Jump to content

DIY φιλτρα σε Zalman GS1000 vol 2 - Κρατήστε το κουτί σας καθαρό!

cyberdyne

Recommended Posts

Τον Δεκέμβριο του 2011, ήρθε στα χέρια μου ένα κουτί Zalman GS1000 μεταχειρισμένο.

::: Zalman, leading the world of Quiet Computing Solutions :::

Μου αρέσουν τα μεγάλα κουτιά, γιατί μπορώ να βάλω πολλά πράγματα μέσα καθώς και να βάλω άνετα χέρι. Επιπλέον έχουν και καλύτερη ροή αέρα, πράγμα πολύ σημαντικό, αφού θα έχω την δυνατότητα να βάλω για παράδειγμα και δεύτερη κάρτα γραφικών χωρίς να «βράσει» ο τόπος.

Το Zalman GS1000, είναι ένα full tower κουτί με ιδιαίτερο σχεδιασμό, αλλά κατά την γνώμη μου με χαμηλή ποιότητα πλαστικών μερών και με λάθος εσωτερική διάταξη για πχ υδρόψυξη. Είναι αφοδιασμένο με πέντε θέσεις για ανεμιστήρες των 120mm, δύο στην οροφή του, έναν στο πίσω μέρος και δύο στο κάτω μέρος. Επιπλέον μπορεί να τοποθετηθεί και τρίτος ανεμιστήρας κάτω από το τροφοδοτικό, που κατά την γνώμη μου είναι άχρηστος μιας και τα τροφοδοτικά έχουν δικό τους ενσωματωμένο.

Λόγω της διάταξης των ανεμιστήρων, η ρόη αέρα είναι από κάτω προς τα πάνω και πολύ σωστά αφού τραβάει κρύο αέρα από το πάτωμα και εξάγει ζεστό αέρα από την οροφή και το πίσω μέρος του. Όμως μαζί με τον αέρα τραβάει και σκόνη... Αν άφηνα το κουτί χωρίς φίλτρα θα γέμιζε σε χρόνο dt, πάρα πολύ σκόνη και το κυριότερο είναι ότι το τροφοδοτικό θα γέμιζε από δαύτην μιας και αυτό είναι τοποθετημένο κάτω!

Για να ζητήσω γνώμες, άνοιξα αυτό το νήμα:

http://www.thelab.gr/cases-psu-and-mods/diy-filtra-se-zalman-gs1000-100845.html

(Προς ενημέρωση του τι προηγήθηκε)

Αποφάσισα να απορίψω τις έτοιμες λύσεις της αγοράς, όχι γιατί ήταν ακριβές, αλλά γιατί ήθελα να κάνω κάτι μόνος μου που να έχει και καλά αποτελέσματα αλλά κυρίως για την εμπειρία. Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω για υλικό φιλτραρίσματος της σκόνης καλσόν χρώματος μαύρου (το αγόρασε η κοπέλα μου, αλλά προηγήθηκε μακρά επεξηγηματική συζήτηση κλπ κλπ...:o:tomato:).

Η μορφή του κουτιού βόλευε για την επιλογή του καλσόν. Σε άλλα κουτιά δεν μπορεί να μπει. Απλά σας το παρουσιάζω για να δείτε ότι κάνει δουλεία και ίσως μπορεσετε να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες.

Αυτό το νήμα το άνοιξα τώρα δίότι ήθελα να περάσουν δύο μήνες για να δείτε τα αποτελέσματα, του πειράματός μου.

Καταρχάς ζητώ συγνώμη εάν κάποιες φωτογραφίες είναι ψιλοχάλια.... με κινητό τις τράβηξα....:o

Το κουτί όπως παραλήφθηκε.

23421831.jpg

83331798.jpg

Το καπάκι είχε αφαιρεθεί για να μπεί dvdrw.

20801835.jpg

Ανοιγόμενα πορτάκια, και εντός θέσεις για αποσπώμενους δίσκους!

45970301.jpg

Δεν θέλω σχόλια για την σκόνη! :p

31349677.jpg

75887498.jpg

56013393.jpg

45581342.jpg

Εσωτερικό. Είναι εμφανείς οι δύο πρώτες θέσεις ανεμιστήρων στο κάτω μέρος. Η τρίτη είναι κάτω από τους δίσκους.

54954829.jpg

66255372.jpg

Βολικότατες thumbscrews με ενσωματωμένα ελατήρια για να μην συντονίζονται!

83837130.jpg

Οροφή!

75009688.jpg

76378965.jpg

Πλάτη... λίγο πλάτος για cable managment...

84694714.jpg

Λοιπά παρελκόμενα, θήκες για δίσκους κλπ.

52030762.jpg

Στο θέμα μας!

Το κουτί ξάπλα με βγαλμένα τα πόδια του και την πλαστική βάση του.

Φαίνονται οι τρείς θέσεις για ανεμιστήρες του κάτω μέρους.

Έκοψα το ένα "πόδι" του καλσόν και το "φόρεσα" στην πλαστική βάση, όποτε έχουμε "διπλό" φίλτρο!

27767732.jpg

39346972.jpg

60692450.jpg

Το κουτί ανάποδα και όλα τοποθετημένα και βιδωμένα!

91824202.jpg

Μοντάρισμα!

Θέσεις για συσκευές 3,5'' στις δύο από τα τέσσερις θέσεις για συσκευές 5,25''.

30085863.jpg

Ολοκληρωμένο (μην ψάχνετεστε για cable managment :p)

19185336.jpg

55512267.jpg

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ!

Σκόνη στους ανεμιστήρες. Ελάχιστη! Υπάρχει επειδή μερικούς δεν τους είχα καθαρίσει!

40742046.jpg

Η ψύκτρα είχε καθαριστεί...

26644785.jpg

90937956.jpg

95178374.jpg

76121703.jpg

92772854.jpg

33317186.jpg

Ο πίσω ανεμιστήρας αλλάχθηκε με έναν πιο ήσυχο αλλά ακαθάριστο που είχα, η σκόνη είναι από το παρελθόν... :tomato:

83348044.jpg

Στο ζουμί!

Ο πάτος του κουτιού μετά από δύο μήνες! Το καλσονάκι έκανε δουλεία!

44086800.jpg

85542989.jpg

93597072.jpg

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Επισημαίνω ότι είμαι εργένης και δεν έχω την μάνα μου να καθαρίζει. Σκούπισμα-σφουγγάρισμα 1 φορά την εβδομάδα και παρόλα αυτά η σκόνη είναι παρούσα! :o

(Μετά από την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών το δωμάτιο καθαρίστηκε ενδελεχώς! :p )

Επιπλέον: Το καλσόν, όπως τοποθετήθηκε (διπλό) μείωσε την ροή από τους ανεμιστήρες κατά 40%! Παρόλα αυτά έχω σε prime μαξιμουμ 55 βαθμούς στον επεξεργαστή, ενώ η κάρτα γραφικών παίζει σε full load στους 60-65 βαθμούς!

Ελπίζω να σας άρεσε το θεματάκι! Αναμένω απορίες παρατηρήσεις! :)

Καλή σκέψη το καλσόν, αλλά το βλέπω πολύ πυκνόπλεγμένο.. και επειδή δεν έχεις το σφουγαροειδές του κανονικού φίλτρου ότι σκόνη κάθεται σφυνόνει σε αυτόυς του τόσο μικρούς πόρους.... :hm:

Η θα πρέπει κάθε τρις και λίγο να το φυσάς με πεπιεσμένο αέρα για να καθαρίσουν οι πόροι, η ίσως να δοκιμάζεις ένα πιο αραχνουφαντό σε πολλές στρώσεις...

Εσυ πώς το είδες απο σκόνη ?

Καλή σκέψη το καλσόν, αλλά το βλέπω πολύ πυκνόπλεγμένο.. και επειδή δεν έχεις το σφουγαροειδές του κανονικού φίλτρου ότι σκόνη κάθεται σφυνόνει σε αυτόυς του τόσο μικρούς πόρους.... :hm:

Η θα πρέπει κάθε τρις και λίγο να το φυσάς με πεπιεσμένο αέρα για να καθαρίσουν οι πόροι, η ίσως να δοκιμάζεις ένα πιο αραχνουφαντό σε πολλές στρώσεις...

Εσυ πώς το είδες απο σκόνη ?

Εάν επέλεγα πιο αραιό καλσόν, υπήρχε κίνδυνος να περνάει σκόνη μέσα στο κουτί!

Με αυτή τη πυκνότητα έκοβε λίγο σχετικά airflow από τους ανεμιστήρες και όπως φάνηκε κρατάει το 95% της σκόνης!

Παράλληλα είχα δοκιμάσει και τούλι αλλά δεν βόλευε...

Προσωπικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και δεν με πειράζει καθόλου να σκουπίζω το κάτω μέρος του κουτιού μια φορά τον μήνα!

Αν είχα κανονικά φίλτρα, δεν θα τα καθάριζα τόσο συχνά?

Στο εσωτερικό η σκόνη είναι ελάχιστη σε σχέση με το προηγούμενο κουτί μου, που ήθελε blower για να καθαρίσει!

:)

Κοίτα χωρίς φίλτρα θέλει κάθε βδομάδα το αργότερο.. αν δουλέυει 24/7 το μηχάνημα.

Και φίλτρα που έχουμε μια φορα το δίμηνο πανω κάτω θέλουν "τιναγμα"...:wall:

Το μονο που κάπως με προβληματίζει είναι αν στο καλσόν θες τίναγμα του καλσόν κάθε βδομάδα για να μην μπουκώνουν εντελώς οι ανεμιστήρες..

Η πιο φθηνή λύση για φίλτρο πάντως κατα την άποψη μου είναι το φίλτρο σφουγγαριού πολυουρεθάνης που βρίσκεις στα φίλτρα κλιματιστικών. Σαν υλικό είναι το ίδιο με τα επίσημα φίλτρα, αλλά σου έρχεται πολύ φθηνότερα 10ευρώ για 2 τετράγωνα 20χ20

Το έχεις καιρό με το καλσόν? Η σήμερα το έβαλε μπρος?

Κοίτα χωρίς φίλτρα θέλει κάθε βδομάδα το αργότερο.. αν δουλέυει 24/7 το μηχάνημα.

Το μονο που κάπως με προβληματίζει είναι αν στο καλσόν θες τίναγμα του καλσόν κάθε βδομάδα για να μην μπουκώνουν εντελώς οι ανεμιστήρες..

Η πιο φθηνή λύση για φίλτρο πάντως κατα την άποψη μου είναι το φίλτρο σφουγγαριού πολυουρεθάνης που βρίσκεις στα φίλτρα κλιματιστικών. Σαν υλικό είναι το ίδιο με τα επίσημα φίλτρα, αλλά σου έρχεται πολύ φθηνότερα 10ευρώ για 2 τετράγωνα 20χ20

Φίλε αυτό που βλέπεις είναι αποτέλεσμα 2 μηνών! :)

Δεν μπούκωσαν καθόλου οι ανεμιστήρες!

Τον Δεκέμβριο μονταρίσα το μηχάνημα, σήμερα το καθάρισα!

Για το υλικό που προτείνεις, σίγουρα θα βολεύει! Δες και το αρχικό νήμα που έχουμε ήδη συζητήσει για υλικά φίλτρων (το έχω στην αρχή του άρθρου).

το φίλτρο σφουγγαριού πολυουρεθάνης που το βρισκεις ?? σε μαγαζια κλιματιστικων ?? ή και σε eshops ?

εγώ το βρίσκω απο ένα κατάστημα που έχει ανταλλακτικά για κουζίνες πλυντήρια σκούπες κλιματιστικά και ότι άλλη οικοσυσκευή..

Παντως βρήκα και αυτο στο νετ

FROST KING POLYURETHANE FOAM AC FILTER | eBay

και αυτό αν θέλει το thelab μαζική παραγγελία

Air Conditioner Filter Roll Frost King Foam 24"

εγώ το βρίσκω απο ένα κατάστημα που έχει ανταλλακτικά για κουζίνες πλυντήρια σκούπες κλιματιστικά και ότι άλλη οικοσυσκευή..

Παντως βρήκα και αυτο στο νετ

FROST KING POLYURETHANE FOAM AC FILTER | eBay

και αυτό αν θέλει το thelab μαζική παραγγελία

Air Conditioner Filter Roll Frost King Foam 24"

Το έχεις δοκιμάσει? Πόσο μειώνει το airflow?

[MENTION=19806]cyberdyne[/MENTION]: έχεις εντοπίσει διαφορά στις θερμοκρασίες πριν και μετά το καλσόν?

Δυστυχώς δεν είχα αυτό το κουτί πρίν, όποτε με το που το πήρα έκανα και την μετατροπή.

Δεν έκανα μετρήσεις χωρίς το καλσόν.

Έτρεξα 10 λεπτά prime και το AVP bechmark για να δείς θερμοκρασιές τώρα. Θερμοκρασία δωματίου 18 βαθμοί.

post-19806-1416075799,2753_thumb.jpg

post-19806-1416075799,6686_thumb.jpg

για χειμωνα καλα ειναι... το καλοκαιρι αν χτυπησει τιποτα 45αρια ισως να υπαρξει προβλημα σε περιπτωση overclocking με τοσα πολλα φιλτρα

αλλα το να γεμιζει τοση σκονη δεν ξερω αν ειναι καλυτερα !

για χειμωνα καλα ειναι... το καλοκαιρι αν χτυπησει τιποτα 45αρια ισως να υπαρξει προβλημα σε περιπτωση overclocking με τοσα πολλα φιλτρα

αλλα το να γεμιζει τοση σκονη δεν ξερω αν ειναι καλυτερα !

Λοιπόν, ελέγχω την ψύκτρα μέσω speedfan και έχουμε τα εξής με prime και AVP:

1) Corsair A70, 70% speed (σχετικά ήσυχη) καλοκαίρι και με το παλιό μου κουτί (χαμηλό airflow) είχα 68 βαθμούς μαξιμουμ στην κάρτα, και 57 βαθμούς στον επεξεργαστή (στα 10 λεπτά)!

2) Corsair A70, 40% speed, είναι τα παραπάνω αποτελέσματα.

Για την σκόνη ούτε συζήτηση, δεν την θέλω και ιδιαίτερα τώρα που το τροφοδοτικό τραβάει αέρα από κάτω!

Γεγονός είναι πως το καλοκαίρι είναι πρόβλημα...

και κατι ακομα.. εξωτερικα πως θα βαλω τα φιλτρα ( οπου δεν υπαρχει υποδοχη ) το κουτι ειναι Overclocker Cafe - Lian Li PC-7 Plus Aluminum Case

Για βάλε την φωτό που δείχνει τα σημεία που θες! :)

Εισαγωγή έχει μόνο από μπροστά?

Λοιπόν:

1) Ο εμπρός έχει φίλτρο οπότε εκεί δεν έχουμε πρόβλημα.

2) Ο επάνω είναι εξαγωγής αέρα, όποτε δεν βάζουμε φίλτρο!

3) Η εισαγωγή αέρα στο πλαϊνό μέρος είναι το ζήτημα αν δεν κάνω λάθος?

Μπορείς να βάλεις είτε καλσόν είτε τούλι μπομπονιέρας το οποίο θα το βάλεις από μέσα και θα το τεντώσεις και στερεώσεις με ταινία κολλητική.

Θα σε βόλευε κάτι τέτοιο?

Λοιπόν:

1) Ο εμπρός έχει φίλτρο οπότε εκεί δεν έχουμε πρόβλημα.

2) Ο επάνω είναι εξαγωγής αέρα, όποτε δεν βάζουμε φίλτρο!

3) Η εισαγωγή αέρα στο πλαϊνό μέρος είναι το ζήτημα αν δεν κάνω λάθος?

Μπορείς να βάλεις είτε καλσόν είτε τούλι μπομπονιέρας το οποίο θα το βάλεις από μέσα και θα το τεντώσεις και στερεώσεις με ταινία κολλητική.

Θα σε βόλευε κάτι τέτοιο?

σωστα μαντεψες και για τα τρια

βολευει..αλλα το να μπει απο μεσα απ το κουτι με κολλητικη ταινια σκεφτομαι οτι απ την φορά του αερα ισως ξεκολλησει

σκεφτομουν για κατι ποιο στερεο.. εχω αυτο Dustproof Dust Filter for 140 mm PC Computer Case Fan | eBay

αλλα πως θα το στερεωσω?? θελει τρυπες κλπ και δεν εχω τα καταλληλα εργαλεια

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.