφορα της "θυρας" CPU_FAN και PRW_FAN απο τα αλλα 2; Μπορω π.χ. να παρω 2 fans για μια ψυκτρα και να τους βαλω στο SYS_FAN2 και CPU_FAN;; η και στα αλλα που ειναι 3 pin;;

Κοίταξε το manual (περίμενε να κατέβει, είναι μεγάλο pdf αρχείο) στην σελίδα 25.

1. Από τα πινακάκια στο manual μόνο το CPU_FAN μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα του ανεμιστήρα (έχει τέταρτο pin για speed control). Το SYS_FAN 2 αν και είναι τετράπινο (4 pin) το τέταρτο δεν χρησιμοποιήτε (reserve). Εννοείται πως για να ελέγχεις τις στροφές θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ανεμιστήρα με τετράπινη σύνδεση (φυσικά όχι με ένα 3pin to 4pin αντάπτορα).

2. Όχι. Τον ανεμιστήρα/-ρες του επεξεργαστή τους συνδέεις στο CPU_FAN για να ρυθμίζονται οι στροφές ανάλογα την θερμοκρασία του (σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχεις βάλει από το BIOS). Εκτός και εαν βάλεις κάποιον εξωτερικό (χειροκίνητο) ρυθμιστή στροφών.

Οι υπόλοιπες θέσεις δεν νομίζω να παίζουν κάποιο σοβαρό ρόλο εκτός του ονόματος που έχουν με το οποίο μπορείς να βλέπεις τις στροφές του συγκεκριμένου ανεμιστήρα από το BIOS.

3. Μόνο το CPU_FAN διαφέρει από τα άλλα. Όπως είπα και πιο πάνω το SYS_FAN 2 αν και 4pin είνα σαν 3pin.

thanks για την απαντηση, να σου πω ομως, οι περισοτεροι ανεμηστηρες που ερχονται μαζι με την ψυκτρα εχουν 3 pin συνδεση ετσι δεν ειναι; και η corsair Α70 και cooler master 412S (ειμαι αναμεσα σε αυτες τις 2) εχουν 3 pin fans, τι γινεται τοτε;; βαζω το 3πινο fan στο CPU_FAN και ας ειναι 4πινο το δευτερο;; θα μπορω να ρυθμησω στροφες;;

Πολλυ εδιαφερον το manual, θα το διαβασω!!!!

Μπορείς να συνδέσεις ανεμιστήρα με 3pin στο CPU_FAN που είναι 4pin. Απλώς "χάνεις" την δυνατότητα να ρυθμίζεις τις στροφές.

Την Α70 έχω εγώ και έχει ένα διακλαδωτή και συνδέει τους 2 ανεμιστήρες της στο CPU FAN. Οι ανεμιστήρες της δουλεύουν στις 2000 στροφές. Αν στην σύνδεσή τους προσθέσεις και τις προεκτάσεις με τις αντιστάσεις (όλα υπάρχουν στην συσκευασία) τότε θα δουλεύουν στις 1600 στροφές.

Άλλος τρόπος για να ρυθμίσεις τις στροφές σε ανεμιστήρες 3pin είναι με εξωτερικό ελεγκτή που σου ανέφερα πιο πάνω. Είναι όμως έξτρα κόστος.

Εφόσον ενδιαφέρεσαι για την ψύκτρα του επεξεργαστή μόνο, ίσως θα σε σύμφερε να πάρεις ανεμιστήρα με 4pin και να κάνεις την δουλειά σου με το CPU FAN ή ακόμα και να επιλέξεις μια άλλη ψύκτρα που θα διαθέτει ανεμιστήρα 4 pin.

Αν θέλεις να ρυθμίσεις πολλούς ανεμιστήρες ο εξωτερικός ελεγκτής σου κάνει.

να ρωτησω, στις 2000 στροφες κανει θορυβο;; αν δεν κανει και πολυ τοτε δεν με πειραζει, ακουγετε αρκετα; τοτε τι διαφορα θα εχει αν το βαλω πχ σε system fan, αφου σε οποια περιπτωση δεν ρυθμιζονται;; μονο αν ειναι ο ανεμηστηρας 4 πιν αξιζει να το βαλω στο CPU_FAN ετσι δεν ειναι;

Η αντίληψη του θορύβου είναι διαφορετική για τον καθένα. Στις 1600 η Α70 για μένα είναι αρκετά αθόρυβη. Στις 2000 ακούγεται λίγο αλλά δεν με ενοχλεί.

Σ' εσένα μπορεί οι 1600 να είναι ενοχλητικές.

Στο CPU FAN υπάρχει μια ρύθμιση που θα πρέπει να απενεργοποιήσεις αν τυχόν δεν έχεις κουμπωμένο ανεμιστήρα.

Έχει προειδοποίηση για σφάλμα του ανεμιστήρα (εφόσον δεν τον βλέπει να έχει στροφές) και μπορεί ανάλογα με την μητρική από το να σου σπάσει τα νεύρα με το beeper να βαράει συνέχεια μέχρι να μην ξεκινάει ο υπολογιστής καθόλου.

Άλλωστε γιατί να μην χρησιμοποιήσεις το CPU FAN για να συνδέσεις την ψύκτρα του επεξεργαστή; Δέν έχει σημασία που θα είναι 3 pin. Δεν θα τελειώσεις το τεράπινο του CPU FAN! :p

Οκ, το το 3πινο του\των fans της ψυκτρας θα το βαλω στο CPU_FAN, αλλα πως;; απο δεξια η απο αριστερα, ετσι οπως βλεπεις την μητρηκη (οπως θα ειναι μεσα στο κουτι δηλαδη) ποιο pin θα περισσευει, το αριστερο η το δεξιο; ξερεις;;

Αν προσέξεις τα βύσματα στην μητρική (και στο manual) υπάρχει ένα "αυτάκι" παράλληλο με τα pin που χρησιμεύει σαν οδηγός για να κουμπώσει στην σωστή θέση το βύσμα από τον ανεμιστήρα. Στα τρίπινα είναι στο κέντρο ενώ στα τετράπινα είναι προς την μια άκρη.

Έτσι τα βύσματα που είναι τρίπινα τα οδηγεί στα 3 σωστά πιν για να κουμπώσουν.

Για σίγουρα δες το manual όπου φαίνεται ποιό είναι το τέταρτο πιν (speed control) που πρέπει να μένει ελεύθερο.

Δηλαδη αμα το "αυτακι" ειναι δεξια, το 3πινο θα το βαλω και αυτο δεξια; δηλαδη το τεταρτο πιν που ειναι περισευει πρεπει να ειναι αυτο που ειναι εξω απο το "αυτακι" σωστα;

Το manual εσυ μου το εστειλες, για κανε εναν κοπο να δεις εσυ και να μου πεις οκ; ετσι οπως το βλεπω εγω ειναι σαν να λει οτι το speed control ειναι μεσα στο "αυτακι" και αυτο που περισευει ειναι κατι αλλο, για δες τι παιζει και πες μου

Δηλαδη αμα το "αυτακι" ειναι δεξια, το 3πινο θα το βαλω και αυτο δεξια;
Αν προσέξεις τα βύσματα στην μητρική (και στο manual) υπάρχει ένα "αυτάκι" παράλληλο με τα pin που χρησιμεύει σαν οδηγός για να κουμπώσει στην σωστή θέση το βύσμα από τον ανεμιστήρα.

...

Έτσι τα βύσματα που είναι τρίπινα τα οδηγεί στα 3 σωστά πιν για να κουμπώσουν.

Μπαίνει μόνο με έναν τρόπο. Αν επιμείνεις σε λάθος τοποθέτηση ή θα στραβώσει κάτι για να μπει ή θα σπάσεις κάτι.

για κανε εναν κοπο να δεις εσυ και να μου πεις οκ; ετσι οπως το βλεπω εγω ειναι σαν να λει οτι το speed control ειναι μεσα στο "αυτακι" και αυτο που περισευει ειναι κατι αλλο,

Κάνεις λάθος. Αν το δεις από κοντά θα καταλάβεις τι λέω και οτι είναι απλό.

Το CPU FAN έχει σε οριζόντια σειρά τα πιν και το τέρμα αριστερά είναι το 4 που θα μείνει ελεύθερο (εφόσον το σχέδιο δείχνει το 1 τέρμα δεξια).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.