Παπ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2012 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2012 Γεια σας, όπως γράφω και στο θέμα θέλω να ελέγξω την ταχύτητα που μοιράζεται στο δίκτυο από τον κεντρικό υπολογιστή. Στο ρούτερ πάνω είναι συνδεδεμένο ένα UBNT και στέλνω internet σε ενα σπίτι μακριά. Θέλω λοιπον ένα πρόγραμμα να βλέπω την ταχύτητα dsl που χρησιμοποιεί αλλά και να την ελέγχω, όχι μόνο στο pc μακριά αλλά και σε όποιο άλλο λαπτοπ συνδέεται πάνω στο δίκτυο. Είναι αυτό εφικτό; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpolal Ιανουάριος 23, 2012 #2 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2012 H ταχυτητα του adsl είναι στάνταρ και αφορά μόνο το ρούτερ σου και τον πάροχο.Από το ρούτερ και μετά, μέσα στο σπίτι αλλά και ασύρματα η ταχύτητα δικτύου (πλέον) είναι για καλώδια στα 100 ή 1000mbps ανάλογα με τις κάρτες δικτύο και για ασύρματα ανάλογα με το είδος (b,g,n κλπ) και την απόσταση/εμπόδια κλπ.Αν εσύ τώρα θέλεις να ελέγχεις το bandwidth δηλαδή το εύρος της γραμμής που τρώει το κάθε πισί που συνδέεται ή η κάθε εφαρμογή που τρέχει και κατεβάζει κάτι τότε κοιτάς για άλλα.Υπάρχουν σχετικά προγράμματα περιορισμού ή τα ίδια τα adsl router έχουν τέτοιες λειτουργίες επάνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παπ Ιανουάριος 23, 2012 Author #3 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2012 Ναι φίλε αυτο που λες. Θέλω να ελέγχω το bandwith του κάθε pc. Υπάρχουν τέτοια προγράμματα; Όπως; Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
acct Ιανουάριος 23, 2012 #4 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2012 Ομολογώ ότι σε κάποια σημεία δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να καταγράφεις, μια και αναφέρεις ταυτόχρονα DSL και λάπτοπ. Χωρίς να το περιπλέξω πολύ, ενδέχεται να υπάρχει απλή απάντηση:Αν έχεις router που υποστηρίζει QoS (Quality of Service), μπορείς να θέσεις μια σειρά από κανόνες που να περιορίζουν το εύρος δικτύου που είναι διαθέσιμο σε κάθε εφαρμογή/χρήστη. Ανάλογα με την πληρότητα της υλοποίησης, μπορείς να θέσεις από πολύ απλούς ως αρκετά σύνθετους κανόνες.Για τέτοιες εφαρμογές traffic shaping, συχνά χρησιμοποιούνται παλιότεροι routers, με πειραγμένο firmware που δίνει περισσότερες δυνατότητες, με πολύ δημοφιλή τον WRT54GL της LinkSys, με DD-WRT.Ενδεικτικά, δες πχ το παρακάτω:Bandwidth Management for Home Networks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παπ Ιανουάριος 23, 2012 Author #5 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2012 Αυτο που θέλω να κάνω είναι να ανοίγω ένα πρόγραμμα να βλέπω τα pc που είναι συνδεδεμένα πάνω στο ρούτερ και να μπορώ να βάλλω όριο στο bandwidth που χρησιμοποιούν. π.χ. παλιότερα είχα στήσει ένα τοπικό δίκτυο και έκανα share την σύνδεση 56K και με το netlimiter μπορούσα να δω στο άλλο pc που μοίραζα την σύνδεση τις εφαρμογές που χρησιμοποίουσε και την ταχύτητα που "ξόδευε". Κάτι ανάλογο θέλω να κάνω και τώρα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 23, 2012 #6 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2012 Ποιο ubnt έχεις βάλει πάνω; Το routerstation pro; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Παπ Ιανουάριος 23, 2012 Author #7 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2012 Όχι αυτά εδώ έχω : e-wireless : Nanostation2 Loco, NS2 Loco Ubiquiti Link to comment Share on other sites More sharing options...
trendy Ιανουάριος 23, 2012 #8 Κοινοποίηση Ιανουάριος 23, 2012 Δε νομίζω ότι μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Πρέπει να παίζει snmp στο nanostation οπότε να μπορείς με κάποιο traffic monitoring πρόγραμμα όπως mrtg, prtg να δεις τι ταχύτητες παίζουν οι απέναντι. Αλλά δεν ξέρω να μπορείς να παρέμβεις δυναμικά και να του αλλάξεις την ταχύτητα, ίσως κάτι μόνιμα με traffic shaper αν έχει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PALLiS Ιανουάριος 24, 2012 #9 Κοινοποίηση Ιανουάριος 24, 2012 Καλημέρα, υπάρχουν πολλοι τρόποι να κάνεις αυτό που θέλεις.Όπως προαναφέρθηκε μπορείς να χρησιμοποιήσεις λογισμικό όπως το DD-WRTγια να έχεις bandwidth control per user (MAC/IP) και μάλιστα διαφορετικό για τον κάθε χρήστη που εσύ θα ορίζεις οτι μπορεί να έχει πρόσβαση.Το Nanostation 2 που παραθέτεις στο link του καταστήματος μας e-Wireless.grείναι ένα μηχάνημα που μπορείς να περάσεις το DD-WRT και να αποκτήσεις όλες αυτές τις δυνατότητες που ζητάς.Βέβαια για το συγκεκριμένο μηχάνημα πρέπει να πληρωθεί lisence fee στον authorτου λογισμικού DD-WRT, που αν δεν κανω λάθος είναι 25 euro.Δεν θυμάμαι αυτή την στιγμή αν το NS2 Loco έχει QoS όταν είναι σε AP Mode αλλά και πάλι έτσι θα μπορούσες να ορίσεις μόνο το συνολικό bandwith που επιτρέπεις να πάρουν όλοι όσοι συνδέονται σε εσένα, και όχι ανά χρήστη.Λύσεις υπάρχουν πολλές, αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα θέλεις κάποιο hardware σε συνδυασμό με κάποιο firmware/software για όλα αυτά.Βλέπε Hotspot σαν μια πιό ολοκληρωμένη λύση.Με εκτίμηση,PALLiSe-Wireless.gr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.