Jump to content

Γρίφοι / Σπαζοκεφαλιές

vic

Recommended Posts

Είδα και στο σκάκι που δεν υπήρχε θέμα γλώσσας πόσο ενδιαφέρον υπήρχε.

Το θέμα είναι να έρθει ΟΛΟ το φόρουμ να λύνει τους γρίφους (σου) ή όποιος θέλει να προσπαθεί χωρίς να υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην κατανόηση;

PS. Προσωπικά, δε σνομπάρω τους γρίφους αλλά βαριέμαι να ασχοληθώ. Λάθος πολλών που έκραξαν για το σκάκι, γιατί όποιος θέλει προσπαθεί.

Και στο κάτω κάτω δεν είναι διαγώνισμα να πεις ότι ήταν δύσκολα τα θέματα...

• Replies 113
  • Created
  • Last Reply
Να βαλω και εγω ενα γριφακο αρκετα παλιο.

hat-riddle.gif

Εχουμε στην φωτο 4 θανατοποινίτες στους οποιους εβαλαν μια δοκιμασια μπας και την γλυτωσουν.

Σκοπος τους ειναι να φωναξει ενας τι χρωμα καπελο φοραει στο κεφαλι του.Αν κανει λαθος τους σκοτωνουν ολους.Αν πει το σωστο χρωμα την γλιτωνουν ολοι.

Facts.

Αυτο που ξερουν ειναι οτι υπαρχουν 2 μαυρα,2 ασπρα καπελα.50/50 ειναι δηλαδη οι πιθανοτητες αλλα δεν το ρισκαρεις:).

Δεν ξερουν οτι τα καπελα πηγαινουν εναλλαξ.

Ολοι κοιτανε αυστηρα μπροστα τους .Δηλαδη ο δεξια βλεπει μονο τοιχο ο τερμα αριστερα βλεπει και τους 2 μπροστινους του κοκ.

Οποιος το βρει το φωναζει αμεσως.

Ποιος θα βρει λοιπον με βαση την λογικη τι χρωμα καπελο φοραει?

Ο πρώτος από αριστερά βλέπει τι χρώμα φοράνε και οι 2 μπροστά του έτσι; Αν ναι, τότε:

Ο 2ος απο αριστερά θα φωνάξει πρώτος ότι έχει το μαύρο.

Διότι, ο μπροστά του φοράει άσπρο καπέλο.Αν φορούσε κι αυτός άσπρο τότε ο 1ος (από αριστερά πάντα :p ) θα φώναζε ότι φοράει μαύρο, καθώς τα καπέλα είναι 2-2.

Ρε συ [MENTION=9387]victor[/MENTION], είχες βάλει 3 φορές συνεχόμενα σκάκι. Το thread είχε γίνει μόνο για σκακίστες. Και δεν ποστάραμε άσχετα πράγματα. Μία πιθανή λύση είπαμε. :mamba: Kαι απ' ότι βλέπω, δεν μας είπες ακόμη ποιος από τους δύο νίκησε :rofl:

Όσο για τα Ελληνικά συμφωνώ και εγώ. Με το ίδιο σκεπτικό να βάζετε και τα νέα στα Αγγλικά και όποιος ενδιαφέρεται, υπάρχει και το Google Translate.

Φιλικά,

l2phile :)

Πάρτε και έναν γρίφο

In a room there is a ....

problem astro?

:p

Σε ένα άδειο δωμάτιο με πολύ ψηλό ταβάνι βρέθηκε ένας κρεμασμένος άνδρας. Το δωμάτιο ήταν κλειδωμένο από μέσα και είχε υγρασία.

Η ερώτηση είναι το πώς κατάφερε να κρεμαστεί ο άτυχος άνδρας αφού το δωμάτιο ήταν εντελώς άδειο όπως είπαμε, το ταβάνι πολύ ψηλό και δεν υπάρχει παράθυρο.

Σειρά μου λοιπόν:

Στη µέση µιας γέφυρας υπάρχει ένα φυλάκιο. Ο φύλακας βγαίνει από το φυλάκιο κάθε 10 λεπτά και ζητάει σε όποιον είναι πάνω στη γέφυρα να γυρίσει πίσω και αν δεν υπακούσει τον πυροβολεί. Ο χρόνος για να περάσει κανείς τη γέφυρα είναι 15 λεπτά. Πώς µπορεί κανείς να περάσει αυτή τη γέφυρα;

Να υποθέσω ότι μόλις μπει ο φύλακας στο φυλάκιο αυτός πχ αρχίζει να περνάει την γέφυρα. Μόλις πάει να βγει ο φύλακας ο πεζός γυρνάει ανάποδα (180 μοίρες απο την αρχική του κατεύθυνση). οπότε ο φύλακας νομίζοντας ότι έρχεται απο την ανάποδη κατεύθυνση που κοιτάει πλέον, τον στέλνει προς τα εκεί που ξεκίνησε να πάει αρχικά ???

εχμμ...αν και μου φαινεται πολυ απλος ο γριφος (αν βεβαια ειναι αυτη η λυση...) here goes:

Ξεκινας μολις μπει μεσα ο φυλακας, αφου θελεις 15 λεπτα για να περασεις την γεφυρα, σημαινει οτι στα 7,5 θα εισαι μπροστα απο το φυλακιο...περνας το φυλακιο και συνεχιζεις...λιγο πριν βγει ο φυλακας αλλαζεις κατευθυνση και περπατας προς το φυλακιο...Οταν βγει εξω θα σου πει να γυρισεις πισω...οποτε και το κανεις και περνας απεναντι!

edit: δευτερος και καταϊδρωμενος! :)

Λεπόν έχουμε και λέμε. Είμαστε στην άγρια ζούγκλα και μας έπιασαν οι άγριοι :p

Μας κρεμάνε σε ένα δέντρο με ένα σχοινί και φεύγουν μακριά μας. Στο σχοινί έχουν βάλει ένα κερί να το σιγοκαίει και κάτω μας υπάρχει ένα λιοντάρι. Τι πρέπει να κάνουμε, για να μην καεί το σχοινί και να μην γίνουμε το γεύμα του βασιλιά των ζώων;

post-20975-1416076359,212_thumb.png

Πολλοι παραμετροι που χρειαζονται διευκρίνιση.

Ετσι χυμα μπορω να σου πω οτι θα σκαρφαλωνα στο σκοινι,θα πιανομουν απο το δεντρο και τελος.Και δεν μπορεις να μου πεις οτι ειμαι λαθος.

Ακομα αν ειναι μικρη η αποσταση απο εμενα και το κερακι μπορω να αρχισω τα χλεπιδια.Ε καποιο παιζει να το σβησει.:rofl:

Ειμαι δεμενος χειροποδαρα?και αναποδα?

Ο γρίφος που είχα ποστάρει στα ελληνικά. Είναι δύσκολος. Ναι δεν είναι σειρά μου να βάλω γρίφο. Το βάζω τώρα στα ελληνικά, επειδή το είχα ποστάρει πριν στα αγγλικά.

Υπάρχει ένα χρηματοκιβώτιο με 4 διακόπτες στο μπροστινό μέρος, καθένας από τους οποίους έχει 3 θέσεις (χαμηλή, μεσαία, υψηλή). Αν οι διακόπτες τοποθετηθούν στη σωστή θέση το χρηματοκιβώτιο θα ανοίξει, αλλιώς όχι. Συνολικά υπάρχουν 3^4 = 81 συνδυασμοί. Παρ' όλα αυτά, αυτό είναι ένα φθηνό χρηματοκιβώτιο και μόνο 2 από τους 4 διακόπτες παίζουν ρόλο πραγματικά. Αν τοποθετηθούν αυτοί οι διακόπτες σωστά, τότε το χρηματοκιβώτιο θα ανοίξει. Δυστυχώς δεν ξέρουμε ποιοι 2 από τους 4 διακόπτες είναι αυτοί που δουλεύουν ή σε ποιες θέσεις ανοίγουν το χρηματοκιβώτιο. Ποιος είναι ο μικρότερος δυνατός αριθμός συνδυασμών που μπορείτε να δοκιμάσετε, έτσι ώστε να "εγγυηθείτε" ότι το χρηματοκιβώτιο θα ανοίξει;

--------------------------------------------------

Στο spoiler μέσα θα βάλω έναν σκακιστικό γρίφο. Να είμαι σαφής. Άμα δε σας αρέσει το σκάκι, μην το ανοίξετε. Δε χρειάζεται να μαλώσουμε. Σε όποιον δεν αρέσει δεν το ανοίγει.

Ο γρίφος δεν είναι δύσκολος. Είναι φούστικος. Σας προτείνω να δείτε πως είναι μία σκακιέρα είτε στη Wikipedia είτε στο chess.com. να δείτε πως προσανατολίζεται μία σκακιέρα. Νομίζω πως αυτή η βοήθεια είναι αρκετή.

Παίζει ο άσπρος και σε μία κίνηση κάνει ματ. Ποια είναι αυτή η κίνηση;

chess_puzzle2.png

[MENTION=8837]l2phile[/MENTION]

Η λύση για το γρίφο με το "κόκκινο" πιόνι. Μιας και το αναφέρεις κοροϊδευτικά (και δε νομίζω πως εγώ το εξέλαβα έτσι) ότι δεν είπα τη λύση.

chess_puzzle_3.png

Όπως είχα πει και όταν τον είχα ποστάρει κάθε πιόνι μπορεί να πάει μόνο σε κουτάκι ίδιου χρώματος με το χρώμα στο οποίο βρίσκεται στην αρχή του παιχιδιού στη σκακιέρα.

Πρώτον γίνεται αντιληπτό ότι λόγω της συνθήκης αυτής δε θα μπορούσαν ποτέ να έχουν κινηθεί τα άλογα, μιας και για να κάνουν κίνηση πρέπει να αλλάξει χρώμα το κουτάκι. Αυτό σημαίνει ότι φαγώθηκαν στην αρχική τους θέση.

Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στη θέση του άσπρου βασιλιά. Ο βασιλιάς μπορεί αν πήγε σε αυτή τη θέση από τα: a3, a5, c3 ή c5. Το ζήτημα όμως είναι πώς βγήκε από την αρχική του θέση, μιας και βλέπουμε ότι τα δύο πιόνια μπροστά του του απαγορεύουν τη δυνατότητα να κινηθεί. Η μόνη δυνατότητα να αλλάξει θέση είναι με ροκέ (εναλλαγή πύργου με βασιλιά). Υπάρχουν δύο είδη ροκέ (λόγω του ότι είναι δύο πύργοι). Το ένα είναι το ροκέ με τον πύργο από τη μεριά του βασιλιά και το άλλο με τον πύργο από τη μεριά της βασίλισσας. Μόνο το ροκέ με τον πύργο από τη μεριά του βασιλιά μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω του περιορισμού που υπάρχει στην κίνηση (κουτάκι ίδιου χρώματος).

Και εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε το κλειδί για τη λύση του γρίφου. Για να πάει ο βασιλιάς στη θέση που βρίσκεται τώρα από τη θέση g1 μετά το ροκέ, η μόνη του δυνατότητα να βγει είναι από τη θέση h2, μιας και στη θέση f2 υπάρχει άσπρο πιόνι. Άρα για να μπορέσει να φύγει από εκεί ο βασιλιάς πρέπει να έχει μετακινηθεί κάποια στιγμή το πιόνι από τη θέση h2. Εάν ήταν το κόκκινο πιόνι άσπρο τότε ο βασιλιάς δε θα μπορούσε να φύγει από τη θέση μετά το ροκέ. Άρα το πιόνι αυτό είναι μαύρο.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.