Jump to content

GA-EX58-UD5 & 24GB RAM

Sitios

Recommended Posts

Καλησπέρα. Έχω ένα μικρό προβληματάκι με το εν λόγω σετ του τίτλου.

Ενώ του έχω κουμπώσει 6 x 4GB = 24GB RAM (Kingston HyperX T1 Black[MENTION=6344]1600[/MENTION]), στα boot screens δείχνει 16GB (όπως και μέσα στο BIOS). Όταν μπω στα Windows, στα Properties του My Computer, λέει: Memory: 24GB (16GB usable), δηλαδή έχει κάνει τα 8GB reserved.

Άλλαξα BIOS και έβαλα το τελευταίο, αλλά μόνο extra αστάθειες και προβλήματα δημιουργήθηκαν, οπότε ξαναπήγα στο F12. Κάποια στιγμή, παίζοντας με τα dimms στα διάφορα slots, κατάφερα να την δει όλη τη μνήμη (24GB) και με αυτές τις ρυθμίσεις έγινε format. Μετά, κάποια στιγμή και ενώ δεν έχει αλλάξει τίποτα έδειξε 16GB και από τότε, όσες θέσεις και αν έχω αλλάξει δε χρησιμοποιεί και τα 24GB... Έχει κανείς καμιά ιδέα ή ακόμα καλύτερα κάποια λύση? Ευχαριστώ προκαταβολικά.

ναι, overclocked εκεί που δούλευε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, 21 x 181 = 3.8GHz. Ρεύμα στο qpi/vtt έδωσα 1.315V (από 1.175V που είναι default) και στις RAM 1.62V για τα 1448MHz με 8-8-8-24. Τις δοκίμασα και με auto, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Δεν έχω δώσει πιο πάνω σε ρεύμα... μέχρι πόσο είναι ασφαλές? κάποια άλλη πρόταση?

Από ότι έχω καταλάβει δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όριο.Η ιντελ στην αρχή έλεγε 1,35v.Μετά απλά η διαφορα του qpi/vtt voltage με το dram voltage να μην είναι μεγαλύτερη απο 0,5v.Εγώ προσωπικά μέχρι 1,4v θα δοκίμαζα,μετά θα το φοβόμουν

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές παιδιά. Θα δοκιμάσω να πέσω σε συχνότητες να δω αν θα αλλάξει κάτι. Όσο αφορά τα Windows, είναι τα Professional, οπότε δεν είναι αυτό το θέμα. Εξάλλου ούτε στο BIOS βλέπει 24GB, αλλά 16.

δοκίμασε ένα ένα dimm από τα δεξιά προς τα αριστερά. dimm - boot - shutdown - next

Αυτό που θα βοηθήσει φίλε μου? Ξέρω ότι παίζουν όλα τα dimms κανονικά, αλλιώς δε θα τα έβλεπε έστω και σαν hardware reserved...

Κάποια στιγμή τα έβλεπε και τα 24GB στο BIOS, όπως και στα Windows. Μετά που για κάποιο λόγο μ@μήθηκε όσα έβλεπε στα boot screens (16GB) τόσα έλεγε και στα Windows μέσα ότι ήταν usable...

Αυτό είναι είτε θέμα ρυθμίσεων BIOS ( Voltages, Timings & Subtimings ) είτε socket ( κάποιο pinάκι έχει ψιλοξεφύγει, είτε δεν κάνει καλή επαφή λόγο άνισης πίεσης της ψύκτρας, χαλάρωσε λίγο το σφίξιμο του CPU Cooler αρχικά ) είτε ο memory controller σου τα βρίσκει σκούρα ( δοκίμασε να τις βάλεις στα DDR3-1333 και δες αν το BIOS βλέπει 24GB ή πάλι 16GB ).

Μια καλή αρχή είναι να τα βάλεις στα DDR3-1333 με χαλαρά timings ( 11-11-11-31 2T Command Rate, 180 tRFC, tRRSR 6, tWWSR 6 ) και να δείς πόσα βλέπει το BIOS ( κάνεις ενδιάμεσα και καμμιά 5αρα reboots και power off -> on για να δείς αν σε κάθε boot/POST βλέπει και τα 24GB.

Τελικά κατάφερα και τα είδε και τα 24GB RAM, τόσο στο BIOS, όσο και μέσα στο λειτουργικό.

Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν: ξεκούμπωσα όλες τις RAM, και άρχισα να κουμπώνω μία-μία από το τελευταίο slot στα δεξιά (άσπρο) και πηγαίνοντας προς αριστερά κούμπωσα και τις άλλες δύο που αφορούν άσπρο slot. Bootάροντας κάθε φορά, βεβαιωνόμουνα ότι τα είχε δει κανονικά και αφού μέχρι τα τρία dimms (=12GB) έπαιξε φλουρί, κούμπωσα έπειτα και τα άλλα 3 στα εναπομείναντα γαλάζια slots. Και προς έκπληξή μου τα είδε όλα! Έσωσα το profile στο BIOS και μπήκα Win στις ρυθμίσεις που είχε θέσει το pc από μόνο του. Έπειτα, κάνω shut down, κλείνω PSU, ξανανοίγω να δω αν τις βλέπει πάλι και όντως τις έβλεπε. Μπαίνω BIOS, ρυθμίζω το CPU στα 3.8GHz, δίνω ένα κλικ πάνω στο ρεύμα από εκεί που το δούλευα μέχρι τώρα που είχα μόνο 8GB RAM και δίνω στο QPI/VTT 1.335V και στις RAM 1.64V και τις βάζω να δουλεύουν στα 1086 με 8άρια timmings. Όλα καλά, μπήκα Win και παίζει μια χαρά. Επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσω εάν μπορεί ο controller να δουλέψει τις μνήμες σε πιο υψηλή συχνότητα έως και τα 1600MHz που είναι rated.

Ευχαριστώ όσους ποστάρανε για να βοηθήσουνε.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.