darkfighter Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Σήμερα ήρθε αυτό το pcb για την παλιά ddc που πήρα μεταχειρισμένη (αγοράστηκε με την λογική να κάνω την ddc από 10watt σε 18watt). Σε γενικές γραμμές ξέρω να κάνω την αντικατάσταση αν και θα μου βγει η πίστη γιατί την έχω και δουλεύει ήδη την υδρόψηξη, αλλά κάπως θα τα καταφέρω. Το θέμα όμως είναι ότι μέσα είχε και 4 3mm μπλε leds και 2 smd (resistors?) πάνω γράφουν 2700 (υποθέτω είναι των 270Ω ?) χύμα. Πώς θα τοποθετηθούν αυτά? Στα led ξέρω πως το μακρύ πόδι είναι η άνοδος (+) και τα μικρά η κάθοδος (-). Αλλά στις τρύπες που έχει το pcb έχει μόνο το σήμα "<" στην αριστερή τρύπα. Εκεί να υποθέσω πως πάει το + απο το led? και αν αντικαταστήσω τα leds με uv που έχουν τα ίδια σχεδόν βολτ (απο 3.3 μέχρι 3.5~3.6 τα μπλε και στα 3.3 τα uv) θα πρέπει να αλλάξω και τις αντιστάσεις? Α, και κάτι τελευταίο, τα smd προς ποια κατεύθυνση τα βάζω? Όπως διαβάζω το μεγάλο τσιπάκι που έχει πάνω να διαβάζω και αυτές ή ανάποδα? Δλδ όπως κοιτάζω ίσια το pcb, αν πχ έγραφαν πάνω "Λ", να διαβάζω Λ ή V? Και μια τελευταία (το υπόσχομαι ) τα πινς που γράφουν πάνω "Pin 29" "VSP" και "VREF" ξέρει κανείς τι είναι? Και κάτι τελευταίο (αλήθεια αυτή την φορά :D ) αν στην αντλία συνδέσω αντί για 4πινο molex του τροφοδοτικού, του βάλω 3πινο ανεμιστήρα (12V) για να ελέγχω τις στροφές και απο εκεί την χώσω στην μητρική με το 3πινο, θα έχω θέμα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων Γίαννης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitogiros Φεβρουάριος 16, 2012 #2 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 16, 2012 λοιπον1ον βάλε μια καλη φωτο του Pcb για να μπορουμε να προσανατοληστουμε τι ακριβώς γραφει το pcb επανω.2ον Τα led Που θα αλλάξεις πρέπει να ξέρεις σε Ποσα mA δουλεβουν. Απο μονη η ταση δεν μας λέει τιποτα (Αν τα μπλε ειναι 3.3volt και 10mA ενω τα UV ειναι παλι στα 3.3V αλλα στα 5mA τότε πρέπει τις αντιστασεις πρεπει να τις διπλασιάσεις.)3ον οι Αντιστασεις είτε SMD είτε απλές δεν έχουν φορά4ον Για την σωστη συνδεσμολογια λέει υπάρχει video στο youtube που δειχνει συνδεσμολογια5ον Για να έχει 4πινο σημαίνει θέλει αρκετό ρέυμα (18w ειναι το συμπραγκαλικο που πηρες) Και επίσης πιθανον να θέλει και 5v και 12v. Επιπλεον το οτι η μητρικη μπορει να δει στροφές απο ανεμιστηρες με το τριπινο , δεν εχει καμια σχεση αυτο με την αντλία...άλλο το να αλλο τ'αλλο Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 16, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 16, 2012 μπροστά πίσω δεν ειναι και οι καλυτερες αλλα ειναι με κινητο και δεν εχω καμερα κανονική. για το βιντεο το εχω δει αλλα δεν λεει κατι για τα 3 σημεια που λεω εγώ... ξερω πως δεν ειναι απαραίτηα απλα έχω την απορεία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitogiros Φεβρουάριος 17, 2012 #4 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 Για τα led δεν μπορω να βγαλω ακρη απο την φωτο .. λογικα το συμβολάκι θα σημάινει τάση (+) αλλα μπορεις να δοκιμάσεις με ενα πολυμετρο ή να προσπαθήσεις να ακολουθησεις την καλωδίωση να δεις ποιο παει σε ταση και ποιο στην γη.Οσο για τα 3 πιν Vsp, Pin29, Vref(απο το datasheet του ολοκληρωμνένου)Vref ειναι έξοδος 5vpin_29 δεινει παλμους με βάση την τα rpm του μοτερ (δεν μπορει να συνδεθει απευθειας στην μητρικη)Vsp χειροκινητη ρυθμιση του duty cycle του PWM που παιρνει ο κινητηρας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 17, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 άρα με vref+vsp μπορώ να βάλω πάνω ένα ποτενσιόμετρο για έλεγχο των στροφών? και όταν λες παλμούς τι εννοείς? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Φεβρουάριος 17, 2012 #6 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 Τα περισσότερα στα απάντησε ο pitogiros , για το τελευταίο αν δεν σιγουρευτείς (δες manual , ρώτα στο support του κατασκευαστή) ότι η μητρική σου μπορεί να δώσει την ισχύ της αντλίας μην τη βάλεις πάνω , καλύτερα απευθείας στο τροφοδοτικό και μόνο το καλώδιο για τις στροφές πάνω στη μητρική. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 17, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 αχα... τελικα αυτο με τον παλμο τι ειναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitogiros Φεβρουάριος 17, 2012 #8 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 Οι παλμοι ειναι οι μεταβολες τασεις με βαση τους οποιους μετράνε οι μητρικές τις στροφές.αλλα δεν μπορεις να το συνδεσεις απευθειας σαν κιτρινο καλωδιο ανεμιστηρα, θελει να βάλεις μια αντισταση που να το συνδεει με τα πεντε βολτ πρωτα. και μετα αυτο να το συνδεσεις στην μητρικηΕαν δεν εχεις εμπειρια με κυκλώματα, αστο οπως γιατι μπορεις να του κανεις ζημια(το ιδιο ισχυει για το ποτενσιομετρο στο pwm)Αν θες μελέτησε το παρακάτω pdfhttp://www.toshiba-components.com/motorcontrol/pdfs/TB6588FG_E_P20_080424_.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 17, 2012 Author #9 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 δλδ, εγώ που θα θέλω να βλέπω τις στροφές μέσω speedfan, αν συνδέσω το αντίστοιχο κίτρινο καλώδιο απο έναν παλιό 12V ανεμιστήρα σε ενα header της mobo απλά, δεν θα παίρνω σήμα??? Γιατί στην περιγραφή έλεγε ότι το κύκλωμα του pwm είναι συμβατό με pc.Sorry αν σας κουράζω αλλά προσπαθώ και να μάθω στην πορεία... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitogiros Φεβρουάριος 17, 2012 #10 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 Για να βλέπεις τα rpm Στο πισι θα πρέπει το καλώδιο να το συνδεσεις στο pad Που λεει rpm . το Pin_29 ειναι πιο περιπλοκη εκδοχη rpm το οποιο δεν ειναι συμβατο με τις μητρικές Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 17, 2012 Author #11 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 ok! got it.και τελευταία (ελπίζω) ερώτηση, με το καλώδιο που θα πηγαίνει στην μητρική θα μπορώ να ρυθμίσω τις στροφές ή να κάνω την μόντα που βρήκα στο site του Martin με το 50KOhms ποτενσιομετρο στα VSP και VREF?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitogiros Φεβρουάριος 17, 2012 #12 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 Με το καλωδιο των rpm δεν κανεις ρύθμιση , μονο παρακολουθείς.Για να ρυθμίσεις στροφές θα πρέπει να κόψεις την συνδεση μεταξύ vref και Vsp στην πλακετακαι να παρεις ενα ποτενσιομετρο 10Κ τριπινο και να συνδεσεις το ενα ακριανο πιν στο vref, το μεσαιο στο Vsp και το αλλο ακριανο στο GND Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 17, 2012 Author #13 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 μαλιστα... ωστόσο την μοντα την έχω δει με 50άρι ποτενσιόμετρο και χωρίς την γείωση... Ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ 50 και 10? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitogiros Φεβρουάριος 17, 2012 #14 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 H διαφορα μεταξυ του εχω γειωση και δεν εχω γείωση είναι τοση ,οση η διαφορα αναμεσα στην νυχτα και την μερα και οποιος το εκανε χωρις γειωση δεν εχει ιδεα τι του γινεται απο ηλεκτρονικα.οσο για το νουμερο της αντιστασης δεν παιζει και μεγαλο ρολο και 100K Μπορεις να βαλεις δεν θα αλλαξει κατι (αρκει να ειναι Kilo Ohm -- Μην μου βάλεις 50ohm Θα καρβουνιασει το τσιπακι) Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 17, 2012 Author #15 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 μάλιστα... λοιπόν πάμε με γείωση, αλλά με ποιο ποτενσιόμετρο θα έχω μεγαλύτερη ακρίβεια στις στροφές? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitogiros Φεβρουάριος 17, 2012 #16 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 Την ακρίβεια στον χειρισμό δεν την επηρεάζει το μέγεθος της τιμής του ποτενσιομετρου.Την επηρεάζει το να ειναι γραμμικο το ποτενσιόμετρο και το να ειναι πολυστροφοeBay - New & used electronics, cars, apparel, collectibles, sporting goods & more at low prices Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Φεβρουάριος 17, 2012 #17 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 17, 2012 Έχεις τσεκάρει ότι η μητρική σου δεν σηκώνει την αντλία; Σε αρκετές asus η εταιρία δίνει 2Α μέγιστη ισχύ στο fan header, κάτι που θα σε κάλυπτε αν έχεις βέβαια τέτοια μητρική. Σε κάθε fan header οι κατασκευαστές συνήθως τοποθετούν το mosfet εξόδου , από εκe;i μπορείς να δεις specs και να πάρεις μία ιδέα. Αν η μητρική σου είναι η P5Q pro, όπως γράφεις στην υπογραφή σου , τσέκαρε το mosfet ( ίσως είναι αυτό ) κάτω από το heatpipe δίπλα στο cha_fan1 και στο manual σελ 2-31 αναγράφει τις επιτρεπόμενες ισχείς των fans. Έχω ακούσει ότι σε διάφορες asus οι chassis fans ελάγχονται όλοι μαζί. ΑΝ αυτή είναι η περίπτωση σου βάλε την αντλία , αλλά οι ανεμιστήρες που θα βάλεις στα άλλα headers να είναι χαμηλής ισχύος <300mA total. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkfighter Φεβρουάριος 18, 2012 Author #18 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 18, 2012 Το είδα το μανουαλι οπως είπες, και λέει ότι μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 24W ανα header ή 72W συνολικά. Το Pcb θα τραβάει μέχρι 18w άρα μου μένουν άλλα 54w για τα φουρφούρια. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πόσα w είναι όλα μαζί... ξέρω μόνο ότι έχω 4 των 0.2Α (οι παλιοί της coolermaster με τα 4 ledakia) και 1 των 0.16Α, κλασσικός μαύρος της cm πάλι. όλοι είναι 12v και στις 1200rpm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dangar Φεβρουάριος 18, 2012 #19 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 18, 2012 Έχεις 4 x 12V x 0.2A=9.6W + 12V x 0.16A= 1.92W => 11.52W . Είσαι εντός προδιαγραφών , όρμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.