Jump to content

Κολλήματα σε Dell XPS L502x ( παραμόρφωση σε ήχο και πάγωμα σε 3d)

greekfragma

Recommended Posts

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Νοέμβρη αγόρασα το L502x ψάχνοντας αρκετά την αγορά και βλέποντας οτι για τα χρήματα που μπορούσα να δώσω (περί τα 800ευρώ) το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν ότι καλύτερο. Τι να λέμε τώρα.

i7 2630QM @ 2Ghz + 6MB L2 cache

8GB DDR3

Nvidia 540M 2GB

Μεγάλο ρόλο στην επιλογή έπαιξαν και τα 2 χρόνια εγγύησης Next business day που προσφέρει η Dell.

Αρχικά το λάπτοπ ήρθε με τον 500άρη σκληρό δίσκο και την προεγκατεστημένη εγκατάσταση Windows 7 Pro 64bit. Σχετικά καθαρή συγκριτικά με άλλα λάπτοπ από την άποψη πληθώρας άχρηστων προγραμμάτων που τα προ-φορτώνουν.

Έπαιξα λοιπόν 2 μήνες περίπου και είχα αρκετά θέματα κυρίως με κολλήματα στον ήχο αλλά και παγώματα σε 3d εφαρμογές. Αναβάθμιση σε bios και drivers δεν έλυσαν το θέμα. Τσεκαρίστηκε ο δίσκος για προβλήματα και ήταν καθαρός. όπως και οι μνήμες.

Σκέφτηκα λοιπόν οτι μπορεί να φταίει η εγκατάσταση που ήρθε και με την ευκαιρία της αναβάθμισης με έναν SSD Vertex 2 60GB, ας ρίξω και ένα clean install.

Κατά την αλλαγή των δίσκων λέω αφού το ανοίγω που το ανοίγω (και πρέπει να λυθεί σχεδόν όλο όπως φαίνεται στον καταπληκτικό οδηγό του παλικαριού εδώ...

[GUIDE] Dell XPS L502X Tear Down, Optical HDD Caddy Installation, and CPU/GPU Repasting [56k warning]

...λέω ας βάλουμε και καμιά θερμοαγώγιμη να πέσουν και οι θερμοκρασίες που ξεκινούσαν από 60 (cpu chipset) 45 (vga) σε idle και έφταναν τους 90 και 75 αντίστοιχα σε full load. Άλλωστε μπορεί να ευθύνονται κι αυτές για τα κολλήματα.

Αφού μπήκε λοιπόν η πάστα (πέσαμε και 5βαθμούς σε idle και 10 σε load) έγινε και το clean install.....τίποτα....το πρόβλημα παρέμενε.αλλαγή drivers, bios, κλπ τίποτα.

και για να μην περιγράφω με λόγια ας το δούμε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ σε βιντεάκι.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=at215ci-6kQ]DELL XPS L502X Crashing Games Nvidia GT540M 2 - YouTube[/ame]

ότι ακριβώς βλέπετε ΑΥΤΟ συμβαίνει.

μόνη λύση? αλλαγή motherboard όπως περιγράφουν στο εξωτερικό άλλοι παθόντες για παράδειγμα στο παρακάτω blog

DELL L502X Crashing during gameplay

Εντάξει τι να κάνουμε. συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Ας ελπίσουμε οτι η Dell θα τιμήσει την φήμη της και θα ξεμπερδέψω γρήγορα.

Αναμείνατε νεώτερα :)

μάλλον δεν διάβασες προσεκτικά το κείμενο ή/και δεν είδες το βίντεο που παρέθεσα.

τα κολλήματα σε ήχο δεν είναι μόνο σε παιχνίδια αλλά και σε εφαρμογές ήχου όπως winamp/ youtube κλπ.

Όταν κάνεις τα πράγματα που προκαλούν αυτά τα κολλήματα που λες (δλδ youtube/winamp ή οτιδήποτε άλλο) τρέξε παράλληλα το DPC Latency Checker να δεις μήπως κάποιος driver κρεμάει. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το πιο αναλυτικό LatencyMon που κάνει αναλυτικά report για κάθε process.

τα κολλήματα είναι σε άσχετες χρονικές στιγμές και με ακανόνιστο ρυθμό.

εάν κρέμαγε driver θα είχαμε ένα οφθαλμοφανές replay.

κανένας driver δεν κρεμάει. είναι καθαρά θέμα hardware.

Τα έχω και εγώ τα κολλήματα αυτά στον ήχο με Dell Inspiron 15R-N511 (i5).

Συμβαίνει σε τυχαίες χρονικές στιγμές και για μικρό διάστημα περίπου ενός δευτερολέπτου. (δεν παίζω παιχνίδια, οπότε συμβαίνει όταν έχω ανοιχτό youtube και ταυτόχρονα ανοίγω κι άλλες καρτέλες). Δεν το κάνει κάθε φορά που θα ανοίγω πολλές καρτέλες, αλλά μια φορά στο μισάωρο για ένα δεύτερο θα γίνει το κόλλημα.

Υ.Γ: Από όταν ξεκινάει το μηχάνημα τρέχουν από πίσω ~85 διεργασίες. Με τη χρήση που του κάνω ~100. Δεν ξέρω αν φταίει αυτό, αλλά δεν είδα ότι μπορώ να τερματίσω κάποιες ασήμαντες. Και μπορεί να επηρεάζει...

Ναι έχεις δίκιο, το "κρεμάει" ήταν ατυχής λέξη! :p

Αυτό που ήθελα να πω είναι μήπως κάποιος driver ή κάποια high-priority process αργεί και καθυστερεί το σύστημα. Αυτά τα προγραμματάκια αυτό ακριβώς ελέγχουν. Πολλές φορές τέτοια κολλήματα και ειδικά σε real-time εφαρμογές όπως video-streaming έχουν την αιτία τους εκεί.

Στο δικό μου Latitude, με αντίστοιχα specs με το δικό σου, μου έκανε κολλήματα στο youtube ή σε mp3 playback πιο σπάνια και τελικά έφταιγε ο driver του card reader και όταν έκανα disable την συσκευή λύθηκε το πρόβλημα. Βέβαια επειδή δε μου χρειάζεται ο card reader δεν το έχω ψάξει παραπάνω το θέμα.

Τρέξε όταν έχεις χρόνο τα προγραμματάκια να δεις τι παίζει και μήπως παίζει κάποιο τέτοιο θεματάκι.

τα ιδια ακριβως συπτώματα είχε ενα φίλος με λαπτοπ acer πριν 5 χρονια.ήταν καινουργιό.μόλις το είχε ανοίξει.βάζει ενα εξωτερικό που είχε με mp3 και του έκανε κολλήματα στην αναπαραγωγή.δεν το συζητάμε να βάλει καμμιά ταινία.πλήρης απογοήτευση.μου λέει να το κάνουμε φορμάτ και να τα στήσουμε όλα από την αρχή.το κάνουμε ξανά τα ίδια.η λύση του προβλήματος ήταν να το πάει στο μαγαζί που τον πήρε (επαρχία) και με τα χίλια ζόρια να απαιτήσει αντικατάσταση...

[MENTION=10247]Niksoul[/MENTION] [MENTION=16558]Raider[/MENTION] [MENTION=4873]fallen[/MENTION]

Εσείς με τα Dell σας έχετε το παραπάνω πρόβλημα;

Δεν μου εχει παρουσιαστει κανενα προβλημα και το χρησιμοποιω τουλαχιστων 8-10 ωρες την μερα.

Γιατί δε μιλάς με Dell φράγμα μαναμ;

μίλησα ήδη με dell. ήρθε τεχνικός και το είδε από κοντά. μου άλλαξε μια ψύκτρα με νέες θερμοαγώγιμες ,γιατί αρχικά του ανέφερα στο τηλέφωνο οτι ίσως να φταίνε και οι θερμοκρασίες που είναι υψηλές, και μου πε αν συνεχίσει το ίδιο να τους ξαναπάρω.

Απ'οτι βλέπω προχθές βγήκε νέο bios για το καμάρι σου (ανώνυμες πηγές από τη dell μου είπαν ότι είναι έκδοση Α09_fragmas_ready :p ) ...το δοκίμασες?

το έβαλα και ακόμα τα ίδια :)

Επίσης δοκίμασε και αυτούς + απενεργοποίησε τελείως το hdmi audio (λογικά έχει).

γιατί να απενεργοποιήσω το hdmi audio? είναι ένα feature που το θέλω όταν συνδέω το λάπτοπ στην plasma για να δω καμια ταινία. αν είναι να κόβω χαρακτηριστικά για να δουλέψει σωστά, νομίζω οτι δεν αποτελεί λύση.

Δευτέρα θα κανονίσω να έρθουν να το παραλάβουν :)

Αυτά είναι..............έρχονται και στο φτιάχνουνε σπίτι σου, αναρωτιέμαι γιατί να πάρεις πλέον κάποιο laptop που δεν έχει Onsite από την στιγμή που τα Dell έχουνε πάνω κάτω την ίδια τιμή με τα υπόλοιπα.

ετσι ειναι,θυμαμαι πρωτη φορα με dell xps,ειχε σκασει ο τυπακος σπιτι,αλλαγη SLI 8700MGT,με SLI 8800M GTX ,και το upgrade δωρο μου πε..:D

πως μετα να πας σε αλλη εταιρεια? ολα αυτα την επομενη μερα απο το τλφ στο service.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.