Jump to content



Μήπως ήρθε ο καιρός για smartphone;


sadako

Recommended Posts

Σκέφτομαι μήπως ήρθε τελικά η στιγμή να πάρω κι εγώ ένα smartphone. Προς το παρόν πορεύομαι με ένα παλιό SE W910i και ομολογώ πως υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκα τις λειτουργίες ενός Smartphone, κυρίως για web και office εφαρμογές, πέραν του ότι γενικά πολλές φορές με έχει εκνευρίσει το πόσο αργό είναι.

Όσον αφορά την χρήση του, πέραν των γνωστών (ομιλία, SMS), θέλω να χειρίζεται με ευκολία έγγραφα MS Office, να έχει ραδιόφωνο, wifi-3G, να αντικαταστήσει (αν είναι δυνατόν) την ψηφιακή μου μηχανή (5ετίας) όσον αφορά φωτογραφίες και βίντεο, multimedia (mp3 και βίντει, πιο σπάνια βέβαια το δεύτερο όσον αφορά ταινίες κλπ), αν είναι δυνατόν να έχει και GPS. Βέβαια γενικά θεωρώ τον εαυτό μου 'γκατζετάκια', οπότε θα ψάξω και θα χρησιμοποήσω σίγουρα αρκετές εφαρμογές.

Έχω χάσει λίγο την μπάλα όσον αφορά τα λειτουργικά. iOS το είχα απορρίψει καθαρά λόγω τιμής του iPhone. Ανάμεσα στα υπόλοιπα με είχε 'γοητέψει' το Android, χωρίς να το έχω δουλέψει είναι η αλήθεια, κυρίως λόγω του open source, επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω έστω και 1 ευρώ για να αγοράσω κάποια εφαρμογή. Τις προάλλες όμως έπεσα σε κάποια reviews από κινητά με Windows Phone και είδα πολλά εγκωμιαστικά σχόλια. Δεν ξέρω τι παίζει από εφαρμογές κλπ (δηλαδή αν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες και κυρίως ΔΩΡΕΑΝ), αλλά από ό,τι κατάλαβα τα κινητά με Windows Phone δεν είναι και τα φθηνότερα.

Κάτι ΒΑΣΙΚΟ, είναι πως θέλω το κινητό να είναι όσο πιο smooth (στα πλαίσια του μπάτζετ μου βέβαια) γίνεται στην χρήση. Δεν ξέρω πώς μεταφράζεται αυτό στην πράξη όσον αφορά επεξεργαστή ή λειτουργικό, μιας και έβλεπα κινητά με Windows Phone να παινεύονται όσον αφορά την αποκριση ακόμα και με μικρότερα hardware specs από android phones.

Όσον αφορά την μπαταρία, από όσα έχω ακούσει κατάλαβα πως γενικά δεν είναι το πιο δυνατό σημείο, αλλά τι να πω, δεν θα μου βγάζει έστω μια μέρα με μέτρια χρήση; Δηλαδή για ένα 6-7ωρο ταξίδι να μπορώ να χρησιμοποιώ ίντερνετ, να δω καμιά ταινία, να ακούσω μουσική και κανένα τηλέφωνο;

Ίντερνετ έχω στο κινητό από το Vodafone CU, 60MB με κάθε ανανέωση (για όπου δεν θα υπάρχει διαθέσιμο wi-fi δίκτυο), που αυτή την στιγμή χρησιμοποιώ ελάχιστα.

Όσον αφορά το μπάτζετ, ξεκινάω από τα 200-250 και ανεβαίνω αν αξιολογήσω πως αξίζουν πραγματικά τον κόπο τα παραπάνω (ή καλύτερα) features ενός πιο ακριβού κινητού. Δεν πρόκειται πάντως σε καμιά περίπτωση να πάρω κινητό 500 ευρώ, δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο, ακόμα κι αν αλλάζω κινητό κάθε 5-6 χρόνια και όχι κάθε χρόνο όπως κάνουν πολλοί.

Το πόσο ακριβώς 'επείγει' η επιλογή δεν το γνωρίζω αυτή την στιγμή, υπάρχει περίπτωση να το χρειαστώ άμεσα (εξαρτάται από το αν θα λείψω για αρκετό διάστημα σε ταξίδι, που θα μου αποφέρει όμως και κάποια χρήματα, άρα θα μπορώ να δώσω περισσότερα χρήματα προκαταβολικά γνωρίζοντας πως θα τα αναπληρώσω αργότερα), οπότε ψάχνω για επιλογές τόσο για άμεση αγορά, όσο και για την προοπτική να περιμένω, αν αξίζει βέβαια τον κόπο, για μοντέλα που περιμένουμε σε λίγο καιρό.

Από το λίγο που έχω ψάξει ως τώρα, έχω δει ΠΟΛΛΟΥΣ να παινεύουν το SE Neo V ως ίσως το πιο 'value for money' smartphone σε αυτή την κατηγορία, ενώ κάποιο που αναφέρεται συχνά είναι το LG Optimus 2x (με ΑΡΚΕΤΑ παράπονα όμως όσον αφορά την μπαταρία του).

Ευχαριστώ προκαταβολικά για όλες τις προτάσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Εγω θα προτεινα να δωσεις το πολυ 150€.

Κατα τη γνωμη μου, ειναι περισσοτερο μοδα της εποχης παρά χρησιμα σε αυτους που τα αγοραζουν (πλην λιγων εξαιρεσεων). Πολυς κοσμος δινει τα 500€ για να ειναι μεσα στη μοδα, ενω με 100-150 μπορεις να κανεις τη δουλεια σου.

Θα προτεινα το φθηνο Galaxy S mini 2.

Galaxy mini 2 : Μικρό και σούπερ οικονομικό (video) - Insomnia.gr

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με τον nickmanak. δώσε ένα μικρό ποσό να δεις αν σου ταιριάζει. Επίσης λάβε υπόψη τα εξής.

Τα περισσότερα έχουν οθόνη αφής αποκλειστικά, σε βολεύει κάτι τέτοιο για να γράφεις κλπ?

Εκτός αν αγοράσεις φουλ καινούργιο μοντέλο, θα το πάρεις με παλιότερη έκδοση android και θα πρέπει να flashareis αλλη ρομ.

Γενικά έχουν μικρή διάρκεια μπαταρίας, και θέλουν να αφιερώσεις χρόνο στην αρχή για να κατεβάσεις ακόμα και βασικές εφαρμογές γιατί είτε δεν βολεύουν αυτές που έχουν είτε γιατί δεν υπάρχουν.

Τώρα όσον αφορά τα android επειδή είναι και free ο καθένας φτιάχνει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι πάντα το βέλτιστο δυνατό. Με αποτέλεσμα να σου τρώωει πόρους ή μπαταρία. Ειναι πολλά παραδείγματα εφαρμογών που είναι κακογραμμένες και έχουν side effects στην λειτουργία του τηλεφώνου. Τα iphone είναι πολυ πιο προσεγμένα σε αυτό το κομμάτι και ότι κυκλοφορεί δεν είναι ότι να ναι που το γραψε ο καθένας, (ένας λόγος που είναι τόσο ακριβά είανι αυτός)

Γενικά εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος, έχοντας το xperia mini pro. Το μόνο χρήσιμο που βρίσκω είναι το Internet και σχετικές εφαρμογές, gmail πχ.

Link to comment
Share on other sites

Το βασικο πιστευω σε αυτα τα λεφτα ειναι να ειναι android να εχει ομως και καλη οθονη.

Το μινι προ ειναι απο τα αγαπημενα μου μικρα, αλλα αυτο το neo v πραγματικα ηρθε και

εκατσε στο value 4 ευρω. Το μινι που προτεινει παραπανω ο φιλος δεν ειναι ασχημο και ολα κανουν πανω κατω τα ιδια αλλα η οθονη ειναι ενα μειων σε αυτα τα χρηματα.

Link to comment
Share on other sites

Όπως ανέφερα, δεν έχω εμπειρία από smartphone, ούτε γενικά σε οθόνη αφής κλπ.. Αλλά πιστεύω πως είναι θέμα συνήθειας..

Το mini x10 μπορώ να το δω από κοντά, το'χουν γνωστοί μου.. Αλλά νομίζω είναι χαμηλότερης κατηγορίας από το Neo V.. Εξάλλου εγώ θέλω μεγαλύτερη οθόνη..

Link to comment
Share on other sites

δεν το πρότεινα:p λέω πιο τηλ. έχω.. επίσης λέω για το mini pro. Η διαφορά με το mini σκέτο είναι ότι το pro εχει qwerty πληκτρολογιο- συρταρωτό, κάτι το οποίο το καθιστά αρκετά χρήσιμο έναντι των άλλων σε ιντερνετ, sms και mail, ειδικά αμα δεν μπορείς τα touch screen όπως εγώ. Έχει όντως μικρή οθόνη σε σχέση με τα άλλα, (αν και εγώ το ήθελα μικρό, παντόφλα τηλ είχα στο γυμνάσιο), έχει όμως μεγάλη ευκρίνεια και ότι πατάς αυτό βγαίνει

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω αν θέλεις απαραίτητα καινούργιο, αλλά αν δεν σε πειράζει να πας και σε μεταχειρισμενο, τότε ρίξε μια ματιά στο insomnia. υπάρχουν φοβερές ευκαιρίες κατά καιρούς (δλδ, σχεδόν αμεταχείριστα, με εγγύηση κλπ) και σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές των καταστημάτων.

Και φυσικά αν δεις κάτι που σε ενδιαφέρει το ποστάρεις εδώ για να το συζητήσουμε και να πάρεις γνώμες ;)

Link to comment
Share on other sites

Απο ενα παρομοιο thread. (Δεν ξερω αν το διαβασες)

Καλο θα ηταν να μην παρεις το Ace, γιατι στα λευτα του μπορεις να βρεις android με τα πολυ καλυτερα specs..

(Adreno 205, Snapdragon 1GHz ++, 512MB Ram, ληψη 720p video, μεγαλυτερη και καλυτερη οθονη/αναλυση/μπαταρια, και ενδεχομενως παραπανω εσωτ. αποθηκευτικο χωρο)

Η συμβουλη μου θα ηταν να κοιταξεις προς Xperia Neo V (200€ σε vodafone και πλαισιο)

ή αν μπορεις/θες να δωσεις κανενα 30ρι παραπανω Galaxy S Plus (280€ στα multirama)

ή Galaxy S οπως προειπε ο φιλτατος SirDiman, απ τα Mediamarkt.

Και τα 3 κινητα διαθετουν εμπροσθια καμερα για Skype.. (Αν εχω ακουσει πως το Skype αντιμετοπιζει καποια παιδικα bugs ακομα, βλ. αναποδη εικονα)

Το Neo V θα παρει official ICS απο τη Sony (Android v4), και υπαρχει port του Cyanogenmod 7. (Φτανει να μην αναβαθμησεις το firmware στην .62 για να μπορεσεις να κανεις root πρωτα)

Το Galaxy S εχει μεγαλη κοινοτητα, υπαρχει CM7 και τα AOSP ICS / CM9 ειναι στα σκαρια.

Για το Galaxy S Plus περιμενουμε μεχρι να βγει port του CM7, δυστηχως δεν εχει μεγαλη κοινοτητα/devs ακομη, οποτε εαν δεν εχεις ορεξη να περιμενεις για ICS/CM9 - παιρνεις ενα απο τα παραπανω.

Ελπιζω να βοηθησα.. ;)

με 50Ευρώ ακόμη, στα 300Ε, αγοράζεις το Atrix . Δεν υπάρχει καλύτερο στα λεφτά του (1GHz X2 cpu, 1GB ram, Nv Tegra 2, 10GB internal storage). Τα έχει όλα που ζητάς και η μπαταρία του κρατάει πολύ καλά με σχέση άλλα. Ψάξε και στο myphone που έχει guides για αυτό το τηλέφωνο.

Αν δεν το επιτρέπει τόσο το budget σου ψάξε τις λύσεις που είπαν και οι άλλοι.

Αυτα ειναι τα κυριαρχα 4 picks παντως, για value for money..

Τωρα, σχετικα με την μπαταρια.. Αυτα που ζητας τα κανουν ολα τα παραπανω handsets, και με μια custom rom ακομη περισσοτερα.. Και εφοσων εχουν παρομοια specs (εκτος του atrix), ειναι περισσοτερο δικη σου επιλογη στο τι σου αρεσει/κανει καλυτερα..

Εγω ως κατοχος ενως S+, μπορω να σου πω πως τα παει μια μπαταρια 1650mAh:

1 ωρα mp3: 5%

κανα 25λεπτο streaming: 10-15%

gaming: αντεχει κανενα 6-7ωρο σερι (αν παιζεις 3D game)

αναμονη μονο με μηνυματα και κλησεις: 8 μερες

Να χεις υποψην οτι τα smartphones θελουν 2 με 2,5 (συχνα και 3 ωρες να φορτισουν), δεν ειναι οπως τα παλια SE (κι εγω W810i ειχα) που τα ειχες ετοιμα σε 1 ωρα..

Ενδεικτικα, οι φορτιστες ειναι περιπου στα 650-750mAh, και οι usb 500mAh, οποτε διαιρεις την συνολικη χωριτικοτητα και ξερεις πως να βρεις τις ωρες που θελει.

Στα υποψην παλι οτι ολες αυτες οι παραπανω συσκευες μπορουνε να θεωρηθουν high end, μιας που δεν εχει προχωρισει πολυ ο dualcore ακομη.. Οποτε αν δεν καιγεσε για 2πυρινο, σε συμβουλευω να ριξεις βαρος στην οθονη.

Link to comment
Share on other sites

custom rom δεν θα το πρότεινα, αν δεν δοκιμάσεις πρώτα την εργοστασιακή για 1 μήνα να δεις πως τρέχει. Εγώ έκανα τη βλακεία και είχα βάλει custom rom στο XT5 από τη 1η μέρα και μετά από καιρό το wifi έκανε νερά η οι ενδείξεις της μπαταρίας ήταν λάθος, χώρια ότι ξόδευε αρκετά στην αρχή μπαταρία, τώρα το έφτιαξα λίγο. Από την άλλη η custom rom έχει φραγή κλήσεων και με βολεύει (λογικά θα υπάρχει και ξεχωριστό app).

Το atrix το έχω με την εργοστασιακή γιατί κρατάει πολύ καλά η μπαταρία και είναι full-σταθερό. Αν βγεί η ICS (official και testαρισμένη καλά) βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία μου τηλέφωνα είναι android, ας κάνω το δικηγόρο του διαβόλου:

1. Το "open source" είναι λίγο παρεξηγημένο. Αφενός περίπου 70% των android που φτιάχνονται σήμερα δίνουν royalties στη Microsoft, αφετέρου με τις εφαρμογές συνήθως ισχύει ότι "You get what you pay for". Πολλές εφαρμογές είναι μέτριες ή κακές, σχεδόν όλες οι καλές έχουν διαφημίσεις, ενώ κάποιες αξίζει πράγματι να τις πληρώσεις.

2. Ποτέ δεν θα "χειρίζεσαι με ευκολία" έγγραφα Office. To κινητό είναι περιοριστικό σαν μέγεθος, εκτός αν του κοτσάρεις οθόνη και πληκτρολόγιο. Αν θέλεις απλά να ανοίγεις και να στέλνεις έγγραφα -άντε να κάνεις και καμιά μικροαλλαγή, τότε και οι 3 πλατφόρμες (Windows Phone, IPhone και Android) έχουν καλές εφαρμογές.

Για τις ανάγκες σου, το Windows Phone φαίνεται το πιο ταιριαστό, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει στην κατηγορία τιμής που ψάχνεις. Για android συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.

Link to comment
Share on other sites

custom rom δεν θα το πρότεινα, αν δεν δοκιμάσεις πρώτα την εργοστασιακή για 1 μήνα να δεις πως τρέχει. Εγώ έκανα τη βλακεία και είχα βάλει custom rom στο XT5 από τη 1η μέρα και μετά από καιρό το wifi έκανε νερά η οι ενδείξεις της μπαταρίας ήταν λάθος, χώρια ότι ξόδευε αρκετά στην αρχή μπαταρία, τώρα το έφτιαξα λίγο. Από την άλλη η custom rom έχει φραγή κλήσεων και με βολεύει (λογικά θα υπάρχει και ξεχωριστό app).

Το atrix το έχω με την εργοστασιακή γιατί κρατάει πολύ καλά η μπαταρία και είναι full-σταθερό. Αν βγεί η ICS (official και testαρισμένη καλά) βλέπουμε.

Μαστορα εδω κανεις λαθος.. Προφανως πρωτου βαλεις την custom, επρεπε να κανεις το research σου.. Και για το ποιες ειναι διαθεσιμες, και σε τι σταδιο αναπτυξης βρησκονται.. Και κυριως, εαν ειναι ακομη σε beta, ΔΕΝ την βαζεις για 24/7 χρηση. Διαβαζε τα threads και αν δεν δεις προβληματα, τοτε την βαζεις.

Συνηθως οι stock ειναι οι πιο κακογραμμενες, και με αχρειαστους loaders (βλ. TouchWiz) που τρωνε ασκοπα πορους.. (διοτι και ο μαμισιος του AOSP ειναι μια χαρα, και γλυτωνεις και ram/cpu/disk usage)

Μια custom συνηθως δινει περισσοτερο χωρο (no bloatware), περισσοτερη ζωη στην μπαταρια, και αισθητα πολυ καλυτερη αποκριση.. (Συν οτι εχουν ενα καρο tweaks και optimisations, που οι κατασκευαστες δεν μπαινουν στον κοπο να κανουν)

Το εχω δει προσωπικα και στο δικο μου smartphone, οποτε δεν σου λεω αρλουμπες..

Εισαι σιγουρος οτι δεν ετρεχες κανενα app που σου ετρωγε μπαταρια? Μερικες εφαρμογες ειναι τοσο κακογραμμενες, που παραμενουν ακομη κι αν τις σκοτωσεις, και σου ξεζουμιζουν την μπαταρια on the background (βλ. FPse)

Παντως συμφωνω στο οτι καλο ειναι να δεις πως τρεχει με την stock πρωτα, για να συγκρινεις, ναι.. (Δεν ειπα να παει σε custom κατευθιαν)

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία μου τηλέφωνα είναι android, ας κάνω το δικηγόρο του διαβόλου:

1. Το "open source" είναι λίγο παρεξηγημένο. Αφενός περίπου 70% των android που φτιάχνονται σήμερα δίνουν royalties στη Microsoft, αφετέρου με τις εφαρμογές συνήθως ισχύει ότι "You get what you pay for". Πολλές εφαρμογές είναι μέτριες ή κακές, σχεδόν όλες οι καλές έχουν διαφημίσεις, ενώ κάποιες αξίζει πράγματι να τις πληρώσεις.

2. Ποτέ δεν θα "χειρίζεσαι με ευκολία" έγγραφα Office. To κινητό είναι περιοριστικό σαν μέγεθος, εκτός αν του κοτσάρεις οθόνη και πληκτρολόγιο. Αν θέλεις απλά να ανοίγεις και να στέλνεις έγγραφα -άντε να κάνεις και καμιά μικροαλλαγή, τότε και οι 3 πλατφόρμες (Windows Phone, IPhone και Android) έχουν καλές εφαρμογές.

Για τις ανάγκες σου, το Windows Phone φαίνεται το πιο ταιριαστό, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει στην κατηγορία τιμής που ψάχνεις. Για android συμφωνώ με τους προλαλήσαντες.

1) Root + AdFree και εισ' ωραιος. (ή εναλακτικα ψαχνεις καποιο modded apk, χωρις ads)

Οσον αφορα την ποιοτητα, συμφωνω.. Αλλα μεχρι στιγμης μου χει τυχει μονο στο FPse αυτο. Καταταλα οσες ειδα με υψηλα ratings, ανταποκριθηκαν στις προσδοκιες.. Οσες αξιζουν (καλογραμμενες, συχνα updates, etc) τις πληρωνεις, οσες πιστευεις πως ειναι overpriced για οσα δινουν.. Υπαρχει και ο θειος δρυιδις.

2) Εδω εχεις απολυτο δικιο, οσο παντοφλα και να ειναι το κινητο.. Και 5" να ειναι, η οθονη παντοτε ειναι μικρη, και η εργονομια περιορισμενη.. Και 'γω στην αρχη εκανα συνεχεια browsing, και μετα με κουραζε πολυ ευκολα.. Καποια πραγματα, εαν εχεις PC διαθεσιμο, καλο ειναι να εξακολουθεις να τα κανεις στο PC..

Μπορει ο φιλτατος να το ηθελε σε συνδιασμο με καποιο TV out, για παρουσιασεις.. Απ οσο ξερω κι αυτο μπορει να γινει.

Link to comment
Share on other sites

Ρξε μια ματια στις εφαρμογές που εχει το Windows Marketplace και αν σε καλύπτουν τοτε πηγαινε αβλεπεί για ενα μεταχειρισμένο HTC Trophy ή ακομη καλυτερα ενα Samsung Omnia W

Αν δεν σε καλυπτει απο αποψη εφαρμογων (γιατι σε αυτα που ζητας ειναι οκ) τοτε Android και SE Neo V ή αν διαθέτεις περισσοτερα (και θα εισαι και πιο future proof) Motorola Atrix

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.