Jump to content

Απορίες περί Raid...

Fu Manchu

Recommended Posts

Αν γυρισω την ρυθμιση απο το bios σε raid(και φτιαξω φυσικα το νεο volume) θα επηρεασει την λειτουργια του ssd η του λειτουργικου;

Μια δοκιμή θα σε πείσει. Δε θα πάθει κάτι.

Πρώτα θα εγκαταστήσεις τους οδηγούς RAID για το chipset της μητρικής σου και μετά θα κάνεις τις αλλαγές στο BIOS. Εάν η μητρική προσφέρει διαφορετική ομαδοποίηση των SATA ports (πχ η δική μου που έχει 6 SATA τις εμφανίζει ως 2 ομάδες - ports 1-4 και ports 5-6) καλό θα είναι να βάλεις τους σκληρούς που θα γίνουν RAID σε διαφορετική ομάδα από αυτήν που είναι ο SSD. Ο λόγος είναι ότι με το RAID δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει το TRIM. Εναλλακτικά, μπορείς να αποφύγεις όλη αυτήν την διαδικασία δημιουργώντας την συστοιχία μέσα από τα windows 8. Ανοίγεις τον πίνακα ελέγχου και πηγαίνεις στην καρτέλα "σύστημα και ασφάλεια". Εκεί θα βρεις επιλογή "Χώροι αποθήκευσης". Επέλεξέ την και θα ξεκινήσει ο οδηγός για την δημιουργία της συστοιχίας. Βέβαια, εάν επιλέξεις να το κάνεις μέσα από windows 8 πιθανώς να σημαίνει λίγη περισσότερη χρήση του επεξεργαστή αλλά γλιτώνεις το ενδεχόμενο της απώλειας της συστοιχίας μετά από αλλαγή της μητρικής.

Πρώτα θα εγκαταστήσεις τους οδηγούς RAID για το chipset της μητρικής σου και μετά θα κάνεις τις αλλαγές στο BIOS. Εάν η μητρική προσφέρει διαφορετική ομαδοποίηση των SATA ports (πχ η δική μου που έχει 6 SATA τις εμφανίζει ως 2 ομάδες - ports 1-4 και ports 5-6) καλό θα είναι να βάλεις τους σκληρούς που θα γίνουν RAID σε διαφορετική ομάδα από αυτήν που είναι ο SSD. Ο λόγος είναι ότι με το RAID δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει το TRIM. Εναλλακτικά, μπορείς να αποφύγεις όλη αυτήν την διαδικασία δημιουργώντας την συστοιχία μέσα από τα windows 8. Ανοίγεις τον πίνακα ελέγχου και πηγαίνεις στην καρτέλα "σύστημα και ασφάλεια". Εκεί θα βρεις επιλογή "Χώροι αποθήκευσης". Επέλεξέ την και θα ξεκινήσει ο οδηγός για την δημιουργία της συστοιχίας. Βέβαια, εάν επιλέξεις να το κάνεις μέσα από windows 8 πιθανώς να σημαίνει λίγη περισσότερη χρήση του επεξεργαστή αλλά γλιτώνεις το ενδεχόμενο της απώλειας της συστοιχίας μετά από αλλαγή της μητρικής.

Δημιουργωντας ομως συστοιχια μεσα απο τα windows θα εχω τις ιδιες ταχυτητες οπως αμα εκανα raid;

Και μενα η μητρικη μου ειναι με 6 sata.

1-4 intel sata(2x sata2,2x sata3)

5-6 asmedia sata.

Επισης εχω εγκατεστημενο το intel rapid storage(intel sata drivers. Αυτο εννοεις ως raid drivers.;

Sent from my Optimus L5 using Tapatalk.

Ναι θα έχεις τις ίδιες ταχύτητες. Δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο λειτουργίας απλά την διαχείριση την έχουν τα windows και όχι ο controller της μητρικής. Ουσιαστικά, πάντως, το RAID της μητρικής δεν θεωρείται γνήσιο RAID αλλά μορφή software RAID (γι' αυτό και καμία έκδοση linux δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους συστοιχίες).

Όσο για τους οδηγούς θα πρέπει να διαβάσεις στο manual εάν καλύπτουν και την περίπτωση της επιλογής RAID από το BIOS. Ειδάλλως κοίτα στο site της μητρικής σου για οδηγούς RAID. Επίσης στις ρυθμίσεις του BIOS θα κοιτάξεις εάν μπορείς να ρυθμίσεις την ομάδα των ports που είναι ο SSD σε AHCI (ή να παραμείνει η τρέχουσα ρύθμιση) ενώ εκεί που θα μπουν οι σκληροί να είναι σε RAID.

Λοιπον δοκιμασα οσα ειπαμε παραπανω..

Απο bios εβαλα την ρυθμιση απο ahci σε raid και γυρναει απο οτι βλεπω και τον ssd μιας και τις επιδοσεις να εχουν μειωση στα sequential περιπου 150mb μειωση και τα 4k περιπου στα 30 mb.

Δοκιμασα και τον τροπο με την συστοιχια μεσα απο τα windows και ηταν πιο ανωδυνος.

Μεχρι στιγμη εφτιαξα ετσι το raid.

Εχω ομως μια απορια. Πως μπορω να ανακτησω τα αρχεια μου σε περιπτωση που θελω να κανω φορματ;

Sent from my Optimus L5 using Tapatalk.

Εννοείς εάν ξαναπεράσεις win8 ή νεότερες εκδόσεις; Λογικά θα πρέπει αυτόματα να δουν το software RAID μιας και γράφεται στην αρχή του κάθε δίσκου ποιο μέρος ποιας συστοιχίας είναι. Αν βάλεις βέβαια linux πιθανώς να μην μπορέσει να δει τους δίσκους ως συστοιχία. Το ίδιο ισχύει και για winXP/Vista. Απ' ότι είδα βέβαια υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να ανακτήσουν τα αρχεία ή να ξαναχτίσουν την συστοιχία.

Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο RAID μέσα από τα windows ή από την μητρική. Εάν το έκανες από την μητρική και την άλλαζες δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι ο νέος controller θα αναγνώριζε την συστοιχία.

Αν έχεις κάνει RAID0 τότε καλό θα είναι να παίρνεις συχνά backup. Βλέπεις τα αρχεία μοιράζονται μεταξύ των δίσκων οπότε εάν καταστραφεί ο ένας τότε δεν μπορείς να τα ανακτήσεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.