Jump to content

Αντικατάσταση mini pc Asrock ION330 με τι?

Freedom

Recommended Posts

Φίλτατοι, χθες το βράδυ το πολυαγαπημένο μου Asrock ΙΟΝ330 της υπογραφής πήγε στο ουράνιο βασίλειο των υπολογιστών...παπαλα, game over, τιναξε τα πέταλα, τον ήπιε...

Ριχνοντας μια γρηγορη ματιά για να επαιρνα κάτι αντιστοιχο είδα οτι τα τωρινά μοντέλα παιζουν στα 400 ευρώ, η μονη διαφορά με αυτό που είχα ειναι οτι έχουν Atom 1.8 αντι για τον 1.6 του "μακαρίτη"...οκ, τόσα χρηματα δεν δινω για αυτό το πραγμα οπότε πάμε στο σενάριο Β'...

Πάλι με μια γρηγορη ματιά με περιπου 250 ευρώ φτιαχνω μινι pcάκι που είναι πολλές φορές πιο "γρηγορο" απο τον Atom, USB3, sata3 κλπ κλπ κλπ...

Παράδειγμα:

*Μητρική Gigabyte GA-H61N-USB3

*Επεξεργαστής Intel Celeron G530 2.40GHz

*Μνήμες Kingston 4GB Hyper X Blu KHX1333C9D3B1K2/4G DDR3

*Κουτι Thermaltake VL52021N2E Element-Q PSU 200W

*DVR-RW LG GH24LS70 24X Sata

Συνολο 245eur όλα μαζεμένα απο ένα μαγαζί, θα βγουν λιγότερα αν τα πάρω απο διαφορετικά.

Σκληρός δίσκος (ssd) και καρτα γραφικών (5450 passive) υπάρχουν.

Μπορείτε να προτείνετε αντίστοιχα components με γνωμονα:

*Η κεντρική μονάδα να πιάνει όσο το δυνατόν λιγοτερο χώρο (μια θεση για οπτικο και μια για 2.5' σκληρο ειναι αρκετες)

*Οσο το δυνατον λιγότερος θόρυβος (ανεμιστηρας τροφοδοτικου κοκ)

*Οσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση (οχι δεν θα βάλω i7 2600 σε αυτό το σύστημα, ακόμα και ο Celeron ειναι πολλες φορές ταχυτερος απο τον Atom και η κατανάλωση του σημαντικά μικρή)

*Οσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές στην εγκατάσταση του hardware (=χωράει η ψύκτρα του Celeron ή θα αναγκαστώ να dremelιάσω το σύμπαν ή να κανω πειράματα με άλλες ψυκτρες χαμηλου προφιλ ξοδεύοντας επιπλέον χρόνο και χρήμα).

Οπως και το Asrock ION 330 και αυτού του συστήματος η χρήση θα είναι ελαφριές δουλειες του στυλ, browsing, δουλειές γραφείου (word, excel κοκ), κατεβασμα, αντε και μετατροπές μικρών αρχείων wav σε mp3. Το λεω πληροφοριακά γιατι όλα αυτά τα έκανε σε ικανοποιητικό βαθμο (για τα δικά μου δεδομένα και τηρουμένων των αναλογιών) και το IONάκι, δεν πιστευω οτι οτιδήποτε και να αγοράσω σήμερα θα είναι "χειρότερο" ούτως ή άλλως.

Ευχαριστώ προκαταβολικά, όλες οι προτάσεις ευπρόσδεκτες, αν είναι ευκολο μην βάζετε links απο καταστήματα, τα περισσοτερα δεν μπορώ να τα δώ, "κόβονται" απο την δουλειά. Βάλτε απλά τα "λεκτικά".

;)

ΥΓ: ας παραμείνουμε σε Intel πλατφόρμα.

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

το μοναδικο που υπαρχει αναμεσα στον αθλιο ατομ που ειχες και στον intel που προτεινεις ειναι ο Ε-350 της AMD. Δλδ, με ενα ενδιαμεσο κοστος θα εχεις ενδιαμεσες επιδοσεις.

Τα γραφικα θα ειναι καλυτερα, το ιδιο και η cpu (οχι μεγαλες διαφορες, ομως)

Και σιγουρα θα σου βγει φθηνοτερα (χωρις να εχω κοιταξει τιμες θα ελεγα 100-120 ευρω)

Θεωρω πως θα σε καλυψει σε ολα τις παραπανω διεργασιες και θα σου κοστισει τα μισα.

εδιτ: το δικο μου μινι πισακι ειναι amd παλι με τον 3850, αλλα εκει το κοστος φθανει στα ιδια με τον intel. Βεβαια, εχει επιδοσεις desktop πλεον..

το μοναδικο που υπαρχει αναμεσα στον αθλιο ατομ που ειχες και στον intel που προτεινεις ειναι ο Ε-350 της AMD. Δλδ, με ενα ενδιαμεσο κοστος θα εχεις ενδιαμεσες επιδοσεις.

Τα γραφικα θα ειναι καλυτερα, το ιδιο και η cpu (οχι μεγαλες διαφορες, ομως)

Και σιγουρα θα σου βγει φθηνοτερα (χωρις να εχω κοιταξει τιμες θα ελεγα 100-120 ευρω)

Θεωρω πως θα σε καλυψει σε ολα τις παραπανω διεργασιες και θα σου κοστισει τα μισα.

εδιτ: το δικο μου μινι πισακι ειναι amd παλι με τον 3850, αλλα εκει το κοστος φθανει στα ιδια με τον intel. Βεβαια, εχει επιδοσεις desktop πλεον..

Ευχαριστώ για την απαντηση, αθλιος ο ατομ δεν ηταν (για 2-3 χρονια ήταν το καθημερινό μου pc ενώ δεν ηταν το μόνο που διέθετα) τηρουμένων των αναλογιών, ειπαμε, αναλογως τι θελει ο καθενας αν θέλω "δυναμη" ανάβω το τριγόμαρο που ειναι δίπλα μου...

AMD εγω προσωπικά δεν (sorry, εκανα edit το πρώτο ποστ και πλεον το αναφέρω, δεν φταις εσυ)...

Εχεις καποιες συγκεκριμένες προτάσεις (συγκεκριμένη συνθεση απο components) σε αυτό το μήκος κύματος να μου προτείνεις?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

ΥΓ: ο μονος λογος που δεν ξαναπαω σε Ατομ δεν ειναι οι επιδόσεις του, είναι το γαμώτο για τα 400 που το εχουν κοστολογίσει. Αν έβρισκα το ίδιο στα 200 θα το είχα ήδη παρει. Σε όγκο και κατανάλωση πολύ δύσκολα θα το συναγωνιστεί άλλο pc. Και είπαμε, για "ωμή δύναμη", βγάζω το θεριό απο την σπηλιά του... ;)

Θελεις ΜΟΝΟ ιντελ και εχεις επιλεξει το πιο φθηνο μοντελο. Δλδ τί περιμενεις να σου προτεινουμε? Το λαμπ δεν εχει φθασει ακομη στην παραγωγη wafers (αν και πολλα μελη θεωρω οτι ειναι αρκετα κοντα!!)

Αφου θελεις να τα σκασεις ρε αδερφε στον sandy, καντο να τελειωνεις..

Θελεις ΜΟΝΟ ιντελ και εχεις επιλεξει το πιο φθηνο μοντελο. Δλδ τί περιμενεις να σου προτεινουμε? Το λαμπ δεν εχει φθασει ακομη στην παραγωγη wafers (αν και πολλα μελη θεωρω οτι ειναι αρκετα κοντα!!)

Αφου θελεις να τα σκασεις ρε αδερφε στον sandy, καντο να τελειωνεις..

Πάλι με μια γρηγορη ματιά με περιπου 250 ευρώ φτιαχνω μινι pcάκι που είναι πολλές φορές πιο "γρηγορο" απο τον Atom, USB3, sata3 κλπ κλπ κλπ...

Παράδειγμα:

*Μητρική Gigabyte GA-H61N-USB3

*Επεξεργαστής Intel Celeron G530 2.40GHz

*Μνήμες Kingston 4GB Hyper X Blu KHX1333C9D3B1K2/4G DDR3

*Κουτι Thermaltake VL52021N2E Element-Q PSU 200W

*DVR-RW LG GH24LS70 24X Sata

Μπορείτε να προτείνετε αντίστοιχα components με γνωμονα:

*Η κεντρική μονάδα να πιάνει όσο το δυνατόν λιγοτερο χώρο (μια θεση για οπτικο και μια για 2.5' σκληρο ειναι αρκετες)

*Οσο το δυνατον λιγότερος θόρυβος (ανεμιστηρας τροφοδοτικου κοκ)

*Οσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση (οχι δεν θα βάλω i7 2600 σε αυτό το σύστημα, ακόμα και ο Celeron ειναι πολλες φορές ταχυτερος απο τον Atom και η κατανάλωση του σημαντικά μικρή)

*Οσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές στην εγκατάσταση του hardware (=χωράει η ψύκτρα του Celeron ή θα αναγκαστώ να dremelιάσω το σύμπαν ή να κανω πειράματα με άλλες ψυκτρες χαμηλου προφιλ ξοδεύοντας επιπλέον χρόνο και χρήμα).

Οκ? ;)

Δεν πρόκειται να βρεις κάτι καλύτερο από τους μικρούς sandy bridge. Για τις δουλείες που το θες, ο celeron των 40 ευρώ είναι υπερ-αρκετός. Και από καταναλώσεις είναι ίσως ότι καλύτερο κυκλοφορεί.

Εγώ για αντίστοιχο μηχάνημα προτίμησα να δώσω 10 ευρώ παραπάνω και να πάρω 8gb μνήμη, που πλέον βρίσκεις με 35 ευρώ, και ας κάθονται, μόνο και μόνο για να έχω άνεση να έχω κλειστό pagefile και να παρατάω browser ανοιχτό με 20 tabs.

Τέλος θα πρότεινα να πάρεις μητρική με efi (αν θυμάμαι καλά οι gigabyte έχουν κλασσικό bios), μόνο και μόνο για το boot time. Έχει αισθητή διαφορά. Κοίτα κάτι σε asus / asrock. Εγώ έκανα παραγγελία μια biostar (TH 61 ITX) γιατί έψαχνα μητρική να βγάζει μπροστινές usb3 θύρες, και μόνο αυτή και οι πανάκριβες zotac είχαν. Υπερευχαριστημένος είμαι :)

απο αποψη καταναλωσης, επεκτασιμοτητας, κοστους (με αυτην την σειρα) το AMD e-350 ειναι καλυτερο

ειδικα στην καταναλωση δεν παιζεται...

και ειναι και install/trouble free μιας και ειναι σαν το Atom φαση ;)

απο αποψη raw power το Celeronακι ειναι καλυτερο, αλλα εχει και περιπου 2.5-3 φορες μεγαλυτερη καταναλωση σε full load ;)

την 5450 δεν την χρειαζεσαι στον AMD σιγουρα (απο προσωπικη εμπειρια) μιας και παιζει 1080p αερα...

για το celeronακι δεν ξερω να σου πω αν ζοριζεται σε 1080p

αν δεν σε ενδιαφερει τοσο η καταναλωση (περιπου 20-25Watt Full Load ο AMD brazos) και αν δεν σε πειραζει να περιοριστεις με 2* sata2 (ουτε καν sata3), σε συνδιασμο με την προτιμηση σου σε Intel ή καλυτερα την απεχθεια σου προς AMD :p , τοτε το setup mobo+cpu που εχεις βαλλει πανω ειναι ειδανικο :p

τα λοιπα και στις 2 περιπτωσεις μενουν ιδια και η επιλογη κουτιου ειναι υποκειμενικη

Αν θελεις βρισκεις και πιο μικρο κουτακι παντως, σε φαση "φετας", οχι απαραιτητα και φθηνοτερο (στα ιδια χρηματα +/- 5 ευρο) και το αναφερω μαις και εθεσες θεμα χωρου.

π.χ.

Linkworld Mni ITX 90W

Υπαρχουν παρα πολλες επιλογες στην ελληνικη αγορα σε τετοια κουτακια πλεον σε αντιθεση με πριν 3-4 χρονια, οποτε επιλεγεις οτι γουσταρεις καλυτερα

προσωπικα στο δικο μου HTPC-home server (ας πουμε server), εχω Brazos με 3 δισκους 24/7 και ψιλο-passive

εχω βαλλει εναν 12αρη να φυσαει ολο το board (δεν υπαρχει αλλο intake fan) και ο αερας βγαινει μονο απο τον ανεμηστηρα του τροφοδοτικου

Και αυτος ομως οταν θα ξεβαρεθω και θα αντικαταστησω το τροφοδοτικο με ενα pico, θα φυγει

Full load Prime 95 50κατι βαθμοι με room temp ~20 βαθμους

συνεπως dιαλεγεις και παιρνεις :p

Η λύση που αρχικά προτείνεις σε intel είναι και η καλύτερη...αν σκεφτόσουν όμως για λίγο σε amd και πάλι, εκτός από τον brazos υπάρχει και το hp microserver εκεί στα 200 αφού έχεις και την 5450 θα δέσει τέλεια... Μια εναλλακτική λέω τώρα....

Sent from my Optimus 2X using Tapatalk

- zotac z68, αν πάρεις το Β-Ε έχει ενσωματομενη μια 430gt και είναι λίγο πιο ακριβό, άλλως η Α-Ε έιναι οκ απλά θα περιοριστεις λίγο στο κουτι γιατί θα πρέπει να προβλέψεις λίγο παραπάνω χώρο (και κατανάλωση ) για την VGA που έχεις.

-intel G620t (35w), θα τον βρεις περίπου στα 60 με 70 ευρώ, δεν έχει νόημα για να γλυτωσεις 20αρικο να πας σε celeron, οι διαφορα στην απόδοση είναι τεράστια (και ας μην σου χρειάζεται τώρα).

Μέχρι εδώ είσαι στα 220 περίπου, πιστεύω με οροφή τα 300 ξεμπερδευεις.

Αν θέλεις να σου προτείνω κουτιά πες μου, οτιδήποτε όμορφο φτηνό με 100 w psu σου κάνει.

εχω τον g530 με gigabyte H67.....υπερευχαριστημένος,παίζει 1080p άνετα με την ενσωματομένη,49-50w~ idle,55-56w με fanless g210,no fan στο case,δυνατότητα για ivy bridge σύντομα 35w cpu,χωράει η ψύχτρα στο κουτί σου,κανένα πρόβλημα σε win7+Mint 12,....ουφ....αυτά.....:T:

εχω τον g530 με gigabyte H67.....υπερευχαριστημένος,παίζει 1080p άνετα με την ενσωματομένη,49-50w~ idle,55-56w με fanless g210,no fan στο case,δυνατότητα για ivy bridge σύντομα 35w cpu,χωράει η ψύχτρα στο κουτί σου,κανένα πρόβλημα σε win7+Mint 12,....ουφ....αυτά.....:T:

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες :T:

49-50W idle σαν πολλά δεν ειναι για αυτό το σύστημα?

Τι διάτανο, 85W idle ειναι το γομάρι της υπογραφής και μονο 20-25W πρέπει να είναι ή GTX580 (και με την αντλία της H100 σε λειτουργία, 4 ανεμιστήρες της Η100 στα 5V, 3 της D14 στα 5V, 2 SSD κανενας μηχανικος, εξτρα κάρτα audio, κοκ). Παράξενο...

έχω ένα θέμα με το τροφοδοτικό μου....480w του 2005....οπως καταλαβαίνεις με το δικό σου τροφοδοτικό θα σου βγει λιγότερα.

έχω ένα θέμα με το τροφοδοτικό μου....480w του 2005....οπως καταλαβαίνεις με το δικό σου τροφοδοτικό θα σου βγει λιγότερα.

Φακ...και είχα και ένα σενάριο για να χρησιμοποιήσω τα left overs απο pcs πολλων ετων, μεσα στα οποια και ένα υπέροχο τροφοδοτικάκι Enermax 495W το θυμάμαι οτι ήταν και αθορυβό και με είχε βγάλει τοτε (μαλλον εποχή ΠρέσΧΟΤ) ασπροπρόσωπο...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες :T:

Τι διάτανο, 85W idle ειναι το γομάρι της υπογραφής και μονο 20-25W πρέπει να είναι ή GTX580 (και με την αντλία της H100 σε λειτουργία, 4 ανεμιστήρες της Η100 στα 5V, 3 της D14 στα 5V, 2 SSD κανενας μηχανικος, εξτρα κάρτα audio, κοκ). Παράξενο...

Aπο δευτερα ,ευελπιστω να εχω 2120 και Η67 που σου ειχα πει καποτε.

Αντιστοιχο pcaki με τουβλο τροφοδοτικο καιει καπου στα 20watt.

Δες απο το ποστ που θα σε παει και κατω.

http://www.thelab.gr/1063196419-post66.html

Αντιστοιχο pcaki με τουβλο τροφοδοτικο καιει καπου στα 20watt.

http://www.thelab.gr/1063196419-post66.html

Βρήκα ένα ωραίο τροφοδοτικάκι 150w (απο p4) αλλά μέτρησα τη12άρα και έβγαζε μόνο 9,70v...'στα δι@λα...:wall:

:offtopic2:

Φακ...και είχα και ένα σενάριο για να χρησιμοποιήσω τα left overs απο pcs πολλων ετων, μεσα στα οποια και ένα υπέροχο τροφοδοτικάκι Enermax 495W το θυμάμαι οτι ήταν και αθορυβό και με είχε βγάλει τοτε (μαλλον εποχή ΠρέσΧΟΤ) ασπροπρόσωπο...

για μεγιστη εξοικονομιση και minimum καταναλωση θα πας σε τροφοδοτικο τουβλακι

εχουν μεγαλυτερο efficiensy απο τα ATX

το κουτακι που εχεις σταμπαρει δεν εχει μπρικι τροφοδοτικο αλλα ενα μικρο μεν, οχι τουβλο δε ;)

Και εμενα η αποψη μου ειναι να πας σε Ε-350.Εχω αυτην ZOTAC - It's time to play! - Fusion-ITX WiFi B-seriesστο ιδιο κουτι που σκεφτεσαι και με μηχανικο δισκο παει σφαιρα ποσο μαλλον με ssd σε εσενα.Εχει και ενσωματωμενο τροφοδοτικο οποτε εσυ που χρειαζεσαι μονο μια θεση για τον ssd θα βρεις αρκετα μικρο κουτακι να την χωρεσεις.Το τροφοδοτικο που εχει το κουτι σε idle που το δουλεψα λιγο ειναι αθορυβο και αυτο στο λεει ατομο που τον ενοχλει ο θορυβος απο εναν Noiseblocker PL-1 στις 900 rpm.Αν τελικα καταληξεις σε αυτην την μητρικη δεν θα σου προτεινα να την εχεις fanless δεν ξερω αν μετραει λαθος θερμοκρασιες αλλα σε αναπαραγωγη 1080p η gpu ξεπερναει τους 60 C.

60 βαθμοι ειναι μια χαρα παντως

ουτε throttling προκαλουν, ουτε γενικοτερα καποιο προβλημα

σε ολα τα Brazos αν βγαλεις οτι μικρο φανακι εχουν (οσα ειναι με ενεργητικη ψυξη) και απλα βαλλεις εναν 12αρη να φυσαει απο πανω, ειναι σουπερ

Ορισμενες υλοποιησεις, οπως η ακριβη της Asus που ειναι fanless , ειναι passive απο μαμα,αλλα η ψυκτρα που φοραει ειναι τουμπανακι

θεμα θερμοκρασιων με τετοιο board (οπως και με τα Ατομακια) δεν παιζει σε γενικες γραμμες

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.