Jump to content



Να κάνω τη μετάβαση σε ΜacBookPro βάσει των επαγγελματικών μου αναγκών?Και σκέψεις...


SumoWrestlerJEAN

Recommended Posts

Καλώς σας βρήκα.

Το βασικό ερώτημα είναι αν θα πρέπει να αγοράσω MacBook Pro, κάνοντας την μετάβαση σε Mac OS.

Προσοχή, πριν απαντήσετε παρακαλώ να διαβάσετε το σκεπτικό μου.

Να πώς έχουν όμως τα πράγματα :

Ασχολούμαι με την φωτογραφία επαγγελματικά, όποτε υπάρχει δουλειά, αλλά και ως χόμπι. Μετά από αρκετά χρόνια συνηθισμένος σε Windows (και DOS χαχαχα) σκέφτομαι να το γυρίσω σε Mac OS.

Ο λόγος είναι ότι πρόκειται να διαθέσω ένα αρκετά καλό ποσό για αγορά φορητού που να έχει όμως τις επαγγελματικές δυνατότητες που χρειάζομαι για την φωτογραφία, καθώς και για επεξεργασία video ως ένα βαθμό. Και αυτό γιατί θα το χρειάζομαι όπου πηγαίνω και δεν θα με καλύπτει το desktop. Από φορητά είχα μόνο ένα που αγόρασα πριν το 2000, το οποίο βέβαια δεν το έχω τώρα και ήταν IBM Thinkpad.

Οι σκέψεις μου :

1) Διάβασα σε διάφορα θέματα στο internet τις απόψεις ορισμένων ότι σε Mac OS η επεξεργασία φωτογραφίας είναι αποτελεσματικότερη, γίνεται πιο γρήγορα και αξιόπιστα, μιας και τα προγράμματα τρέχουν καλύτερα. Το σκεπτικό μου τότε είναι, ότι εφόσον σε ένα laptop με Windows μπορείς να κάνεις εγκατάσταση και το MacOS, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα παρακολουθώ στο youtube και γενικότερα τα όσα έχω διαβάσει στο internet, για ποιον λόγο να πάρω το Macbook Pro και να μην πάρω ένα PC παρόμοιων hardware χαρακτηριστικών? Εκτός και αν οι λειτουργίες του Mac OS στο PC laptop δεν θα είναι οι ίδιες σε απόδοση σε σχέση με το original MacBook Pro. (όπου κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με)

2) Από την άλλη πάντα είχα την σκέψη να αγοράσω ένα Mac, αλλά ποτέ δεν το τόλμησα, ίσως και λόγω του λειτουργικού του και της software υποστήριξης, που θα πρέπει να αγοράζεις τα περισσότερα προγράμματα και δεν θα μπορείς να βρίσκεις εύκολα δωρεάν εφαρμογές όπως στα Windows. Επίσης άλλος λόγος που δεν αγόρασα είναι ίσως γιατί αισθανόμουν και κάπως απομονωμένος από πλευράς υποστήριξης σε σχέση με τα Windows...σαν να με περιορίζει δηλαδή το Mac OS...σαν να με δημιουργούσε μια μελαγχολία η σκέψη του νέου λειτουργικού, απλώς αισθανόμουν έτσι, δεν σημαίνει ότι θα είναι και έτσι στην πραγματικότητα αν το αγοράσω.

3) Επίσης διάβασα ότι μπορείς και σε MacBook Pro να βάλεις Windows, οπότε αν αισθανθώ κάπως παράξενα με το Mac OS, θα μπορώ τουλάχιστον να επιστρέψω σε Windows. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα έχω πληρώσει και πολλά περισσότερα για το όμορφο MacBook Pro σε σχέση με ένα PC φορητό με παρόμοια hardware χαρακτηριστικά.

4) Βέβαια, να μην σας βάλω το οικονομικό κριτήριο σαν βασικό, μιας και όπως σας είπα θα είναι για επαγγελματική δουλειά περισσότερο και θα ήθελα να είναι αποτελεσματικό άσχετα με το αν θα είναι ακριβό. Οπότε προτείνετέ μου ό,τι νομίζετε. Να πω ότι η μόνη περίπτωση να διαθέσω παραπάνω χρήματα είναι για την αγορά MacBook Pro. Αν αγοράσω PC δεν σκοπεύω δηλαδή να διαθέσω τα ίδια που κοστίζει το MacBook. Από την άλλη να πω ότι το MacBook Pro 17 μπορώ να το έχω και από εξωτερικό στα 2000 σε σχέση με τα 2600 που έχει εδώ. Οπότε μέχρι 2000 δίνω και για PC laptop. Άντε να δώσω και κάτι λίγα παραπάνω μόνο σε περίπτωση καλού panel.

Όσοι ασχολείστε κάπως επαγγελματικά ή και για χόμπι με φωτογραφία και επεξεργασία video σε κάποιον βαθμό, ειδικά αν έχετε κάποιο Mac θα ήθελα να μάθω το αν σας διευκολύνει στον τομέα αυτό και γιατί το επιλέξατε.

Επίσης πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από Windows σε MacOS? Ειδικά στην περίπτωση που γνωρίζεις πολύ καλά τα Windows και το PC Hardware γενικότερα από την εποχή ακόμα που βγήκαν τα XT 8088.

Περιμένω την γνώμη σας για τις σκέψεις μου, αν δεν σας κάνει κόπο και ελπίζω να μην κούρασα με το μεγάλο μήνυμα.

Υπάρχει περιθώριο 2 μηνών για την αγορά του μηχανήματος, βέβαια μπορεί να το αγοράσω και αύριο που λέει ο λόγος, δεν με υποχρεώνει κάποιος να περιμένω, απλώς υπάρχει μια χαλαρή κατάσταση για να αποφασίσω τι φορητό θα αγοράσω.

Άσχετα με το τι θα επιλέξω, περιμένω γενικότερα προτάσεις και για PC laptops με καλό Panel.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ασχολούμαι με φωτογραφία-βίντεο και πλέον χρησιμοποιώ OS X. Τα έβαλα κυρίως για το τρομερό FCP X.. και γιατί ήθελα μια αλλαγή.

Το ότι τα προγράμματα δουλεύουν ταχύτερα κλπ θα έλεγα πως είναι μύθος.. Ίσα ίσα ίσως να μη βρεις κάτι που θες, πχ νομίζω το SNS HDR δε βγαίνει για OS X. Η διαχείριση των color profiles είναι σίγουρα πιο εύκολη.

Sent from my Huawei Ideos X5 1.12.9(ret4rt) using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

μιας και θα είναι επαγγελματικό, δες πρώτα ποιες εταιρίες παρέχουν την καλύτερη υποστήριξη μετά την αγορά, και μετά ψάξε στα μοντέλα τους να δεις ποιο σου κάνει.

Μιας και το χρησιμοποιείς για επαγγελματικούς λόγους, υποθέτω ότι όλα τα προγράμματα τα έχεις σε έκδοση για windows. Αν πας σε mac θα πρέπει να δεις ποιες άδειες από τα προγράμματά σου είναι ανεξάρτητες λειτουργικού, και να υπολογίσεις κι αυτό το κόστος.

Προσωπικά, σε φρέσκο macbook pro 15άρι, με core i5 2.4ghz & 8gb ram, δεν είδα κάτι που να με κάνει να σκεφτώ ότι είναι πιο γρήγορο, από ένα αντίστοιχο windows pc/laptop.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις μέχρι στιγμής απαντήσεις σας.

Ναι, το MacBook Pro πρέπει να είναι ξεκάθαρα το 17άρι. Το ίδιο ή και μεγαλύτερο αν είναι PC laptop.

Τα EliteBook είναι με IPS panels, σωστά? Έχω δει το Dell M6600 αλλά είναι πολύ ακριβό.

Αν έχετε και άλλες προτάσεις με αντίστοιχα Panels δεκτές.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο άρχοντας..αλλά αν μου έλεγες για ηχογραφήσεις-home studio κτλ θα σου έλεγα βουρ για mac για τον core audio που χρησιμοποιεί :T:

Τώρα για φωτογραφία-βίντεο το ίδιο πράγμα πάνω κάτω με windows είναι..

Yπάρχουν φυσικά οι σουίτες της adobe που δουλέυουν πολύ καλά, όπως επίσης προγράμματα όπως το aperture, pixelmator και final cut - διευκρίνιση ότι για βίντεο επεξεργασία το FCP 7 είναι μακράν καλύτερο από το καινούριο που έβγαλαν..

Περαιτέρω βοήθεια στα φωτό-βίντεο ας μας πεί κάποιος άλλος διότι δεν είμαι του αθλήματος.. :p

και έχουμε ως εξής:

1) Αν θές να βάλεις σε laptop τα mac os, υπάρχει πιθανότητα να μην δουλέψει σωστά - μπορεί να έχεις πρόβλημα με τον ήχο-wifi και διάφορα τέτοια.. κάνε μια δοκιμή σε κάποιο laptop φίλου.

2) Εδω θα σε διαψεύσω γιατί, υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα όπως και free που μπορείς να βρείς..αν ψάξεις λιγάκι!

Επίσης, μπορείς να έχεις ότι πρόγραμμα θέλεις άνευ πληρωμής χώρις το παραμικρό πρόβλημα - (ελπίζω να κατάλαβες) :p

3) Βεβαίως και μπορείς, είτε με partition bootcamp είτε με vmware :T:

4) Εφόσον το θές για επαγγελματικό σκοπό για φώτο και βίντεο - είναι λίγο εώς πολυ δίλημμα - Σε ένα laptop με windows μπορείς έυκολα να κάνεις την δουλεία σου αλλά το ίδιο μπορείς και σε ένα mac. Περισσότερο είναι θέμα συνήθειας και τι σε ευχαριστεί καθώς το λειτουργικό στα mac είναι σαν παιχνίδι. Γι'αυτό τα περισσότερα προγράμματα που έχει είναι απλοποιημένα σε σχέση με κάποια των windows - π.χ το pixelmator κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα με το photoshop αλλά σε μια πιό φιλική και απλοποιημένη μορφή!

Προσωπικά για βίντεο επεξεργασία στα windows χρησιμοποιούσα After Effects, Premiere και το Sony Vegas...στην μετάβαση μου στα mac χρησιμοποίω πάλι After Effects, Premiere και FCP 7 :T:

Λιγάκι εξοικείωση με τα mac θέλει και θα είσαι κομπλέ :T:

Αυτά πάνω κάτω και ότι θες εδώ είμαστε!

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Με ενδιαφέρει βέβαια και η χρωματική απόδοση και μάλιστα όχι απλώς με ενδιαφέρει, αλλά είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να είναι ικανοποιητικό. Με βάση αυτά που διαβάζω για την οθόνη του MacBook 17 νομίζω ότι είναι σε καλά επίπεδα. Στην περίπτωση Win7 laptop θα πρέπει να είναι με καλό panel, όπως IPS και άλλα παρόμοια. Διάβασα ότι αναμένονται φέτος και νέες οθόνες στα MacBook αλλά μάλλον θα αργήσουν αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα σου θεσω μια αλλη ερωτηση, εχεις ορεξη να μαθεις ενα νεο λειτουργικο;

Για κατι πολυ απλο στα windows πρεπει να ψαξεις στο google πως γινεται σε Mac OS, πχ screenshot, νομιζω ειναι συνδιασμος 3 πληκτρων.

Τωρα οσον αφορα το hackintosh, πρεπει να βρεις οδηγο για το συγκεκριμενο λαπτοπ που θα αγορασεις. Δεν ειναι τοσο ευκολο, πρεπει ολα τα μερη του hardware να ειναι συμβατα.

Εμενα στο πισι της υπογραφης μου μου πηρε καμια 20αρια μερες να καταφερω να τα περασω. Να φανταστεις δεν περνουσαν σε sata δισκο και τα εβαλα πρωτα σε ide και μετα εκανα disk clone σε σατα. Επισης δουλευει σωστα μονο το hdmi της καρτας γραφ. και οταν κανω shutdown η οθονη του πληκτρολογιου παραμενει ανοιχτη και πρεπει να βγαλω το usb για να κλεισει.

Οποτε μην βασιστεις στο hackintosh αν θες Mac OS.

Link to comment
Share on other sites

Έχω όρεξη να το μάθω το MacOS, απλώς αναρωτιέμαι σε περίπτωση που παρουσιάσει οποιοδήποτε πρόβλημα αν θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Στα windows μπορώ λόγω εμπειρίας χρόνων. Εδώ θα έχω εμπειρία μικρή μέχρι να το χρησιμοποιήσω για την επεξεργασία φωτογραφιών. Βέβαια θα ασχολούμαι κυρίως με τα γνωστά προγράμματα και λιγότερο θα "παίζω" με το MacBook, οπότε θα μειωθεί η πιθανότητα να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το λειτουργικό. Χρωματική απόδοση πάντως φαίνεται να έχει ικανοποιητική, σύμφωνα με τα όσα γράφουν στο διάφορα sites και ας μην είναι IPS το panel.

Link to comment
Share on other sites

Tα προβλήματα που θα έχεις με ο OSX είναι τα ίδια που θα έχεις με οποιοδήποτε ΜΗ custom υπολογιστή. Δηλαδή, θα βασίζεσαι στο service της εταιρίας με ότι συνεπάγεται αυτό σε χρόνο και χρήμα. Οπότε πιστεύω ότι είτε πας σε HP, Dell, Toshiba, Mac, σε αυτό το κομμάτι δε θα έχει μεγάλη διαφορά.

Τώρα, όσον αφορά στη χρήση του. Ο φωτογράφος που μας κάλυψε το γάμο, πήρε πρόσφατα iMac και του λύθηκαν τα χέρια όπως είπε. Κάνει photo-retouch & video-editing ως επί το πλείστον με τα ίδια προγράμματα. Το μόνο του πρόβλημα είναι που είχε επαγγελματική Eizo στο pc και δεν μπορεί να την φτάσει η οθόνη του iMac (24"). Φυσικά καλιμπραρισμένες και οι δύο.

Γενικά τα Mac θεωρούνται καλύτερα σε ανάλογες εφαρμογές και βάσει αυτών απέκτησαν και τη φήμη τους στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλα τα studio ήχου/εικόνας, όλα τα περιοδικά, όλοι οι εκδοτικοί οίκοι, όλες οι διαφημιστικές, βασίζουν τη δουλειά τους πάνω σε αυτά. Υπάρχει όμως πραγματική διαφορά; Πιστεύω πως σε καθημερινή χρήση, για εμένα που θέλω να πειράξω μια φωτογραφία και να την ανεβάσω στο TheLab, ή για να κόψω ένα video να το βάλω στο youtube, δε θα δω διαφορές. Για έναν επαγγελματία όμως, υπάρχουν. Και δεν είναι μόνο σε κάποιες εξειδικευμένες εφαρμογές που κυκλοφορούν μόνο για OSX, αλλά στο σύνολο της δουλειάς, την ευκολία χρήσης, τα ΜΗ προβλήματα με drivers, με συμβατότητες, με μετατροπές, κλπ.

Το OSX είναι ένα κλειστό σύστημα που όπως κάθε σύστημα του είδους, έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι είσαι εγκλωβισμένος σε μια εταιρία και αναπάντεχα ακολουθείς την πολιτική της. Αντίστοιχα το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ασχολείσαι με μία εταιρία και όχι με 500 κι έτσι δε ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον σε κάθε πρόβλημα.

Τι θα έκανα εγώ; Αν έχεις ήδη ένα ισχυρό pc που μπορείς να δουλέψεις, πάρε ΚΑΙ ένα Mac ώστε να είσαι καλυμμένος 100% έχοντας και τις δύο επιλογές. Γενικά το να έχεις δύο μηχανήματα όταν δουλεύεις επαγγελματικά είναι βολικό, αφού για παράδειγμα βάζεις το ένα να περάσει φίλτρο σε μια ταινία που μπορεί να κάνει ώρες και δουλεύεις στο άλλο. Πόσο μάλλον να έχεις δύο διαφορετικούς κόσμους και να εκμεταλλεύεσαι τα πλεονεκτήματα του καθενός. Αν τώρα δεν έχεις pc και βρίσκεσαι μεταξύ του pc/mac, και ο προσανατολισμός σου είναι επαγγελματικός και ΟΧΙ παθιασμένος χομπίστας, πάλι πιστεύω ότι θα έπρεπε να πας σε Mac. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι και στις δύο περιπτώσεις, θα πήγαινα σε iMac και όχι σε φορητό. Δε μπορείς να δουλέψεις φωτογραφία σε 17". Και το 24" οριακό είναι, απλά έχει καλύτερη τιμή/απόδοση σε σχέση με το 27"

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Φορητό πρέπει να αγοράσω μιας και θα λείπω για αρκετό διάστημα και δεν θα έχω τη δυνατότητα για editing σε desktop. Όσο για την οθόνη που χρησιμοποιώ τώρα, όντως είναι εξαιρετική σε χρωματικές αποδόσεις. Είναι 46' Sharp Quattron με 4 χρώματα RGBY που με τις κατάλληλες ρυθμίσεις είναι το απόλυτο panel που είχα μέχρι σήμερα. Σίγουρα θα χρειαστεί κάποιο διάστημα να συνηθίσω σε 17', αλλά πρέπει λόγω δουλειάς. Αυτό που σκέφτομαι επίσης είναι ότι αν για οποιοδήποτε λόγο θέλω να το πουλήσω μετά την δουλειά αυτή, διαβάζω ότι έχει καλή μεταπωλητική αξία επειδή θα είναι Mac. Σωστο?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σκέφτομαι επίσης είναι ότι αν για οποιοδήποτε λόγο θέλω να το πουλήσω μετά την δουλειά αυτή, διαβάζω ότι έχει καλή μεταπωλητική αξία επειδή θα είναι Mac. Σωστο?

Πολύ σωστό. Ψάχνω καιρό για κάποιο μεταχειρισμένο, αλλά δε βρίσκω σε "ευκαιρία". Οι τιμές γενικά είναι ψηλά. Αν σκέφτεσαι να το πάρεις για μια δουλειά και μετά να το δώσεις, νομίζω είναι μονόδρομος το Mac, ακριβώς λόγω αξίας μεταπώλησης.

Link to comment
Share on other sites

Η επεξεργασία της φωτογραφίας είναι... μαθηματικά. Τα πάντα είναι αλγόριθμοι, πράξεις και επαναλήψεις. Είτε τρέχεις το photoshop σε mac είτε σε win είτε οπουδήποτε αλλό, τις ίδιες πράξεις θα κάνει και τους ίδιους αλγόριθμους θα τρέξει...

Οπότε το μόνο που μετράει είναι ο επεξεργαστής και ο σκληρός δίσκος, οπότε αν είναι να δώσεις πχ 3000 ευρώ τότε θα επιλέξεις αυτό που έχει τον ταχύτερο επεξεργαστή και τον ταχύτερο δίσκο...

Αν από την άλλη δεν είναι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όσων αφορά την δουλειά σου, αλλά πχ το εμφανισιακό ή στην τελική βαρέθηκες να χρησιμοποιείς win, τότε εκεί θα επιλέξεις βάση γούστου...

Πάντως να είσαι σίγουρος ότι ο κώδικας των αλγορίθμων που τρέχει σε κάθε εφαρμογή (με την προϋπόθεση ότι είναι η ίδια για κάθε πλατφόρμα), αλλά ακόμα και το binary με τα optimization του compiler της κάθε πλατφόρμας είναι σχεδόν το ίδιο, δεν θα δεις διαφορά.. Από εκεί και πέρα όσων αφορά το λειτουργικό, απλά προσέχεις να μην τρέχεις πολλά background processes και services, που και πάλι το % cpu usage που έχουν είναι αμελητέο όσο είναι Idle όλα αυτά...

Link to comment
Share on other sites

Η επεξεργασία της φωτογραφίας είναι... μαθηματικά. Τα πάντα είναι αλγόριθμοι, πράξεις και επαναλήψεις. Είτε τρέχεις το photoshop σε mac είτε σε win είτε οπουδήποτε αλλό, τις ίδιες πράξεις θα κάνει και τους ίδιους αλγόριθμους θα τρέξει...

Οπότε το μόνο που μετράει είναι ο επεξεργαστής και ο σκληρός δίσκος, οπότε αν είναι να δώσεις πχ 3000 ευρώ τότε θα επιλέξεις αυτό που έχει τον ταχύτερο επεξεργαστή και τον ταχύτερο δίσκο...

Αν από την άλλη δεν είναι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όσων αφορά την δουλειά σου, αλλά πχ το εμφανισιακό ή στην τελική βαρέθηκες να χρησιμοποιείς win, τότε εκεί θα επιλέξεις βάση γούστου...

Πάντως να είσαι σίγουρος ότι ο κώδικας των αλγορίθμων που τρέχει σε κάθε εφαρμογή (με την προϋπόθεση ότι είναι η ίδια για κάθε πλατφόρμα), αλλά ακόμα και το binary με τα optimization του compiler της κάθε πλατφόρμας είναι σχεδόν το ίδιο, δεν θα δεις διαφορά.. Από εκεί και πέρα όσων αφορά το λειτουργικό, απλά προσέχεις να μην τρέχεις πολλά background processes και services, που και πάλι το % cpu usage που έχουν είναι αμελητέο όσο είναι Idle όλα αυτά...

Λάθος. Sorry που στο λέω έτσι, αλλά δεν ισχύει. Χάνεις πολλές παραμέτρους εδώ. Πρέπει να σου γράψω σελίδες ολόκληρες για να στο εξηγήσω, αλλά χοντρικά θα σου πω τα εξής:

1. Drivers vga. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην απεικόνιση και πως μεταφράζουν το binary σε εικόνα.

2. Drivers sound. Μερικά ms διαφορά στο playback, το βίντεο είναι ασυγχρόνιστο

3. Libraries. Κάθε λειτουργικό έχει δικά του libraries για συμπίεση πχ. Δε δουλεύουν όλα το ίδιο. Ούτε καν η συμπίεση του jpg.

4. Οι εφαρμογές ΔΕΝ είναι οι ίδιες. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ξαναλέω, δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν Mac.

Link to comment
Share on other sites

Ρε σεις δεν μπορεί να τα πιστεύετε αυτά, είναι δυνατόν; ασχολείστε και επαγγελματικά με το αντικείμενο οι περισσότεροι...

Το ότι είναι κάποιος επαγγελματίας φωτογράφος δεν τον κάνει expert ούτε στον προγραμματισμό, ούτε στα ηλεκτρονικά, ούτε στην αρχιτεκτονική επεξεργαστών ή λειτουργικών...

Τέλος πάντων, τώρα πως γίνεται να βγάλει άλλο jpeg το lightroom στον mac και άλλο στο pc... επίσης οι κάρτες ήχου πλέον έχουν σχεδόν μηδενικό latency ακόμα και με ένα σωρό realtime φίλτρα και μεγάλους input buffers, τα libraries στα περισσότερα πράγματα είναι σχεδόν ίδια πλέον (άσε που και τα κλειστά Libraries χρησιμοποιούν πλεον κώδικα από ανοικτά), τώρα γιατί οι εφαρμογές δεν είναι ίδιες αυτό μάλλον εννοείς κάποια system apis που αφορούν καθαρά το λειτουργικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρέχουν άλλα μαθηματικά στο ένα λειτουργικό και άλλα στο άλλο για να κάνουν πχ ένα de-mosaic σε ένα raw... μην τρελαθούμε κιόλας...

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=5249]Jaco[/MENTION] επειδή είσαι προγραμματιστής και ξέρεις, γνωρίζεις πως σε πολλά πράγματα παίζουν ρόλο τα libraries και οι γλώσσες. Ο μαθηματικός αλγόριθμος μπορεί να είναι ένας, αλλά το implementation σε κάθε λειτουργικό/γλώσσα είναι διαφορετικό. Να σου πω ένα πολύ απλό παράδειγμα:

Πάρε μια εικόνα RAW από DSLR στα >10mp. Βάλε τη σε Photoshop CS5 σε OSX και Win αντίστοιχα. Κάνε σταδιακά 10 resize μέχρι να φτάσει τα 2mp και μετά πάλι άλλα 10, μέχρι να γίνει πάλι 10mp. Σώσε τις δύο εικόνες και τρέξε ένα image comparison. Είναι πολύ διαφορετικές. Το ίδιο ισχύει σε mp3, mp4, κλπ.

Τώρα, όσον αφορά στον ήχο, επειδή έχω προσωπική εμπειρία, δεν ξέρω τι γίνεται με τα buffers, κλπ, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι είχα δύο κάρτες ήχου σε ένα pc, άκουγα ακριβώς το ίδιο πράγμα και από τις δύο (δεξί/αριστερό αφτί). Είχαν διαφορά 1.5-2'' στον ήχο :fist:

Επίσης ρίξε μια ματιά κι εδώ, γιατί δεν είναι μόνο η περίπτωση του ίδιου software, αλλά και του τι είναι διαθέσιμο σε κάθε πλατφόρμα ανάλογα με το ποσό που διαθέτεις.

Link to comment
Share on other sites

Ειδικά στήν επεξεργασία ήχου είναι τελείως διαφορετικό πράγμα το Asio από Core Audio..

πολλά χρόνια δούλευα σε Asio και Vst plugins, τώρα σε Core Audio και AU..

όπως επίσης στα θετικά το aggregate device που στα windows έπρεπε να κάνεις ολόκληρη ιστορία για να παίξει :getlost:

Link to comment
Share on other sites

Παίδες δεν υποστηρίζω καμία πλατφόρμα, αλλά τα θετικά και τα αρνητικά τους έχουν να κάνουν με τελείως διαφορετικά πράγματα απ' ότι έχει να κάνει το software για editing ήχου και εικόνας, έχουν να κάνουν με αρχιτεκτονική και το πως έχει σχεδιάσει ο καθένας το core και τα modules/libraries κτλ...

@Wizard!, βασικά είμαι ηλεκτρονικός οπότε το προσεγγίζω και από τις δυο πλευρές, πχ παλιά η κόντρα ήταν ότι ο motorola 680x0 και μετά ο IBM PowerPC ήταν πάντα καλύτεροι από τον Intel κτλ και τελικά παρόλο που ήταν καλύτεροι γύρισαν σε intel, γιατί... έτσι. Μετά το OS X ήταν το καλύτερο γιατί, γιατί, γιατί, ενώ είναι ένα unix core και τουλάχιστον το 80% του λειτουργικού είναι από open source κτλ κτλ (πράγμα το οποίο έχει κάνει και η m$ βέβαια έτσι; )... πιστεύω στους επεξεργαστές είχε περισσότερο νόημα η σύγκρισή απ' ότι στο os και αυτό γιατί οι διαφορές τους είναι πιο σημαντικές... Τέλος πάντων, αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν νόημα για μένα...

Λοιπόν αν πράγματι ισχύει αυτό που λες για το photoshop ανάμεσα στα win και στο mac, είναι είτε bug της adobe είτε "κολπάκι" της... δεν χρειάζεται να εξηγήσω ότι ένας αλγόριθμος συμπίεσης είναι ένας απλός κώδικας, ανεξάρτητος οποιασδήποτε βιβλιοθήκης και η μόνη διαφορά είναι στην μια περίπτωση απλά γίνεται binary από τον έναν compiler και στην άλλη από άλλον... δηλαδή αν αφαιρέσεις τον κώδικα του κάθε executable που φορτώνει στην μνήμη τον εαυτό του και κάποιες άλλες λεπτομέρειες (που δεν έχουν να κάνουν με τον αλγόριθμό αλλά με system calls) το υπόλοιπο μέρος θα πρέπει να έχει σχεδόν και την ίδια assembly...! Η μόνη διαφορά θα είναι αν ο αλγόριθμος είναι διαφορετικός, αλλά δεν πιστεύω ότι οι προγραμματιστές που γράφουν μόνο σε mac είναι διάνοιες και γράφουν στα πάντα καλύτερους αλγόριθμους... Πχ αν θες να περάσεις από ένα βαθυπερατό φίλτρο μια εικόνα ή έναν ήχο, θα κάνεις προσθέσεις, μετά διαιρέσεις σε έναν buffer και λούπες την ίδια διαδικασία, δεν μπορεί ένα win-pc ή ένας mac να κάνει καλύτερες προσθέσεις ή διαιρέσεις από το άλλο...!

Όσων αφορά τον ήχο τώρα, @hondo1 τι διαφορά είδες ανάμεσα στο vst και το Asio2 (το Asio είναι πολύ παλιό) και στο AU...? Δηλαδή τι δεν κάνει κάποιο από τα 2...? Αφού το asio μιλάει απ' ευθείας στην κάρτα και δεν έχει σχέση πια με το λειτουργικό, κάνει απ' ευθείας calls στην διεύθυνση της κάρτας και δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσα... μιλάμε το latency είναι απλά μηδενικό, ακόμα και με σχετικά φθηνές κάρτες πλέον ηχογραφείς πολλαπλά κανάλια ταυτόχρονα, με εφέ ανά κανάλι ή κεντρικά και με μηδενικό latency.. τι διαφορά έχει στον mac, αφού πάλι το ίδιο hardware χρησιμοποιείς και η διαφορά στο latency ανάμεσα σε asio και au (αν υπάρχει) θα πρέπει να είναι αμελητέα και πάλι δεν μπορείς να πεις πιο είναι πιο γρήγορο...

Link to comment
Share on other sites

Ως επαγγελματίας γραφίστας και γενικά μετά από πολύ ψάξιμο στον χώρο. θα σου πω με απόλυτη σιγουριά πως...

Ένας φωτογράφος στο θέμα Software δεν θα βρει απόλυτος τίποτα παραπάνω σε ένα OSX μηχάνημα, σε αντίθεση στα windows υπάρχουν απλά ΤΟΝΟΙ.

τώρα στο θέμα HW και απόδοση εφαρμογών...

το λιγότερο είναι μύθος και καλο marketing. ούτε για αστείο δεν θα δεις καλύτερη απόδοση.

κάτσε και σύγκρινε μονο οθόνες και αυτονομία και τσίμπα το.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.