Jump to content

Gigabyte GA-P67A-D3-B3 rev1 και raid

Alexgk

Recommended Posts

Έχω τη μητρική του τίτλου. Μέχρι τώρα έκανα εγκατάσταση τα win7 χωρίς να βάζω τους raid drivers. Λέω να πειραματιστώ και να τους περάσω. Μπήκα σε αυτό το site της μητρικής. Εκεί που λέει sata/raid έχει δύο αρχεία για να κατεβάσω. Ποιο από τα δύο να επιλέξω;

Πρέπει πριν κάνω εγκατάσταση να αλλάξω τίποτα στο bios;

Το AHCI δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Τι πρέπει να κάνω για να το χρησιμοποιήσω και σε τι βοηθάει αυτή η λειτουργία;

Τhnx

:)

Αν ενεργοποιήσεις το AHCI στους δίσκους (οχι raid, σκετο AHCI) η εγκατάσταση των 7 δεν χρειάζεται drivers.

Απο την σελίδα στο λινκ σου, θα εχεις δει οτι τα δυο αρχεια το ένα είναι για 32bit Και το αλλο για 64bit και μάλιστα για XP , και Server 2003.

Οσο για το AHCI εφόσον δεν εχεις SSD ή κάποιον μυστηριο Hybrid δισκο η έστω αν τρέχεις κάποιο Server η επιτάχυνση θα ειναι μηδαμινη , αλλά θα χασεις την πρόσβαση σε πληροφορίες Smart. Αυτό είναι από προσωπική εμπειρία οπότε αν κάποιο μέλος έχει να καταθέσει κάτι διαφορετικό καλοδεχούμενο.

Η προσωπική σου εμπειρία μπορει να διαφέρει μιας και διαφορετικοι δισκοι έχουν διαφορετικό ποσοστό βελτίωσης σε ΙΟ/s

AHCI vs IDE

Αν ενεργοποιήσεις το AHCI στους δίσκους (οχι raid, σκετο AHCI) η εγκατάσταση των 7 δεν χρειάζεται drivers.

Απο την σελίδα στο λινκ σου, θα εχεις δει οτι τα δυο αρχεια το ένα είναι για 32bit Και το αλλο για 64bit και μάλιστα για XP , και Server 2003.

Οσο για το AHCI εφόσον δεν εχεις SSD ή κάποιον μυστηριο Hybrid δισκο η έστω αν τρέχεις κάποιο Server η επιτάχυνση θα ειναι μηδαμινη , αλλά θα χασεις την πρόσβαση σε πληροφορίες Smart. Αυτό είναι από προσωπική εμπειρία οπότε αν κάποιο μέλος έχει να καταθέσει κάτι διαφορετικό καλοδεχούμενο.

Η προσωπική σου εμπειρία μπορει να διαφέρει μιας και διαφορετικοι δισκοι έχουν διαφορετικό ποσοστό βελτίωσης σε ΙΟ/s

AHCI vs IDE

Έχεις δίκιο φίλε μου για τα δύο αρχεία. Δεν το είχα προσέξει. Τους AHCI πως μπορώ να τους ενεργοποιήσω; Στο cd της μητρικής δε μου έχει κάποιο πρόγραμμα εγκατάστασης για AHCI.

Epίσης το ίδιο ισχύει και για raid. Να κατεβάσω το αρχείο Intel® Rapid Storage Technology από την ιστοσελίδα που έγραψα παραπάνω; Στο pc έχω win 7 64bit. Για raid μπορώ να κάνω εγκατάσταση μέσα από τα win χωρίς να "χτυπήσουν" ή μόνο με f6 κατά την εγκατάσταση των win;

Το AHCI το ενεργοποείς από το BIOS σε μια επιλογή που θα αναφέρεται ώς sata mode

Το raid προυποθέτει ότι θα σετταρεις τους δισκους σου (πρέπει να έχεις τουλάχιστον 2 ίδιους σε χωρητικότητατα δίσκους για να κανεις raid) ώστε είτε να είναι 1 ενιαίος δίσκος είτε 1 δίσκος με τον δευτερο ως ακριβες αντιγραφο του πρώτου.

Αν αλλάξεις σε AHCI δεν θα μπουτάρουν τα windows εκτός και αν ακολουθήσεις τις οδηγίες εδώ πριν το αλλάξεις. Αν και πάλι η πιο ευκολη λύση είναι να κάνεις φορμάτ και ξανα-εγκατάσταση αφου το αλλάξεις στο BIOS

HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows - PC Perspective Forums

Το raid ειναι εντελώς άλλη ιστορία η οποία απ'οτι καταλαβαίνω δεν αντιστοιχει στην περίπτωση σου και αν επιχειρήσεις να το πειράξεις θα χάσεις τα αρχεια σου στους δίσκους μιας και πηγαινει και κάνει αυτόματα format το προγραμματακι που ρυθμίζει το raid. ΔΕΝ μπορείς να σετάρεις raid χωρις φορματ των δίσκων

Εγώ που έχω ενεργοποιημένο το ΑHCI (έχω ένα ssd) μπορώ να κάνω raid ή πρέπει να ενεργοποιήσω το raid mode από το bios??? Eπίσης έχω δύο δίσκους sata ίδιας χωρητικότητας αλλά διαφορετικού τύπου (ο ένας είναι wd green και ο άλλος wd black) θα δουλέψει το raid???

[MENTION=20059]chrkon[/MENTION]

Η δικη σου περίπτωση είναι πιο περιπλοκη λόγω του SSD

Για να κάνεις RAID θα πρέπει το Sata mode να παει απο το AHCI στο RAID . Οπου τότε μπορείς απο τα utilites στην διαρκεια της εκκινησης (δεν ξερω αν μπαινει και απο το BIOS κατευθειαν) θα πας και θα σεταρεις τους 2 δίσκους που θες ως RAID.

Δεν παίζει ρόλο το αν ειναι διαφορετική μάρκα, μάλιστα υπο συνθήκες και το να ειναι ιδια χωρητικότητα μπορει να παρακαμφθεί.

Ο λόγος που λεω ότι είναι περίπλοκο έχει να κάνει με το οτι στην κατάσταση RAID το TRIM δεν λειτουργει σε όλα τις μητρικές με τους windows drivers

Στους AMD με τους τελευταιους Drivers AMD φαινεται να λειτουργει οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλα ισως κάποιος που το έχει δοκιμάσει να το τεστάρει να μπορει να μας πει μια πιο στανταρ απάντηση.

Rage3D Discussion Area - View Single Post - AMD AHCI Driver updates

Το AHCI το ενεργοποείς από το BIOS σε μια επιλογή που θα αναφέρεται ώς sata mode

Το raid προυποθέτει ότι θα σετταρεις τους δισκους σου (πρέπει να έχεις τουλάχιστον 2 ίδιους σε χωρητικότητατα δίσκους για να κανεις raid) ώστε είτε να είναι 1 ενιαίος δίσκος είτε 1 δίσκος με τον δευτερο ως ακριβες αντιγραφο του πρώτου.

Αν αλλάξεις σε AHCI δεν θα μπουτάρουν τα windows εκτός και αν ακολουθήσεις τις οδηγίες εδώ πριν το αλλάξεις. Αν και πάλι η πιο ευκολη λύση είναι να κάνεις φορμάτ και ξανα-εγκατάσταση αφου το αλλάξεις στο BIOS

HOWTO: enable AHCI mode after installing Windows - PC Perspective Forums

Το raid ειναι εντελώς άλλη ιστορία η οποία απ'οτι καταλαβαίνω δεν αντιστοιχει στην περίπτωση σου και αν επιχειρήσεις να το πειράξεις θα χάσεις τα αρχεια σου στους δίσκους μιας και πηγαινει και κάνει αυτόματα format το προγραμματακι που ρυθμίζει το raid. ΔΕΝ μπορείς να σετάρεις raid χωρις φορματ των δίσκων

Δηλαδή θα πρέπει στο ACHI και στο raid πριν κάνω εγκατάσταση τα win με το f6 να περάσω τους drivers. Αν μπορείς φίλε δώσε μου link γιατί το παραπάνω δε λειτουργεί.

Εαν εγκατασησεις Windows 7 δεν χρειαζεσαι να κανεις τιποτα με το F6 . κανεις κανονικα εγκατάσταση και αφού τελειώσει , βάζεις τον windows driver αν υπάρχει απο το site της μητρικής σου.

Εαν εγκατασησεις Windows 7 δεν χρειαζεσαι να κανεις τιποτα με το F6 . κανεις κανονικα εγκατάσταση και αφού τελειώσει , βάζεις τον windows driver αν υπάρχει απο το site της μητρικής σου.

Μπερδεύτηκα...Όποτε κάνω εγκατάσταση τα win7 και τα xp δεν έχω πρόβλημα. Και τα δύο λειτουργικά βλέπουν το σκληρό (και κατ΄επέκταση τον sata controller της μητρικής) οπότε δεν χρειάζεται να περάσω sata drivers.

Στο pc έχω δύο ίδιους 500άρηδες και έναν ακόμη 500άρη (σατα 3 είναι αυτός και διαφορετικός από ότι οι άλλοι 2) και σκέφτηκα κάποια στιγμή να πειραματιστώ με το raid. Από όσο κατάλαβα για το raid πρέπει ΠΡΙΝ κάνω εγκατάσταση τα win7 να μπω στο bios και να επιλέξω raid ή κάπως έτσι.

Το ίδιο πρέπει να κάνω και για το AHCI; Δηλαδή πριν κάνω εγκατάσταση τα win7 να επιλέξω στο bios sata;

:...:

Επειδη προσφατα εφτιαξα και εγω raid-0 με win-7 64bit καπου υπαρχει ενα μπερδεμα και εχω μπερδευτει και εγω, τελικα χρειαζεται να βαλω τον driver Intel SATA Preinstall driver

(For AHCI / RAID Mode) πριν την εγκατασταση των windows εκει που λεει load driver η να συνεχισω να κανω εγκατασταση και στο τελος βαζω το cd της μητρικης και τους περναει?οσο εψαξα στο νετ αλλοι λενε οτι χρειαζεται αλλοι λενε οχι μονο αν βαλεις windows xp χρειαζεται και η gigabyte τον δινει για τα win7 64bit http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/motherboard_driver_intel_sataraid_bootdisk_irst_64.exe

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3849&dl=1#dl

πραγματικα δεν ξερω τι παιζει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.