Jump to content

Διαχείριση δικτύου κινητής τηλεφωνίας

DJ-JK

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως γνωρίζει κάποιος κάποια πράγματα σχετικά με το πως γίνεται η διαχείριση δικτύου σε ένα σύστημα κινητής τηλεφωνίας, ή ακόμα καλύτερα εάν έχει υλικό πάνω σε αυτό το θέμα και αν είναι εύκολο να μου το διαθέσει. Έχω να κάνω μία βιβλιογραφική εργασία με αυτό το θέμα και δυστυχώς όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάτι εκτός από τα πρωτόκολλα snmp και tmn. θα ήθελα δηλαδή κάποια ρεαλιστικά σενάρια και όχι κάτι πολύ θεωρητικό.

Ευχαριστώ πολύ.

τι εννοεις διαχειριση ? και τι απο ολα σε ενδιαφερει... γιατι το δικτυο αποτελειται απο πολλα επιμερους κομματια...

radio(BTS/node B)... Transmission (FO,MW...) core(msc/mgw sgsn /ggsn) κτλ... και περα απο ολα αυτα εχεις και διαφορα αλλα services και το αντιστοιχο hardware που χρησιμοποιουν...

το καθενα εχει δικο του συστημα ορισμου/επιβλεψης/support.

Ναι καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι πολύ γενικό..αλλά αυτό είναι δυστυχώς...Κυρίως όμως βρίσκεται σε επίπεδο δικτύου.

Θα ήθελα να δω κάποια παραδείγματα για το πως υλοποιείται το ΤΜΝ ή το SNMP κάποια διαγράμματα και κάποιες διαδικασίες...(νομίζω ότι η cosmote χρησιμοποιεί το ΤΜΝ) και θα ήθελα ας πούμε να δω το πρωτόκολλο αυτό στην πράξη..

Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα έχουμε διδαχθεί σε θεωρητικό υπόβαθρο οπότε δεν μπορώ να τα βάλω πάλι τα θεωρητικά στην εργασία μου...επομένως προσπαθώ να βρω κάποια πραγματικά σενάρια...

μέχρι στιγμής δεν βρήκα τίποτα και κάτι μου λέει ότι δεν θα βρω ποτέ...γιατί τέτοια στοιχεία είναι αρκετά ευαίσθητα :wall:

οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν καλοδεχούμενη...

Γίνε πιο συγκεκριμένος αν μπορείς.

Ποιά ακριβώς parts/tasks σε ενδιαφέρουν, τι επίπεδο ανάλυσης/λεπτομέρειας, αν υπάρχουνε περιορισμοί ή απαιτήσεις, κλπ.

Ανάλογα το τι θες, μπορεί π.χ. το παρακάτω να σου είναι χρήσιμο ή να μην είναι.

π.χ.

GIS and GSM Network Quality Monitoring: A Nigerian Case Study - Directions Magazine

Πιο συγκεκριμένα δεν ξέρω να το θέσω...Ας πούμε για παράδειγμα τι γίνεται όταν ένας agent που βρίσκεται μέσα σε έναν δρομολογητή του δικτύου στείλει ένα trap ένα μήνυμα δηλαδή στον διαχειριστή του δικτύου λέγοντας του ότι η θερμοκρασία του δρομολογητή έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια. Ή το πώς εξάγουμε πληροφορίες από τα διάφορα components του δικτύου (πχ φόρτος δικτύου της συγκεκριμένης συσκευής κ.α) θα ήθελα να βρω κάποια πραγματικά δεδομένα πάνω σε αυτό...με λίγα λόγια η παρακολούθηση του δικτύου, ποια είναι η ωφέλιμη πληροφορία που φτάνει τελικά στον διαχειριστή...τι είδους προγράμματα χρησιμοποιούνται...κάποια στατιστικά στοιχεία για όλα αυτά τέτοια πράγματα...

Ελπίζω να έγινε περισσότερο κατανοητός και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.. :p

Ανάλογα τον εξοπλισμό και για ποιό μηχάνημα μιλάμε οι ειδοποιήσεις πρός τους διαχειριστές ( network administrators & supervisors ) πάνε με διάφορους τρόπους, οι μεγάλες εταιρίες του χώρου σίγουρα έχουνε αναπτύξει κάποιο δικό τους "central monitoring app" όπου και θα έχουνε συγκεντρωτικά τις περισσότερες από τις σημαντικές ενδείξεις του δικτύου τους, ειδοποιήσεις και μεμονομένα παίρνουνε οι εκάστοτε υπεύθυνοι μέσω SMS / e-mail / SNMP Messages στον σταθμό εργασίας τους, κλπ.

Άλλα τερματικά ελέγχουνε π.χ. την καλωδίωση στα feeds, κλπ, όπου μπορεί να υπάρξει κόψιμο καλωδίου ή θέμα υγρασίας ή παρεμβολών, όπου και το μηχανήμα μέσω DELT ( Dual-Ended Loop Test ) καταλαβαίνει την όποια αλλαγή και ειδοποιεί τον υπεύθυνο, κλπ.

Πόσο συγκεκριμένες πληροφορίες μπορείς να βρείς επί του θέματος δεν ξέρω δυστυχώς.

Μια καλή αρχή ( λέω τώρα ) λογικά είναι να ψάξεις για documentation ή και "live demos" ( software interfaces/etc ) μηχανημάτων για την ανάπτυξη cellular network ( κοίτα π.χ. στα enterprise sites & products των Motorolla, Sony Ericsson, Nokia, Siemens, κλπ ).

Ναι το σκέφτηκα και αυτό αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχει εργασία με θέμα παρουσίαση προγραμμάτων διαχείρισης δικτύου..οπότε...Θα ψάξω όμως για Live demo που είπες.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια και τον χρόνο σου!!

καταρχην δεν υπαρχει 1-2-3 συστηματα διαχειρισης... αλλα 10δες... πανε αναλογα με το συστημα που επιβλεπεις... συνηθως τα αγοραζεις απο τον κατασκευαστη του υλικου σου.. ας πουμε στην απλουστατη περιπτωση που το δικτυο σου εδινε μονο φωνη και τιποτα αλλο..ουτε prepay ουτε καν SMS.. εχεις διαφορετικα monitoring systems

α) σταθμοι και bsc

β) για την μεταδοση απο τον σταθμο μεχρι bsc (ακομα και εδω το πιο πιθανον ειναι οτι εχεις παραπανω απο ενα διαφορετικα συστηματα)

c) για το MSC

ακομα και απο τον ιδιο κατασκευαστη να τα εχεις παρει ολα που δεν παιζει, ειναι πιθανον ειναι να μην εχουν κοινο monitoring system. Βαλε μεσα και τα SMSC και prepay platform και εχεις και αλλα 2 συστηματα... και ακομα δεν εχεις βαλει 3G και GPRS κτλ κτλ και αυτο ειναι το πιο απλο σεναριο...που η κληση δεν φευγει καν απο το MSC σου :hang3::wall:

γενικοτερα η λεξη που ψαχνεις ειναι OSS

NSN Network and Service Management - OSS - Operations Support Systems | Nokia Siemens Networks

ericsson Operations and Business Support Systems - Ericsson

πλεον πολυ δυνατα παιζει και η Hua...

Huawei - OSS Products

συγκεντρωμενα alarms απο διαφορετικα συστηματα απο διαφορετικους κατασκευαστες... Temip.. αλλα διαχειριση του alarm γινεται απο το συστημα του κατασκευαστη...

CMS - HP TeMIP Software

Ναι το ξέρω ότι είναι ευαίσθητες αλλά οι καθηγητές μας γενικά δεν νιώθουν και πολύ....

βάζουν εργασίες που απλά πρέπει να ψάχνεις τουλάχιστον 3 μέρες για να βρεις κάτι. Και επειδή όπως είπα και προηγουμένως όλα αυτά τα έχουμε κάνει σε θεωρητικό υπόβαθρο ψάχνω κάποια πραγματικά δεδομένα. Σε περίπτωση που μου διαθέσει κάποιος τέτοια στοιχεία δεν έχω πρόβλημα να διαθέσω και το ονοματεπώνυμό μου καθώς και την εργασία μου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ακόμα και το όνομα του Καθηγητή μου μπορώ να σας δώσω.

Η εργασία είναι για αύριο και πέρα από τα θεωρητικά δεν έχω γράψει κάτι άλλο.

al3x θα τα κοιτάξω τα links και ελπίζω να βρω κάποια "παραδείγματα"

Στο δικό μας data center χρησιμοποιούμε HP Operations Manager - Wikipedia, the free encyclopedia

Θα μιλήσω και με τα παιδιά που είναι πραγματικά στη διαχείριση του δικτύου μήπως καταφέρω και σου βρω πληροφορίες ή ορισμένα screenshots από κει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.